Fórum témák
» Több friss téma |
150x150-es gépet majdnem pont annyi építeni, mint 300x300-ast. Építheted bármiből ha csak a tanulás a cél. Ha használni is akarod rendesen, akkor azért van pár dolog, amire figyelned kell majd. Az pedig pénz, pénz, pénz. Vagy odaköltözöl a MÉH mellé. Jó lenne látni, ki követte el itt a legolcsóbb cnc-t és mi a legalja.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Most én is egy pici 180x180x80 munkaterületű gépet építgetek, nem a leg olcsóbb, de legalább masszív. Kis gépeket nehéz kulturáltan összehozni, nagyobbakhoz elég olcsó már az alkatrész ha van idő kivárni. Pici csapágyakra, orsókra sokat kell vadászni, hogy jó áron lehessen hozzájutni. A nyomtatott alkatrészek sajnos nem igazán felelnek meg, persze az a kérdés milyen pontosság a cél.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2017
Ezt nézd meg! Állítólag nyák marásra találták ki.Bővebben: Link
Ezt is nézd meg! Egyszerű dolgokhoz használható:Bővebben: Link
Hát Kérdéses hogy a hasznalat alatt mit értessz kb havonta 2 darab 10x10-es NYÁK marása a cél.. ha jön a joidő akkor ez havi 1 re redukálodik ... mert többet leszek a szabadba a gyerekkel!
![]() Sajnos Itt kint nállunk a MÉH telepek nammugy vannak mint otthon....
Tetszetős kis gép... az biztos hogy nagyon masszív... De nekem a 400x400 -as gépembe se volt ennyi anyag..
Gratula hozzá ha lenne helyem.meg több időm a hobbival foglalkozni, biztos énis ilyen irányba indulnék.
Nem csak a mennyiség, a minőség is fontos. Nekem sajnos nagyon pici nyákokat kell csinálni jellemzően. Ott nagyon nem mindegy a gép pontossága, vagy a rezonancia.
Ticko... JZoli! Én nagyon pártolom a butorlapos meg réteglemezes építést... a nagyobb gépem is abbol készül.... bár olyan mint a Luca széke... De valahogy szkeptiku voltam.. vagyok nyák maratásra ilyen anyaggal kapcsolatba... bár ahogy látom a tengelyek sima jobb minőségű köszörült köracél a kocsi meg (??) bronz csuszóperselyek?
Azért oda illene legalábbis egy golyós... De ötletadónak nagyon jo... köszönöm! Most a jo tengelyek beszerzése jön... Ebay... vagy kidobott nyomtatók
Az enyém viszont a 3d nyomtatású alkatrészek miatt hamar elkészült és a merevsége sem rossz szerintem, no meg nem túl drága. A munkaterület is csak tőlem függ.
Nekem a z tengely kialakítása nem tetszett annyira és az idő be is igazolja, ezért másik kocsit lehet nyomtatni és tesztelni. Kis méret, pl. a plexi könnyen cserélhető, ha baj van. Ráadásul, ha valaki kitalál hozzá jobb kialakítást, cserélhető, próbálható. És a méretek is pontosak, nem kell annyit fúrni, faragni.
Akinek van mivel annak egyszerű.
Egy baja van! Nagyon jó lesz
Pontosan.. Énis nyomtatnék magamnak... de nincs printerem... :/
Ha szeretnéd, nyomtatok neked...
Sziasztok! Akkor szerintetek egy ilyen merevebb szerkezettel meg nem menetes szárral, hanem menetes orsóval jobb lehet a merevség és mondjuk, így megfogva a Dremelt, van esély jobb minőségű nyákot marni? Igaz, kb. 9 óráig nyomtattam a kocsit.
Idézet: Így első látásra megérte a belefektetett munkát , reméljük hogy olyan jó is lesz mint amilyen jól néz ki ...„kb. 9 óráig nyomtattam a kocsit.”
Elfelejtettem szünetmentest tenni, volt izgalom, lesz-e áramszünet. Bízok benne, mert tervezek egy nagyobbat, de jóval merevebbet, és csak nagyon kevés nyomtatott alkatrésszel. Valaki nézegette a mydiycnc felépítését? 40x40-es alumínium lenne itthon, elég merev lenne? Mondjuk, az eredeti az csak 20x20-as. 400x500-as, vagy kicsit kisebbe kellene csinálni egyet.
Ezt nem tudhatjuk csak a kialakítástól függ (linsinek -lintengelyek ) majd a próba eldönti
Én most szedem össze az anyagot egy lézergéphez 25mm es lintengelyeken fog szaladni a híd amit 45x45 ös építőidomból és 15mm es linsínből terveztem építeni (a váz 120x30mm építőidom) nem terveztem "gyengére" viszont ha akarom egy kisebb gravírozó vagy fúrófejet is el fog bírni
Már többször irtam, hogy a Dremel nem jo ilyen feladatra még akkor sem, ha betonba öntöd. A motor meg a tengelye gumitokban van azaz a házát akárhogy fogod be a tengely még mindig akár 1 mm-t is elmozdulhat. A Dremel egy furogép csakis axiális nyomásra jo, radiálisra nem. Azaz NYÁKot furhatsz vele, de a marásnál már elöfordulhat ( a terheléstöl fugg), hogy elveszti a nyomot.
11.11-én akarok rendelni egy korábbi képen mutatott 300 W-os marót a következő géphez. Ez most csak a "tanulópénz", ezen a gépen gyakorlok, és nincs forgács...
Ennyiből jó. Meg kibírható a műanyag ára, a kitöltés változtatásával meg erős alkatrészt is lehet nyomtatni.Amíg meg nyomtat, addig megy a fejtörés.
Arra majd figyelj oda, hogy a képen látható maró már jobban melegszik. A kínai gépeken, amikre fel szokták szerelni a befogó egy bordázott alumínium elem, ami a hűtését is segíti, ebből kifolyólag PLA-ból nem nyomtathatod majd a saját befogódat (nem szóltam, ha ABS-t használsz
). A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2017
Köszi, jó hogy mondtad. Holnap akarom megrendelni, a megérkezés vagy 30-40 nap karácsony előtt, közben.
Kb mennyi filamentből jön ki egy ilyen? Csak kíváncsiságból kérdezem.
Arra kell majd figyelni, hogy ócska csapágyakkal szokták szerelni. Épp ezért én olyan kiszerelésben vettem, amire még nem tették fel a tokmányt és első lépésként minőségi csapágyakat szereltem fel rá. A tokmányt házi módszerrel is fel lehet rakni (motor megy a mélyhűtőbe, tokmány pedig a sütőbe, gyorsan összeilleszt és kész is a zsugorkötés). Ha nem találsz ilyen verziót, kis méretű csapágylehúzóval leszedhető a tokmány a tengelyről.
Ha a kitöltés 35 %, akkor a
Build time: 8 hours 28 minutes Filament length: 37541.8 mm Plastic weight: 112.87 g (0.25 lb) Material cost: 5.19$. (1.75 mm-esből) De még az apróbb alkatrészek is kellenek, egy nagy és 3 kisebb darabból áll. Sajnálom elvágni az 500 mm-es menetes orsót, de el fogom, mert össze akarom szerelni és tesztelni.
Szia! A formaterv és a megoldások biztosan javítanak a konstrukción, de a műanyag súlya és merevsége - nos arról nem tudok mit mondani. Az előjön majd a gyakorlatban. Szerintem ez e szerkezet könnyebben hajlamos a csavarodásra, deformálódásra. De műanyagoknál értek már engem is pozitív meglepetések.
Tisztelt fórumtagok!
Gábornak hívnak, az elektronikában járatlan órásmester vagyok, saját készítésű karórákat is szoktam készíteni, az óratokok kimaratása, azonban mostanában elég költséges. Elhatároztam, hogy készítek egy kis cnc gépet, azonban nem nagyon tudom, hogy hol is kezdjek hozzá, nem nagy gépben gondolkodom, elég, ha a munkapad max 30X30cm-es méretű. Főként titánium, kerámia, és egyébb keményfémek kimarására, esztergálására használnám. Megköszönném, ha valaki segítene a tervezésben, illetve az alkatrészek összeírásában. Tisztelettel: S.Z. Gábor A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2017
Szia! Szerintem nem ártana körülnézned a használtgép piacon is. Ilyen anyagokhoz erős "vas" kell. Van olyan cég nem egy, aki árul komplett maró mechanikát - ami felszerelhető utólag léptetőmotorokkal. Én ilyesmit keresnék inkább. De nem lesz olcsóbb szerintem, mint a bérgyártás. Bár ez minőség és darabszám kérdése is. Elsőként szerintem nézz meg pár gépet, beszélj itt pár fórumtárssal, akinek már van gépe. Fusd át a fotókat!
Ha már csináltál karorát akkor tudod, hogy a tok legalább 2 munkafolyamat egy marás majd esztergálás ( az üveg befogása, meg a hátlapé). Ezt a két munkafolyamatot csak nagyon nehezen lehetne egy gépen elvégezni, igy legalább két gépre lesz szükséged ahol az eszterga lesz a kihivás, mert vagy nagyon vékony anyagot kell megmunkálni (hátlap) vagy nagyon idomtalant ( az oratok a szijtartoval stb, amit meglehetösen nehéz befogni mindenféle spéci segédeszköz nélkül.)
Ráadásul valamennyi felsorolt anyag a nehezen megmunkálhato anyagok közé tartozik, ami extra kihivás lesz. Ahogy már a kolléga javasolta nézegess körül, és beszélgess el néhány finommechanikus szakival, és utánna dönts, hogy mit is akarsz. Mindenképpen legyen világos minden munkafolyamat, amire szükséged lesz mielött döntenél. Esetleg menj el oda, ahol eddig csinálták a tokokat és nézd meg hogyan készülnek.
Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy egy ilyen típusú(OX CNC) mennyire felelne meg alumínium, illetve fa, plexi vágására, marására, 820x1270-es munkaterülettel?
Szíjhatással alut nem nagyon tudsz majd marni .
Fára jó! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Gratula hozzá ha lenne helyem.meg több időm a hobbival foglalkozni, biztos énis ilyen irányba indulnék. 

Ennyiből jó. Meg kibírható a műanyag ára, a kitöltés változtatásával meg erős alkatrészt is lehet nyomtatni.