Fórum témák
» Több friss téma |
És mondjuk ez a Proxxon mennyivel jobb a Dremelnél? Az alsó csapágy miatt vagy a minősége profibb? Nyák- marásra ez már elég lehet?
Proxxon robbantott
Az más kategoria, precizios csapágyakkal és acél furonyakkal ami biztositja a pontos vezetést. Abban ki van egyensulyozva a forgorész igy felesleges a gumifészek. Finom munkára sokkal jobb mint a Dremel. (Furni, NYAKot marni finoman gravirozni)
Egy ilyen már megfelelő lehet: 300W DC12-48V Spindle motor, 48V-12000r/min, 0.3KW spindle motor for CNC milling machine+ 1pcs ER11 Collect ? 52 mm átmérőjű, elvileg a fordulatot is lehetne szabályozni. Méretét tekintve lehet ez tényleg 300 w-os (persze, 48 V-on gondolom).
Egyébként ha 0.05 mm mély marás is elég lehet a nyákhoz, akkor néhol az eagle beállításoknál a 0,3 mm mélység az már igen sok lehet, nem? Ezért is kérdeztem, hogy mik a jó beállítások egy nyák-marásnál? Mert egy 0,1 mm-es piramistű leeresztve 0,3 mm-re, az már jó széles árkot vághat.
Nyákmaráshoz fúráshoz tökéletes , én csempét-üveget is gravíroztam vele . Pont ilyen volt a régi gépemen (képek az oldalamon a cnc témában)
Szia!
Mekkora hangja van max fordulaton?
Mindegy, mekkora, óccóbb, mint a Proxxon.
Nem hangosabb mint a proxxon
Na jó, de hogy tudnám kipróbálni, hogy hol a bibi, vagy hogy kell beállítani a progikat, hogy tesztelni tudjam a gépet, ha már kinyomtattam, illetve összeraktam, addig, míg meg nem jön a kici kínai cucc. Pl. a grbl-t az arduinon, vagy a bcnc-t, vagy helyette egy másik vezérlőt.
Ezért kellett volna valami teszt állomány, ezért csináltam én a dip tesztet, ami a fényképen van. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2017
Nem tudom milyen dip tesztről beszélsz , én amikor az első gépemet megépítettem először tettem a motortartóba egy tollat és rajzoltam egy csillagot . a vezérlő a léptetőmeghajtók beállítása csak kész gép esetén kezdhető előre semmit nem tudsz tesztelni , maximum azt hogy a léptetők forognak e de ez még igazán csak a legelső lépés ..
A nagyobb teszt már megvolt, volt karika Dremellel meg az OHSW embléma, egész jó lett, de nekem a panelmarás lenne fontosabb. Az, hogy melyik az a legkisebb smd, amit még be tudok forrasztani és vezetősáv is marad.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2017
Mondjuk, ilyet tudok-e?
Szia! Ilyet én biztosan tudok a saját gépemmel, de láb közötti sávot elvinni - már nem. SMD-DIP átalakítót már csináltam, az működött. Azt nem tudom a te géped meg tudja-e csinálni, de ha jól van összerakva - simán tudnia kell ezt a méretet. Nekem ugyanaz a motorom van, csak 500W-os változatban
Az hogy ilyet tudsz e azt ne tőlünk kérdezd egyáltalán nem a marómotor függvénye (najó talán egy picit) de legfőképp a géped mechanikai kiakítása kottyanásmentessége határozza meg a gravírozás minőségét ..
ok, de ehhez kellen teszt vagy a progik, mondjuk eagle vagy valami nyáktervező beállítása, vagy gcode készen vagy hasonló. Ilyesmi látható a képem jobb alsó sarkában de vagy mély lett vagy rezeg a Dremel vagy durva a Cyclone PCB ehhez. Bár a youtube-on vannak jó videók róla csak nekem nem sikerül hasonló. Az emblémával egész elégedett vagyok (OSHW lentebb), de az nagyobb darab.
Keresd meg a neten az eagle gcode ulp-t tedd be az egle be és már is tudsz g kódot csinálni eagle-ből , vagy tedd fel a sprint layoutot az alapból is tud g kódot generálni
Nekem Eagle+ pcbgcode.ulp utána Mach3. A g-kód ellenőrzéséhez a basic cnc viewer programot használom. Főleg az elején jön jól a beállítások után, amikor a fúrófájlokat, a metrikus beállítást, a biztonságos magasságot belövöd, mert így el lehet kerülni a szerszámtörést. Ugyanis az ulp sem mindenható - volt, hogy téves lett a kód. Csak az XY és a Z kordináták sorrendjét cserélte el egy helyen. Az eredmény, hogy a kész nyákba belevésett egy karcot és eltörte a szerszámot. Nem mondanám, hogy őszinte volt a mosolyom.
Én igen
![]() De hogy te ![]() Ki fogja tudni neked megmondani, hogy a te géped mit is tud, szerinted? Rajzolni kell programban valamit és kimarni aztán kiderül, hogy milyen pontos . Valami tesztet kell csinálni egy négyzetet, egy kört átlót mérni , körnél mimnél kisebb kört és azt megmérni , hogy a géped mennyit is tévesztet. Aztán ArtCam vagy Aspire , fusion 360 vagy bármilyen más programban tervezni lehet ilyen kis vékony vonalakat és ott pontosan fogod látni mit is lehet .
No tessék, ez van a panel jobb alsó részén. Innen indultam, és a panelen látható az eredmény. Hol rontottam el, mélyre engedtem vagy a gravírtű nem volt jó méret vagy?
Milyen szerszámot használsz hozzá?
Legalább egy 0.2mm heggyel, kell hogy legyen aztán 0.05 mélység Hogy fogatod le a nyákot, milyen felületre. Én először egy MDF lapot egy nagyobb szerszámmal síkba marnék és arra ragasztanám a nyákot kétoldalassal. Ez az egyszerűbb változat, de be lehet mérni szépen a nyákot és akkor követi a felületet a gravírtű, ha hiba van benne.
Emlékeim szerint, mert ez néhány napja volt, 0,1 mm-es 20 fokos gravírtű volt és a eagle-gcode kiegészítővel hoztam létre. Ott a beállításokat most nem tudom visszanézni, de erre lennék kíváncsi, akinek sikerült, mi volt a beállítás. Dremel 3000, alsó része becsavarva egy tartóba, az felcsavarozva a z-re. A panelon a rajzolat elég szabályosnak néz ki, a fordulat a 10 fokos seb.állítón kb. 8-as volt. Felület scan használva volt, ezért nagyítóval a panelen a mélység egyforma, a marás szélessége meg olyan-amilyen.
Ja, és nyomtatott fülecskékkel szorítom le a nyákok sarkait egy elég erős plexire, 12 mm vastag vagy ilyesmi, amin még van egy rétegelt lap befúrt anyákkal.
A hegye annak a tűnek 0.1?
Nekem 1mm tűnik !Egyszerűen csak annyit csinál akkor először hogy 0 pontból elküldöd a gépet 50mm arrébb és hogy a nyákba 0.05 menjen bele nézd meg milyen széles lesz a gravír helye. Ennyire nagyot üt a marómotor?
Hát igen, ezt akartam egy bevált teszt gcode-dal kideríteni, egy egyszerűvel, mert én is láttam, hogy széles. De holnap csinálok egy tesztet, bár most akarom átszerelni a z-tartót egy masszívabbra, de ahhoz kb. 10 óra 3d nyomtatás kell először. Lehet, hogy a Dremel 3000 is üt, pedig alig volt még használva.
Szia! Én beállítottam a szerszámmélységet 0-ra. Így a már rögzített panel egy kisebb részén kézzel belövöm az "árkot". Utána 0 mélységen küldöm végig a panelen. Akkor már csak a panel vetemedése okozhat nagy gondot, de arra meg 2cm-es Knauf habanyagot használok, amibe gyorsan belemerom a panel kontúrját, amibe pont beleszorul. Így garantáltan sík önmagához képest a gép és a panelrögzítés is megoldott.
Na, ez az, ilyen ötletek kellenek. Ezt én is kipróbálom, de már csak holnap. Köszi. Majd referálok.
Ha habba marod a kontúrt, a sarkokba érdemes egy egy furatot beleengedni, akkor nem marad ív benne.
Csak az alsó részén rögzített motorral nem lehet normálisan gravírozni. A képen is látszik, hogy beremeg az egész. Nálam sima laposvasból volt hajlítva a motor tartó, azzal nem is volt baj.
Ja, két ponton volt rögzítve a Dremel, alul becsavarva, felül egy pánt fogta meg. Bár nekem is gyanús volt a z-tengely, ezért én még be is ragasztottam ragasztóval a 8-as tengelyeket.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Addig addig beszéltek itt a NYÁK marásról mig megjön az ember kedve egy kis NYÁK cnc-t építeni!
Hogy a stabilitással ne legyen gond arra gondoltam hogy fix főorsósra építeném viszont mivel csak hobbi céllel marnék ( és ez tuti nemnis fog változni, ezért egy 150×150 miliméteres (kb) munkafelületü gépbe gondolkodom! Házi megoldásba milyen lehetőséget javasoltok mozgásra és mozgatásra?? Gondolom itt már nem működik a nutos csapágy "T" aluprofilon?!?! Illetve a meghajtás? Áttétes bordásszíj vagy trapézorsó vagy...? Nem mondom hogy fiokprojektnek szánom de nem akarok "profi" sineket meg meghajtást venni 100-200-400€- ért!
Én nyomtattam a fogaskerekeket, és menetes szárat hajt. A kört meg lentebbi képen az oshw emblémát szépen marta ki, csak ki kell tapasztalni a beállításokat. Itt a Z tengely a kritikus, most nyomtatok egy másik fajta ZX megoldást kíváncsiságból. Ha elkészül, beszámolok róla. Én is ezért vágtam bele a Cyclone PCB Factory utángyártásába, de már az elején látszott, hogy van egy-két gyenge pontja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |