Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
"Mit várhatok az EL84-től?
Sosem lesz elég tudásom, pénzem egy audiofil erősítő megépítéséhez, de szeretném szerény eszközökkel a legjobban megközelíteni a célt. Mi az a cső, kapcsolás ami alkalmas lehet erre? Sokat olvastam az orosz csodacsőről 6c33c-ről, de az egy kivitelezési rémálom számomra, esetleg az EL34? Vagy mi lehet még ár-érték arányban a megfelelő, kedvező? Nem feltétlenül kell PP, elég lenne nekem egy 2x4-5 Wattos valami szép, telt, mélyeket szépen hozó egyszerű erősítő!" Nos Nicooalas a helyzet nem egyszerű. Az EL 84 egy szép hangú cső, kiváló erősítőt lehet vele építeni, de nem így, ahogy Te. A munkapontja az kb 300V, és 23mA csövenként. Ameddig nincs 90 dB érzékenységű hangfalad, és max 48-55 köbméteresnél kisebb lehallgató helyiséged, addig ne várj tőle semmit, mert ezen "szabályok" be nem tartása csak erőlködőt csinál az EL84-es erősítőből. És bizony fontos az is, hogy milyen alkatrészeket használsz. Ha olyan erősítőt akarsz építeni, amit legalább addig szeretettel hallgatsz még egy nagyobbat, jobbat nem tudsz építeni, akkor szívesen adok tanácsot. Kérlek keress meg magánban. A mostani projectedet kidobhatod ahogy van, mert nagyon tévúton jársz. A csöveket azért ne dobd ki. Ne hallgass olyanok tanácsára, akik pl azt mondták neked, hogy a 6c33c "csoda cső" Persze az, de a saját módján. Például tápegységben, mert oda tervezték, nem audio erősítőbe. Nem tudom, most mennyiért lehet megszerezni, de azt tudom, hogy a 6P3C E (5881) csővel ezerszer jobb erősítőt lehet építeni, és ez a cső is olcsó. Az E betű fontos! Az E nélküli orosz cső kb ugyan olyan alkalmatlan erősítő építésre, mint a fentebb említett. SE erősítőt ne építs. Vagy ha igen, akkor csak 300B-ből, de abból egy pár, még a legolcsóbb is 50 rugó felett van. Aztán a kimenők sem olcsók, és sajnos az SE erősítő a torzításával fedi el a hátrányait, amit nem gyakorlott fülűek "szép hang"-nak titulálnak. A hang ne szép legyen, hanem jó. Ne keseredj el, tudsz egy kis segítséggel audiofil erősítőt készíteni. Keress meg magánban. Idézet: „ Ne hallgass olyanok tanácsára, akik pl azt mondták neked, hogy a 6c33c "csoda cső" Persze az, de a saját módján. Például tápegységben, mert oda tervezték, nem audio erősítőbe.” Mint a 6C41C és 6C19P csöveket is. No és akkor mi van, ha tápegységbe tervezték? Ha belegondolunk abba, hogy milyen célra tervezték ezeket a csöveket, és mi történik egy végfokozat esetében, akkor nekem ezek a csövek tökéletesen megfelelnek. Nyilván minden csőnek meg van a maga előnye, és hátránya is, de "leírni" ettől még egyiket sem kell. Idézet: „az SE erősítő a torzításával fedi el a hátrányait” Ez így általánosságban nem fedi a valóságot.
A 6C33 valóban vaskos egy cső, van aki még kimenőt is teker hozzá, amit minimum kiválónak minősít - más nem is lehetne.
![]() Vagyis gyakorlatban aládolgoznak ilyen SE-knek, én csak tényleg olvasok róla... Idézet: „Elküldve: 2017 január 10 - 10:14 Egy barátom a rábeszéléseim ellenére mégis csak egy SE erősítőt kívánt építeni, s ehhez kérte segítségemet. Nos meggyőződésem ellenére segítettem neki azzal, hogy méreteztem neki egy kimenőtrafót ehhez a kellemetlen csőhöz. A kellemetlensége abból adódik, hogy kis feszen, de viszont nagy áramon működik a 6p33c cső, ugyan is ez képezi a szóbanforgó erősítő lelkét. A nagy áram vastag drótot feltételez, amiből viszont elég sok menet kell egy jó trafóhoz. Ujjaim harabdálása után mégis csak feláldoztam elég sok rézhuzalt a cél érdekében. ![]() A trafókról, és a szokásos mérésekről itt van egy-egy fénykép:” Dejóám! ![]()
Nem mondtam, hogy ne hallgasd őket. Nem az én bajom, s nem is érdekel. Az meg nyilvánvaló, hogy az összes nagy ágyú cég ilyeneket használ a Híg End erősítőiben, mert olyan szépen muzsikálnak.
![]() Az SE erősítők magas páros számú felharmonikus torzítása igenis elfedi a többi bajt. Ezt nem én találtam ki, hanem Hafler. Ha tudod ki az. Az a " szép, meleg" basszus azért olyan amilyen, mert a torzítás elfedi a légréses kimenő 40Hz alatti összeomlását egy-egy nagy basszus vezérlésnél. Végül is nem véletlenül hanyagolták kb 1944-től 1990-ig az SE erősítők építését. Aztán rájöttek, mekkora üzlet ilyen kevés alkatrészt marha drágán eladni. Végül is még az Ohm törvényének ismerete sem kell ahhoz, hogy megszólaljon. Aztán meg az sem véletlen, hogy egy talin a 2 millás 300BSE kb 5 percig volt bekapcsolva, mivel senki sem bírta a hangját. Még a gazdája sem. De ettől függetlenül mindenki olyat épít, hallgat, amilyet akar. Én csak egy kevésbé tapasztalt kollegával iosmertettem a tényállást: miszerint egy 300B SE-vel, vagy egy EL84 SE erősítővel nem lesz boldog, mivel az EL84 kb 1 Wattig, a 300B meg 3 wattig tud valamiféle hangot produkálni. Nos erről ennyit. Lehet vitatkozgatni, de sajna ez így van.
Ezt a "szedett vedett" EL84 erősítőt én építettem. Igaz, csak 9 Wattos, de az a 9 Watt 0,12%-on belül van torzításilag. Az átvitele 10Hz-40kHz -1 dB
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
Van három régi rozsdás csövesem.
Lehet ezekből még erősítő? Esetleg ha valaki szeretne ilyen rozsdás nehéz készüléket?
Én írtam pm-t...
Idézet: „légréses kimenő 40Hz alatti összeomlását” Mit csinál? Por lesz belőle, vagy mi a csoda? Ilyet, még nem hallottam, ez nekem sok. Talán meg kéne ismerkedned a transzformátorokkal, a mágneskörökkel, gerjesztés, indukció, (légrés indukció), és egyáltalán a lineáris áramkörök (RLC) fogalmával. Akkor feltehetően nem mondanál ilyesmit. Tudom, tanulni babrás dolog, egyszerűbb hivatkozni x y z munkásságára. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
Elhárítva a dicsekvés bűnét:
Amikor elkezdtem 3-4 éve csővel foglalkozni, már volt-van 40 évem elektronikával, időnként félvezetős erősítőkkel is dolgom. A nyáktervezésnél egy kicsit át kellett állítanom a szemléletet, mert a csöveseknél aztán nagyon nem mindegy a vezetékezés, egyenirányítás, földvezeték vitele. A csöves áramköröknél a légvezetékezést nem próbálom ki, a csöveseknél vagy átvettem és újrarajzoltam egy profi nyákját, illetve magam is próbálkoztam, amit újragondoltam és kedvem is lelem az ajánlott, telifóliás és legömböklyített nyákrajzolásban. Amit legutóbb átvettem, újrarajzoltam, azt egy külföldi diy fórumon tudós amatőr hozta eredetiben létre, amiért utánépítettem, az a sorai miatt, amikor már használatban volt a mű: Idézet: „Rootz: Az erősítő jelenleg atyáim házában szól, és élvezi, hogy minden nap, amely szerint minden, az időjárás ez vinil vagy digitális, jobban hangzik, mint valaha. Egy nagy köszönet Ian és egyéb közreműködők erre design és a támogatást! ” Persze itthon bizonyára van olyan, aki az eredeti megépítése nélkül, "látatlanba, hallgatatlan" is jobbat csinál, na ja. A B1 nyák a saját kutyulmányom, másfél évvel ezelőtt grundoltam össze, ma már sokkal ergonómikusra és szebbre tudnám... ![]()
Nem, nem készítettem. De készítettem EL34, 84, 807 -el, mert anno mikor fiatalkoromban ezzel foglalkoztam, közel távol nemvolt 300B, hozzáférhető.
De ha érdekel, 62 -ben készített vizsgamunkám szinte szóról szóra visszaköszönt a HTSz TV oszcilloszkópjában. Nem állítom, hogy ugyanaz, de erősen hasonlít. Terveztem, és készítettem trafót is bőséggel, elegem is lett belőle. De szíveskedjél kicsit bővebben kifejteni ezt az összeomlás jellegű jelenséget, minden hivatkozás nélkül, a saját kútfődből.
Nem akarom szítani a vitát, de mint tudjuk, a helyzet fokozódik.
![]() Egy pár EL84 és egy ECC83(85) valamint egy M102/b méretű vasmagra megtekert ellenütemű kimenőtranszformátorral 12-15W-kimenőteljesítmény mellett, szebb hangot lehet produkálni, mint a sokat emlegetett 300B-csővel, vagy az orosz 6c33c-el. A 6c33c zabálja a fűtőteljesítményt, meg kell hajtani rendesen, akkor egész elfogadhatóan szól. A 300B cső egy legenda, ezt is meg kell hajtani, hogy szóljon, de nekem ennek a hangja nem tetszett sohasem, torz, fátyolos, elfolyó mélyek, zavaros megszólalás. Nyilván aki az egy-két hangszeres Jazz-zene híve, annak ez a hang tökéletes, a nonpluszultra. Nekem az SE(Single-Ended, avagy A-osztályú-együtemű) erősítők hangzása nem jön be, de lehet, hogy a teljesítmény(5-10W) korlátok is ehhez hozzájárulnak. Készülőben van egy csöves előerősítőm és majd utána egy 2x50W-os végfok, a mérési eredményekről majd beszámolok, ha lesz rá érdeklődő. Szóval nem csak prédikálom a csövest, használom is. ![]() Üdv!
Mélységesen egyetértek Cinema hozzászólásával. Azt kell mondjam, hogy élő zenét még nem hallott az, aki ezeket a cuccokat élteti. Nincs ezzel baj, sőt jó. Így mindig van jegy a jó koncertekre.
![]() Nos Pucuka minden tiszteletem a tied. ![]() Nem fogok neked magyarázkodni, mert te 1962 óta nem fejlődtél. Ezért van az, hogy még mindig a Capri rádió bűvöletében élsz. Gondolom a műsorokat is sajnálod a rádióval együtt. ![]()
Olvasnod sem ártana, mindössze annyít állítottam a Capri rádióról, hogy meglehetősen jól szólt, nem azt, hogy ennél jobb nem létezik.
A 70 es évek első felét a királyi rádióban koptattam mint hangtechnikus, meglehetősen szigorú feltételek között. Úgyhogy nem állíthatod, hogy megállt a fejlődés. Persze gyártással nem, csak karbantartással, javítással, és műsor (főleg élő) készítéssel foglalkoztam. Ezért vádaskodás helyett jobban tennéd, ha elmagyaráznád ezt az összeomlás dolgot. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
Idézet: „"Ezt nem én találtam ki, hanem Hafler. "” Akkor nyilván a Dynaco a király:o)
pucuka válasza dys-cus hozzászólására (»)
Idézet: „Olvasnod sem ártana” Ekkora arccal nehéz ám olvasni!)) Túl sokat takar a szövegből. Előbb-utóbb belátja, hogy nem jó helyre jött trollkodni.
Idézet: „"Akusztikus, igényes zenére, jazz-ra, komoly zenére való a csöves"” Ha ez így lenne, akkor kétféle erősítőm lenne itthon. A legtöbb diy kreálmány sajnos semmiféle zenére nem való, ami nem baj, mert soha nem derül ki, hol vannak a "határai". Egyrészt nem kerül olyan szintű láncba (a kérdés rendszerint már a forrásnál eldől), másrészt aki hallgatja, annak úgyis mindegy. Viszont kétségtelen, hogy a gyenge minőségű, visítós digitális forrást "hallgathatóbbá" teszi. A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
Nem köszönöm meg, hogy itt voltál közöttünk. Ég veled.
Eddig nyákkal dolgoztam de most ezt próbálom.
Idézet: „Az ECC83 nem jó a két oldal külön erősítéséhez, mert nagy az áthallás, és még gerjedés is lehetséges a nagy erősítése miatt.” Valamit nagyon nem jól csinálsz, ha ez a tapasztalatod.
Egy (rég) elfeledett áramköri lapért cserébe szívesen elfogadnám.
![]()
Sziasztok!
Készülök bevasalni egy pár frissen elkészült TK-157-es kimenőtrafót, tudjátok ez az EAG EA-057 eredeti kimenője. Kétféle vasam van hozzá, de nem tudom eldönteni, hogy melyiket tegyem bele. Van egy EAG EA-080 kimenőtrafójából bontott vas, ez egy ilyen szürkés színű, mattabb bevonattal rendelkezik. A másik vas az APT100-ból bontott TK-222A trafóból való, ez egy (gondolom én) újabb vas, fényesebb hengerelt felülettel, és szerintem lakkozva? van. Véleményetek szerint melyik a jobb minőségű vas, melyik hasonlít leginkább az eredeti TK-157 vasához? A célom az lenne, hogy az eredeti TK-157-hez hangra leginkább hasonlító trafót készítsek el.
Szerintem kar volt kidobni. Talan hasznosabb ha vita/megbeszeles utjan rendezodik egy-egy nezetelteres. Van itt eleg tapasztalt/tanult ember
Négy figyelmeztetése volt idáig.
Csak ezen a lapon plusz két szabályt is sértett. I. Kérdésekre nem a privát üzenet való, arra ott a fórum. Oka: Az információ valószínűleg közérdekű, és későbbiekben maradjon visszakereshető mások számára is. XV. Viselkedj, mert pórul jársz! Ha a fórumon a viselkedéseddel (ill. annak hiányával) többször és rendszeresen munkát adsz a felhasználóknak vagy a moderátoroknak, nagyon rövid idő alatt érvényesülhet a kívül tágasabb elv. A moderátor némíthat illetve kitilthat. Ezen kívül ismerem más fórumokról is a habitusát, hozzáállását. Egy dolog, hogy ért valaki a dolgokhoz, és a másik ahogyan hozzááll másokhoz, ill. megnyilvánul velük szemben.
Sziasztok!
Döbbenten olvastam most este ezt a parázs vitát, ha ezt tudtam volna, sosem kérdezek! ![]() Én nem tudom mit csinál a hanggal a csöves, de amit eddig hallottam, főleg amikor akusztikus zene szólt rajta, az nekem tetszett. Hogy ez most SE volt vagy PP fogalmam sincs. Amúgy a HECO dobozom 90 Db-es, szoba 44 köbméter, lakást meg tuti nem veszek egy erősítőnek! ![]() Azt hogy Capri volt a kiinduló pont szerintem már annyira nem is lényeges, (alig lehet ráismerni) hiszen a trafón, csöveken, ellenállásokon kívül már minden más. WIMA kondik (már 220n, 100n a csatolás), bipolár elkók. Próbáltam beállítani a munkapontokat, hát ez nem is olyan egyszerű! Eredeti, rajz szerinti értékek, (B) 260V, (A) 205V, ECC felé 163V, ehhez képest mikor rámértem 265, 252, 190V! Kicseréltem a tápban az 1 kohm-ot, 4.7K-ra, ahogy számoltam kb ennyi kell oda, érdekesen változott meg, alap felment 279V-ra, ellenállás után 228V, ECC felé meg 173V. Az arányok nem rosszak, de minden ponton kicsit több. Lehet csak úgy szeretném hallani, de mintha szebb hangja lenne. Amire felkaptam a fejem, '6P3C E (5881) csővel ezerszer jobb erősítőt lehet építeni" na ennek majd utána olvasok. jó éjt mindenkinek! Idézet: „Amire felkaptam a fejem, '6P3C E (5881) csővel ezerszer jobb erősítőt lehet építeni" na ennek majd utána olvasok.” Kis tulzassal ahany embert kerdezel, annyifele (kulonbozo csoves) javaslatot hallasz majd. Ha mar van egy mukodo erositod, akkor lehet fejleszteni, allitgatni, cserelgetni az alkatreszeket. A trafodat kulon is megmerheted mit tud. Szerezhetsz uj csovet is. Hosszu idore elfoglalhatja magat az ember ![]()
Vasald be és mérd meg a primer induktivitását. Amelyik lemezzel nagyobb értéket kapsz, az a jobb.
igen, ezt sejtettem!
![]() A csöves nagyon is szubjektív. Kinek mi tetszik. ![]() Talán azzal járnék a legjobban, ha végig járnám, meghallgatnék pár csöves cuccot és amelyik tetszik azt koppintanám le. ![]() Bár csak lenne itthon egy szkópom. ![]()
Szkop nelkul azert nem lesz igazan elvezetes. Biztos lehet fulre is szepen dolgozni, de en meg lennek love nelkule.
Sok esetben az egyetlen bizonyitek arra, hogy amit hallok nem csak placebo hatas, hanem valoban ugy van ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |