Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   271 / 372
(#) Massawa válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Van - 3 darab - ami ugye édeskevés...
(#) benko_balazs válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Mellékesen megjegyzem, hogy létezik többpólusos BLDC motor is (például 4 pólusnál már igaz a 12 impulzus/fordulat), de nem ebbe a témába vág, tehát maradjunk meg a topic témájánál, ugyanakkor nem akarok tovább ilyent játszani, hogy egymást kioktatjuk. Ha tudsz írni építő jellegű hozzászólást, azt szívesen olvasom, de ne menjünk el olyan irányba, hogy ki az okosabb. Ha téged megnyugtat, éninkább vállalom a buta szerepét, ugyanis én, mint még sokan mások, ide tanulni járunk.

Elöször is a kolléga több helyen firtatja a kérdést, amiröl lehet hogy lemaradtál. Ezért tudjuk hogy BLDC motorrol van szo, amihez o encodert akart kapcsolni.
Tökéletesen értem az angolt, ezért irtam amit irtam.

Ne vedd rossz néven de te kevered a fázisszámot a pólusszámmal

És van sokpolusu 3 fázisu léptetö motor is, amiröl itt kellene beszélni - mert CNC hajtásrol van szo, és az egyik kolléga elöttem meg is jegyezte, hogy itt két jel van, egy DIR meg egy lépés (STEP) és ezt kell tudnia a motornak meg az elektronikának. Minden más irreleváns.

Te meg nézz már megy egy BLDC motort ill. annak a felépitését, mielött mást kioktatsz.

Ez nem egy rossz ötlet, ha a vezérlést meg tudja oldani neki, ugyanis ("nem írom csak kérdezem") nem tudom mi a külömbség a 3 fázisú állandó mágneses szervomotor és a 3 fázisú állandó mágneses BLDC között (Mármint azonkívűl, hogy van encoder rajta) ?
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Csak halkan megjegyzem hogy BLDC motorvezérlőket tervezek rendszeresen, tehát egy olyan terméket, amelyet egy szerinted számomra ismeretlen motor meghajtására használnak.

Én még nem láttam olyan motort, hogy step és dir jelre arra forduljon amerre te akarod. Ezért kell a vezérlő.

Jo igy össze vissza beszélni, mert akkor sok mindent nem láttál. Szinte minden léptetömotor meghajtonak a bemenete többek között DIR és STEP jeleket vár.
Mutasd meg ( ird le), hogy hol van a Te áramkörödön (TIDA01362) Step meg a Dir bemenet? A CNC meghajtok 90%-a ilyen jelet ad ki, és ezt kell átváltania motornak meg a meghajto elektronikának poziciora.
Minden másrol felesleges beszélni.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017

Hogy már kikerüljünk ebből a rossz irányba haladó beszélgetésből:
Az elképzelésem az, hogy építek egy olyan 3 fázisú léptetőmotor vezérlőt, amely a BEMF jel figyelésével tudja követni a rotor valós pozicióját, és a motort esetleg túlhajtva (+step impulzus), korrigálni tudja a lépésvesztést. Ezt mindenképpen meg fogom csinálni, még ha más szerint nem lehet, akkor is, csak az érdekelt volna, hogy van-e valakinek tapasztalata visszacsatolásos léptetőmotor vezérléssel. Cikizés helyett inkább erre válaszoljatok.

Jobb lenne ha elöbb elmerülnél egy mezei léptetömotor felépitésében, mert abbol alapbol kiderül, hogy miért nem jo a BEMF pozicionálás. Azoknak a motoroknak ugyanis elöre meg van határozva a polus száma, amit mikrosteppel finomabbá tehetsz, de alapbol azt tudja a motor (1,8 ill 0,9 fok a lépésszög mikrostep nélkül).

Ez természetesen egy mikrokontroller feladata a step-dir jel emészthetővé tétele a motorvezérlő számára. Másképp hogy? Én még nem tudtam olyan motorvezérlőt építeni, hogy mikrokontroller nélkül mindent tudjon amire szükségem volt. Ez is csak egy újabb háromfázisú motorvezérlő ami egy picit más vezérlőjelet kell értelmezzen ez inkább software probléma, Szerintem egy kis arduino nano is sok erre a feladatra.
(#) ktamas66 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Ha áll a motor nem lesz BEMF jel, de lassú forgásnál se nagyon, ezért kell a jeladó.

Szerintem sok olvasónak jól jönne, ha el is magyaráznád mért nem jó (1982-ben kezdtem az ismerkedést a kétfázisú léptetőmotorokkal, jelen esetben pedig a háromfázisú léptetőmotorról van szó, gondolom tudod, mért fontos ez, mármint a három fázis ez esetben) ne nekem írd, hanem annak akit még érdekelhet ez a téma.

A léptetö motorok meghajtojának nagy részében semilyen mikrokontroller sincs ( mert az csak ma divatos). 2-3 mezei logikai áramkörrel megoldhato tökéletesen a feladat es van egy sereg céláramkör is hasonlo alapon (L2xx sorozat). Step/Dir átalakitása motorjellé az ABCD, illetve ha olyan a motor 6 bemenetre).
A 3 fázisunal két gond van. Az egyszerübb motorok szinusz feszültséget igényelnek ( ezt teszi a TI áramkör is), a komolyabbak meg több polusu csatival rendelkeznek ( több erösáramu kimenet kell, mint a mezei léptetömotornál), azaz sokkal több jelfeldolgozásra van szükség, amiért nem biztos, hogy ellenszolgáltatást kapsz (egy házi/hobbi CNC gépen egész biztosan nem éri meg ilyen motorral foglalkozni).
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2017
(#) benko_balazs válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Ez így van, de ezt úgy védik ki hogy egy ismert pozicióra állítja először a motort és onnan indítja. Ezért gondolom hogy megvalósítható ez esetben is ugyanis a hall szenzorok jelének a figyelembevételével a BEMF számláló korrigálható.
(#) Pafi válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

A 0 is egy érvényes jel...

A szinuszfeszültsének megvan az az előnye, hogy jóval halkabb lesz a gép tőle. Ez sem egy elhanyagolható szempont, sok olyan kollégával beszéltem, hogy egy nem tudják miért, de berezonál a gépük. Az egyik forrás a léptetőmotor (Most nem arra gondolok hogy mire képes egy rossz mechanika). A hobbi pedig szerintem ez esetben azt jelenti hogy otthoni ezközökkel olcsóbban meg lehet oldani sok mindent mint megvásárolni azt az intelektuális munkát amit mí is meg tudunk csinálni.

Állits már fel egy logikai táblázatot ( minden mezei léptetömotornak az alapja), hogy melyik lépéshez, milyen logikai állapot van a motor tekercsein. Ez lenne az alap, amiböl ki lehetne indulni.

Gondolom ezt azoknak írtad, akik most látnak először léptetőmotort.

Te firtatod a 3 fázisut, mi lenne ha te mondanád meg hogyan kell azt meghajtani. Én el vagyok a mezei motorokkal is...., és épitettem már egy sereg dolgot ilyen motorokkal 82 elött is.

Végül is olcsón lehet venni részegységeket egy hobbicnc géphez, ezért nehéz más megoldást választani, mint amihez ott van az 1500 forintos vezérlő. Ez is egy megközelítés. De akik elektronikával foglalkozunk, hajlamosak vagyunk magunkról azt képzelni, hogy mí vagyunk a fejlődés úttörői, a világ azért lett jobb mert mí fejlesztettünk ezközöket amelyek könnyebbé teszik a munkánkat. Én is így gondolom, és így is akarok cselekedni. Ezért keresek új megoldásokat,ezért szeretem a fejlesztő munkát. Ebben csak egy fogalom nincs: az hogy nem lehet. A mikrokontroller nem csak egy divat. Akkora szabadságot ad, hogy azt klasszikus (inkább más tipúsú, mert már sok kontroller felett is eljárt az idő) áramkörökkel nem lehet helyettesíteni. A visszacsatolás pedig szerintem nagyobb biztonságot ad a megmunkálásban, bármilyen legyen is az (biztos járt már más is úgy, hogy lépésvesztés miatt elrontott egy alkatrészt, jó itt lehet mondani, hogy nem volt jól méretezve, dehát szerintem a legtöbb hobbista a saját hibáiból tanul) azonban az enkóderek is drágák, ezért gondolkozom én egyszerübb visszacsatoláson (akár pl BEMF+egy olcsóbb, kevés poziciós enkóder, vagy hall jeladó) Szoftveresen is sokmindent meg lehet oldani. Akinek ehhez nincs kedve, az vehet az e-bay-ről 1000 forintért meghajtót. Ilyen nekem is van, ezért gondolkozok máson.

Úgy látom te még mindig el vagy azzal hogy te vagy a legokosabb. Jók a te motorjaid, csak így tovább. A Marsra is felmentek nema17-es 2 fázisú léptetőmotorral (Az átlag 200 lépéses, tehát 1.8 fokos, míg a 3 fázisú az átlag 1,2 fokos tehát 300 lépés/fordulat, biztos ez is erősen hátrányos.

Én is inkább kérdeztem, de igen szerintem úgy kell meghajtani mint egy 3 fázisú BLDC motort, csak egy egész lépésnél nem 60 fokot fog fordulni, hanem 1,2 fokot, tehát egy fordulat 300 lépés, ami szerintem nem rossz.
(#) ktamas66 válasza benko_balazs hozzászólására (») Okt 15, 2017 /

Én még nem látom át, hogy kis sebességen, mikrolépést használva (hogy szinuszos legyen a jel), egy teljes lépésen belül hogy különböztetsz meg pozíciót a BEMF jel alapján. A hall az már jeladó, hogy elég-e a felbontása az már más kérdés.

A pozicio visszacsatolás jo, de a BEMF nem az!
Ahhoz, hogy a lépest tudd, a motorra kell valami, ami függetlenül a motor vezérlésétöl tudja, hogy valoban hányat lépett és merre a motor és az adott pillanatban hol van. Azt a BMEF-böl nem tudod kiolvasni. Azaz ha kiszenveded a BMEF-s visszacsatolást legjobb esetben is csak ott vagy ahol ma is minden léptetö motor van a vezérlövel. Kapott X jelet és lépett Y lépést. Ha a kettö nem azonos, akkor baj van. Ezért ha biztosra kell menni, kell a kodtárcsa vagy szalag a rendszerbe. ( amugy rengeteg megoldásban ha kodtárcsa van, akkor a motor egy primitiv DC motor is lehet, mert a kodtárcsával azt is meglehetösen pontosan lehet vezérelni).

Ird már le mikor milyen jelet kell ilyen esetben a BLDC motor 3 kivezetésére adni, hogy 300 állást tudjon 360 fokban.

Légyszives ne adj a számba olyasmit amit nem állitottam! Töled várjuk a megoldást azzal kellene foglalkoznod s nem velem.

Jó most azzal fogsz jönni, hogy de a mikrolépések, erre az a válaszom, hogy nem mindegy, hogy 200 lépést szorzol tovább, vagy háromszázat. Na ezért a három fázis. És hogy mért nem, szervó, hát azért mert nem akarok a PID beállításával szenvedni. Úgy meg mi értelme a mikrolépésnek, ha egész lépéssel megvan az 2 század pontosság. Fél lépéssel ez 1 század mm Aki ennél jobb mechanikát csinál otthon, az írja meg, és vele csináltatom meg az én gépem vázát.
Következő: »»   271 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem