Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   623 / 726
(#) flaci76 válasza Cannon hozzászólására (») Nov 6, 2017 / 1
 
Gerjedő végfok a legvalószínűbb ok. A gerjedés lehet 20kHz felett is, akár 100-150kHz-en is, ahol ráadásul nagyon leesik a piezó impedanciája, mivel az egy kapacitív dolog, a frekvencia függvényében esik az impedanciája. Különféle kis izzókkal lehetne esetleg tesztelni a végfokot, hogy üresjáratban van-e valami a kimenetén. Az is lehet, hogy üresjáratban ugyan nem gerjed, de vezérlőjel alatt igen. Ezt talán egy felüláteresztő szűrő + izzó bekötésével lehetne tesztelni. A legjobb persze egy FFT-s szkóp lenne, amin látszana, hogy üresben, ill bemenőjellel hajtva megjelenik-e valami tüske magasabb frekvencián. Esetleg analóg szkóp és négyszögjeles kivezérlés. Az is lehet, hogy csak akkor gerjed, ha a hangsugárzó is rajta van, nem tetszik neki a piezó kapacitív terhelése. Sokváltozós. Esetleg vizsgáld át a végfok körüli RC elemeket.
(#) flaci76 válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Sorosan is és párhuzamosan is megvan a +3dB. Sorosnál azért, mert nem változik ugyan a hangnyomás a vezérlőfeszültség változatlan nagysága mellett, de a kimenőteljesítmény feleződik a kétszeres impedancia miatt. Tehát fele teljesítményre ad ugyanakkora hangnyomást. A hangsugárzók érzékenysége kicsit kacifántos dolog, ugyanis hangnyomásra vonatkozik (ami fizikai potenciál), nem hangintenzitásra (ami fizikai teljesítmény). A hangintenzitásnál azonban játszik az akusztikai keresztmetszet is, azaz jelen esetben a sugárzófelület, ami növekszik, ha növeljük a hangszórók számát, 1m2 fölé növekedhet, sőt tarthat a végtelenbe is. Tulajdonképpen ez oldja fel ezt az ellentmondást, hogy végtelen hangszóróval végtelen hatásfokot kapok. Kicsit nekem is utána kéne néznem, hogy pontosabb választ adjak erre, ami a lényeg, hogy a hangnyomás potenciál, és pont ezért a hangszóró érzékenysége tulajdonképpen nem hagyományos értelembe vett (teljesítmény)hatásfok.
(#) mhl hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Üdvözletem Mindenkinek!

Szeretnék egy viszonylak kicsi és olcsó hangfalat építeni, kész tervből, mivel nem értek hozzá.
A Monacor SPM-116/8 elég színpatikus az adatok alapján, de nincs rá terv.
A legkisebb amire kész terv van a Monacor Mirror vagy a Monacor Logo MK2, melyiket lenne érdemes megépíteni? És esetleg valaki már megépítette valamelyiket?

Kösz.
(#) soup válasza mhl hozzászólására (») Nov 7, 2017 /
 
Üdv!

Kezdésnek valami egyszerűbbet ajánlanék, egyutas dobozt, azt nehezebb elrontani.
Sony szélessávú 8cm
Ez a hangszóró 2 literes bassreflex dobozban (belülről 14x13x11cm) szépen muzsikál. Reflexcsőnek 25x100mm kell, pl. folpack papírhengere és csillapításnak egy kis vatelin vagy vatta az oldalfalakra.
(#) mhl válasza soup hozzászólására (») Nov 7, 2017 /
 
Üdv!
Kösz az ötletet!
Ez a Sony 1-825-607-11 hangszóró mennyi wattos?
(#) steelbird válasza mhl hozzászólására (») Nov 7, 2017 /
 
Szia.
Kb. 40W.
(#) Mócsing hozzászólása Nov 8, 2017 /
 
Szervusztok !
Használt valaki közületek RMAA-t laptopon ?
(#) Mócsing válasza mhl hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Az egyik TL-ben ez a Sony szól mellettem 1,5 utasként . Jó hangszóró (és olcsó ) .
(#) mhl válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 9, 2017 /
 
Kedvet kaptam hozzá, ki fogom próbálni!
(#) Flatlander hozzászólása Nov 11, 2017 /
 
Sziasztok

Nem tudom mennyire illik a csoportba a kérdésem,remélem jó topicban járok.Tehát autóba szeretnék középsugárzót.Van itthon két darab peremezésre váró videoton HB 10/18-as hangszóróm.Érdemes lehet megcsinálnom ezeket? Impedancia nem lényeges,bőven kihajtja az erősítő így is.Túl nagy összeget nem akarok rá költeni,néztem még esetleg a nagyobbik HB 13-as hangszórót is.Szerintetek nagyon mellélövés lenne a kettő közül valamelyik ilyen felhasználásra? Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Heki69 hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Sziasztok! Hangfal építésben tudatlan vagyok, de ezért kérdezek. Adott egy center sugárzó, amiben van egy hangváltó, 2 tekercset, ellenállást, illetve bipoláris elkókat tartalmaz. Kicseréltem az egyik elkót fólia kondira (Bennic márkájú) és azt vettem észre, hogy a hangzása jobb lett, vagy csak beképzelem? Érdemes ezeket az elkókat lecserélni, vagy ne vergődjek rajta?
(#) flaci76 válasza Heki69 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Szia! A placebóval mindig kell számolni ilyenkor, önkritikusan kell hallgatózni, vakteszt. Amúgy változhat a hang, de nem csak azért, mert úgymond a másik alkatrésznek "jobb a hangja", hanem mert változhat a szűrőkarakter is. Itt pl. elkót cseréltél fóliára, aminek kisebb az ESR soros ellenállása, és nagyobb lesz a szűrő rezonanciapontján a Q-jóság. Ez azt a változást hozza, hogy most kicsit jobban kiemel egy szűk, talán egy oktávnyi szakaszon, és kicsit változik az impedanciamenet is, kicsit alacsonyabbra kerül ugyanezen a szakaszon. Ergó, lehet, hogy csak ezt a különbséget hallod, de az is lehet, hogy tényleg jobb lett más jellemzőben is. Pontosan melyik pozícióban cseréltél? Magas soros ág, vagy mélyközép párhuzamos ág? Volt vele sorbakötve ellenállás? Ezek is lényegesek, hogy meg lehessen ítélni, pontosan mi változhatott. Lehet cserélgetni-módosítani, de tudni kell, hogy ettől változik kicsit az átvitel, és figyelni kell, hogy ne legyen emiatt esetleg kicsit alacsony az impedanciamenet, ne hozzon be egy 3-4Ohm-os lyukat.

Bővebben: Polarizált elkó a keresztváltóban
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) doktor válasza Heki69 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Szia!
Számodra, az adott környezetben érdemi, hallható változást hozott , abban az esetben igen.
Érdemes minden esetben azonos minőségű alkatrészeket beépíteni.
(#) Mócsing hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Bocs hogy én is hozzászólok .
Néhány dolog amivel sikerült kellemetlen ,fárasztó hangot előállítanom : hosszú és rossz minőségű IC kábel ,alacsony váltás ,a magassal soros rossz minőségű kondenzátor ,és kisebb mértékben a hangfalkábel . IC -egész jó kábelt lehet csinálni olyan koaxból amelyikben tömör drót van , váltás-
Relés panelen kísérleteztem vele ,ejtett állapotban 3 kHz ez volt a referencia ,húzott állapotban 2-től mentem fölfelé . A relék előnye a gyors váltás ,nincs idő elfelejteni milyen volt az előző hang ,így a kis eltéréseket is jobban meg lehet hallani . Egyértelműen a magasabb váltás volt a jobb ,azóta csak
3-3,5 kHz-en váltok . Kondenzátor-megkeresett egy srác aki megépítette a dobozaimat hogy nem lehet hallgatni annyira fárasztó , az enyémet viszont akár egész nap . Az volt az összes különbség
hogy a 12dB-es soros váltóban amit használtunk ,nála 1db C219 13µF volt a dóm előtt , nálam meg egy térplasztika szintén C219-ből de 1-2 mikrókból összerakva . Ergo , a párhuzamos kapcsolás
valamelyik járulékos paramétert nagymértékben javítja . Ha jól tudom a Bösendorfer-ben is így van megoldva . Hangfal kábel -eddig a 6mm2-es tömör a legjobb .
(#) Cinema hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Kedves Mindannyian!

Építenék a házi mozi hangrendszeremhez (új) hangsugárzókat, kétutas kivitelben, de nem miniatűr hangszórókkal.
Én kinéztem egy hangszórót,, ami elég érzékeny, a Monacor SP8-150/PRO tipusát, de más is érdekelne, legfeljebb ennek az áráért, mert a jó hangszóró az nem olcsó, sajnos.
Mit javasoltok, más gyártmány, vagy?

Üdv!
(#) Heki69 válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 14, 2017 /
 
A magas-soros ágban. Rendeltem kondikat, majd a cornet 145-el letesztelem, hogy tényleg változik-e valami és, ha igen milyen irányba.

A hangfalakban használatos bipoláris elkók is kiszáradásra hajlamosak, vagy ezeknél nincs ilyen probléma?
(#) doktor válasza mhl hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Szia!
8,3cm, 8R, 40/60W, 65-18000Hz, 85dB,, ezek a neten található adatok, de szerintem keresd meg , Pázmándi Lászlót ő mérte, és módosította ezt a hangszórót.
(#) flaci76 válasza Heki69 hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Ha csak egy soros kondi a váltó, akkor nem vészes a változás amit az ESR okoz. Ha van párhuzamos tekercs, akkor lehet kiemelésed/impedancia ejtés (a kettő mindig együtt valósul meg, impedanciaejtés mellett a feszültségerősítés is előfordul, azaz pár dB-el nagyobb jelet leadhat a szűrő a kimenetén). Ha van benne ellenállás és az a szűrő előtt van, akkor szintén nem lesz kiemelésed, de ha az ellenállás a szűrő után van kötve, akkor megint csak lehet számítani a kiemelésre. Ha a hangja bejön, akkor maradhat, éppen ez a lényeg, de ellenőrzésképpen egy impedanciamérés nem volna baj, hogy nem-e ejtett impedanciát veszélyes mértékben. Erre szintén Ptesza blogján található egyszerű passzív mérőkábel és Arta Limp szoftvert tudom ajánlani. Nem nehéz összedobni. Az elkók kiszáradása valóban létező veszély, hangsugárzóknál is, ez így van.
(#) Naszrai válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Én használok.
(#) Mócsing válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 15, 2017 /
 
Nem egészen világos ,kicsit bővebben .
(#) Mócsing hozzászólása Nov 15, 2017 /
 
RMAA ?
(#) pjg hozzászólása Nov 15, 2017 /
 
Srácok. Van e valakinek maradék hangszóró selyme.
Fekete színben kéne, kb. 60x35 cm-es darab. Inkább nagyobb, mint kisebb.
Átvenném, a költségeket állom.
(#) Mócsing hozzászólása Nov 16, 2017 /
 
Ha nincs jelentkező , nézz körül a Logo Tech-nél .Négyféle van nekik. (H2000)
(#) Cinema válasza Cinema hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Az SB Acoustic hangszóróit ismeritek?
Például az SB20PFC30-8 mély-közép és az SB26STC magassugárzó érdemes kétutas kivitelben hangsugárzó építéséhez?

Üdv!
(#) antiktelefon hozzászólása Nov 22, 2017 / 2
 
Sziasztok, éppen Orion alkatrészeket kerestem, amikor ezeket találtam. Szerintetek melyik a jobb?
"HS 200" vagy: "HS 280"
Túl jó lehetőségek, nehéz választani
A legjobban a lila 20cm-es szubnyílás tetszik nekem...
(#) pjg válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Ha rám hallgatsz egyiket sem.
(#) antiktelefon válasza pjg hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Ez természetes, csak elrettentő példaként tettem ide. Úgy látom nem lett elég irónikus. De a HS400-aim és HS280, illetve DC2040 párjaim miatt úgyis megkaptam már mindenhol, hogy szörnyű ládákat hallgatok
Amúgy nincs valakinek fölösleges SE260 memóriaajtaja, ami nem tévés? Azt kerestem, amikor ezeket a "gyöngyszemeket" találtam.
(#) pjg válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Nálam 5db HS280 adja az 5.-ot A .1, egy HS500 mélyből épített 90 literes subbass. Sok több 100 ezer Ft-os 5.1 tulaj elsírná magát irígységében.
(#) nagym6 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Ahogy látom, a HS200-nál a mélysugárzó közepe speciálisan teremakusztikához igazított sugárszögre van geometriailag igazítva. Új helyen ez utánigazítást igényel. Mi pedig lenézzük az újítást.
(#) mek-elek válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Kedves AT,
Információként mondanám, ha ezen törekvésed komoly,
a HS400-as hangfalat jól ismerem, véleményem szerint az egyik legjobb hazai hangfal volt.
Persze azóta sok idő eltelt.
De mindig minden olyan relatív tud lenni.
Barátomnál, akkor nagyon tetszett a hangja, az akai gx-el és az akkor épített jelenlétszabályzós hangszínnel kivitelezett erősítőm finoman beállított szabályzóival, az akkor szuper lemezjátszóról felvett minőségi lp anyagával.
Nekem a Korona lett, és kicsit hiányoltam a HS400-as nyílt hangzását.
2005 táján került véletlenül (boltban ajánlgatták) látóterembe egy amerikai 2.5 sodort ezüstözött bandázzsal is gyártott kábel. Mikor mutatták, az erősítő egyik oldalán hagyományos kábel volt a másikon ez. Nem azért tévedtem oda, de szöget ütött a fejembe.
Mikor került egy kis pénzem, visszamentem 2x2méterért.
Hazaérve a csere után sokkal nagyobb volt a különbség a Koronámban, mint a boltban hallható volt.
Ebből kiindulva, alkalmasint kicseréltem a kábeleket a hangfalon belül is a hangszórókig, beleértve a hangváltót is.
Mikor megmutattam az említett barátomnak az eredményt, rögvest kicseréltette velem a hs400-asai kábelezését velem. Éjjel egy órakor mint a bagoly a fán szunyókáltam az ágy szélén, mert barátom nem tudta kedvenc számai hallgatását abbahagyni a hallott változás miatt, hogy hazavigyen.
Ma már más a világ.
Amióta megvan a VF4-em és sok hangzásjavító elemmel építettem meg, a Koronámat sajnáltam ugyan, de a hangszóróit fokozatosan lecseréltem minőségi monacorokra (erre telt max).
Sokba volt, utólag megkérdőjeleztem helyességét, de lehet, ha a másik utat választom, erre néztem volna sandán.
Már az előző kábelezést is lecseréltem, de ebben kételyem nincsen.
Anyagilag azt tartom szerencsésnek, ha az egész rendszer egységesre van tervezve.
És, ha valamelyik részére sokat költesz, az fölösleges kiadás, ha kevesebbet, a többire kiadott pénzedet inflálod.
Jó zenehallgatást kívánok,
Elek
Következő: »»   623 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem