Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   190 / 278
(#) LucyFerr hozzászólása Júl 25, 2017 /

Köszi a segítséget srácok!
(#) kisgaja hozzászólása Júl 26, 2017 /

Mi a véleményetek ezekről a gépekről?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) erbe válasza kisgaja hozzászólására (») Júl 26, 2017 /

A sárga sokkal gyengébb, mint a kék-narancs. De sokkal szebb.
(#) LucyFerr hozzászólása Júl 27, 2017 /

Mig 240 co gép gyári egyenirányítóját felajánlom annak akinek kell. Félig szétszedett állapotban van, vannak benne hibás diódák. nekem nincs türelmem kiméregetni. Ha kell írj, megbeszéljük. Ingyen adom, csak a postaköltséget álld.
(#) PH-User hozzászólása Júl 29, 2017 /

Sziasztok!
Vásároltam egy használt CO gépet az autóm kihegesztésére.
Egy darabig dolgozott is elég jól, aztán egyre többet köpködött, nem akart áthúzni majd végül már csak felizzította a huzalt és kikapcsoltam a gépet.
Az oldalát lekapva vettem észre, hogy a 33ezer mFarádos kondenzátor egyik pontján a vezeték szigetelése meg van olvadva és korrodált a vezeték vége a másik vezeték pedig csak lóg és ki van lazulva a csavarja. A lógó vezetéket csavar fogta be valahová de nem bírok rájönni hova kössem vissza ha ideér az új kondi.
Nem javítottam még hegesztőgépet de annyit tudok az előéletéről, hogy gyári gép van csak átalakította kb. 15 éve egy szakember aki már nem él. Nagyobb trafót rakott bele és pár plusz 'kütyüt'.
Szerintetek a kondi használható még? Hova kössem vissza a kondiról lógó másik szálat?

http://p.coldline.hu/2017/07/29/2600285-20170729-bjScHb.jpg

http://p.coldline.hu/2017/07/29/2600286-20170729-o7l93S.jpg

http://p.coldline.hu/2017/07/29/2600287-20170729-usFawJ.jpg

http://p.coldline.hu/2017/07/29/2600288-20170729-Y0ixq7.jpg
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2017
(#) Ge Lee válasza PH-User hozzászólására (») Júl 29, 2017 /

Annak a kondinak ránézésre annyi, és abban a formában teljesen mindegy hogy hova kötöd. Ha kívülről csak úgy bekötöd azzal a ránézésre 2,5-es kábellel, az a hegesztőáram szempontjából kb. olyan mintha ott sem lenne. A folyó áram útjába kell bekötni, azaz a munkakábelbe, még a fojtó elé, ahhoz való vezetékkel. Tehát munkakábel bemegy a kondiba, majd onnan megy tovább. De már az is ér valamit, ha a munkakábelt egy helyen lecsupaszítod, és oda kötöd a kondit, lehetőleg minél rövidebb (4-5cm) kábeldarabbal.

Ahogy írtam is feljebb, nem ismerem a hegesztők mködési elvét viszont a szerviz bő 1-1,5 hetet mondott a javításra ezért bátorkodtam itt segítséget kérni, hátha meg tudom javítani magam is. Akkor első körben kell, hogy szerezzek egy ilyen értékű kondenzátort?
Ezeknél a gépeknél a 'testkábel' irányából folyik az áram a leolvadó huzalon keresztül vissza?
Ha szükséges akkor mérek, jobban szétbontom stb. csak tudjam megjavítani, mert haladnom kellene az autóval
Köszönöm előre is!
(#) GPeti1977 válasza PH-User hozzászólására (») Júl 29, 2017 /

"Ezeknél a gépeknél a 'testkábel' irányából folyik az áram a leolvadó huzalon keresztül vissza?"
Igen.

Jelen formájában használhatatlan a gép, gondolom vegyek valahonnan egy új kondit, aztán próbálkozzak?
8800-12000Ft között már találtam + posta, reális az ár?
(#) Ge Lee válasza PH-User hozzászólására (») Júl 29, 2017 /

Az egy kicsit sok. Itt most épp nincs 33000uF, veszel mondjuk 2db 22000-est. De ha a szekunder csúcsfeszültség egyik fokozatban sem több 40V-nál akkor a 40V-os is elég, azok szoktak lenni jóval olcsóbban, még elektronikai üzletekben is.
Ezekhez minden aranyárban van, olcsóbban jön ki az ember egy inverteressel (már ha a nulláról építi).
(#) PH-User hozzászólása Júl 30, 2017 /

Sikerült megmérnem.
Üresjáratban 75V körül van a feszültség, hegesztés (taknyolás) közben 65-68V-ra esik le a feszültség.
Úgy veszem észre, sehogy sem úszom meg a költekezést...
Készítettem még pár képet a gépről.

http://p.coldline.hu/2017/07/30/2602069-20170730-pPcNFW.jpg

http://p.coldline.hu/2017/07/30/2602070-20170730-Oui5UU.jpg

http://p.coldline.hu/2017/07/30/2602071-20170730-dAtRCP.jpg

(Miért nem tudom beilleszteni a kattintható képet hozzászólásba? Előnézetnél látszik rendesen, a hozzászólás elküldése után pedig csak a kód látszik...)
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2017
(#) erbe válasza PH-User hozzászólására (») Júl 30, 2017 /

Egyik képeden az adatlapján a maximális üresjárati feszültség 37 V. Vagy rosszul mérsz valamit, vagy valami komoly elkötés van a gépben. CO2 ívfeszültsége ilyen kis hegesztőáramoknál 16-22 V körül van. 2,5 kVA-ből nem is nagyon tud többet kihozni.
(#) PH-User válasza erbe hozzászólására (») Júl 30, 2017 /

Feljebb írtam, hogy valamikor-valaki kicserélte benne a trafót (de lehet, hogy az egész belsejét) nagyobbra/erősebbre. A volt tulaj 4mm-s lemezt is hegesztett vele minden gond nélkül. Ezért is ide írtam ebbe az építős fórumba. 65V-s 33000µF-s MM kondi volt a gépben.
Biztos, hogy nem 2,5kVA a gép, mert iszonyú nehéz, talicskába helyezve tologattam eddig.

100 A-rel eredeti trafójával is lehetne 4-es lemezt hegeszteni. A jelenség inkább dióda hibára utal. Ha nincs kondi, akkor is hegesztenie kellene, csak rondábban. A túl magas üresjárati feszültség meg arra utal, hogy nem belevaló trafót tettek bele. A nagy trafóról készíthetnél közeli képet!
Idézet:
„hegesztés (taknyolás) közben 65-68V-ra esik le a feszültség”

Hol méred a feszültséget? A hegesztendő tárgy és a pisztoly nyaka között kellene mérni.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2017
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 30, 2017 /

Ahogy nézem a képeidet, az eredeti trafó van benne. Nem is nagyon férne bele más. Legfeljebb diódákat cserélhetett.
(#) PH-User hozzászólása Júl 30, 2017 /

Pontosan ott mértem a feszültséget, ahol írtad.
Lehet, hogy cserélve nem volt a trafó de át lett tekerve, ezt biztosra tudom mondani.
A régi kondin rajta maradt az egyik vezeték s véletlenül hozzáért a másik ponthoz és szikrázott egy kicsit. (Kb. 3 napja szereltem ki.) Lehet, hogy nem döglött teljesen a kondi sem?
Igazából nekem elég lett volna annyi is ha megtudom hova lehetett kötve a kondi másik pontja, mert előtte már kihegesztettem vele az egyik sárvédőperemet.
Most tudnék venni 2db Epcos 22ezer µF-os kondit 4E/db áron, akkor még ne vegyem meg?
Holnap készítek képet a trafóról.

A trafón a tekercselés eredeti. A kondi egyik vége a ...usFawJ.jpg képen a két diódát hűtő alumínium síndarab alján a zöld nyíllal jelölt kötéspontra megy, a másik vége a nagytrafó szekunder tekercseinek közös kivezetése és a fojtó kötéspontjára. A polaritásra ügyelj, mert az a képen nem látszik!
Legfeljebb a kicsi trafót tekerhették át, azon nem eredetinek néz ki a hegesztés.
(#) PH-User hozzászólása Júl 31, 2017 /

Balf@sz voltam, AC tartományban mértem tegnap, DC mérésre átkapcsolva 35V az Uü, hegesztés közben 32-35V a kondi nélkül.

''a másik vége a nagytrafó szekunder tekercseinek közös kivezetése és a fojtó kötéspontja''

Csak még egy kép, hogy jó helyre gondolok-e?!

http://imgur.com/a/WSwE3

Bekötöttem.
Elég ha hozzáér a huzal a hegesztendő felülethez, már szikrázik.
Ez most az elkötés miatt van vagy mégis a kondi halt el?
Most mintha hegeszteni sem bírna...
Lassan felrobbanok, hogy nincs a környékemen senki aki segítene.
(#) Phile80 válasza PH-User hozzászólására (») Júl 31, 2017 /

Valami nagyon nem frankó, mert hegesztés közben az ívfeszültségnek kb. 20V-nak kellene lennie maximum. Ha nincs benne mágneskapcsoló, akkor normális hogy szikrázik. Ha kondival hozta a 100A-t, akkor az is teljesen normális, hogy nélküle leesik a teljesítmény.
(#) erbe válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /

Van benne mágneskapcsoló. Valamit nagyon rondán elkötöttek.

Y0ixq7.jpg

(#) erbe válasza PH-User hozzászólására (») Júl 31, 2017 /

Idézet:
„ha hozzáér a huzal a hegesztendő felülethez, már szikrázik.”

Jó a kondi. Ha nem lenne, nem szikrázna. Bekötési hiba miatt szikrázik. Kikapcsolt állapotban a mágneskapcsolónak rá kellene zárni egy ellenállást. A mágneskapcsoló szakító érintkezőin van néhány kék szál. kövesd le őket!
A kondit pontosan oda kell kötni, ami a kép közepén látható, de mit keres ott két vastag madzag? Ott nem lehetne más, mint a kondi vége.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 31, 2017 /

Még egy dolog. Nem tudsz folyamatosan hegeszteni, ezért a műszered nem a hegesztőfeszültséget, hanem a szünetek feszültségét méri.

Az egyik szál rendben is van, ami a kép közepén van azt visszakötöttem. De a másik egyenes leónozott végű vezeték csak lógott, mikor a gépet szétszedtem. Kicsúszott valahonnan de nem bírtam rájönni, hogy honnan. Szerintem ha visszakötném megoldódna a problémám.
Oda van kötve (forrasztva) az egyenes ónos végű sárga kábel ahova mondtad és amit a legutolsó képen megjelöltem.

Tehát

https://i.imgur.com/oAb0qaW_d.jpg?maxwidth=640&shape=thumb&...y=high

Ide kötöttem az egyik sárga vezetéket ami a kondiról jön. Arra a pontra ahol a csavar nem korrodált. A kondi korrodált csavarpontjára pedig visszakötöttem a másik sárga vezetéket ami szétszedéskor is rajta volt és hátra meg a diódákhoz.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) erbe válasza PH-User hozzászólására (») Aug 1, 2017 /

Akkor is sok ott az a két vastag madzag. Hova mennek?
(#) Mate78 hozzászólása Aug 3, 2017 /

Sziasztok,

lenne valakinek JASIC TIG200PAC/DC AVI hegesztőhöz kapcsolási rajza?
Találtam blokkdiagramot némi szervíz információval, de nem pont ehhez való.

köszönöm.
(#) Mate78 hozzászólása Aug 3, 2017 /

A gép hibája az, hogy bekapcsolás után látszólag minden rendben, ventilátorok mennek, kijelző él, DC310V is megvan.De ha megnyomom a piszolyban lévő kapcsolót, TIG módban nem történik semmi, egyik relé sem kattan.Hiba jelző LED-ek közül egy sem világít.Illetve a gép belsejében az egyik kis nyákon is van 3LED, azok se világítanak.A kapcsoló rendben működik.
MMA módra ha átkapcsolom, a munkakábelen 70V DC-t mérek, függetlenül attól, nyomok-e gombot vagy sem.Ez normális?
(#) gulyi88 válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 3, 2017 /

Elsőnek mérd meg, hogy a gomb nyomkodása a kábel gép felöli végén is kapcsolgat-e, nincs megszakadva a vezetéke. Ha a kapcsoló rendben működik alatt ezt értetted akkor vedd úgy hogy nem szóltam..
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
(#) Mate78 válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 3, 2017 /

Szia, igen, ott mértem, ahol a kapcsoló vezetékei belemennek a nyákba.
(#) mpisti válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 14, 2017 / 1

Lehet hogy ez kellene neked?
Következő: »»   190 / 278
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem