Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos távirányítós kapunyitó
 
Témaindító: wital, idő: Ápr 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 131
(#) velegiistvan hozzászólása Jún 24, 2017 / 1
 
Sziasztok!

Van egy Proteco mover 8-as kapumotorom, újonan szerelt Tecno t011 snod vezérlővel. Úgy állítottuk be, hogy csak a végállás kapcsoló legyen engedélyezve, a fotocella és infrasorompók mind tiltva vannak, mivel a kapunkon még nincsenek ilyenek. A távirányító fel lett tanítva, rádióvétel van is a kijelző szerint, de valamiért mégsem indítja a motort. Minden a leírásnak megfelelően van bekötve, új a panel, a motort külön le is teszteltem, tehát ott nincs gond. Milyen beállítás miatt nem indul esetleg a motor? A kijelzőn, amint áramot kap, az "st" felirat látható csak. Próbáltam a leírását elolvasni a panelnek, de annyit nem látok hozzá, hogy a piktogrammokat kiolvassam. A bekötést egy jól látó mérnök ismerősöm csinálta, de nem a kapunál, hanem elvittem hozá, és ott kötöttük rá a 230-as hálózati kábelt, a földet, valamint a végállás kapcsolót. Így nekem már csak a motort kellett a 3-as csatiba belekötni. A kondi is jó, hiszen a motor, direktbe bekötve a hálózatra simán megy mindkét irányba.
A motor földjét is bekötöttem a megfelelő helyre természetesen.

Hogy miért nincs infra és fotocella? Mert az előző lakó barbár módon rakta össze a rendszert, és most költötem egy vagyont, hogy legyen normális vezérlő, és a motoron egyáltalán burkolat. Egyzser majd kerül rá az is, ami még hiányzik.
Bocs, ha túl sokat írok, de én is mérnökként feltenném azokat a kérfdéseket, amiket fentebb megválaszoltam.

A segítségeteket előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2017
(#) uniman válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Hello! Ez egyszerű. A "STOP" bemenetet elfelejtetted átkötni !
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
...még egy kép a "lényegről".

STOP.jpg
    
(#) péter71 hozzászólása Jún 24, 2017 /
 
Szia uniman. A dekoder kártya volt rossz. Csere után reagál a távirányítóra. Viszont más gond is van, mégpedig a 230volt rákapcsolása után, a nyitó ágba állandóan ott a 230volt, és a villogó lámpa kimenetén is. Ha elkezdem a programozást,úgy megy minden ahogy le van írva. Ha kész a program, ismét a nyitó ágon ott a 230 as táp, állandóan. És még a triakokat is kiszedtem. Ilyenkor mi van?
(#) velegiistvan válasza uniman hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Köszöhöm a válaszod. Bocs, de íg sem világos. A stop bemenetet kössem direktre egy szál dróttal , azaz a 2-es és a 8-as pontot kössem össze? Így próbáltuk, de továbbra is semmi.
A végállás kapcsoló az 5, 6, és a 8-as pontra van kötve. Gondolom a 8-as valami gnd, mert a start gomb másik fele is ide jön a leírás szerint.
Próbáltam azt is, hogy bekötök egy nyomógombot az 1-es és a 8-as pont közé, mint start gomb, de meg se nyikkan. Lehet, hogy hibás a panel?
A motor bekötése 100 %, hogy jó, műszerrel ellenőriztem. A középső a közös, a két szélső meg valamelyik, a forgásiránynak megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) uniman válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
A leírásában egyértelműen le van írva...
Amíg a "STOP" bemenet aktiválva van, nem fog moccanni a motor.
Ha valóban OK az átkötés, és ezt a vezérlő nem érzékeli, akkor bizonyára elképzelhető, hogy a vezérlőpanelen van a hiba.
(#) velegiistvan válasza uniman hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Az átkötés tuti jó, mert akkor nem is engedi "no"-ra állítani az elektronika a stop bemenetet. A végállás kapcsoló rossz konfigurációja okozhat hibát, vagy akkor is el kéne indulnia? Itt annyit lehet állítani, (fc, lc), ami gondolom az alacsony és a magas logikai értékeket jelenti.
(#) uniman válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Ezt nem teljesen értem...mutatnál egy T011S/NOD leírást?
(#) Remci hozzászólása Jún 25, 2017 /
 
Üdv!
Nem ismeri véletlen valaki ezt a rádió vevőt? Mi lehet a tipusa,esetleg milyen távirányítót fogad el?
(#) velegiistvan válasza uniman hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Én sem. Teljesen eltér a panel által mutatott beállítási lehetőség ezen a menüponton, mint amit a leírás ír. Lehet, hogy ez más típusú, mint amit írtam? Én a bolti számla lapján kerestem hozzá útmutatót..
Ezt a pdf-et használtam:
http://www.masco.hu/files_tc/Kapumozgatas--Gate%20Moving/TECNO/MASC...OD.pdf

Eleve azt sem értem, miért kell a stop csatlakozót direktre kötni, ez olyan, mintha folyamatosan nyomva tartanék egy nyomógombot. A menüben tiltani is lehet, ami az én logikám szeirnt azt jelenti, hogy ez a tiltástól kezdve olyan, mintha nem is lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) uniman válasza velegiistvan hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Én is azt a leírást néztem, de az a "T011SOD" típusé! Neked pedig ilyened van: T011S/NOD
Ez utóbbihoz nem találtam leírást, ezek szerint te sem...
A STOP tiltásáról a menüben sem találtam utalást...
A STOP biztonsági vészleállító kapcsolókat mindenhol így szokás bekötni, hogy a záró érintkezőjük megszakítása után aktiválódnak. Így tuti, hogy a bekötés megvan, mert így az esetleges kontakthiba/vezetékszakadás azonnal kiderül. Ezzel ellentétben a nyomásra záródó kapcsolónál már gond lehet, ha szükség esetén derül ki, hogy nem működik.
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Közben megtaláltam a leírásban az "E2" paraméterrel engedélyezhető/tiltható STOP bemenetre vonatkozó részt ...
(#) dsanya hozzászólása Jún 29, 2017 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Örömmel jelentem, a Nice (toló)kapunyitóm ismét produkálja egyik hibáját: nem zár be teljesen, hanem záráskor megállás helyett visszahúz a kapun kb. 20 centit. Újabb gombnyomásra ismétli ugyanezt. Annyira azért rájöttem, hogy mindig valamilyen "megszakításkor" kerül ilyen állapotba. Tegnap az történt, hogy az asszonyom kiment a nyitott kapun körülnézni. Én viccből elindítottam a kaput. Az bezárult volna de a párom gyorsan beugrott az udvarra - az infra érzékelő megállította a kaput, majd később becsuktam. Ettől kezdve nem működik normálisan.
Van erre ésszerű magyarázat? Járt már más is így?

Üdv.: Dsanya
(#) uniman válasza dsanya hozzászólására (») Jún 29, 2017 /
 
Hello!
Normál esetben más tolókapuknál, ha zárás közben megszakad a fotocella sugara, akkor a kapu visszanyit teljesen. Persze van olyan is, hogy be lehet állítani, hogy úgy működjön, hogy a kapu megálljon, de az nem igazán jó választás...
Áramtalanítsd egy hosszabb időre, aztán "meglátjuk", hogy mit lép, ha újból rákapcsolod a 230V-ot.
(#) zsoltee0001 válasza dsanya hozzászólására (») Jún 29, 2017 /
 
Ha nálam van javításon egy vezérlés, sose próbálom mit reagál az infra megszakítására, tanulság érdemes ezt is letesztelni.
A ledek jól dolgoznak ilyenkor? amikor kimegy a végéllásra akkor az oldali led alszik ki?
Kicsit ez a hiba olyan mint amikor a stop kör szakad meg, akkor szokott visszirányba elindulni egy 20 centit.
Nagy segítség ennél a típusnál, hogy minden bemenetnek van ledes visszajelzése, ha mindenre jól reagál mégis be van hülyülve akkor az optokapukon belüli 5 voltos kör marad, processzor és társai.
Ezeket szűrd ki, ha oké akkor van pár tippem.
Üdv
(#) jimmi12 hozzászólása Júl 3, 2017 /
 
Sziasztok,

Már hosszú ideje szenvedek egy Beninca KS-4-es tolókapu vezérléssel és nem jövök rá a hibára.
Eredetileg amikor hozzám került nem ment a motor. Az indító kondenzátor ki volt száradva és a 10W-os ellenállás (a nagy álló a relék mellett) ki volt törve. Kicseréltem mindkettőt, de továbbra sem működik a motor. A stop és a fotocella bemeneteket letiltottam, a végállás kapcsolók működnek. Reagál mind a távirányító-re, mind a nyitás/zárás bemenetekre adott impulzusokra (kattognak a relék), de a motor nem mozdul. Ha jól láttam a motor közös pontját egy triak kapcsolja (BTA-16-600), ezt cseréltem és a hozzá tartozó opto triak-ot is. (eredetileg K3021-p volt, MOC3020-at tettem bele). A triak A1-A2-es összezárva a motor elindul. Ami feltűnt az, hogy a 10W-os ellenállás mellett levő K3-as relé nem kapcsol. A relét kivettem, működik. Vissza követtem a fólia alapján, van rajta egy védő dióda, egy BC817, egy bázis ellenállás és így megy a processzor-ra. Kimérve minden jónak tűnik. Alap esetben a relé mindkét lába 24V-on (valóságban 32-33V)-on van és a tranzisztor húzná le földre az egyik lábát GND-re.
Valakinek van ötlete, hogy mit nézzek még meg?
(#) lelkes amatőr válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
A relék csak feszültségmentes állapotban kapcsolják az irányt, a triak adja ki a müködtető feszt, és végzi a motorerő szabályzást.
A triak optocsatolóját ellenőrizd, ill. kap-e vezérlést.
(#) zsoltee0001 válasza jimmi12 hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Szia
Ha a triakot összezérod ahogy írtad és megy, akkor a relé és a többi erősáramú hiba kizárható, egyébként ezek zárlatosak szoktak lenni mint szakadtak, meg kéne vizsgálni az optotriak- processzor közti rész, ahogy az előttem szóló mondta.
Üdv
(#) alac710 hozzászólása Júl 5, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy ilyen távirányítóm: Bővebben: Link
A legnagyobb gomb nyitja a garázsajtót a legkisebb gomb a nagykaput. A legkisebb gomb tegnap óta nem működik, elemet is cseréltem már benne, de a legnagyobb gomb a régi elemmel is működött és az most is működik.
Ha a gombokat megnyomom a kis piros jelző fény világít mindegyiknél.
Mi lehet a gond, a nagykapu jó mert másoknak rendesen működik?
(sürgős lenne mert jelenleg, csak a szomszéd tud kiengedni)
(#) Gafly válasza alac710 hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Tanítsd újra a szomszédéról.
(#) alac710 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Köszi, azt hogy kell csinálnom?
(#) Gafly válasza alac710 hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha nem akarsz elsétálni a Gránátos utcába, akkor marad az internetes keresés.
Tudom, ez valószínűleg nem segítetett, viszont azt csak Te tudod, hogy miféle rendszeretek van
(#) alac710 válasza alac710 hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Találtam egy leírást, remélem sikerül: Bővebben: Link
(#) Gafly válasza alac710 hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ügyes vagy, még jó hogy ott volt a link
(#) alac710 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Köszi azért, valahogy átsiklottam felette.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Idézet:
„Tanítsd újra a szomszédéról”
...ez úgy hangzik, mintha azt állítanád, hogy ez a sárga gombos Kling távirányító képes lenne a kódot megtanulni egy másik sárga gombos távirányítóról...
Megint más dolog egy adott távirányító jelét "rátanítani" a "nagykapu" motorvezérlőjére...de ehhez nem kell a "szomszédé"...
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Az én szürke gombosom tudja
De igazad van, csak posztolás után keresgéltem utána a neten (ami roppant helytelen).
Remélem boldogul azért vele.
Az meg a másik kérdés, hogy mi van a távirányító másik végén (amiről eddig nem volt szó)?
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Mennyire "szürke"...de van még kék, narancs, ezüst, stb. nyomógombos változata az ilyen "fazonú" távirányítóknak.
De, hogy mit rejt a belseje azt "ránézésre" nem lehet megállapítani.
(#) dsanya válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Júl 8, 2017 /
 
Bocs nem értem rá, nem tudtam ezzel foglalkozni, de valamit észrevettem. (Biztos vagyok benne, hogy a vezetékszál amit visszadugtam azóta is jó helyen van és nem csúszott ki.) A kapu a hibát mindig nagy melegben produkálja. Nem értem rá foglalkozni vele- ennek ellenére a kánikula elmúltával megjavult! Azután a visszatérő melegben (szegény asszonyom) ismét elromlott, másnapra újra megjavult. Most az asszonyom pihen, nem tudom kipróbálni. De gyanítom nem fog két ciklusnál többet jól megcsinálni. ÉRDEKES eset!

Üdv.: Dsanya
(#) zsoltee0001 válasza dsanya hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Ez tényleg eléggé X aktás ügy.
Azt megnézted amit írtam, hogy behülyüléskor is jól dolgoznak a ledek? Mert ebből kiszűrhető, hogy az optokapuk előtti résszel van a gond, vagy a processzor környékén.
Mivel a processzornak nincs elég inputja ezért egy HEF4094-es shift register-t tettek bele, hogy le tudja kezelni a sok bemenetet, nekem volt már hogy a stop átkötést nem érzékelte holott az optokapuja dolgozott, lehet ennek a környékét lenne érdemes átnézni, nem sűrűn akad fortrasztási hiba Nicééknál, de hátha, esetleg cserélni, nem nagy összeg, ha nagyon nincs meg a hiba akkor én itt keresném.
Üdv
Következő: »»   35 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem