Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   537 / 958
(#) c27 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Ok, akkor majd megpróbálom a hibabejelentést, legalább rákérdezek milyen kismegszakítókat szándékoznak feltenni, aztán majd tisztázzuk a helyzetet.

Még egy gyors kérdés, a FI relé sem működik, tesztgomba nem reagál, az is a mérőóra előtt van bár nem értem miért, amikor elvileg az saját tulajdon. Ha az meghibásodik akkor azt is be kéne jelenteni, vagy ha kijönnek a megszakítócserére le lehetne velük szedetni, legfeljebb valami fedlapot feltesznek a helyére. Gondolom már nem szívesen tennének fel egy újat a méretlen ágba.
(#) Bakman válasza bencikusz hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Kell hozzá.
(#) szamóca válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Már az is érdekes, hogy odakerült. Simán kiiktatják majd.
(#) c27 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Kb. 30 éve biztos nem számított, hogy hova teszik, de engem is kifejezetten zavar. Akkor majd intézkedek.
Köszi a segítséget mindenkinek!
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Idézet:
„FI relé ... ... a mérőóra előtt van bár nem értem miért”
Takarékosságból. Fi-relé után osztották nappali és éjszakai áramra, így elég volt egy ÁVK is. Akkoriban egyrészt arányaiban drágább volt, másrészt kapni sem nagyon lehetett.
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Értem, így már érthető. Bár ennek tudatában ha leszedik és az óra után felteszek egyet akkor a vezéreltnél nem lesz FI-relé. Mondjuk jó tudni ezt is. A vezérelthez elég macerás utólag betenni, bár ha jó a földelés akkor elvileg nincs is rá szükség. Ha jól rémlik a föld össze van kötve a vízhálózat csövével, persze magára a bojlerre is rá van kötve a föld. Nem is volt még sosem probléma vele.
Kösz az infót, legalább ennyivel is okosabb lettem.
(#) Bakman válasza c27 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Idézet:
„ha jó a földelés akkor elvileg nincs is rá szükség.”
Jó földelés mellett is tud rázni, kell a Fi-relé. Sokkal nagyobb biztonságot ad, mint a földelés önmagában. Sőt, (hibás) üzemi földelés és/vagy EPH nélkül is le tud oldani.
(#) elektroncso hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Sziasztok.
Van nekem egy RQ5U típusú meddő teljesítmény kompenzáció vezérlőm. Ez egy nagyon régi típus, még a 80-as években készült. Még a ZSE Praha gyártotta, de érdekes, hogy a NYÁK-okat a TESLA szállította. Az interneten megtaláltam a bekötési rajzát (melléklem). A mágneskapcsolókkal párhuzamba kötött RC kör feladata érdekelne, annak tükrében, hogy tirisztoros kimenete van a vezérlőnek. Vagyis nem olyan mint mondjuk egy modern LOVATO vagy egy NOVAR, amiben kis relék kapcsolják a nagy (természetesen külső) mágneskapcsolók tekercsére a fázist, hanem itt tirisztorok végzik a nagy mágneskapcsolók vezérlését. Egy cseh fórumon azt írták, hogy emiatt kell az RC kör. Valaki kifejtené ezt bővebben? Sajnos ott nem fejtették ki.
Előre is köszönöm.

RQ5U004.jpg
    
(#) bencikusz válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Köszi szépen!
(#) c27 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Ok. Annyiból elég nehéz a felszerelése, mert az óra után nincs külön doboz feltéve (csak a vezérlő és az óra előtti kismegszakító ami plombálva van), az óra után pedig egyből megy a villanybojlerhez. Valahol menet közbe meg lehetne találni, de a falra feltenni egy Fi relé elég furán nézne ki még egy elegánsabb dobozban is. Majd meglátom, ha lesz rá keret és valami jó hely akkor felkerül a vezérelthez is egy.

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a bakony 35-L kismegszakító elvileg egy 25A-es C-nek felel meg ugye? Ha kijönnek cserélni ezt fogják tudni, vagy van valami adatlap ami alapján tudom bizonyítani, hogy C karakterisztikájú kismegszakítót kell felszerelni?
Korábban ezt kaptam, gondolom csak elhiszik ez alapján, a 3,5-8xI1 az kb. az kb. 5-10xIn "C" karakterisztikának felel meg, főleg, hogy a bakony kismegszakító elvileg tartósan elmegy 35A-el és ezzel kalkulálják az I1-et is. Ennyi indoklás elég lesz nekik? Gondolom csak lesz náluk C kismegszakító.
(#) goreny válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Egyfajta "zobel" tag az RC, mint az erösítők kimenetén, itt a mágneskapcsoló tekercsének induktivitását próbálja rezisztív terheléssé alakítani a tirisztor számára.
Bár itt inkább snubbler tagnak számít.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) gyuszo válasza c27 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Ha a mérőhely nem felel meg a mai szabványoknak, vagy nem teszik fel, vagy felteszik és köteleznek arra, hogy szabványosítsd a mérőhelyet. De az is lehet, hogy nem fogja bírni a 30 - 40 éves hálózat a terhelést.
Idézet:
„de a falra feltenni egy Fi relé elég furán nézne ki még egy elegánsabb dobozban is. Majd meglátom, ha lesz rá keret és valami jó hely”

Ha erre sincs elég keret, akkor milyen lehet az egész hálózat. Lehet, hogy az igazi okot ott kell megkeresni.
(#) c27 válasza gyuszo hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Amennyiben kicserélik a megszakítókat és leveszik a FI relé az óra elől szabványos lesz a mérőhely. A 30-40 éves hálózatnak ugyan alu kábele van de 3,2mm vastag kábelek vannak mindenhol. Szerintem a hálózattal semmi baj nincs, főleg hogy eddig bírta a terhelést, ha nem a kismegszakító a baja akkor miért csapna le? Főleg úgy hogy az órától külön megy a házhoz az áram és külön 3 vezetéken a műhelyhez a 3 fázis. A háznak külön kismegszakító van feltéve az óraszekrényben 20A B vagy C, plusz még vannak olvadóbiztosítékok is 3x25A nyilván az is az óra után (bár ezeknek sok értelme már nincs). Nem a legegyenletesebben van elosztva a 3 fázis ez tény, de mégsem az a kismegszakító csap le amelyik jobban le van terhelve. Egyébként a 3 fázis ami megy a műhelyhez még ott el van látva egy 3 fázisú 20A C kismegszakítóval persze dobozban. Szóval a részegységek szerintem megfelelő védelemmel vannak ellátva. Az óradoboz is zárt nagyon nem lehet belekötni legalább is a mi részünkről. A szolgáltató emberei tették fel a FI relét az óra elé, ha eltávolítják minden megfelel a szabványnak. Az, hogy a földelés típusa még TT vagy már TN-C-S azt meg döntsék el ők és kössék ahogy akarják.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) vargham válasza c27 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
> Az óradoboz is zárt nagyon nem lehet belekötni
Nem ennyi a követelmény. Utcára nézzen, plexi ablakkal, stb.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Ez csak a új mérőhelyeknél érvényes, nem? Valmikor a már meglévő is szabványos volt.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Tudtommal bizonyos esetekben, például teljesítmény növelés, kérhetik a szabványosítást. De nem vagyok villanyszerelő.
(#) c27 válasza vargham hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Én nem kérek teljesítménynövelést, csak cseréljék ki a kismegszakítókat olyanra mint amilyen fel van téve (vagy ahhoz legközelebbi értékűvel). A FI relével meg azt csinálnak amit akarnak.
Egyébként ha lekapcsol egy kismegszakító gyorskioldója, az csak a kismegszakító hibája lehet?
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2017
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Idézet:
„Egyébként ha lekapcsol egy kismegszakító gyorskioldója, az csak a kismegszakító hibája lehet?”

Vagy teszi a dolgát
(#) c27 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Jó, akkor ez esetben a kismegszakító a bűnös. (Egy villanymotornál csinálja amivel korábban hibátlanul indult, de mostanában 4 indításból 1x leold, de ezt az átlagot kb. rendszeresen tartja. A motor biztos jó, mert nem melegszik hosszú távon sincs semmi baj vele.)
(#) kope20 válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Szia! Az RC tag a mágneskapcsoló tekercse által kikapcsoláskor indukált feszültségcsúcsot csökkenti, hogy a kapcsolóelem (tirisztor) ne károsodjon. Mivel a "nagy" mágneskapcsolók elég nagy energiájú tranzienst képesek létrehozni gyors kikapcsolásukkor.
(#) elektroncso válasza kope20 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Bakker, hogy ez nem jutott eszembe. Pedig kézenfekvő. Mentségemre legyen mondva, eddig ilyet csak DC reléknél láttam, ahol antiparalell kötött diódákat használnak.
Köszönöm, hogy felgyújtottad a fényt!
(#) granpa válasza c27 hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Írtam privát üzenetet.
(#) wbt hozzászólása Aug 19, 2017 /
 
Kinai, üveg előlapos touch-sense csoda kapcsolók, nincs is gond, kb 5 óra munkával sikerült bevésnem a WC-be....(viszont azóta fa karperecet lazán tudok gyártani, mint közgyűrűt a kapcsolóhoz). Tehát régi ház, régi szerelés, régi szabvány. Tud-e valaki ezekből a csoda kapcsolókból alternatívat??? Mert hogy 2 napig túrtam, de csak 1-2-3-4-way cucc van, de alternativ az sehol. Már ott tartok, hogy 2db 220-as váltó-relét felteszek a pilácshoz...szerencsére nálunk 2db ilyen kör is van, szóval azt hiszem, elég annyit mondanom, hogy "mé nincs má kész, a'szontad 1szerű". Ha jól rémlik, az 1980-as touch kapcsolóknál is volt alternatív lehetőség +1db vezetékkel, tehát tudták a dolgukat. Közben agyaltam, hogyan tudnám átverni a belső elektronikát; van pár darab, de szerintem csak jót fogok kísérletezni az asztalon. Ötlet?
(#) kissi válasza wbt hozzászólására (») Aug 19, 2017 /
 
Impulzusrelé nincs hozzá ( minden impulzusra váltja az állapotát, tudtommal ma már ilyet használnak a több helyről történő fel-lekapcsolásra !) ?
(#) sámli válasza c27 hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Ez nem így működik. A kismegszakítókat a szerződésednek megfelelő értékre fogják cserélni. A Fi relét anno valószínűleg a kivitelező rakta be (ez volt a gyakorlat) azt nem fogják megszüntetni, neked kell megcsináltatni.
(#) Tomi111 válasza c27 hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Szia! Alapból nem tesznek fel C-t. Ha ezeket a Bakony művek által gyártottat lecserélik, B-t kapsz helyette (persze ha a szerződésedben nem C-s van, de nem valószínű). Ha az neked kevés, utána igényelhetsz C-set, de meg kell indokolni, hogy miért kéred. Persze a hálózatot megnézik.
( Nálunk is ilyenek voltak/vannak fenn. 3×16A, egyik néha leoldott egy 4kW-os motor indításakor. Csak azt az egyet cserélték újra - hiába akartam mindhármat - az B16-os lett, ezzel mindig indul a motor )
(#) proba válasza kissi hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Érintős kapcsolóval nem biztos hogy működik az impulzusrelé, bár ha 1-2W os ledes lámpával működik, akkor az impulzusrelével is kellene.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2017
(#) c27 válasza sámli hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
A szerződésben csak 3x25A szerepel, de akkoriban direkt úgy lett kialakítva a hálózat, hogy akár 3 fázisú motor is használható legyen róla. Most megmértem digitális tolómérővel a fő gerinc 2,8mm átmérőjű ami kb. 6mm^2 keresztmetszet. Egy ilyen méretezést találtam. Elvileg a C csoport értékei lennének a mérvadóak, de még az A esetén is simán mehetne a 25A.
Fi relét megcsináltatni? Azt hogy érted? Ha veszek egy újat nem fogják feltenni a régi helyére (nem szabványos), a teszgombra pedig nem reagál, akkor sem csap le ha a föld vezetőn folyik áram. Egyszer le volt kapcsolva és alig lehetett visszakapcsolni, kiszámíthatatlan a működése.

Egyébként a 3 kismegszakító burkolata is el van öregedve, 38 éves kismegszakítókat illő lenne lecserélni. Gondolom ha C-set akarok igényelni az megint plusz költség, pedig a bakony kismegszakítónak a kioldóárama a C-nek felel meg. Szerintem kár most vitatkozni és tippelni, hogy ki szerint mi fog történni, majd kiderül. Én majd ragaszkodok az eredeti kismegszakítók paramétereihez legközelebb álló kismegszakítók felszereléséhez. Gondolom a hálózatvizsgálat pedig abból áll megnézik mekkora a keresztmetszete a gerincvezetéknek pl. az óra után.
(#) sámli válasza c27 hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Megbízol egy regisztrált szerelőt akinek van plombabontási engedélye és kicserélteted vele. Nincs tippelés és vita. A szerződésben meghatározott értékre cserélnek (hacsak a szerelőkkel nem tudsz egyezkedni). Értelemszerűen a szerződés módosítás pénzbe kerülhet.
(#) wbt válasza kissi hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
Nincs hozzá semmi, de bogarat tettél a fülembe, agyalok ezen a lehetőségen is.
Következő: »»   537 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem