Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   693 / 778
(#) _BiG_ válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Vedd komolyan a kollega mondását az optóról: " de alatta semmi ne fusson inkább." Nálad még mindig ott egy vezeték. Vedd ki onnan.

Részemről a feleslegesen kacskaringózó-megtörő vezetékezést tartom zavarónak. Minél egyenesebben, rövidebben huzalozz.
(#) Pafi válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
De legalább következetes vagy: a zenerekről is.
(#) Pafi válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Ez egy fly-back táp. Egyszerű a szabályzása és kapcsolástechnikája, viszont a trafót jól megcsinálni, na az finoman szólva nem triviális! Ellentmondásos követelményeket kell(ene) kielégíteni, és ismerni kell a mágneses törvényeket. Furcsa, hogy már a NYÁK-ot tervezed, de a trafóról még nem kérdeztél...

A légrés térfogata elég kell legyen a ciklusonként átáramló energialöket tárolására, plusz némi tartalék. A menetszámokkal lehet kicsit játszani, a fly-back "rugalmas".

Viszont most jön a feketeleves: szoros csatolás kell a jó hatásfokhoz, a szoros csatolás viszont nagy primer-szekunder kapacitással jár, ami a mocskosul gyors primer tranzienseket a kimenetre csatolja közös módusban. Ezt szeretné söntölni a két soros kondi, meg az árnyékoló menetek (na nem mágneses, hanem elektromos árnyékolás ez). Ráadásul szoros csatolás mellett a szigetelést csak speciális technikákkal lehet kellően nagy feszültségig biztosítani. Nem csak a PCB-n, a trafón belül is 5 kV primer-szekunder átütési szilárdságot kell tartani.

A kapacitív zavaráram spektrumban fölmegy 50-100 MHz-ig is, így nagyon fontos, hogy a kondikkal sorban a lehető legkisebb induktivitás legyen, vagyis a legrövidebb úton vezesd vissza a primerre a zavaráramot. És itt még nem ért véget az áramút, hiszen az IC bocsátja ki az áramot, tehát oda is jut vissza, de ezt úgy kell megoldani, hogy röviden tegye. Nálad a primer DC-t áthidaló kondi meglehetősen messze van, ezt jobb lenne sokkal közelebb hozni, kis hurokkal.

Kétoldalas nyákon egyszerűen kialakítható lenne egy referencia sík a primer oldalon, ezen lehetne rövid úton hidegíteni... A szekunder oldalon pedig a huzalozást könnyítené a párja.

Amúgy ha jól lenne megcsinálva az árnyékolás (teljesen körbevenné: árnyékolná a primert), akkor a szekunder GND-t nem is kellene bekötni az Y kondikba, illetve ha valahova mégis, akkor azok szeparált Y kondik kellene legyenek, amiket nem terhel a brutális primer zavaráram.

Közös módusú fojtónak + és - ágban csak akkor van értelme, ha a GND is rajta megy keresztül, máskülönben a differencia áramok telítésbe viszik. Az eredeti rajzon két külön fojtó volt.

Csak a pozitív tápot stabilizálva erősen aszimmetrikus terhelésnél meglepetések érhetnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Ge Lee válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Nem írtad hogy mire szeretnéd használni, de az olvasottakból én arra következtetek hogy valami erősítő tápja lenne. Részben azok miatt amiket Pafi írt, részben a felhasználási cél miatt, no meg egyébként is, 200W-ra én inkább félhidas tápot építenék és nem flyback-et.
Tény hogy nem 1 kapcsolóelem kell bele hanem kettő, de nem sokkal bonyolultabb, viszont valami áramkorlát vagy rövidzár védelem az szerintem alap egy ilyen tápba. Ami a kevesebb zavar miatt akár rezonáns is lehetne, és akkor el is értünk egy Skori féle önrezgő rezonáns félhídhoz, amibe még akár áramkorlát is van.
A lényeget majd el felejtettem. Ha valóban végfokhoz kell, akkor ahhoz szabályozott feszültség sem szükséges, még egy pont egy egyszerű félhídnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) ciw válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Ez Jó Y kondinak, mert találtan Y1 és Y2 típust is?

Ja meg a szekunder egyenirányító diódáról sincs infóm, valami gyors dióda? Mondjuk Ez?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Ge Lee válasza ciw hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Bár nem tudom konkrétan miről van szó, ha a segédtápról oda jó. A szekunderre nem kell 1000V-os dióda, kisebb is megteszi.
(#) ciw válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Köszi, csak egy WiFi-s redőnyvezérlőt csinálok, Esp8266 4db relé meg áramfigyelés.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
(#) 444Tibi hozzászólása Szept 6, 2017 /
 
Lehet nem jó helyen kérdezek, de már összezavartak máshol,
van egy 12V/260V inverter, 40kHz körüli kimenő frekvenciával.
Ezt kéne egyenirányítanom, a terhelés 0,5Amax. lenne az egyenáramú részen.
Ehhez kéne nekem 4 darab dióda, de már ajánlottak schottkyt, fast recoveryt, ultra fast diódákat, de mind horror árban van ahol találtam, vagy bénán keresek.
Tudnátok mondani konkrét típust?
(#) Ge Lee válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Egy kicsit megint átmentem gondolatolvasóba, így azt sikerült kikövetkeztetnem, hogy 12V DC-ből lett 260V AC, 40kHz-en. Ha így van, és valóban nincs több áram csúcsban sem a kimeneten, akkor az 1A-es diódák is megfelelnek. Némi túlméretezéssel pedig ez, azért linkeltem ezt, mert szinte bárhol kapható. Hogy a nettó 40Ft mennyire horror vagy sem azt döntse el mindenki maga. A kereséshez egyéb kezdőbetűk az UF-en kívül SF, HER, stb.
(#) granpa válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Bármelyik min. 400(600) V, 1 A, 1-10 us dióda jó oda, pár forintos darabok.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2017 / 1
 
Naaa! Mikroszekundumok??? 500 ns max, de már az is okozhat gondot!

Persze ezen kívül a belengések, hosszabb vezetékek induktivitása, indulási csúcsáram, és egyebek is okozhatnak gondot. A részletek ismerete nélkül ez így vagy jó lesz vagy nem.
(#) granpa válasza Pafi hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
1-2 nagyságrenddel gyorsabb elég szokott lenni.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Valóban.

Egy 1 us felfutású négyszögjelnél mi gyorsabb 1-2 nagyságrenddel?
(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Köszönöm a gondolatolvasást, pontosan ahogy kikövetkeztetted.
Adott egy inverter, erről kellene működtetni 2 darab fogyasztót, aminek a bemenete a szokásos graetz/pufferkondis kapcsolóüzemű táppal kezdődik, de az ezekben lévő diódákra én nem engedném rá a kijövő 40kHz frekit, gondoltam egyenirányítom, és az már mehet a fogyasztókra.
Indulásnál egy 22 és egy 10 mikrós kondit kell feltölteni, a linkelt 3A dióda biztos jó lesz.

Köszönöm, a többiek segítségét is.
(#) Ge Lee válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Nálam is adódott már olyan, hogy kényszerből 3db lion celláról kellett működtetni az asztali DSO-t. Csináltam belőle 200V DC-t, és arról ment, csak ilyenkor nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy annak a hálózati kapcsolója az AC fesz kapcsolására készült.
(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Nem ilyen, a fogyasztók (és az egész szerkezet) fixen drótozva, a ki-be kapcsolás a 12 voltos ágban lesz. Ez gyakorlatilag egy fűtésvezérlés, és egy kazán keringetőszivattyú, automata ups üzemben.
(#) gaba72 hozzászólása Szept 20, 2017 /
 
Sziasztok!
Adott egy Mean Well SE-600 kapcsolóüzemű tápegység. 96 Volt DC-ről kellene üzemeltetnem. A kimeneten csak 8 v jelenik meg 12 V helyett. Megtudom úgy piszkálni, hogy elinduljon rendesen erről a fesz.szintről is? A primer körben TOP242 IC van, ha ez segít valamit.
(#) Ge Lee válasza gaba72 hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
E szerint kellene lennie rajta egy kapcsolónak, amivel lehet váltani a kisebb és a nagyobb hálózati feszültségek között. Arra azt írja hogy 90~135V AC, attól függetlenül a 96V még lehet határeset. Nem látni bele hogy mi hogy lett méretezve, de olyan 85V-tól már általában működnek a kapcsitápok, persze nagy szabályozási tartalékra ilyenkor nem kell számítani. Ha változtatsz a visszacsatoláson (ellenállásosztó osztásviszonyán) akár még jó is lehet, de mérget nem vennék rá.
(#) gaba72 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Természetesen a kapcsoló a 115 V-os állásánál próbáltam. 85 V AC-ról biztos indulna, de nekem 96 V DC-ről kellene.
(#) Pafi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Az csak az egyenirányítást kapcsolja át kétszerezőre, de DC-ből nem tud kétszerezni.

Rajta van az adatlapon hogy DC-ben mennyit kér. Nem fog menni.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Ge Lee válasza gaba72 hozzászólására (») Szept 20, 2017 /
 
Igen, közben rájöttem hogy azt benéztem. A 96V DC-ről nem fog menni.
(#) szendi001 hozzászólása Szept 20, 2017 /
 
Sziasztok!
A mellékelt tápon, amely 230/12 V 20 A-es elment az PTC. 2 egyforma tápban ugyanaz a hiba... kültéren volt, vélhetően nedves lett. Az egyik kérdésem, hogy milyet vegyek bele? A másik az egy régi nyákos kérdés lezárása: Relatíve hosszú utak vannak a nyákon. Gondoltam becsatolom, pedig gyári...

Egyébként TL494, amennyire látom félhíd rezo, de azért nem tenném rá a nyakam.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2017
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
A nyakad ne is tedd rá, mert nem rezo, hanem mezei PC táp elrendezés szinte egy az egyben, csak épp passzív hűtéssel ami maga a doboz. Az első mondatod vége nyelvtanilag és műszakilag sem helyes, mert vagy az NTC vagy a PTC (NTC van benne). Relatíve hosszú utakat sem látok benne.
Olyan NTC-t vegyél bele amilyen benne volt. Mivel ezt a maradványokból nem lesz egyszerű kideríteni, ezért én a 4,7 ohmosat javaslom (10 vagy 6,8 ohmos lehetett benne ha jól emlékszem). Nem árt átnézni sem a tápot, mert az ugyanilyen kinézetűben amit javítottam az égvilágon semmilyen védelem vagy áramkorlát nem volt, ebben talán van valami, mert van ott 3 drótdarab a trafó mellett gondolom söntnek. Az S-200/240 felirat alatt lévő elkó nekem a kép alapján púposnak néz ki, ha valóban az, akkor átnézném ESR mérővel a többit is, de a 494 környékén lévő 6db kisebbet mindenképpen, mert azoknak a hibája tönkreteheti a tápot is. Kültérre pedig nem való, mert beltéri használatra készült.
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Szia! Köszi a választ! Egy Led világításból bontottuk, ami egy lapos tetőn ázott 3 évet. Kapott szekunder oldali zárlatot is, a vezetékeket megette a nap. A megfelelő NTC-t megveszem. A kondi nem púpos, a fólia burkolata jött le. Ettől függetlenül a javasolt cseréket elvégzem. A műhelyben akarom használni, rendeltem hozzájuk ebay-ről egy LCD kijelzős programozható labortáp modult, ezekkel akarom táplálni.
Az NTC-nek csak a pora maradt, nem volt alkalmam azonosítani.
(#) Pafi válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 21, 2017 1 / 1
 
Olvasd már el hogy melyik elkóról írta Ge Lee hogy púpos!
(#) szendi001 válasza Pafi hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Nem tudok értelmesen ESR-t mérni. A Berendezés kb 4 évet ment. Megelőző jelleggel kidobálom belőle a kockázatosnak vélt darabokat. Egyébként nem látom indulatod okát második olvasásra sem.
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /
 
Az ESR mérőhöz kell egy TL074, egy 100uA-es analóg műszer meg néhány passzív alkatrész. A rajz ott van a topikjában.
(#) p_kowa válasza szendi001 hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
A toroid felett közvetlenül elhelyezkedő elkó az, ami azzal a fehér ragaccsal be van kenve. Messziről látszik hogy púpos...de én meglesném a két nagyot is a kép jobb felső sarkán
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2017
(#) szendi001 válasza p_kowa hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Bakker . Tényleg. Néztem a nagyot, ezt nem is vettem észre. Pár percem volt csak szétborítani.
(#) macera2 hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Az eBay-os infóim szerint (1000W 20A 12V-48V ZVS Low voltage induction heating board module) a fűtő tekercset kb. 15-30 A-el érdemes táplálni. Javasolták, a FET-ek meghajtására az NE 550-es időzítő IC-t, így a freki is állítható. De mennyi legyen ez a freki? Erre nem találtam adatot. Tudnátok adni valamilyen támpontot? Cél 1-2 cm2 -es laposvas, v. cső hajlítása. Előre is kösz az infókat.
Következő: »»   693 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem