Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   29 / 35
(#) Sly hozzászólása Júl 10, 2017 /
 
Valaki?
(#) pjg válasza Sly hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Türelem!
(#) zolika60 válasza Sly hozzászólására (») Júl 10, 2017 /
 
Miért nem kérdezed meg őt magát?
(#) Sly hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Üdv.Sikerült megszereznem a kapcsolást vicsys-töl!Lenne egy kérdésem még a kapcsolással kapcsolatban,erröl irtamis a szerzönek csak nemtudom mikor fog tudni válaszolni...Azért felteszem ide is hátha valaki tud segiteni.
Nekem a kapcsolás 12voltos akksirol fog müködni és nem értem hogy ebben az esetben az egyik bc546 bázisára kötött 4k7-et hová kössem?Ugye ez ebben a kapcsolásban a dioda hid utánra van kötve,de nekem ilyenem nemlessz és igy nemtudom hová kössem..Ebben kellene egy kis segitség.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2017
(#) CHZ válasza Sly hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Szia!
D1 diódára kötheted a 12 V-ot, sta. IC akkor is szükséges.
Kapcsolás többi része marad, 4k7 megy 5 V-ra.
(#) Sly válasza CHZ hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Igy?
A +5 voltok pedig mennek a 7805 kimenetére.

12v.jpg
    
(#) ktamas66 válasza Sly hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Az a gyanúm, hogy az a kis áramkör állította elő az automatikus mentést, a lüktető egyenből. Mivel így ez nem fog működni akár el is hagyhatod.

De nem, kikapcsoláskor működik.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2017
(#) Sly hozzászólása Júl 11, 2017 /
 
Hát az már baj ha nemfog müködni mivel az automatikus mentés az kellene az áramkörbe mindenképp...Hogyan lehetne helyettesiteni a 'lüktetö egyent'?Egy 555astabillal?Vagy esetleg valami egyszerübb megoldás?
(#) jimmi12 válasza Sly hozzászólására (») Júl 11, 2017 /
 
Hali,
Szerintem működni fog, csak a Q2 bázisán levő 4k7-et cseréld 10k-ra, az 1k-val párhuzamos kondit akár el is hagyhatod. Úgy sejtem az 5V-os ágon 470µF és a procin levő 100µF ad annyi tartalékot, hogy működjön a mentés.
(#) mr.Cara hozzászólása Jún 9, 2018 /
 
Üdvözletem ! Van egy évek óta porosodó félkész "tekercselőm". Be kellene fejeznem. Van hozzá egy NEMA23-as motorom főorsó meghajtásnak 18/60-as kis bordásszíjjal. Van egy NEMA16-os motorom a huzalvezetőnek 18/40-es bordásszíj áttét + menetesorsó. Van néhány ATMega328 procim+2004-es LCD . A motorokhoz L298-asokat gondoltam. Egy terheletlenül 26V-os toroid, tápnak. Tudna valaki segíteni ötlettel, kapcsolási rajzzal? Köszönöm előre is !
(#) Triger válasza mr.Cara hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
(#) zsolasz hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Kesziteni szeretnek egy elore - hatra szamlalo digitalis arramkort, trafo tejercselohoz.
Lenne esetleg valakinek rajza??
Minimum 3-4 digites legyen, szamlaljon elore hatra.esetleg preszetelheto legyen [eloirt erteket lehessen megadni es onnan szamoljon lefele v felfele - majd megalljon] .

Minden jo otletet vagy esetleg megepitett rajzot szivesen fogadok el.
KOszonom segitsegeteket.
(#) ticko válasza zsolasz hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Szia! Innen meríthetsz ötleteket: https://www.hobbielektronika.hu/forum/menetszamolos-tekercselogep-hazilag
Üdv.:ticko
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) Bakman válasza zsolasz hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 1
 
Hátha ez is megfelel: Menetszámláló tekercselőgéphez.
(#) Massawa hozzászólása Feb 5, 2020 / 4
 
Épül a meneteszámlálos mini tekercselögépem. Most kezdem a kodot irni hozzá. Egy Arduino fogja vezérelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2020

IMG_4438.JPG
    
(#) sargarigo válasza Massawa hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Ez mekkora már! Eszembe nem jutott volna!
Majd amikor kész lesz ugye megmutatod a közösben is?
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2020
(#) Massawa válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 5, 2020 /
 
Láthatod. A nagyobbik motor 40x40 mm-s. Az alap 16x24 cm, az drotvezetö mechanizmus kb 80 mm-t tud mozogni.
Még egy két aproságon gindolkodom, hogyan lehetne azt egyszerüen megoldani. ( mettöl meddig tekerjen stb). Eddig elég ritkán kellett, de nemsokára fog kelleni egy csomo kisebb tekercs. Amiatt épitem.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Amit Doncsóval csináltunk annak a programját írtam úgy hogy állítható volt a cséve szélesség-a vezeték vastagság (a megtett lépések száma a fordulások közt) és a tekercselő motor egy fordulatára megtett lépések száma a vezető motornál . (lcd kijelző két gomb ) ja és a tekercselés induló helyzete és iránya is állítható volt .
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 6, 2020 /
 
És valami egyszerű számolót nem tudtok? Nekem nem kell semmi, DC motor hajt, csak egy számláló kellene, de nekem nem kellenek ilyen PIC-es meg AVR-es agyonprogramozott akármik, beleírni sem tudom, csak számoljon el ezerig, meg lehessen nullázni, és lehetőleg LED kijelzőt hajtson, hogy bármekkora méretben megépíthető legyen. Meg meg tudjam hajtani egy optokapuval, mert egyedül azt tudom értelmesen rátenni a mechanikámra.
Sokat kerestem, de csak céláramkörök vannak amik ma már nem is kaphatóak. Meg próbáltam átalakítani egy frekimérőt, de cmos áramkörökből van, és iszonyú zavarérzékeny, ha csak közelítem a kezem a bemenethez már elkezdi számolni az 50Hz-et felfele, ha meg lehúzom egy ellenállással akkor bizonytalanul billeg, vagy nem is számol, vagy egyetlen jelre négyet ötöt is.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Keress rá a 7490 - 7493- 7447 ic-k alap kapcsolásaira ,a processzorok előtt ezekkel építették a számlálókat frekvenciamérőket ...
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2020
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Ha meg tudod oldani a fordulatonkénti impulzusokat, akkor ez egy ügyes kis számláló. Nem LED-es, de olcsó, és nálam remekül működik. Egyetlen sajátossága, amit nem neveznék hibának, hogy saját elem kell bele, de szerintem évekig elmegy vele, és persze nincs rajta ki/be kapcsoló, ha benne az elem, akkor számol, vagy legalábbis van kijelzés.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Én is valami ilyenen gondolkodok. A displayemen van elvben elég gomb ( 5) de talán nem fog kelleni. A szál mozgato motor 0,5 mm-t megy 20 lépésre. A csévetekercselö motorja normális 200 lépés/ford. Most még azon gondolkodom, hogy van egy hasonlo kész programom ASM-ben. ( más célra évekkel ezelött két motorra és egy 4 soros LCD displayre), vagy ujat irjak az Arduino nyelven.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Nem egyszerübb neked akkor egy magno (stb) számlálot szerezni? Ma sok bolhapiacin majdnem ingyen kapsz. Ahhoz nem kell semmi csak egy gumigyürü.
(#) Medve válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 6, 2020 /
 
Hali, én régi számológépből csináltam meg, az egyenlőség gombot nyomkodja a gép fordulatonként, előtte meg be kell írni a számológépbe, hogy 1+. Régifajta, fluoreszcens kijelzős a jó, az még elég gyors.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2020
(#) djusee hozzászólása Feb 7, 2020 /
 
Sziasztok. Ez elég jónak tünik, a srác elérhetövé tette a forráskódot és a CAD fájlokat is hozzá, sőt PC-s vezérlő programot is írt hozzá
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2020
(#) ludus hozzászólása Feb 7, 2020 /
 
Szia!
Ha már léptetőmotorokat és Arduinot használsz akkor egy CNC shield az Arduinora, GRBL és GCoil.
Nem kell semmit kitalálni, kész van. Az egyetlen gond ezekkel a léptetőmotoros cuccokkal hogy ha valamiért meg kell állítani és esetleg visszafejteni meneteket akkor ezt nem igazán tudja kezelni a cucc...
http://www.mycncuk.com/threads/1372-Gsuite-V1-2-free-gcode-tools
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Ha a visszatekerést is akarod figyelni, akkor, mint ahogy Massava írta, a legegyszerűbb megoldás egy mechanikus számláló. Ha továbbmennél, akkor ajánlom magamat: Bővebben: Link. Ez kezeli a visszatekerést is.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
A magnószámláló alapból sem jó, mert nem tudok mechanikai áttételt csinálni hozzá, azaz sem fogaskereket sem szíjtárcsát nem tudok tenni a tengelyre, lévén hogy úgymond nincs tengely, azaz nincs hova. De ha tudnék is, kizártnak tartom hogy annak az áttételnek a pontossága elérné az 1%-ot, márpedig ha nem éri el, akkor amikor fel kell tekerni mondjuk 120 menetet 1 sorba, akkor már több mint 1 menetet tévedni fog ami megengedhetetlen, vagyis mindenképpen digitális számlálás kell, aminek adok egy jelet egy optokapuval vagy egy reed-del.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2020 /
 
Mint már írtam, nekem egérmozi nem kell, nem tudok PIC-et és AVR-t programozni, egyszer sikerült csak nagy kínkeservesen 3 nap szenvedés árán, szóval ezt inkább mellőzném. Lehetőleg nagy, távolabbról is látható kijelző kellene (LED), és nem olyan hardver ami a legkisebb behatásra vagy zavarra érzékeny.
Következő: »»   29 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem