Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1947 / 2208
(#) djcaveman válasza cua hozzászólására (») Jún 8, 2017
Osztom a véleményedet... Lehet nélküle is, de sok furcsaságra fényt lehet deríteni.
(#) Gery78 válasza CHZ hozzászólására (») Jún 8, 2017
Köszi szépen a tanácsot, ki fogom próbálni.
(#) nicolaas válasza cua hozzászólására (») Jún 8, 2017
Sajnos tisztában vagyok vele, hogy ez gond. Ezért kicsit meg is vagyok lőve, nálam sokkal tapasztaltabb, hozzáértőbb bevált kapcsolását tudnám csak megépíteni és még így is érhetnek meglepetések a végén.
Ezért mondom, hogy ez per pill még csak játék számomra, jó időtöltés.
Mondjuk egy bizonyos ponton elvinném egy mérésre valakihez!
(#) granpa válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 8, 2017
Elleszel vele egy darabig, míg a vasat berakod, összeszereled rendesen, mérsz, kilemezeled, aztán megint.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) nicolaas hozzászólása Jún 8, 2017
Sziasztok!
Azt hiszem ez lesz az utolsó kérdésem SE ügyben. A magasak tiszták, a közép kicsit tolakodó de alig van igazi mély hang
Munka pont állítgatások, kondi cserék (próbából ki is vettem az egyik csatornából) után sem jöttek meg az igazi mélyek, az egész erősítő átvitele (főleg a mély átvitele) függhet a visszacsatolástól?
Elnézést a béna kérdésért, lehet feladom az egészet, mert nem értem.
(#) FordPrefect válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 8, 2017
10 korsó sör áráért már hozzá lehet jutni..
(#) nicolaas válasza FordPrefect hozzászólására (») Jún 8, 2017
Annyit megér! De mihez is?
(#) granpa válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 8, 2017
Zárójeles kettős nyílra katt, és megtudod, mire vágytál.
(#) pucuka válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 8, 2017
A mélyekkel a probléma a következő. Az SE kimenőjén átfolyik a végcső munkaponti árama, és az előmágnesezi a kimenő vasmagját, és eltolja a vas munkapontját a nemlineáris, telítési irányba. A trafóvas mágnesezési görbéje (B, H) olyan S formát mutat, és igyekezni kell a gerjesztéssel a munkapontját az S középső, viszonylag lineáris szakaszán tartani.
Ez pedig járulékos torzítás növekedést okoz. Hogy ez minél kisebb arányban következzék be légrést iktatunk a mágneskörbe. Ezzel viszont lecsökken a kimenő primer tekercsének induktivitása. Ezt nagyobb menetszámmal kell kompenzálni.
Ez a kimenő trafó tervezésének alapja. Többször kell ide oda számolni (vagy bevált számolókát használni) hogy minden paraméter, jó legyen, a lehető legvastagabb huzal elférjen az ablakban.
Nem egyszerű, de nem lehetetlen.
Feladni nem kell, neki kell gyürkőzni, és biztos vagyok benne lesz eredmény. Ehhez azért elég jó alap a Capri rádió.
Aztán ha már van gyakorlat, jöhet egy PP, és látni fogod, hogy jóval kevesebb problémával jobb hangú erősítőt készíthetsz. (főleg hangosabbat)
Szkóp persze jó, ha van, Főleg, ha gerjedéssel kell megküzdeni, de nem túl lényeges.
Sokkal lányegesebb egy hanggenerátor, és egy hangfrekvenciás mérő, esetleg egy torzítás mérő.
Szkópon, mire meglátod a torzítást, már régen rossz.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) nicolaas válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2017
Köszönöm a választ.
Egy kicsit játszom még ezzel, próbálkozom jobb hangot kicsikarni belőle, ha jól következtetek a vissza csatolással tudom változtatni a gerjesztést.
De tervbe veszem egy komolyabb készítését.
Mennyiért tekernek ma egy normális minőségű kimenőt? Vagy a PP esetében próbálkozzak meg a lomexben kapható kimenőkkel, azt hiszem 10-11e között vannak, mert a többi nem gond, csövem van.
Ezek szerint aminek szép mélyei voltak, PP lehetett? Kevesebb probléma adódhat vele?
(#) pucuka válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 9, 2017
PP esetén eleve kicsik a csövek munkaponti áramai, és azok a szembekapcsolás miatt ki is oltják egymást. Ezért az SE -nél említett előmágnesezés nem (legalábbis nem nagyon) áll fenn, ezért a vas, a lehető leglineárisabb szakaszán dolgozik. Mivel két cső van, a leadott teljesítmény is nagyobb, a csöveknek is az AB osztályú beállítás miatt kisebb a torzítása. Úgyhogy jó munkaponti beállítással mindenképp jobb erősítő építhető.
A cső(vek) kimeneti ellenállása és a kimenő primer induktivitása felül áteresztő szűrőt alkot, melynek a határfrekvenciája az RL tag időállandója. Hogy milyenek a lomex trafók? nem tudom, de itt a fórumon biztos van olyan, akinek van tapasztalata. Én biztos inkább tekernék magamnak.
(#) nicolaas hozzászólása Jún 9, 2017
Valakinek van esetleg tapasztalata a Lomexben kapható kimentő trafókkal kapcsolatban?
(#) bakos13gab válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 9, 2017
Régebben volt itt 1-2 ember, aki megvette őket. Indel gyártmány. A cég honlapjáról lehet részletesebben tájékozódni. Biztos nem rosszak, de én még nem próbálkoztam velük.
(#) bta válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 9, 2017
Idézet:
„a HECO dobozom 90 Db-es, szoba 44 köbméter, lakást meg tuti nem veszek egy erősítőnek!

Rendes hangdobozokat viszont vehetnél, ha tényleg jót akarsz A csöves rádióból kiberhelt alkatrészeket pedig minél hamarabb a helyére kellene küldeni. A kukába. Szemétből nem lehet tisztességes hifit csinálni. A jó kimenő drága, a jó SE kimenő pedig borzasztóan drága. 90dB/W/m mellett a néhány wattos SE egyébként is felejtős*. Átfogó nvcs-mentes erősítőhöz (SET!) alkalmas minőséget nem kapsz elektronikai üzletekben... a kérdés sajnos már a vasmagnál eldől.

* Egyetlen kezdőnek sem ajánlom jó lelkiismerettel az együteműt. A tippmixen több esélyük van, mint hogy az véletlenül jóra sikerül. Hifiben + DIY-ben is kezdő = fokozottan hátrányos helyzet...
(#) bta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2017
Idézet:
„A cső(vek) kimeneti ellenállása és a kimenő primer induktivitása felül áteresztő szűrőt alkot, melynek a határfrekvenciája az RL tag időállandója.”

De ez csak a kisjelű viselkedést határozza meg. A trafóképlet szerint ahogyan csökken az átvinni kívánt frekvencia, úgy nő a vasmag indukciója, emiatt félteljesítmény felett még "cinema" mintájú túlméretezésnél (M102 EL84-hez...) is a trafó lesz az 1. számú korlát. Sebaj, mondja az 1xi amatőr, méretezzük túl sokszorosan a csatolókondit, meg a puffert is, majd kompenzál valamit... aztán csodálkoznak, hogy "összeomlik", nincs basszustartás. Mint az 1xi tudós, aki szerint, ha a bolha összes lábát kitépik, akkor nyilván megsüketül, és azért nem ugrik
(#) granpa válasza bta hozzászólására (») Jún 9, 2017
Szerintem (és nemcsak) nem kellene mindjárt a méregdrága holmikból építeni, -hozzáértés nélkül-, előbb gyakorolni kell, arra pedig nagyon megfelelnek az olcsóbb eszközök. Nem kellene ledorongolni a kezdőket, tanácsot lehet(ne) adni, hogy milyen irányba javítsa/erőltesse a "silány" kezdeményét (abból, amije van), hogy valami élménye legyen (hurrá, megszólalt). Aztán, ha nem unt bele (mert kapott útmutatást), rákap az "ízére", úgyis "elvetemült hifista", építő lesz belőle.
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2017
Idézet:
„Sokkal lényegesebb egy hanggenerátor, és egy hangfrekvenciás mérő, esetleg egy torzítás mérő.
Szkópon, mire meglátod a torzítást, már régen rossz.”

Picit vitatkoznék. Egy mezei funkciógenerátor (színusz, 3szög, négyszög)+ és akár egy olcsó kínai LCD szkóp-al sokat meg lehet tudni bármilyen négypólusról, akár egy csöves erősítőről is. Tapasztalat kell hozzá, vagy--- tudásszomj, pici tanulás.
Torzításmérő minek??
(#) boti2 válasza bta hozzászólására (») Jún 9, 2017
Idézet:
„A csöves rádióból kiberhelt alkatrészeket pedig minél hamarabb a helyére kellene küldeni. A kukába. Szemétből nem lehet tisztességes hifit csinálni.”

Ezt vitatom. Ajánlom figyelmedbe pl. ezt!

A csöves rádiókban, főleg a 60-as évek vége felé, egyébként meglepő módon, előfordultak igen jó minőségűre sikeredett alkatrészek.

Másfelől pedig - ahogy granpa is írta - senki sem kezd és nem is kezdhet rögtön high-end minőséggel. Ne dorongoljuk le rögtön, ha valaki így építkezik. Egyébként pedig nem is a high-end fasizmus a célja mindenkinek. Igenis el kell kezdeni építeni, akár rádióból bontott alkatrészekkel, tervezni, építeni, tanulni, megérteni és eljutni arra a szintre, hogy megértse mitől lesz igazán jó hangja egy erősítőnek, helyesebben inkább a teljes láncnak.

A rendes, jó, vagy nagyon jó minőségű alkatrész pedig messzemenőkig nem egyenlő a drága alkatrésszel. A drága alkatrész pedig sajnos egyáltalán nem mindig jó minőségű.

Egyszóval hagyjuk a témával most ismerkedőket tanulni, segítsük és ne savazzuk őket, ha első szárnypróbálgatásként bontott alkatrészekből építkeznek.
(#) sandor1632 hozzászólása Jún 9, 2017
Ez is rádió trafókból készült, tűrhető a hangja.
Konyhába tökéletes..
150x130x40mm az egész kaszni. NYÁK lemezből van, így a fólia része használható szerelésre, nem kell légszerelni..
Táp külön dobozba kerül majd.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2017
(#) cua válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 10, 2017
Elso korben ne add fel
Sok jo tanacsot is olvashatsz itt, szerencsere a tobbseguk tanacs, nem pedig kinyilatkoztatasa az egyetlen igazsagnak

Amit tenyleg el kellene dontened: mi a cel?
Ha tanulni, szorakozni, kikapcsolodni akarsz, akkor epp a legjobb dolgot csinalod es jo statuszban is vagy.
Nem kell reszeg amerikai turista modjara felvasarolni az osszes javasolt high-end alkatreszt, sot egyenesen felesleges.
Tanulni szerintem nagyon jol lehet akar a youtube-os videokbol, akar a blogokbol, celforumokbol vagy ha az igazi konyvet preferalod, akkor peldaul ebbol vagy ha olvasol angolul akkor a relative uj Moers fele biblia tokeletes valasztas.
Az utobbi sajna eleg huzos aron megy, de ki lehet fogni olcsobban is. En valahol $40 kornyeken vettem szallitassal egyutt.
Probalj turni a vateran, ebay-en vagy akar itt az aproban egy hanggeneratort es egy szkopot. (Szkopbol azert ne a legaljat vedd meg, de nem is kell kulonosebb extra, viszont ket csatorna jol jon)
Mas.
A csoves erositok egyik (de nem egyetlen) szenzitiv pontja - csoves felistenek kinyilatkoztatasa ellenere- bizony a trafo. SE eseteben ez fokozottan igaz.
Sajnalatos modon ez nem az az alkatresz amibol rendel az ember fel tucat kulonbozot es cserelgeti, foleg nem a tanulasi szakaszban.
Ez van, deal with it.
(#) cua válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 10, 2017
..meg az Indel trafokhoz:
Nem art ha alaposan tanulmanyozod a kinalatot, mert jo reszuk gitarerositohoz tervezett, ami ugye megint egy masik palya, foleg a frekvencia atvitelt tekintve.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
(#) nicolaas válasza cua hozzászólására (») Jún 10, 2017
Hát volt egy két hozzá szólás, egy két vélemény mikor majdnem kidobtam az egészet! Sok alkatrész ki be, de mit sem változott a hangja, de mikor belenyúltam a visszacsatolásba, szebb lett a hangja. Valahol itt lehet ennek az SE változatnak a vége.
Aztán eszembe jutott a cél, kikapcsolódás, szórakozás, vágy egy szebb hangra.
A nagy teljesítmény teljesen másodlagos, régebbi emlékeimből kiindulva azt hittem, mikor egy cső csinálja végig az egész színuszt, az kevésbé torzít, szebb a hangja, azt tudtam, hogy a kimenőn nagyon sok múlik, de hogy egy cső esetén ez ennyire macerás, álmomban nem gondoltam volna. A bonyolultabb, alkatrész igényesebb PP jobb eredményt hozhat, még az olyan amatőrök számára is, mint én vagyok.
Semmiképpen nem cél őrült pénzeket beleölni, de ahogy érzem, a jó kimenő trafó elkerülhetetlen lesz. Sajnos semmi lehetőségem nincs, hogy magam készítsem el, ezért vagy marad egy létező trafó, vagy vásárolt új, pld Indel, (ahogy látom semmi más nem kapható ma itthon) vagy valakit nagyon szépen megkérek, akinek már van tapasztalata ebben, hogy tekerjen meg nekem kettőt a majdani PP-hez. Persze nem ingyen gondoltam!
Úgy tűnik itt marad az EL84, jó lesz az! Az bőven van itthon. Most már biztos vagyok benne, hogy kell egy PP nekem! Ráérősen, kényelmesen, de lesz.
(#) mofesa válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 10, 2017
Semmi esetre sem mondanám, hogy egy PP bonyolultabb lenne, mint egy SE, persze mindkettőt lehet bonyolítani, sokszor feleslegesen. Még alkatrész árban sem biztos, hogy drágább. A lényegét kell érteni, a többi megy magától.
Az első trafómat kézi tekerentyűvel tekertem meg, egy hasonló szerkezettel, bár kimenőt nem biztos, hogy tekernék vele, de ez csak türelem kérdése.
(#) nicolaas válasza mofesa hozzászólására (») Jún 10, 2017
Az egész a kimenőn múlik, csak egy kicsit bonyolultabb a kapcsolás, az alkatrész árak nem számottevőek. A kimenő trafó a lelke mindennek. Most ezt úgy mondtam, mintha értenék hozzá, de itt létem alatt ez egyértelműen kiderült, az a lelke az egésznek. Így most arra kell rágyúrnom.
Mondjuk úgy, hogy sok múlik a kimenőtrafókon, de nem csak ezen. Ha ez így lenne, elég lenne összeforrasztgatni pár alkatrészt, mert a többit a kimenőtrafó úgyis megoldja.
(#) nicolaas válasza mofesa hozzászólására (») Jún 10, 2017
Természetesen nem így értettem. Inkább fordítva, jó kimenő nélkül nincs sok esély jót építeni. Ezer más buktatója lehet még. Kapcsolásokat nézegetek éppen.
De azért ezt a Capriból származót még befejezem, ez már nem kerül semmibe.
(#) Orbán József válasza nicolaas hozzászólására (») Jún 10, 2017
Szerintem, ha egy pár kimenő hosszú távra megoldja a gondodat, tervezz egy saját készítést.
M102A az EL84-hez kiválóan megteszi 14-15W csatornánként az már döfi.
Engem hamar meggyőztek a duál-mono kivitelről, de van olyan tervem is, ahol 1 a háló, egy élete van.
A tápokat ajánlatos nagyon túlméretezni, ami a 2x15W-hoz 200VA trafót jelent, vagy nagyobb, az sosem baj. Papíron sokkal kisebbek is megfelelők, azonban egy "pont jó méretű" trafó, ami megfelelne, egyenirányított feszültsége sokkal jobban képes ingadozni, mint egy túlméretes darabé.
Tekercselési adatokat, módozatot tudunk adni.
Na igen, kimenőnek ajánlom a BEAG 100V-os vonali trafóit, néha el lehet csípni a használt piacon.
Mivel valóban nagy fokban a kimenőn a teher és múlik a minőség, személy szerint sem a toroidot, sem a hiperszil magokat nem ajánlom.
Idézet:
„De azért ezt a Capriból származót még befejezem, ez már nem kerül semmibe.”

Így helyes. Tanulni, látni a különbséget, az elkövetkezőkkel összehasonlításra, mindenképp jó.
(#) patkany hozzászólása Jún 10, 2017
Sziasztok!

Ismerős valakinek ez a gitár kombó? Esetleg kapcsolási rajzot tudna valaki adni?
Köszönök előre is minden segítséget!
(#) szikorapéter válasza patkany hozzászólására (») Jún 10, 2017
Szerintem Így keresd és rögtön megleled a választ.
Következő: »»   1947 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem