Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hujjuj, most hogy mondod... na, csiszolhatom ki a gravírozást
![]()
A tőben forrasztás nem biztos, hogy működni fog. Emlékeim szerint a drótláb kémiai ónozása (forraszthatósága) a búrától néhány mm -re kezdődik, és a drótlábak sem rögzítik a viszonylag hosszú üvegbúrát.
A csöveket viszonylag hosszú lábbal szerelik, és lehajtva a panelre. Álló helyzetben az üvegbúra elég sérülékeny. Lehet, hogy sok lesz belőle, de azért foglalat híján elég babrás cserélgetni, ha megreped, és gázos lesz. Egyébként PP ben 1,5 - 2 W .os erősítő építhető, SE -ben 6 - 900 mW, hallgató meghajtására elég
Vágom, hogy nem az a 4W fog kimenni...
![]()
Esetleg SE kapcsolásban vagy pedig valaki kondis kicsatolásban nem gondolkoztál ha a PP "túl hangos"?
![]()
PP vagy semmi.
![]()
Csináld 4 végcsővel, az már elég teljesítményt ad.
Sziasztok!
A hangszóró kimenetre az erősítőn belül elég lesz oldalanként két összesodrott 0,75ö-ös vezeték?
Szia! Igazán szép és átgondolt munka. Gratulálok.
750 W RMS - ig elég. A tieden hány W lesz oldalanként?
2X8W..
Gratulálok!
Szépen átgondolt, kivitelezett erősítő lett belőle! Felhasznál csövek? Teljesítmény? Kimenő trafó saját készítésű? Milyen magra, ha meg szabad kérdeznem. ![]() (Látom magam előtt már a következő célt!) Nagyon szép lett!
Szia!
Lehet tudni részleteket, milyen kapcsolás, milyen csövekkel, kimenőkkel, milyen teljesítmény stb. Mi került megvalósításra?
Szerintem nezd meg figyelmesen a kimenetet, ha mar a cimet (nevet) nem nezed
![]()
Kedves Szakik!
Szeretném megkérdezni, hogy egy kétutas, EZ80 csővel felépített egyenirányítóra max. mekkora elkó kapcsolható (ECC83 és EL84 SE erősítőm van, a jelenlegi 330µF/450V szűrőkondin 246V a feszültség). Érdemes egyáltalán növelni a szűrőkapacitást? Üdv, Rukh
Az EZ80-ra maximum 50µF-ot szabad kapcsolni, ellenkezőleg hamar tönkremegy. Viszont, ha az 50µF után teszel még egy ellenállást, pl. 100Ohm-ot, utána már kötheted a 330µF-os kondit.
szerk.: megelőztek, de a lényeget leírták... A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2017
A cső adatlapján meg van adva az első elkó max. értéke, a következő R (RC szűrő) után már tehető nagyobb. Valamint arra 90 mA-re felesleges még nagyobb (már ennyi is).
Na, engem is megelőztek. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2017
Hülyeség. Az első C max értéke gyári beállításra vonatkozik, anno egyenirányító csöveknél megadták a kívánatos szekunder tekercs ohmos ellenállását. Általában ez kisebb manapság használt trafókénál, ezért, ki ajánlatos egészíteni a szekunder ellenállását egy soros ellenállásal. AZ ELSŐ KONDENZÁTOR ELŐTT. Utána mindenki úgy élvez, ahogy akar...
Arra gondoltam, hogy a gyári hálótrafót használja a kolléga, oda valószínűleg nem kell a plusz ellenállás a kondi elé.
Az említett erősítőt vettem, DIY, minden trafó egyedi készítésű.
Üdv, Rukh
Szia!
Viszont az EZ80 eléggé határon van ebben a kapcsolásban. Érdemes lenne lecserélni EZ81-re.
Szerintem azért jobb a békesség. A puffer kondenzátor maximális értékét az egyenirányító cső max csúcsárama korlátozza. Ez bekapcsoláskor lép fel. Lehet a transzformátor belső ellenállását további ellenállással kiegészíteni, de ezzel az egyenirányító belső ellenállása tovább növekszik, ami más gondokat okozhat különösen PP esetén.
Én mindenesetre kívánatosnak tartom a gyárilag ajánlott puffer kondenzátor értékének használatát, majd utána a kellő szűrés alkalmazását, lehetőleg fojtó alkalmazásával. Bővebben: Link
Magyarázat helyett itt egy Terta rádió tápegysége.
Azért kíváncsi lennék, hogy az EZ80-at tápláló DIY hálózati transzformátor két szekunder tekercsének mennyi a belső ellenállása.
Üdv: TJ.
Megmértem: a középleágazásos tekercs egyik fele 83 Ohm, a másik 88 Ohm (a csőfoglalat lábánál tudtam rámérni).
Ez a DIY hálózati azzal 330uf pufferkondival gyors halálát okozza az EZ80-nak - ne kapcsold be, amíg át nem tervezed...
Üdv: TJ. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2017
Kedves Segítők!
Köszönöm a hozzászólásokat! Egy dologban kérek még tanácsot, illetve javaslatokat: Abban egyetértés van, hogy az EZ80-ra közvetlenül max. 50µF kondit lehet kötni. Kérdés, elég-e ez a vázolt erősítőhöz (röviden: SE, két csatorna, csatornánként egy ECC83 hajt meg egy EL84-et, trafó -> 8 Ohmos hangfal. A jelenlegi 330 µF kondin ~ 239V egyenfeszültség mérhető, a hálózati trafó 3,5x4 cm2 keresztmetszetű)? Ha nem elég az 50 uF, és jelen pillanatban nincs fojtóm a szűrőhöz, akkor hosszú távú megoldást jelent-e: - FordPerfect javaslata: ellenállás az EZ80 és a 330µF közé, - pucuka javaslata: 47µF az EZ80-ra és utána szűrő (lehetőleg fojtós) nagyobb kondenzátorral? A fenti esetekben szerintem mindenképpen csökkenni fog az anódra jutó feszültség, kérdés, mennyi esés engedhető meg az eredeti alkatrészeket meghagyva... Vagy az lenne a korrekt megoldás (ha nem elég 50 µF puffer), hogy új, fojtós szűrőhöz méretezett táptrafót kell készíteni? Üdv, Rukh
Minden tápegység annál jobb, minél kisebb az egyenáramú (ohmos) és váltóáramú belső ellenállása. A váltóáramú belső ellenállás kis értékét biztosítja a puffer, ill szűrőkondi. Az egyenáramú belső ellenállást a szűrőben használt ellenállás (fojtó helyett) tovább növeli. Ez SE esetén nem nagy probléma, mert az áramterhelés viszonylag állandó, így a tápfeszültség sem sokat változik. PP esetén viszont a végfokozat áramfelvétele igencsak változik a teljesítmény csúcsoknak megfelelően, tehát PP esetén nem annyira jó megoldás. Egy fojtó elkészítése sokkal egyszerűbb, mint egy táptrafó elkészítése, adabszurdum lehet használni akár fénycső fojtót is, ahogy a topikban sokan megtették.
Az igen nagy értékű szűrőkondenzátorokra sincs igazán szükség, mert a végfokokban több tíz volt hangfrekvenciás feszültség mellet az a pár tíz mV brumm feszültség igencsak elhanyagolható, az erősítők legtöbbször nem is ezért brummosak, a megelőző érzékenyebb, kisebb áramfelvételű fokozatoknak pedig sokkal könnyebb szűrt tápfeszültséget biztosítani.
Szervusztok!
Elkészültem az erősítőmmel... már csak egy kis csinosítás van hátra, de már hallgatható. Sajnos a trafó serlegek még nem jöttek meg, illetve meg jött csak a VÁM. ül rajta...már három hete. Az évszázad fogása... |
Bejelentkezés
Hirdetés |