Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   270 / 372
(#) dara válasza nyekk hozzászólására (») Szept 24, 2017 /

Nekem amit likeltél az van és remekül működik,plussz az 1500 pénzes TB6600.Évekkel ez előtt vett komplett kártyám nem tud annyit ami majd tízszer annyiba került.
(#) nyekk válasza dara hozzászólására (») Szept 24, 2017 /

Értem,kösz!
(#) gerleimarci válasza nyekk hozzászólására (») Szept 25, 2017 / 1

Csak nehogy valaki a fekete dobozos TB6600 utánzatot rendelje, mert azzal megszívtam rendesen. A sima nyák+alu bordás jó, azt lehet venni.
(#) mutatvanyos válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 25, 2017 /

Anno a fekete dobozos TB6600 nálam is gyorsan bekrepált, és csak 2000mm/min sebességet tudott a gépemen, a 2m542 4000mm/min-nel is képes haladni.
(#) nyekk válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Nagyon hasznos infó,jó hogy megosztottad,már meg akartam rendelni !
(#) gerleimarci válasza nyekk hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Ilyet rendelhetsz nyugodtan, nekem 40V-on max árammal megy, de ilyenkor persze kell rájuk ventilátor, mert akkor már fűtenek rendesen.

s-l500.jpg

(#) nyekk válasza gerleimarci hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Ilyet rendeltem ma.
(#) Mc Elek válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 13, 2017 /

Az istenért sem találom. Melyik topikban? Adsz egy linket?
(#) guliver83 válasza Mc Elek hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

Megy egy levél .
(#) SALáta válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

A solid edge 2d draft ingyenes ha jól tudom.
(#) kameleon2 válasza SALáta hozzászólására (») Okt 14, 2017 /

Igen, én is használtam régebben, de nehézkesnek találtam. A Solidedge 3D sem könnyen használható, de gyártásorientált és hatékony, ha valaki megtanulja használni. Egy darabig próbálkoztam vele is, de az már fizetős és rengeteg helyet zabál fel a gépen. A Google Sketchup gyorsabban elsajátítható és könnyen települ. Igaz nem tud olyan bonyolult transzformációkat. Használ itt valaki Solidedget még?
(#) benko_balazs hozzászólása Okt 15, 2017 /

Meg szeretnémkérdezni a tisztelt fórumtársakat, használ-e valaki enkóderes léptetőmotort + visszacsatolásos motormeghajtó, és ha igen, leírnátok a tapasztalataitokat vele, az előnyeit meg a hátrányait.
(#) guliver83 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Ha az a hátránya, hogy drága akkor csak ennyi!
(#) SALáta válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Pedig könnyű, csak hagyományos modellezésre használom egy egy alkatrészre melóhelyen. Az a jó mikor a szinkronmodellek rosszak. Nyilván hagyományos része egyszerűbb, szinkron se túl bonyolult.
(#) benko_balazs válasza guliver83 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Ezt én is tudom, de a kérdés műszaki szempontból érdekes. (Az árakat én is láttam ) Inkáb az érdekel, hogy tud-e annyit plusszban (szerintem tud), hogy érdemes legyen lehetőségként számításba venni, akár úgy, hogy enkódert szerelni egy léptetőmotorra, és vezérlőt tervezni neki.
(#) dB_Thunder válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

A léptetőmotor adott fokot fordul, vezérlőtől (mikro lépés), és mechanikus felépítéstől függően. Akkor téveszt ha alul van méretezve, vagy a meghajtás gyenge. Ez egy enkóder jelezni tudja de kivédeni nem. Mikro lépésnél talán van jelentősége.
Az én véleményem, ha már enkóder akkor vele együtt másik motor, és meghajtó! DC, vagy BLDC... A dc még hobbi szinten is elérhető.
(#) benko_balazs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Egyetértek részben azzal, amit irsz, de elképzelhető egy olyan léptetőmotor vezérlő amely a lépésvesztést korrigálja. pl:link . Gondolom ez is ilyen.
(#) pjg hozzászólása Okt 15, 2017 /

Van 3 fázisú léptetőmotorom. Tudtok hozzá ajánlani linket ahol a vezérlését megismerhetem?
A motor régi MOM 8"-os floppymeghajtó fejmozgatója.
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Az egy BLDC motor, ahhoz ne keress CNC meghajtot.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) dB_Thunder válasza pjg hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Az nem léptető hanem BLDC.. Ezen az úton indulj el!
Vannak neki általában hall érzékelői is amik a vezérlő ic-nek adja szöghelyzetet.

Balázs!
Úgy tudom elképzelni a lépés vesztés korrigálását, hogy túlhajtja a léptető mocit.
Számomra az a kérdés hogy hoz e annyit mint amennyibe kerül, illetve jobb tud lenni mint egy dc szervó...
(#) dB_Thunder válasza pjg hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Ahogy a kolléga is javasolta cnc-hez felejtős, ahhoz egy enkóder is kellene hozzá.
És még akkor is kb kuka! Ugyanis nem fogsz hozzá step/dir rendszerű meghajtót kapni, ha meg mégis lenne valami az aranyárban lenne!

Nekem is van pár Ac szervóm, állandó mágneses, 3 fázisú, enkóderrel. Szinte ingyen osztogatják, egyébként kb 40-50ezer Ft-t érne... Ha van mivel hajtani..., de nincs.

Játszani lehet vele persze!
(#) benko_balazs válasza pjg hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Az átalam belinkelt vezérlő pontosan három fázisú léptetőmotor meghajtására készült. amennyiben neked tényleg ilyen motorod van, akkor az alkalmas lehet a meghajtására. Nem tudom, hogy szükséges-e leírni, hogy mi a bldc motor és a háromfázisú léptetőmotor közötti külömbség, az interneten rengeteg leírást lehet találni mindkettőről.
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Amúgy a bldc motor vezérlő alkalmas 3 fázisú stepper meghajtására (mielőtt azt mondanátok, hogy nem íme egy link ) A kérdés csupán a visszacsatolás értelmezése, és szerintem még enkóder sem mindenképpen kell, gondolom a BEMF-ből lehetne értelmezni a motor pozicióját.
(#) Massawa válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Nem mondok semmit, inkább kérdezek. Hány impulzus (stb) kell egy BLDC motornál 1 fordulathoz (360 fok).
(Ne keverjük össze a 3f léptetö motort a BLDC motorral, mégha a meghajto elektronika ugyanaz is lehet).
(#) benko_balazs válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

három fázisú bldc motornál 12 impulzust lehet nyerni a BEMF-ből. Ugyanez a 3 fázisú léptetőmotornál 1200 (amennyiben a lépészög 1,2 fok)

Gondolod, hogy a 12 impulzus/fordulat (= 30fok/lépés) lehet valamit is épiteni a CNC világban?

(Amugy én csak 6 lépes/ford tudok, de lehet, hogy te tudsz 12 lépésesröl is... )

Ezt gondolom te sem kérdezted komolyan. Csak azt akartam írni, hogy a 3 fázisú léptetőmotornak a visszacsatoláshoz nem feltétlenül kell enkóder.

Nem, csak a kolléga BLDC motorrol beszél, amire te beraksz egy meghajtot, ami BLDC motorra valo (3 fázisu meghajtoval, ami szintén nem tipikus a CNC világban), és a szerzök egy 3 fázisu léptetö motorrol beszélnek s nem BLDC motorrol, csak annak a meghajtojárol. A 3 fázisu léptetö motorhoz valoban nem kell visszacsatolás, mert annak ugyanugy polusai vannak ( polusszáma) mint minden léptetömotornak, viszont a BLDC motorbol éppen ez hiányzik.

Szoval megkeverni lehet a dolgokat, csak ritkán van értelme.

Ezt gondolom te sem kérdezted komolyan. Csak azt akartamírni, hogy a 3 fázisú léptetőmotornak a visszacsatoláshoz nem feltétlenül kell enkóder. Amúgy igazad van nem 12 hanem 6 impulzus/fordulat. Ezt elszámoltam, és értelemszerüen a léptetőmotornál is csak 600,és nem 1200, ellenben például egy 6 mm menetemelkedésű orsónál ez már csak 1 század milliméter.

Mért, a bldc motornak nincsenek pólusai? Akkor mitől forog? Az eredeti kérdés nem is ez volt, hanem azt kérdezte a kolléga hogy a háromfázisú léptetőmotorjához tudnánk-e egy linket küldeni, ahol ilyen vezérlőről tájékozódhat. Itt csak te beszélsz BLDC motorról.
Ugyanakkor ha véleményt írsz arról amit linkelek, akkor legalább olvasd el, vagy nehezen megy az angol?
Következő: »»   270 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem