Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   2 / 35
(#) llaci56 válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Elektronikus magnó számlálóval még nem találkoztam, de a fentebb leírt módszer egyszerű és pontos.
(#) Laslie74 válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
A Rádiótechnikában és az Elektorban láttam ilyet. Következő tekercselésre meg is építem.

counter.gif
    
(#) llaci56 válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Magnóban elmegy az opto, de műhelykörülményekhez a Hall ajánlott!
(#) szilva válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Én olyat csinálok (félig kész, a mechanikának kellene nekiállni és rendesen összerakni), ami két rés-optóval és egy takarólemezzel dolgozik. Az "okosságot" egy PIC16F946-os csinálja, ezzel gyönyörűen működik a le-fel számlálás, a próbákon nem tévesztett még akkor sem, ha direkt az érzékelőknél mozgattam a takarást, félig betol majd kihúz és hasonló aranyosságokkal. (Persze a hall-os érzékelőkkel ugyanez lenne a helyzet.

Azért lett ez a PIC befogva, mert ezzel közvetlenül meg tudok hajtani egy 3.5 digites LCD kijelzőt, és az egész olyan keveset fog fogyasztani, hogy 2-3 ceruzaelemről nagyon sokáig működni fog.
(#) Laslie74 válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Na ezt megkérlek tedd közzé mert engem is érdekel.
(#) radiomano hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Nos a közeljövőben nekem is szükségem lessz egy ilyen tekercselő okosságra. A csévetest forgatását egy akkus behajtónak a "hajtóműve" (motor, áttét, tokmány) fogja elvégezni, annak az eredeti elektronikája tönkrement, azért lett szétszedve, ahhoz majd csinálok egy PWM et. A számlálást eleinte egy "mekdonáccos" ugrálásszámlálóval akartam megoldani, ami 3 digiten 999 ig számol, utána előről kezdi. De ahogy itt olvasgattam a hozzászólásokat azt szűrtem le, hogy nem csak előre kell számolnia, hanem visszafelé is. Jól gondoltam, vagy egy marhaság? De akkor minek kell 2 hall? Vagy ha visszafelé is számol az azért kell, ha esetleg visszafelé is tekerünk belőle egy párat azt is számolja?
(#) Laslie74 válasza radiomano hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Pontosan. Például egy PP csöves erősítő kimenőtrafojánál már 1/2-1 menet eltérés is végzetes lehet a hangzására. Úgy működik mint az egér görgője. Ha LCD-s lenne még jobb mert elemről se veszélyeztetne a felejtés ha ott kell hagyni egy időre.
(#) Laslie74 hozzászólása Aug 18, 2008 /
 
Itt van két tekercselőgép leírás:
(#) llaci56 válasza radiomano hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Azért kell a 2db Hall, (opto is 2db kell!) hogy az irányt meg tudja határozni az elektronika.
(#) Laslie74 válasza llaci56 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Igen a két opto 90 fokban eltolt fázisban kapcsol, így a forgásiránynak megfelelően vagy a felfelé számláló bemenet léptet vagy a lefelé attól függően hogy melyik kapu felfutó éle előzi meg a másikét.
(#) fúró hozzászólása Máj 31, 2010 /
 
Sziasztok

Arra gondoltam a tekercselő gépré szeretnék számlalott tenni csak nem találltam megfelelőtt elején olvastam a szebszámologépes ötlettet azt szeretném meg kérdezni holy tudnám áttalakitani ellőre is kösz
(#) vicsys válasza fúró hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Itt van egy egyszerű, igaz ez nem számol vissza felé...
Bővebben: Link
(#) fúró válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
szia ki bprobáltam egy számológépel nem ugy működott ahogy gondoltam vagy montad
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Persze, hogy így van, de akkor a billentyűzetből kell kivezetni az egynlőségjelet!
(Shift 7 v. ASCII 61)
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
A számítógép billentyűzeten nincs egyenlőség jel, csak billentyű kombinációval.
(#) mark.budai válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Ha viszont a Win-es számológépet használod, akkor a numerikus és a rendes enter is működik egyenlőségjelként. Új találmány, USB-s tekercselőgép. Akkor már lehetne egy programot írni, felhasználva a számológépet is, mondaná hányadik sorban tartasz.. De ez már felesleges bonyolítás. A számítógépes menetszámolásnak nem vagyok a híve, mert ha elmegy az áram, vagy valaki lecsapatja a kismegszakítót, akkor baj van. Inkább egy akksis számológép, de normális, ami a háromszázötvenhetedik menetnél nem azt írja kis, hogy 231256, mert megbolondul.
(#) Medve válasza fúró hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Hello, ötletadónak előadom én is a magamét: Van az a fajta számológép, amelyet az üzletekben használnak, fluoreszcens kijelzővel, nyomtatóval. Ezen van olyan kivonás gomb, amely a konstanst a végösszegből kivonja, igy a visszafelé számlálás is megoldható. Az optokapuk után kell az az áramkör, amelyet az enkóderek jeleinek konvertálására használnak, amelynek kimenete kettő, az irány szerint szétválasztott impulzussorozat. Optokapuk helyett jó egy erősítővel ellátott léptetőmotor is.
...Időtöltés gyanánt irtam PC-re is egy programot, LPT re kötendő az opto, kiírja az aktuális feszültséget, visszaszámol, meg mittomén...
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Jún 3, 2010 /
 
Köszönöm a kapcsolást , az alapján összedobtam a számlálót , nagyobb méretben ( tekercselőmön van bőven hely) . Kicsit módosítani kellett az LM317 IC osztóját , mert az eredeti értékekkel csak 4,8V -ot adott (240/720 ohm , vagy 220/680 ohm ) ). Csak a PIC hiányzik és jöhet a próba .
(#) bakk hozzászólása Dec 6, 2010 /
 
Azt szeretnem kerdezni,hogy az inpulzus szamlalo amit le fenkepeztel az a vicys rajza utan kesziteted? kosz.
(#) Moderátor hozzászólása bakk hozzászólására (») Dec 7, 2010
 
És kitől kérdezed? Merthogy ott az a nyamvadt "Válasz" gomb, ha használnád, akkor tán még ez is kiderülne!
(#) CHZ hozzászólása Jan 8, 2011 / 3
 
Másik topikban találtam egy jó számláló kapcsolást :
http://picprojects.org.uk/projects/counter/counter.htm
Rengeteg szolgáltatással , fel/le számol , programozható , beállított menetszámnál lekapcsol , megállítja a motort , stb... Bátran merem ajánlani , jól működik érdemes megépíteni .
(#) CHZ hozzászólása Jan 15, 2011 / 1
 
Beépítettem az új számlálót , próbák igazolják , nagyon jól működik . Megkönnyíti a munkát , pontosabban , szebben lehet tekercselni .Végállás kapcsolása miatt nem kell figyelni a számlálót . Számlálás is pontos , mivel a régi mechanikus is működik még és ellenőrizhettem vele .
(#) bakk válasza CHZ hozzászólására (») Jan 15, 2011 /
 
Nagyon jol nez ki a szamlalo szep munka.Azt szeretnem kerdezni mennyibe kerul az elo allitasa, es hogy mivel olvasa le a fordulatot a tekercselo geprol.
(#) CHZ válasza bakk hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Csak a PIC volt költség
Bővebben: Link
többi filléres alkatrész , REED relé adja az impulzusokat .

REED 002.jpg
    
(#) Solt85 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Hello CHZ!

Engem a tekercselő mechanikai felépítése érdekelne ! Hogyan miből építetted meg? Teljesen automatikus a tekercselés, vagy a huzalt neked kell irányítani? Ha automatikus akkor a huzal vezetést hogyan oldottad meg?

Előre is kösz az infót.

Üdv.
(#) CHZ válasza Solt85 hozzászólására (») Jan 16, 2011 /
 
Szia !

Nagyon egyszerű szerkezet , akkus csavarhúzó motorja lett felhasználva . Fordulat szabályozása megoldott , de szálvezetés csak kézzel lehetséges , talán érdemes lenne tovább fejleszteni .
(#) Solt85 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Értem Köszi a választ. Én már agyalok azon hogy lehetne megoldani egyszerűen a huzal vezetést, mert eddig csak bonyolult megoldást találtam .

Üdv.
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Hali!
Mivel nekem nem sok türelmem van a trafók kézzel való tekergetéséhez,ezt a számlálót én is szívesen megépíteném. Én is gondolkodtam már ilyen mechanika megoldásokon,hogy akkus fúró-csavarozó motorját használom fel hozzá,annak legalább van valamennyi nyomatéka is. Amit én javasolnék neked,hogy valami szálvezetést csinálj,meg "spurnitartót",és akkor akár teljesen automatikus is lehet a tekercselőd. Viszont PIC programozással nem állok jól,arra majd lehet,hogy valamelyik kollégát kérem meg.
(#) CHZ válasza scooby_ hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Szia!
Érdemes megcsinálni, jól működik, programozási lehetősége nagyon hasznos, egy sor menetszáma is beprogramozható nem kell figyelni, megállítja a motort.
Nyáktervet csatoltam, bár alakítanod kell rajta, ha más kijelzőt használsz.
(#) scooby_ válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /
 
Már régóta keresgélek egy ilyen kapcsolást! Amire én gondoltam régebben/BGSF adta az ötletet/,hogy számológépnek az egyenlőségjel gombját kivezetni mikrokapcsolóra,és ha a számológépnek beütöm azt hogy 0+1,akkor ahogy a mikrokapcsolót nyomkodom számol fölfelé egyesével. Nem rossz ötlet,de egy erre a célra készített áramkör még is csak jobb,főleg hogy automatikus.
Következő: »»   2 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem