Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   581 / 607
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Hova s milyen ellenállás?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Az említett témában találsz rá példát.
Olvass el cikket a műveleti erősítőről és érthetővé válik miért nem működik ez az áramkör.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Mekkora az a bemenőfeszültség ami elegendő az IC teljes kivezérléséhez?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Az áramkör erősítése, a tápfeszültség és az erősítő maradék-feszültsége határozza meg.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Rendben köszönöm.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Jelenleg 38v+/- a tápfesz a csatolókondi 470n 22k ellenállás huz földre csatoló után.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
A maradék-feszültség számításhoz van egy bevált helyettesítő ábrám Bővebben: Link.
Az erősítést ki tudod számolni?
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Az "előerősítő" keresésre ebben a témában is van találat Bővebben: Link
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Köszi , jó az ábra és a képletek. De sajnos nem tudom hogy mekkora bemenő jelet állítsak elő a teljes kivezérléshez. Erősítést úgy számolnék hogy kimenö fesz/bemenő fesz. Viszont a bemeneti ellenállás adatlap szerint 100kOhm de van egy földelő ellenállás is a bemeneten . Ezzel nekem már ERROR-t ír a számológépem.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Nov 12, 2017 / 2
 
A bemenő ellenállással akkor tudunk számolni, ha ismert annak a fokozatnak a kimenő ellenállása melyre rákötjük. Elégedjünk meg azzal az egyszerűsítéssel, hogy a meghajtó fokozat kimeneti ellenállását nullának vesszük, így eltekinthetünk a leosztástól. A mértéke amúgy sem jelentős a gyakorlatban.
Az erősítés a visszacsatoló ellenállások hányados plusz egy. Ez is egy nagyon jó közelítése a valós értéknek. Vegyünk egy egyszerű példát: Bővebben: Link az adatlapból. Az erősítés Au=1+R3/R2=1+22000/680=33.
Az erősítő terhelése legyen mondjuk 8 Ω-os, akkor a 38 V-os tápfeszültségből 38*8/9 V lesz a legnagyobb amplitúdójú jel. Szinusszal számolva, ennek az effektív értéke az amplitúdó gyök-kettede, ami 24 V. A kimenő feszültséget elosztva az erősítéssel 730 mV-ot kapunk, tehát ezzel már teljesen kivezérelhető az erősítő.
Lehet más a hangsugárzó impedanciája, vagy a visszacsatoló ellenállások értéke, annak megfelelően helyettesíts be az előbbi számításokba!
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Rendben köszönöm!
(#) kezdoke hozzászólása Nov 18, 2017 /
 
Sziasztok ennek az ic-nek mi lenne a hidalási módja? A helyzet úgy hozta hogy van 2 db komplett modulom és felhasználnám 8 ohmos mélyládához
(#) reloop válasza kezdoke hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Szia! Megtalálod az adatlapon és itt egy példa meglévő panel esetére.
(#) tamastar hozzászólása Nov 26, 2017 /
 
Sziasztok , szeretnék épiteni egy erősitőt TDA7294 hid kapcsolással.
Valaki tudna küldeni egy nyomtatható verziót?
(#) pjg válasza tamastar hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Tudsz olvasni? (Bocsi!) Pont az előtted lévő hozzászólásban van.
(#) tamastar válasza pjg hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
De nekem nincs két komplett modulom ,hanem egy lapra kellenne. Régebben megtaláltam már de már nemlelem.
(#) pjg válasza tamastar hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 1
 
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Helló!
Szeretnék érdeklődni. Az alábbi fokozattal amit már tárgyaltunk szeretnék 4 darab TDA7294-IC-t meghajtani. Raktam földre húzó ellenállást a bemenetére. A komplett rendszer jól működik hangszínnel és panorámával együtt. De az a probléma hogy, ha mind a 4 végpanelt rákötöm az utolsó fokozatra, akkor 20-25 Khz magasságában folyamatosan egy hangerőn magától szól vagy gerjed a cucc. Mint mikor a mikrofon sípol csak ez jóval magasabb frekvencián és folyamatos. Független a potméterek állásától. Alap helyzetben 4 panel 150mA nyugalmi árammal működik. Ha belekötöm őket az előerősítőbe, akkor ez fel megy 700mA-re és 4-5v (sima multival mérve) kimenőfeszre a hangszóró oldalon. De csak akkor jelentkezik ez ha mind a 4 végpanel be van kötve a "master" fokozatba. A ha a panorámába kötöm nincs gond, ha csak 2-3 panelt kötök a masterbe akkor sincs gond. Csak 4 végpanellel az utolsó fokozat után. Ha tettem sorosan 10k ellenállást a master és a végfokozatok közé akkor enyhült a jelenség de nem szűnt meg és az audio jel is gyengült ez által. Mit lehet kezdeni a jelenséggel? A tápom sima trafós középleágazásos és minden jól van vezetékelve. Árnyékolt kábel, sodort tápkábelek nem párhuzamos jel és táp kábelek. 100n kondi mindenhol zobel tagok a végpaneleken. stb stb Mit lehet kezdeni ezzel a dologgal?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 1, 2017 /
 
Szia! Kösd össze a négy csatorna bemenetét előerősítő nélkül! Ha ekkor is gerjed, akkor a végerősítők lépnek egymással kölcsönhatásba, a táp vagy a test-vezetőn keresztül.
Ha önmagában stabil az összekötött négy végfok, akkor az előerősítőben keresendő a hiba.
Fotózd le ezt az összeállítást, hátha sikerül a hiba okát észrevenni.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Szia!
Leteszteltem. A TDA végfokok összeköthetőek. Összekötve tökéletesen működnek 150mA nyugalmi árammal. Kérdés, hogy ha a "master" fokozat okozza a gerjedést akkor mit tudok kezdni a dologgal? A Képet az előző hozzászólásnál található visszakereső kis nyíllal tudsz találni a kapcsolásról , még mikor a diskurzust kezdtük. Annyi hogy tettem 1,5k földre húzó ellenállást a bemenetre. Mit lehet ilyenkor kezdeni? Miért sípol 4 IC-vel az előerősítő? Miért nem sípol 3-mal vagy fülessel vagy 1 IC-vel?
Köszi!
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Miről táplálod az előerősítőt? A panoráma és a hangszín hogyan kapcsolódik ehhez?
Mindössze ezeket találtam a topicban.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Kettő darab 10VA 12v trafó és stab IC-k. Előtte utána szűrve + a hidegítők. A táp teljesen külön van az egész kapcsolástól 30-40 cm kábelen viszem fel a feszültséget a panelekhez. Jack-hangerőpoti-parametrikus 3 sávos hangszín-panoráma-master ez az egész útja. Panorámáig nem sipol. A master fokozat egy sima sztereó jelet kap a panorámától. A masterből egy "sima" nem invertáló sztereo jelet viszek tovább 4 potihoz. A master panelen van 2 sáv szűrő kb 300hz vágással. 2 poti előtt ami nem a panelon van, van egy váltó kapcsoló ami vagy lehozza a két sima kimenet jelét párhuzamba a másik 2 kapcsoló nélküli panelen lévő potival, vagy a sávszűrt jelet viszi tovább. Tehát 4 kimenet 2-2 párhuzamba 2 műveletivel vagy 2 sima 2 vágott 4 műveletivel. Érdekes , hogy semmit nem befolyásol, hogy párhuzamosan szól a 4 vagy 2 kimenet át van kapcsolva mélyre. A gerjedés állandó és mindentől független. A fokozatok árnyékolt kábellel kapcsolódnak egymáshoz. Minden árnyékolt kábel csak egyik panelen van bekötve a negatívba. Számít e hogy a bejövő jel a kis áramú föld és a fő táp negatív hol találkozik? Számíthat az erősítők bemeneti impedanciája ebben az esetben?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
A műveleti erősítők táplábait egyenként hidegítened kéne, mert így kölcsönhatásba kerülnek egymással.
(#) rolie válasza frissadam hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Reloop-pal egyetértve minden műveleti erősítőnél kellene helyi hidegítés, azonban ami hatalmas szarvashiba, hogy a 7812 és a 7912 kimenetén egyáltalán nincs szűrés. Egy 100nF + 10-100µF kondi oda is dukálna. Amit szintén nem értek, hogy a panoráma nyákon miért van diódás tápvédelem (illetve a többin miért nincs)?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Helló!
Megfejtettem a TDA és panelek misztériumát. A komplett előerősítő rendszer más végfokokkal és a többi TDA-val jól működik. A 4 TDA panelból az egyiknek van valami nyavajája. Ha az előerősítő bemenő pitaj (100k log) fél hangerőn van akkor szól. Tovább vagy előrébb hajtva a potit jön a zavarjel. Egyébként érintetlenül magában hangszóróval jel nélkül kb 50mA nyugalmi árammal megy a panel. Jel forrásától függetlenül mindig ezt a hibajelet generálja. Egyébként egy korábban már használt és bevált panelről van szó. Lehet simán rossz az ic? Milyen probléma okozhat ilyen anomáliát?

(a szkóp a végfok kimenetére volt kötve hangszóróval, mikor jött a zavarjel)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2017
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Szia! Ez nincs igazán összhangban a korábbi információkkal. Minden esetre a panel forrasztási oldalán minden esély megvan kúszóáram kialakulására, egy alapos tisztítást javaslok.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Ez egy acetonnal és denszesszel tisztított panel. Puskapor száraz. Nincs rajt gyanta. Ennél hogy tudok tisztább panelt készíteni?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
A kép fényes pontokat mutat, mintha ón lenne.
A maratás kimondottan rosszul sikerült. A túladagolt forrasztó anyag nem garantál jó vezetést.
Az alkatrészek közül a visszacsatolás kondija okozhat gerjedést.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Helló!
Elkészült a TDA erősítő Béta verziója. Sikerült a nagyfrekis gerjedést megszüntetnem. A problémát egy hangszóró nélkül bekötött magas sugárzó hangváltója okozta. Az első képen látszik egy sorkapocs sorozat. Annak a panelnak az aljára ami a kapcsokat tartja van felfogatva egy harmadrendű sávszűrő. Ez kb 3 cm kábellel a piros vezetékeket rögzítő sorkapcsok egyikébe csatlakozott. Ha ezt a hangváltót rákötöttem a magasra megszűnt a gerjedés, vagy 3m hangszóró kábel után kötöttem magas nélkül. Egyébként gerjedt és meg is ölt pár IC-t. Ezt leszámítva a rendszer jól működik most. A trafó zaj elég magas és 200mA a nyugalmi árama a 4 panelnek. Milyen kábelezési stratégia lenne a legjobb ebben az esetben? Jelenleg ha a hangerő potik fél állásban vannak, akkor a legkisebb a zaj. A két szélső állásban növekszik valamelyest. Hurok elvileg készakarva nincs bent. Ha bár a panoráma elve GND-vel halkít nullára egy csatornát. De nem tudom....
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Ha félhangerőn észleled a zaj minimumát akkor, valószínűleg a földhurok okozza, ami ennyi csatorna természetes velejárója.
A képek elég kaotikus állapotot sugallnak. A csatornák bekötését elkezdeném az elsőtől, megkeresve az ideális test csatlakozási pontot, majd egyenként kötném rá a további csatornákat, megfigyelve hogyan eredményezik a legkevesebb zajt.
Következő: »»   581 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem