Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   458 / 577
(#) Janó bácsi válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
És persze fordítva, vagyis alul a kivezetések, mert így csúnya, meg így majd minden vezetéket meg kellene toldani.
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Igen arra azért gondoltam menet közben.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ez is tökéletesen igaz. Na nem baj már nem szedem szét. De minden segítséget köszönök.



Most teszt üzemen van a kicsike. Hogy én mit keresgéltem ma reggel hogy találjak annyi izzót amivel le tudom próbálni... De megoldottam. Igaz most úgy néz ki a trafó körül minden mint egy karácsonyfa. De működik.
Ja még valami. Úgy voltam vele hogy inkább legyen benne több réz mint kicsit kevesebb.
A két anód szekunder végül 0,25 lett
A primer 0,5
Az egyencső fűtése szintén 0,6
És a többi 6 cső fűtése pedig 1,8 . Na ezt volt kemény dió feltekerni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) granpa válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
"Gondoltam"; de tettél is valamit ez ügyben? Mondjuk papírréteget, alá-fölé?
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Tudom ezek a huzal átmérők egy kicsit túl biztosítottak, de utána számoltam és elfért. Másrészt így nem kellett sokféle huzalt vennem.
(#) tdi75 válasza granpa hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Igen annyi papírszemetet csináltam a szobába hogy ezt egy csapat ovis gyerek sem tudja elficlizni. Holnap kezdem a takarítást.

Szóval tettem alá is és fölé is.
(#) kristikoma válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Kíváncsi vagyok a szigetelésre, hogy mennyire jó. Meg kellene mérni műszerrel(ÉV felülvizsgálóknak elvben van ilyenjük).
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 8, 2017 / 1
 
Üdv mindenkinek. Válogatva a régi dolgok között az alábbi készülék került a kezembe. Ez egy háború körüli Philips lehet, de nincs meg a doboza, és az adatlapja, nem nagyon tudom beazonosítani.
Viszont van hozzá egy nagyon igényesen kivitelezett fél-doboz, előlap, meg alaplap. Úgy gondolom, valaki egy bemutató, demó készüléket akart csinálni belőle, hogy be lehessen mutatni, hogyan nézett ki egy háború körüli rádió belseje. Gondolom, fel is akarták újítani, de megállt a tudomány ott, hogy bekenték valami ragacsos fekete festékkel a panelját. Szóval elég rondán néz ki, töröttek a KF burkolatok, egér rágottak a tekercsek, törött 3 bakelit foglalat, nincsenek benne csövek, és láthatóan hiányoznak is egyéb alkatrészek.
Na most itt ülök előtte, és nézek ki a fejemből. Nem tudom eldönteni, mi legyen vele? Hagyjam a fenébe, és legyen belőle donor, vagy alkatrész bánya, szerezzek hozzá dobozt, és csináljam meg rendes működőképes rádiónak, vagy maradjak annál a koncepciónál, hogy legyen belőle demó, bemutató készülék, valamelyik iskolának, múzeumnak, gyűjteménynek, ha már ilyen szép fél-dobozt csináltak hozzá.
Szóval itt a dilemma, aludnom kell rá egyet, mielőtt döntenék. Holnap folytatom.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Szerintem meg kéne csinálni. A múzeumokban is csak a rádió doboza látható, a bele nem. Így valamennyire érezni lehet a régi "vákuum-illatot", ahogy az öreg csöves működni kezd és látható, mik dolgoztak szorgosan egy ilyen készülék mélyén
(#) BarnaPili válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Tisztelt Janó bácsi!
Én is a demokészülékkel értek egyet,már csak azért is,mert a régi szakember is ennek szánta volna. Kíváncsian várjuk az újabb felújítás képeit.
Üdvözlettel!
Barna István
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Köszönöm az észrevételeket, én is úgy gondolom, hogy demó-nak kellene megcsinálni. Ennek van jó, meg rossz oldala is! Jó az, hogy nem kell dobozt keresgélnem, meg még azt is megjavítani, annál is inkább, mivel azt sem tudom milyen volt eredetileg. Na meg hiába írtam az elmúlt években annyi káva felújításról, azért eléggé utálom az asztalos melót. A baj viszont az, hogy ha így marad csupaszon, az felvet egy pár érintésvédelmi, biztonságtechnikai problémát. Már ránézésre látszik, hogy az 5 csöves rádióhoz mérten igen kicsi a hál.trafója, biztos hogy autótrafó, (háborús spórolás) így a panelen rajta lehet a 220V fázisa. De egyéb alkatrészek is rázhatnak, pl. a varázsszem lábain is ott a 300V. Nem volna jó, ha bemutató címén jól megvágna valakit. Szóval ezzel foglalkozni kell, ha így lesz megcsinálva. Az előbb egy kolléga azt ajánlotta, hogy vegyek egy hasonló méretű csupa üveg akváriumot, borítsam rá, aztán meg van oldva a láthatóság, meg az érintésvédelem is. Nem rossz ötlet, persze nem ez lesz a végleges megoldás. De előbb fel kell újítani, lassan neki is látok, kezdem a bontást, festést, alkatrészek javítását stb. Majd írok róla.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Az iskolai demó dolgokat manapság átlátszó plexi házba szokták szerelni. Ennek több előnye is van, például nem törik úgy, mint az üveg, ha elejtik, vagy nekimennek a diákok, ráadásul sokkal könnyebb is. Azért az én véleményem szerint a legfontosabb lenne kinyomozni azt, hogy mégis mi lehetett, még ha nem is lenne megjavítva, akkor is. A múzeumokban is, ha ott van egy őskori csontszilánk, nem feltétlenül rekonstruálják azt a lényt, de ott a tájékoztató szöveg, hogy mi lehetett, és rajz is van róla, a vitrinben, hogy talán így nézhetett ki.
(#) Janó bácsi válasza fecameca hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Teljesen igazad van csak sajnos épp a gyárak nehezítették meg az azonosítást. A Philipsre (Magyarországi) de más háború alatti gyárakra is jellemző volt, hogy össze vissza építkeztek, azt rakták a kávába ami éppen aznap készen volt, és egész más típus szám alatt is létezett készülék, mint ami valóban benne volt, a dobozban, vagy a kapcsolási rajzon megadtak. Ez a panel leginkább a 903-907-es típusszám alatti gépre hasonlít, csak annak nem volt varázsszeme. De az is lehet hogy azt utólag építették bele. Meg cseréltek is egy csomó olyan dolgot, ami az eredetiben nem olyan volt, pl. elkó, pot méter, tekercsek, stb. Szóval már nem nagyon azonosítható, ha nincs meg az eredeti doboza, vagy adattáblája. A plexi jó ötlet!
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 10, 2017 / 3
 
Ma végre hozzá láttam az érdemi munkának, és lecsupaszítottam a panelt. Gondolkoztam rajta, hogy talán nem kellene leszedni róla mindent, kimaszkolással, a rajta maradt alkatrészek kerülgetésével is le lehetne tisztítani, de aztán még is úgy döntöttem hogy ennek nincs sok értelme. Ezek a régi készülékek úgy voltak építve, hogy az alkatrészek nagy része a foglalatokhoz, KF-ek hez, elkókhoz stb. vannak közvetlenül kötve, így ha kiveszem a 3 törött csőfoglalatot, a két KF-et, az elkót a hál.trafót, meg a pot. métert, alig maradna valami a panelen. Akkor inkább le mindennel, és kényelmesen lehet dolgozni rajta. Mint az összes rossz gyerek, én is szeretem a pusztítást, csak ez nem volt annyira egyszerű. Egyetlen csavart sem tudtam kivenni normális módon, fogta a fekete festék, meg a 70 éves rozsda. Igy aztán előkerült a kisvéső a kalapács, a kézi köszörű, sőt a flex is. A kisebb alkatrészeket meg egyszerűen hidegforrasztással vettem ki. Kb másfél óra alatt lent volt minden. Kiraktam a filcre, és lefényképeztem. Mint ha ezen is átment volna a Kathrina hurrikán. Most jöhet az alkatrészek javítása, elő is készítettem az elsőket, ahogy a képen van. Meg itt van még egy kép a fél-dobozról. Holnap folytatom.Üdv.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2017 / 3
 
Ma elkezdtem az alkatrészek javítását, felújítását. Elsőre a panelt vettem kézbe. Le kellett marni a festéket chromofaggal, aztán jött a rozsdaoldó, meg a drótkefe. Utána a csiszoló vászon. Amikor már szép sima volt, kapott egy vékony réteg primer alapozót majd az ezüstszürke festéket. Ez a lakk a háztartási boltokban kapható legolcsóbb ezüstszürke, valami cseh, vagy szlovák feliratos, de nagyon jó anyag, jól takar, kevés kell belőle, nem folyik meg, stb. Amíg száradt szétkaptam az egyik elkót, kettő Tesla volt a rádióban. Csak az egyiket teszem vissza, abba lesz az összes szűrőkondi. Esztergapadon kiperemeztem, kiszedtem a belét, kimostam, lecsiszoltam a külsejét és beleraktam az új elkókat. Kapott címke feliratot is, persze nem Teslát, mert azt csak utólag tették bele, hanem Philips-et.
A fogó kondi bele került az ultrahangos tisztítóba, majd kimaszkoltam kitakartam a belsejét, és lefújtam Cróm hatású dekor ezüsttel. Ez ugyan most nagyon csillog, de tapasztalatból tudom, hogy pár hét alatt vissza mattul, és nagyon hasonló lesz az ónozott felületekhez. A skáladob sárgaréz színű (arany) festékkel lett lefestve. A két trafó tekercs testjét is impregnáltam ragasztottam, majd lefestettem feketére. Az eredmény a képeken. Holnap elkezdem az összeszerelést.
(#) tdi75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Izgatottan várjuk a képeket és a beszámolót. Lassan én is rendet csinálok, és elkezdem a Standard élesztését. Ugyan van egy cső amiben le van szakadva a getter tartóval egyetemben. Ezt pótolnom kéne, de egyelőre kezdem el a rendcsinálást.

Visszatérve a telepes néprádiómhoz illetve a tápjához amit sokszorozóval akartam megoldani. Igazából egy kapcsolgatható univerzális anódpótlót akartam többféle feszültségre és sikerült. Kapott egy soros induktivitást is szűrés gyanánt és láss csodát szinte néma csendes lett. Ez csak teszt üzemre kellett. Valószínű hogy a későbbiekben vagy csinálok egy trafós tápot neki, vagy szó szerint telepes készülékként fog működni. Mondjuk hét darab kilenc voltos sorba és egy darab góliátelem fűtésnek. KB. 3-4 hete van meg a rádió. Azóta egy darab ceruzaelem adja a fűtést és hibátlanul működik napi legalább egy óra használat mellett. A Standard után valószínű hogy a néprádió dobozával fogok bajlódni. Van rajta javítandó dolog bőven. Ragasztás, lakkozás, csiszolás stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2017
(#) CT-3 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Ismét egy remekmü születöben.Várom én is a folytatást.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2017 / 6
 
Mára megszáradt minden, elkezdhettem az összeszerelést. De előbb rendbe kellett szedni a két KF-et, lecsiszoltam a serleget, szegecseltem rá tartófüleket, meg a tekercsekbe kicseréltem a törőtt vasmagokat. Szerencsére a későbbi korokban általánosan használt 4 mm-es vasak pont jók voltak bele. Abból meg van bontott bőven. Szóval beraktam az új csőfoglalatokat, visszaraktam az elkót, KF-et trafókat, forgót, stb. Mindenhova új csavar kellett, meg sok helyre új menetet kellett vágni, szóval elment vele a délelőtt. De most már látszik, hogyan fog kinézni. Beraktam a csöveket is próbára, leginkább csak a fotó miatt. Holnap el lehet kezdeni a bekötéseket, meg az apróbb alkatrészek visszarakását. Sajnos nem lesz olyan könnyű dolgom, mint a 2+1-eseknél volt, ez még is csak egy teljes szuper, legalább kétszer annyi cucc van benne.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2017
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 12, 2017 /
 
Szép lesz ez is.
(#) Mazsika hozzászólása Okt 13, 2017 /
 
Janó bácsi ez elképesztően gyönyörű
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 13, 2017 / 4
 
Ma beraktam az apró alkatrészeket. Sajnos ez nagyon időigényes babra munka, nem is tudtam látványos felvételeket csinálni. Több min 7 órát szenvedtem vele, jól elfáradtam. Minden alkatrészt beépítés előtt be kellett mérni, ami hibás kicserélni. A kondiknak persze csak a belsejét. Közben vigyázni kellett a gerjedés veszély miatt, hogy mi hova kerül, a hangfrekis dolgokat árnyékolni kellett, a vezetékeket beónozni, helyenként toldani, varnis csőbe dugni, stb. Nagyjából benne van minden ami a panelon van, csak a skála alkatrészei, húrozás, takaró lap, meg a hál zsinór hiányzik. Holnap átnézem még egyszer, aztán bekapcsolom.
(#) tiko77 hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
Szép napot mindenkinek!

Nemrég vásároltam egy működésképtelen Sofia rádiót egy ószerestől. Az elektronikát már sikerült rendbe hozni ezért úgy döntöttem a dobozával is megpróbálkozom, ehhez kérnék tanácsot. Egy egér rágott tekercs még maradt de anélkül egyenlőre működik. (útólsó kép)
A csiszoláshoz el kellene távolítanom a réz díszeket de nem szeretném összebarmolni, nem látok szöget olyan mintha ragasztva lenne. Le szoktátok venni vagy óvatosan kikerülve próbáljam meg??? Keresek még hozzá skálaüveget mert sajnos az enyém repedt és egy hátlapot is, a tekercs már csak hab lenne a tortán.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2017
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 14, 2017 / 2
 
Folytatva a Philips panelt, ma bekötöttem még pár dolgot, aztán gondosan átnéztem mindent. Kapott egy ideiglenes hál. zsinórt, vetettem egy nagy keresztet, és bekapcsoltam. Elsőre beindult. Persze még nem volt behangolva, sem a KF-ek sem a tekercsek, de azért jött rajta pár középhullámú állomás. Csináltam is egy kis videót, itt van:

Bővebben: Link

Ezután rendesen be lett hangolva, megcsináltam a skálahúrozást, mutatót, meg egy fényterelő lapot a skálaüveg mögé. 0.3-az alu lemezből készült, sötétbarnára fújva. Tulajdonképpen ezzel kész is maga a panel, kell még egy végleges hál zsinór, skálaizzó, meg a helyére kell csavarozni. Aztán jöhet a plexi doboz gyártás, de ahhoz előbb szereznem kell víztiszta 4-5-ös plexit. Nem lesz olcsó.

DSC05786.JPG
    
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 14, 2017 /
 
A plexi helyett a polikarbonát is jó, nem mattul be a melegtől, nem repedezik be az öregedéssel, mint a plexi.
Persze, mi az, ami olcsóbban szembe jön...
(#) OFK hozzászólása Okt 15, 2017 /
 
Kollegák!
Mi okozhatja egy AKAI erősítő olyan hibáját, hogy bekapcsoláskor egy igen erős "durranó" hangot ad. Ezt leszámítva hibátlanul működik.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) MikulaSan válasza OFK hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Elnézésed kérem előre is. De az erősítők számára ez a topic van fenntartva. topic
(#) OFK válasza MikulaSan hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Bocsánat, de a készülék kb. 40 éves, gondoltam belefér ebbe a topicba a kérdés.
(#) tdi75 válasza OFK hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Az nem mai csirke
Valószínű a bekapcsolás pillanatában fellépő tápfesz és áram ingások (változások)
hallhatóak a hangszóróban. Vagy nincsen rajta védelem, vagy bedobta a törölközőt a védelmi áramkör.

Nekem sincs védelem a 100 wattos végfokaimon. Bár nekem igencsak "combos" sugárzók vannak rákötve. Szóval nekik az a koppanás csak cicergetés

Bár ha annyira öreg a készülék tehettél volna fel egy képet.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) OFK válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Köszönöm.
AKAI AC-3500L
(#) tdi75 válasza OFK hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Hát nem kifejezetten veterán rádió-erősítő kategória, de legalább nagyon tetszetős kinézete van. És ez még abból az időből származik amikor a márkajelzés garancia volt a minőségre. _Vigyázz rá. Már nem kapod meg a boltban ezt a színvonalat.
Következő: »»   458 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem