Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   41 / 52
(#) PalkoHUN válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Adat lapot próbáltam már keresni de általam érthető nyelven (Magyar, Angol) nem volt.
(#) minitrue válasza PalkoHUN hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Ez nem GM cső, viszont radioaktív. Van találat rá innen a fórumból, olvasd el a válaszokat.
(#) elektroncso válasza PalkoHUN hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
Ez nem GM cső, hanem túlfeszültség levezető.
Azért belinkelhetted volna az a cseh leírást, ne nekem kelljen keresni.
(#) nedudgi válasza PalkoHUN hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
11TN40.
Google, Bing ingyen használható online fordító.
(#) PalkoHUN válasza minitrue hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Én is láttam hogy van rá innen találat de nem találtam meg.
(#) Laslie74 válasza PalkoHUN hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Laslie74 hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Nem tudom ez volt e már de jónak tűnik. pocketmagic.net
(#) GPeti1977 hozzászólása Márc 10, 2017 /
 
Vettem egy ilyent:
SI3BG
meg a feszültség előállításához egy ilyent:
HV step-up
A héten akarom összeállítani a számlálót elég ha majd csak kattog. Csak ezzel mit tudok majd megnézni mert ha megnézzük a radioktív bomlási sorokat csak Hard Beta and Gamma sugárzást észlel, ami érdekes lenne az az urán meg a radon de azok alfa sugárzással bomlanak, a salakból készült házunk sugárzása érdekelne.
(#) szikorapéter válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Szia. Ez a táp szerintem nem lesz jó neked,én is használtam önrezgős tranzisztoros tápot és konkrétan ordított a cső leválasztó kondiján a kapcsoló jel (magyarul fütyült a végerősítő ,annak ütemében hogy kapcsolgatott a táp). Keress valami komolyabb megoldást,erre sajnos szerintem ez a panel nem lesz megfelelő.
(#) GPeti1977 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Szerintem nem jó a cső, ráadtam a 400V ot 10M Ohm on keresztül, de nem folyik rajta áram amit a mérőellenálláson kellene mérni, katalógusadat szerint 15 - 20 μA áramnak kellene folynia de nem mérek rajta semmit, illetve a háttérsugárzás mellett kb 5 másodpercenként kellene egy beütésnek lennie.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!

Van egy IH-81 típusú katonai sugárzásmérőm.
Ennek mekkora az érzékenysége? Háttérsugárzásra kell neki valamit mutatnia?
Mekkora feszültségnek kéne lenni az érzékelőn?
Ez szilárdtest érzékelős, vagy gázkisülésen alapul, mint a GM-cső?
Két rövid, hengeres érzékelő van benne.

Köszönöm!
(#) Laslie74 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Márc 18, 2017 /
 
Ezt a típust harci körülmények közti kiszóródás felderítésére tervezték. Háttérsugárzás és a közeli mérésekre érzéketlen. A nagyobbik szenzorból lehet építeni detektálót a 2009-es RT ÉK-ben találod. Video Csak béta és gamma érzékeny alfára vak.Cikk.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2017
(#) csabagalcsaba válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 18, 2017 / 1
 
Üdv!
Köszönöm a segítséget. Ezek szerint az érzékelőn mérhető 30V körüli feszültség megfelelő.
(#) Laslie74 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Igen, de azt ne nagyon méregesd, mert ha sikerül kinyírni a MEV hibrid bemenetét nehéz lesz pótolni.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 2, 2017 /
 
Sziasztok. Visszatértem a témához ismét. SMD-ben gondoltam megoldani az 555-el a tápot az SGS-5 csőhöz. Van bevált kapcsolás a cső táplálásához? (555-el megvalósított,lehetőleg zajmentes tápegység.)
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Így gondoltam elképzelésem szerint,de ez is még csak 15Khz körül van sajnos. A kimenő fesz így 500V körüli, a csövet sajnos nem tudom beleszimulálni a programba de így megfelelne? Azon is gondolkoztam hogy mosfet-el kéne kapcsolgatni a trafóra az áramot...de egyenlőre örülök neki hogy ez működik. Holnap élesbe összerakom és majd kiderül. A tranzisztor ami a 3,7V-ot kapcsolgatja egy BD139 alapján mintázott, a cső alatti (ami jelenleg a led-et kapcsolgatja) egy egyszerű BC548C. Holnap elmegyek veszek még alkatrészeket a készülékhez és majd kiderül hogy élesben hogyan működik,ha minden jó akkor gondolkozok a publikálásán a kapcsolásnak (persze építéssel egybekötve).
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Elkészült a mosfet-es kapcsolás is. Ugyan azt tudja csak a táp terhelése válik kisebbé azáltal hogy a fet-nek nincs "magas" belső kapcsoló ellenállása,így kevésbé terheli a tápáramkört. Vélemények,jöhet negatív,pozitív egyaránt. (Végül is publikálni kívánom a kapcsolást így jó ha még most savaznak és nem akkor amikor már az egész kész és felkerült az oldalra. )
(#) proli007 válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Hello! Ha az 555 Dis kimenete közvetlen a kondira van kötve, nem az 1k-4k7 összekötésére, akkor a kimenet gyakorlatilag szinte állandóan magas szinten van, és csak egy pillanatra van alacsony szinten. Tehát a fet állandóan nyitva lesz, és a zárási idő várhatóan nem lesz elég sem a Fet számára, sem a trafó lemágneseződésre sem..
A 3,7V miatt Logikai Fet kell, és a mezei 555 sem biztos hogy erről működni fog.
De miért nem mész át a DC-DC vagy kapcsolóüzemű topikba? Mert ez kapcsolóüzemű táp, ahol ebből a szempontból a Geiger cső irreleváns. Viszont mivel nincs feszültségszabályozás a körben, nem biztos hogy a csőnek az megfelelő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) szikorapéter válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
És ha egy 2K2-es osztóval (2db 2,2K-s ellenállás) közepelem a discharge lábat?
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Ez mennyire kiforrott kapcsolás?

Bővebben: Link

A megépítésén gondolkodom, illetve valakinek nincs hozzá eladó csöve esetleg?
(#) soskajoska válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Szia!
A hozzászólásban megtalálod a linket az eredeti kapcsolásról. Visszaolvasva az én és Shance hozzászólásait, minimálisan módosítottunk a hardveren mind a ketten. Letisztult átlátható programja van, számos csőhöz illeszthető, vagy akár két csöves kialakításra is van lehetőség, a hardver némi átalakításával (pl. 2db SBM20 párhuzamosan a nagyobb érzékenység miatt). A lineáris tartományban meglehetősen pontos, az ez fölötti tartományban kezd pontatlan lenni, mivel nincs a programban csőspecifikus korrekció. Ám tesztkörülményektől eltekintve nem szeretném a gyakorlatban megtapasztalni ezt a tartományt.
A tápegység viszonylag egyszerű kialakítású, bár a hatásfoka hagy kívánnivalót maga után. Javítani lehet pl. egy 1:70÷100 áttételű mini trafóval, azonban az magadnak kell megtekerni és kikísérletezni. Ez esetben a feszültség többszöröző helyett egyszerű egyenirányítót tudsz használni. Feltöltöttem a "Radu Motisan" féle GM számláló egy részletét. A teljes kapcsolásnak a hátránya az, hogy az Arduino nemcsak a számlálást végzi, hanem a feszültség beállítást is, ezért magasabb tartományokban már nagy az impulzus vesztés, ezért itt jóval pontatlanabb. Ezért nem szabad a csőfeszültség beállítását a MEGA328-ra bízni. hanem külső step-up konvertert kell alkalmazni.
Tehát összefoglalva: miután áttanulmányoztad az eredeti oldalt, Shance és az én tapasztalataimat, bátran belevághatsz a megépítésbe. (Persze előbb be kell szerezni egy csövet. Körülnézhetsz a Vaterán, vagy az eBay és számos más hasonló oldalon a neked tetsző cső után. Az eredeti oldalon találsz leírást a fellelhető csövekről is)
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Ez lemaradt.
(#) keramia válasza soskajoska hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Szia! Az AVR-be írandó hex-et fel tudnád tölteni és a fusebitekről némi infót? Köszi
(#) keramia hozzászólása Nov 2, 2017 /
 
Esetleg valaki nem tudna adni az előttem közölt áramkörhöz egy hex fájlt? Sajnos én nem találom a nevezett oldalon a hexet, fordítgatáshoz sajnos nem értek....
(#) Shance válasza keramia hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Hello,

A hex-et Te is könnyen létre tudod hozni, csak az arduino programját kell hozzá letöltened. Betöltöd a programot, és futatod az ellenőrzést, ennek folyamán létrehozza a hex-et, amit a windows temp mappájából tudsz kivadászni. Érdemes megpróbálni, mert sok mindent lehet állítani.
Azért csináltam két hex-et. A 11.1-s verziót Phillips kódra állítottam. A 12.0-s verzió csak ilyen vagy ehhez hasonló 38kHz-es NEC távirányítóval megy. Ezt leszámítva nagy különbség nincsen köztük.
Fuse bitnél csak annyit kell tenni, hogy kirakod külső kvarcra.
EXTENDED:0xff
HIGH:0xD9
LOW:0xff
(#) keramia válasza Shance hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) keramia hozzászólása Nov 7, 2017 /
 
Meg jött az ebay-en vásárolt sbm-20 csövem. Szerintetek normális az, ha megrázom zörög benne valami? Elméletileg tesztelt, új példányt vásároltam és be is volt normálisan csomagolva. Elképzelhető, hogy működik ez még így, vagy kuka?
(#) Laslie74 válasza keramia hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
Nem kéne zörögnie, attól még akár működhet is. Ki kell próbálni egy szabályos kapcsolással. Addíg ne értékeld az eladót amíg ki nem próbáltad.
(#) sonajkniz hozzászólása Nov 17, 2017 / 2
 
Sziasztok!

Elkészült végre saját tervezésű sugárzás jelzőm.
A lelke egy PIC10F322-es mikrokontroller. Egy lépcsőben, tekerccsel állítja elő a szükséges 400V-ot.
A visszacsatolás révén ezt pontosan be is állítja. Közben azt is figyeli, hogy létre jön-e egyáltalán a 400 volt. Ha 2 másodpercig nincs meg, leállítja az oszcillátort, és szaggatott sípoló hibajelet ad.
40KHz-s 70% kitöltésű PWM jellel van hajtva a feszültség sokszorozó.
Mivel nem a szokásos kattogó hangot akartam, ezért egy buzzert tettem hangjelzőnek. Mivel a buzzer számára túl rövidek az impulzusok, ezért a PIC azokat is feldolgozza. Az áramkőr teljes fogyasztása 30mA. Közzé teszem a kapcsolási rajzot. Ha valakinek kedve támad utánépíteni, feltöltöm a hexet is.
(#) Laslie74 válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 18, 2017 /
 
Annak örülnénk. Esetleg a nyák tervet is, ha már meg van.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2017
Következő: »»   41 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem