Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   738 / 1116
(#) abcdabcd válasza VIM hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szia! Próbáld meg azt, hogy valamilyen liveLinux cd-s/dvd-s rendszerről netezel mondjuk ma egész nap, hogy lefagy-e. Aztán ha nem, attól még persze lehet hardverhiba is, ami valamiért csak windowson jön elő, de azért alapból a hardverhibát így ki tudod szűrni... Amúgy memtest86+ -t ha futtatsz Bővebben: Link, az nem csak a memóriát teszteli végig, hanem alapszinten azt is megtudhatod vele, hogy a gép mennyire stabilan működik (többszöri lefuttatása javasolt, ha nagyon nem találod a hibát és mégis gyanús, hogy memória, van amikor többedszeri futásra jön elő a hiba, illetve van olyan is, amikor másikfajta memóriateszt hozza ki esetleg, de alapból a memtest86 teljesen jó...) aztán kontakthibák tudnak ilyesmit okozni, laptopnál mondjuk ott nem sok csatlakozás van, de pl memóriafoglalat érintkezési hibája... illetve kondik és kondik minden mennyiségben alaplapon, tápban, meg ahol van még... illetve nem az ördögöt akarom a falra festeni de BGA forrasztási hiba is lehet, hogy elengedett valamelyik bga ic valamelyik lába, de ezt kb az összes többi lehetőség kizárása után érdemes firtatni...

Egyéb tesztek vannak cpu-ra meg vga-ra meg egyéb hardverekre is, de először azokat nézd meg amit írtam.. aztán ezeken kívül lehet, hogy a cpu vagy vga hűtője alatt száradt ki a paszta, ja igen túlmelegedést nézz esetleg, akár csak kézzel, hogy a gépből kijövő levegő milyen, vagy ha tudod, hogy a billentyűzet alatt, hol van a cpu vagy a vga, vagy kézzel nézd végig kívülről, hogy esetleg nem e szokatlanul forró valahol a gép... hőfokmérésre egyszerű kicsi, ingyenes program pl a Speedfan (aztán ha ez esetleg valamiért a te gépeden nem mutatna hőfokot, akkor érdemes másikat nézni, de általában ez jó szokott lenni, maximum nem írja ki, hogy melyik hőszenzorból jövő hőfokérték mihez tartozik (pl északi híd stb...), de azt utólag ha valami nem jó majd lehet találgatni vagy másik nagyobb programmal megnézni...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
(#) RoliNyh válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Bbb barátunk az alaplapi SATA driverre gondol. Felmész a noti támogatási oldalára, és ott keress valami "IDE/PATA/SATA driver disk" ilyesmit. Ha minden igaz, egy tömörített állományban lesz, amit ki kell tömöríteni a pendrive -ra. Egyébként onnan ismerszik meg, hogy a *.sys fájl mellett tartalmaznia kell egy *.oem fájlt is. A win telepítésénél van olyan opció, hogy driverek betöltése, azzal tudod betallózni neki, és ha jól rémlik, az *.oem kiterjesztésű fájlt kell majd betallóznod, abból fogja tudni mit adsz neki.

Valóban elképzelhető, hogy ez a baja, de nálam még sose jött elő ez a hiba. Telepítettem már pár notit, és mindig vagy particció, vagy BIOS beállítás után sikerült megtennem. A W7 és a fölötti telepítőmédiák nagyon sok alaplapi drivert tartalmaznak már integrálva, ezért fúrcsálom, hogy e miatt nem látná. Persze ha valóban valami spéci, vagy nem igazán ismert gyártó hardwere van integrálva, akkor lehet ez a probléma...
(#) VIM válasza Ktulu hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szia! Azon gondolkodom most amit írtál, hogy valószínű hardveres probléma lesz, mert régebben nem ment a ventillátor amikor bekapcsoltam a gépet, most meg felpörög és néhány perc után meleg levegőt fúj ki oldalt, de a fagyás előtt csendben van csak a HDD molyol alaphangon. A windows update nem tud frissíteni de azt kikapcsoltam mert csak az office-hoz vannak frissítések amiket nem tud megcsinálni de lehet, hogy ez ennek az oprendszernek baja.
(#) cupika97 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Itt van a HP hivatalos driver oldala ehhez a NTB-hoz. Sehol sem találok olyan drivert, ami nekem kellene.
(#) RoliNyh válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Sajna itt nincs jelen amit bbb akart ajánlani. Én a helyedben a BIOS, DIAGNOSTIC és FIRMWARE opcióknál elérhető eszközökkel próbálkoznék. Letöltöd, és ha telepíted, lehet pendriwe -ot készíteni vele. Ha arról bootolsz, elképzelhető hogy tudsz frissíteni biost, firmwaret, meg valami rendszertesztet is futtatni. Ha a frissítés után sem megy, én valami BIOS beállításra gyanakodnék mindenképp. Esetleg a frissítés után kapsz valami új kapcsolót/funkciót. De először a tesztet próbáld mindenképp...
(#) VIM válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szia! Most, hogy olvasom az írásodat valami ehhez hasonló vagy talán ugyan ez a hiba, mert nekem is fehér lesz a képernyő de van amikor fekete (sötét). Elszomorodtam. Mire számítsak ennek a hibának az anyagi vonzatának oldaláról ha javításra adom valamelyik szervizbe?
(#) RoliNyh válasza VIM hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Ha valóban reballozás lesz, ahoz 10-15 EFt alatt hozzá se kezdenek...
(#) abcdabcd válasza VIM hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Előtte azért a többi dolgot nézd át, azok is okozhatnak elég sokféle gondot...
Sőt konkrétan a monitor csatlakozóját nézd meg, húzd le, mozgasd meg, nincs-e esetleg eltörve vagy valami rendelleneset nem látsz-e rajta, dugd vissza, esetleg csináld ezt meg párszor, vagy valami idevaló kontaktjavító spray-vel fújd be, láttam már olyat, amikor a "nincskép-laptop" egy ilyen monitorcsatlakozó ki-bedugástól működni kezdett... szóval amíg végig nem nézed addig felesleges a bga javítással foglalkozni, hacsak nincs valami tuti módszered rá, hogy kiderítsd, hogy tényleg bga-hibája van-e...
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
(#) bbb válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szerencsés vagy, ha még nem találkoztál ilyennel. Én rendre megszívom az új vackokkal, amiket a cég vesz. HP G400, ACER akármi, ... Rendre belefutok abba, hogy az USB-t, de még a saját lemezét se se ismeri fel, amíg a drivert bele nem integrálom telepítés előtt.
(#) VIM válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Az egy szép összeg ... de talán akkor beszerzek egy újat és nem költök egy régi és hibásra.
(#) VIM válasza abcdabcd hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Persze először futok még egy néhány kört ebben a témában. Más. Arra keresném még a megoldást, választ, hogy laptopról netezve a (nagybátyámnál) facebook oldalán scrollozva a tartalmat nem jelennek meg azonnal az előbukkanó oldalak címlapjai illetve ha a messengeren karakter leütések vannak, azok is késve kerülnek megjelenítésre a sorban. Ez előtt nem volt ilyen probléma ezzel az oldallal (facebookkal). Mi lehet a probléma?
(#) cupika97 válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Találtam valami Pentium AHCI drivert (aminek semmi köze ehhez, mivel AMD a proci), telepítéskor felraktam, és voala megtalálta a HDD-t. Csütörtöktől kínlódtam vele. Már működik, fent van a Win 7.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2017
(#) Epu2 válasza VIM hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Néha egyszerű oka van. A háttérben erősen dolgozik a rendszer, pl frissítés telepítéssel. Ilyenkor még a memória mennyiség is közömbös.
Nem rég, feleslegesen, újra telepítettem a rendszert. Ilyen esemény uán pár hónapig hagyom a frissítések telepedését. A fontosak "elfogyása" után, "hagy legyen karácsonya" alapon az ajánlottakat is engedélyeztem. Tegnap dél óta, megállás nélkül 40% a processzor terhelés, és 4 GB memória is foglalt, miközben, mint karácsonyfa viágítás, villog a SSD jelzőfénye. Akadozva, elmerengve működik a gép. ( Az annyonyéban 2,5"-os SATA vincseszter van [minigép]. Sejthetitek, hogy "repeszt" frissítéskor.)
(#) RoliNyh válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
A processzornak tulajdonképpen semmi köze az egészhez. Az AHCI driver az csak a merevlemezkezelő hardwerhez kell. Mint bbb írta, ha valóban olyan telepítőd van, ami az adott géphez nem tartalmazza ezt a driwert, akkor azt telepítés közben kell betallózni neki, vagy be kell integrálni a telepítőmédiába. Egyébként ez a mizéria a SATA HDD -kel jött be. Bővebben: Link...
(#) RoliNyh válasza bbb hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Elképzelhető, hogy én azért nem jártam még így, mert én magam integráltam az újabb verziójú sata driwert a telepítőlemezembe...
(#) david10 válasza bbb hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Májusban jártam meg egy HP Pro használt asztali géppel Win7 telepítés közben,(amivel kapcsolatban tettem fel kérdést a HE-ra, de emlékeim szerint nem kaptam rá választ.)
Röviden: eredeti Win7 nem látta a vinyót, probáltam a HP oldaláról letölteni mindenféle Intell HDD Controller drivert, de eggyik betöltése után se látta a vinyót a telepítő.
Biosban szokás-szerint minden van, de AHCI driver vagy ahhoz hasonló sehol semmi.
Megmagyarázhatatlan módon amikor a Win7 telepítőjébe a drivert kellett (volna) betölteni ott látta a vinyót, de a telepítőnek esze ágában se volt látni.
Újraparticionáltam, formatáltam, de ígyse lett jó.
Végül a Hirens Boot CD-vel az Offline Windows Installert használva sikerült feltelepíteni, azóta müködik a gép.
A driver integrálás az hogyan müködik? Tudól-e pár szót írni erről?
(#) abcdabcd válasza VIM hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Ahogy azóta már más válaszolt, a dolog vagy a te géped miatt van, hogy mással van elfoglalva és ezért jelennek meg lassan a weboldalon lévő dolgok, vagy a kiszolgáló szerver van mással elfoglalva épp és azért... Esetleg más böngészővel próbáld meg, ilyen összetett weboldalaknál van olyan, hogy akár régebbi böngészővel nem jelenik meg jól az oldal, bár a lassú megjelenítést, pláne, hogy karaktereket kell megjeleníteninem tudom mennyire okozhatja ez, esetleg próbálj meg egy hordozható (portable) változatot a firefoxból például... (és akkor minden marad a régiben a telepített verzióval, összes plugin meg összes minden, és ki tudod próbálni, hogy egy újabb, vagy akár egy régebbi verzióval is ugyanez-e a helyzet...)

(a képek késői megjelenítése akár szándékosan is lehet így megoldva, hogyha gyorsan görgetsz el fölöttük, akkor nem jelennek meg, csak ha megállsz... akár... mondjuk processzoridőt kímélve, akár ha a te géped lassú lenne, akár az ő szerverükre gondolva...)
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2017
(#) bbb válasza david10 hozzászólására (») Nov 20, 2017 / 1
 
Bővebben: Link

Én egy jóval összetettebb módon csináltam, parancssorosan, de ez is működik.
(#) david10 válasza bbb hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Amint még lesz ilyen jellegü problémám, kiprobálom.
(#) SPORE hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Felélesztettem egy 286-os és egy 386-os alaplapot. A 486-osom (EZ) még mindig csak csipog.
A működő lapokkal elértem, hogy bootoljon a DOS SCSI-ről, MFM-ről és floppyról.
Azt szeretném megoldani, hogy legyen egy gépem, amivel SCSI és MFM adathordozókról tudok valami "modernebb" tárolóra (pl. IDE HDD/CD) adatot menteni.
A problémám az, hogy egyszerűen nem sikerül egy IDE-s eszközt sem ráillesztenem. A legközelebb egy 256MB-os CF kártyával jutottam, azt már le tudtam formázni a BIOS-al. De a DOS nem látja sehogy. Van három IDE vezérlőkártyám, abból egy hajlandó arra, hogy valamit csináljon. Persze típus, leírás nincs rajtuk, így a jumpereket csak vakon tudom állítgatni. Az egyik kártyával a BIOS sem tölt be, a másikkal eljut a Wait... felirathoz aztán megáll, a harmadikkal kezeli is a CF-et, csak a DOS nem. Az FDISK-ben sem jelenik meg. Ez nem tudom, hogy fontos-e, de az SCSI és az MFM vezérlőn van saját BIOS chip, az IDE vezérlőimen pedig nincs.
Sajnos túl fiatal vagyok ezekhez a gépekhez. A másik variáció, amire gondoltam, hogy a vezérlőkártyákat beleteszem egy pentiumos gépbe, amin van ISA és már van rajta integrált IDE. De az egyik ilyen alaplapom sem látja az egyik ISA kártyát sem.
A végső megoldás az lenne, hogy bootolok egy DOS-t egy floppyról és másik floppykra átmásolgatom a fájlokat. Csak ez a módszer nekem nem tetszik a kb. 100MB-os másolandó adatmennyiség mellett.
Esetleg soros porton lehetne adatot küldeni?

Ezekből kéne alkotnom valamit:
-286, 386 alaplapok (csak ISA csatikkal, típus nélkül)
-Seagate ST02 SCSI+floppy vezérlő (V3.2-es BIOS-al)
-Valamilyen BIOS-os MFM vezérló
-Három különböző IDE+floppy+nyomtató+soros stb.. vezérlő
-Telefonmodem
-Működő Pentium/Celeron-os gépek, laptopok
-És persze ezekhez mindenféle adathordozó

Szerintetek kivitelezhető valahogy? Köszi!
(#) coyote55 válasza SPORE hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Van nekem egy Conner CP 3201G 210 MB-os kapacitású HDD-m, ami a mai, modern alaplapokkal már "nem ért szót", és tudtommal MFM.
Árulom a kis köpcöst, de még megvan. Azért köpcös, mert a szélessége ugyan szabvány 3.5", de a magassága 1". Van benne anyag rendesen, ha gondolod, megalkudhatunk...
(#) SPORE válasza coyote55 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
A 3201G sima IDE csatis, nem MFM-es. Nekem CP3541-esem van, az 510MB-os és kicsit magasabb, mint 1,5". Köszi, de nem tartok rá igényt. De adtál egy ötletet, mert ezzel a köpcössel még nem próbáltam. ILYEN egy MFM-es HDD. Van egy ugyanilyenem is.
(#) RoliNyh válasza SPORE hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
A régi gépeden van párhuzamos port, keress egy modernebb gépet, amin szintén van LPT port, általában még a mostani gépeken is van. Aztán keress a neten valami DOS -os progit, ami kezeli ezt.
A norton commander a soros portot biztosan támogatja azt tudom, de szerintem az LPT portot is viszi. Esetleg próbálkozhatsz még a DOS navigatorral. Vagy esetleg ha emlékeim nem csalnak, a win95 től és felette már benne van a kábeles kapcsolat támogatása is két gép közt...
(#) SPORE válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Esetleg EZ? Úgy látom, kezeli a DOS-t.
(#) RoliNyh válasza SPORE hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Elvileg igen. A puding próbája meg az evés...
(#) SPORE válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Rendben, ha találok kábelt, kipróbálom. Köszönöm.
(#) erbe válasza SPORE hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Nem írtad, milyen DOS-szal próbálkozol. Elég kis partíciókat tudtak kezelni. Pl. 32 MB-os első partíció. Az extended partíció már lehetett nagyobb is, de azon belül is voltak korlátok a logikai partíciókra. A FreeDOS verziók többet tudnak. De használhatod a W95 DOS-át is. 286, 386 már mind kezelte ISA kártyával az IDE HDD-ket. Hibás lehet az ISA kártyád. IRQ, IO portbeállításokat ellenőrizd! A kártyákon tucatnyi Jumper mellett szoktak lenni feliratok. Ha nem, akkor csak a használati útmutatójában találod meg, mi micsoda.
Nevesebb gépekben már 286-osnál is volt alaplapi integrált IDE vezérlő (IBM).
(#) SPORE válasza erbe hozzászólására (») Nov 23, 2017 /
 
Fejből nem tudom milyen DOS, estére megnézem. 32MB-nél biztos, hogy többet kezel, mert az SCSI-s HDD, amiről saját maga fut, az 80 Megás. Lefotózom a kártyáimat nagy felbontásban, hátha valamelyikőtök felismeri. Sajnos nem tudok IRQ-t állítani, mert csak az egyiken van felirat, de azzal sehogy sem indul a gép. Sajnos ezeken az alaplapokon csak ISA és billentyűzet csati van, semmi más.
ITT és ITT majd szétnézek jumper ügyben, hátha megtalálom a típusukat.
(#) sardi_hunor válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Koszonom, igazad volt, hutes elegge koszos volt es a takaritasa es uj minosegi paszta alkalmazasa utan nincs mar a problema hetek ota
(#) sardi_hunor válasza RoliNyh hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Nem semmit nem dob fel, egyszeruen fekete kepernyo es indul ujra, eppen gorgetek a neten vagy filmet nezek egyszer csak fekete kepernyo es mar az ASUS LOGO LATSZIK ES UJRA TOLT BE A WINDOWS. eGY AMD A10, 8gb ram es egy 120 gigas Kingston ssd van benne.
Következő: »»   738 / 1116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem