Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Lapozás: OK   9 / 12
(#) sdrlab válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 4 /
 
Idézet:
„Ha nem értesz hozzá, ne szólj bele. Ezek szerint nem hallottál az elektromágneses hullámok terjedéséről, de hog az alapjaival sem vagy tisztában, az biztos.”


Van arcod..., az már biztos! Kár, hogy a fizikát a beképzeltség kevéssé hatja meg!
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
A "logikáddal" az a baj, hogy akkor ha egy 100MHz-es jelet nem sugározok ki antennával, hanem csak a nyákon dolgozok vele, akkor az ezek szerint nem rádiófrekvencia. Hanem mi? Hangfrekvencia? Még csak FM sem lehet ha éppen modulálva sincs.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
A gigabájtos UTP kábelben mi van rádió frekvencia? Ha egy nyákon 100 MHz -es jel van, (vivő, vagy akármi) nagyfrekvenciás jel is lehet, nem? Miért kéne hangfrekvenciának lenni.
A rádió frekvencia megnevezésben a rádió szó eleve a sugárzásra utal.
Ha kisugárzod, vagy kisugározhatod. Mert pl. egy adó valamelyik nagyfrekvenciás fokozata, vagy vevőnél a kisugárzott jelet hasznosító fokozatot nevezheted RF fokozatnak is, ahogy egy generátornál is, amivel a rádiófrekvenciát hasznosító eszközöket méred. Nevezheted nagyfrekvenciás (angolul HF High Frequency) fokozatnak is. A rádiófrekvenciákat többé kevésbé eltérő terjedési módjuk miatt a hullámhosszuk (frekvenciájuk) szerint osztályozzák, így alakultak ki az egyes rádiófrekvenciás sávok elnevezései.
A linkenkemen is megfigyelheted a kettősséget, egyrészt frekvenciáról beszél, másrészt hullámhosszról. Ez ugyanannak az almának más oldali nézete.
De szó sincs sem mechanikus, sem elektromos rezgésekről.
A panelodon elektromos rezgések vannak, de ha akarva, akaratlanul antennát teszel rá (elektromos - elektromágneses átalakítót) rögtön az a frekvencia RF frekvenciává válik.
A moduláció, meg megint más tészta. De ha egy elektromos - mechanikai átalakítót teszel rá (hallgatót), és a frekvencia a hallható tartományba esik, hallhatod is.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1
 
Nem egészen ide tartozik de egy kis érdekesség.
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Igazad is van. A topik címe is egy nagy marhaság, meg az összes gyári RF generátor is, mert azok jele sincs sehova sem sugározva, így nem is RF generátorok. Ennek ellenére így hívják őket a gyártók, meg így hívom én is, függetlenül attól hogy ez tetszik-e neked vagy sem.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Az sem tartozik ide, RF generátor vagy mi a topik címe, de akkor töröltesd ki belőle az összes hozzászólást, mert szerinted nem az...
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 / 1
 
Azért ebben is van logika. Az RF generátor az, amelyik helyettesíti (a vizsgálat, mérés idejére) a kisugárzott jeleket, és képes hosszú időn keresztül biztosítani azt, a mérési igénynek megfelelően, és reprodukálhatóan. De ha antennát teszel rá, akkor már nem RF generátor, hanem adóberendezés.
Úgy-e milyen egyszerű?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Tévedésben vagy. Nem nekem vannak problémáim az RF generátor elnevezéssel, sőt azt állítottam, hogy akármilyen jelgenerátor is lehet RF generátor. (amit pedig a gyártőja is így nevezett, az meg pláne az)
Én is készítettem már hosszúhullámú vevőt, jobb híján egy funkció generátor segítségével. A vivő is elég volt, mert amúgy is csak az volt hasznosítva.
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Aug 22, 2017 / 1
 
Meg is jött, kipróbáltam. Spektrumanalizátorom nincs, így nem tudom megnézni hogy hol van a vége. Azt viszont igen, hogy a szkópom mérőfejének (meg kb. a szkópnak) hol van, valahol itt. Most simán fix frekit ad ki, a sweep is működik de azzal még nem mértem.

AD4351.JPG
    
(#) vatti65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Szia!
Nem tudom milyen messze vagy tőlem ( Pásztó ), mert kíváncsi lennék a kimenő jel spekrumára, tisztaságára stb.
Nálam megejthetnénk egy mérés sorozatot.
Üdv: Attila
(#) Ge Lee válasza vatti65 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Onnan elég messze vagyok. A szkópom határáig tudok FFT-zni de az édeskevés. Ami szemre is látszik ha tekergetem, hogy vannak olyan értékek ahol eléggé gazdag harmonikusokban, mert torz a jel. A linken a nagy kép alatt találsz spektrumanalizátoros fotókat is.
Ezzel együtt is nekem tetszik, ilyet az életben nem építettem volna többször ennyi pénzből se. A sweep freki (ramp clock) állítható 100 és 100000us között tetszőlegesen, hogy a delta freki mi lehet azt nem tudom, mert ránézésre arra nem változik semmi. A cry freki szintén nem tudom hogy mi, de az fix, nem is állítható.
A következő műszer nekem is valami elérhető árú spektrumanalizátor lesz. Na nem a néhány ezer Ft-os USB kulcs kivitel, attól valami komolyabbat szeretnék.
(#) vatti65 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ok, akkor marad az e-bay képe.
A delta freki általában SA-knál a center frekihez képest történő +- eltérés, Lehet, hogy itt is az?
Egyébként a vezérlő LCD-s STM32F103 fejlesztő panel leszedhető a szintézerről és külön is használható?
(#) Ge Lee válasza vatti65 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Azt nem tudom. Van a nyákon 4 gomb de azokra nem reagál csak az LCD-re. Vannak kijelző nélküli változatok, többféle is. Van dobozolt is, de az csak PC-vel működik USB-n keresztül.
(#) Ge Lee válasza vatti65 hozzászólására (») Aug 25, 2017 /
 
Csináltam egy lassú sweep-et 35 és 80MHz között, nem túl jó minőség de a lényeg látszik. Igazából 30MHz-től már működik, de érdemben olyan 60-70MHz-től lehet használni, alatta elég nagy a harmonikus amplitúdója is, ami látszik a jelen és alatta az FFT spektrumán is. Az FFT-n 100mV rms egy osztás.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2017
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
Negyedere csokkentve a visszajatszas sebesseget hallhato.
Az emberek sokfelek sokfele tulajdonsaggal.Lehet hogy letezik 40kHzt erzekelo ember is(ahogy az allatok is erzekelik)
(#) szsrobert válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
A Hfet a high frequency roviditesere hasznaljak. A minek nevezzuk mettol meddig helyett a frekvencia megadasa celszerubb.Mukodik e X frekvencian vagy nem..ez a lenyeg.
(#) sdrlab válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 26, 2017 /
 
A HF magyar szövegkörnyezetben hangfrekvenciának a rövidítése****

Moderálva.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Én eddíg úgy tudtam, hogy az emberek, a levegő mechanikai rezgéseit érzékelik egy aránylag jól definiált frekvencia tartományban. (szólj, ha nem így van)
Ebben a topikban viszont egy olyan generátorról van szó, ami elektromos rezgéseket állít elő, a topik címe szerint a rádiófrekvenciás tartományban. Én nem tudok arról, hogy ilyen elektromos rezgéseket közvetlenül bárki is érzékelne, bár a hatásait (pl. hő, mágneses) valószínűleg.
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 20, 2017 /
 
Sziasztok. Van egy orosz szignál generátorom, és az volna vele a probléma hogy hiányzott a biztosíték tartója. Most sikerült bele egy másikat szereznem, beállítottam úgy hogy a legnagyobb tekercs ellenállást mutassa a hálózat felől de így is csak 6,4ohm-ot mérek. Rámerjem kapcsolni 230V-ra?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
A biztosíték ház csere miatt, gondolom kibontottad a készülék házát. Egyúttal megnézhetted volna azt is, hogy a hálózati trafó melyik kivezetése melyik, és melyik biztosíték házát cserélted ki.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Nem,mert találtam bele valót , oroszt. Nem szedtem szét a készüléket.
(#) elektroncso válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Egy soros izzóval lehetne indítani, de akkor le kéne választani a szekunder tekercsekről a műszer elektronikáit, hogy a trafó üresjáratban legyen bekapcsolva.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Az oroszok ravaszak, volt olyan orosz töltő , hogy a bemeneti feszültséget 110/220V is a biztosíték tető pozicionálással választották ki. Csak óvatosan.
(#) szikorapéter válasza proba hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Tudom, mivel nekem is a biztosítéknak 3 állása volt mikor beraktam de ez a legnagyobb ohmikusan mérhető ellenállás a trafó felől.
(#) elektroncso válasza proba hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Nem hogy töltő, szinte minden orosz cucc ilyen, hirtelen nem is tudok olyan készüléket mondani amin külön volt a biztosíték és a feszültség választó kapcsoló.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
A legegyszerűbb, ha nem vagy biztos a dolgodban, ha megnézed. Gondolom azért van hálózati kábele, lehet benne feszültség váltó, a szovjetúnióban használatos volt a 127 V hálózat is.
Szóval mielőtt hálózathoz csatlakoztatod, jól nézz körül. Az izzós megoldás is jó, 100 W -os izzót használj.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Ezt írtuk hogy maga a feszültség váltó a biztosíték tartója. Megpróbálom 100W-os izzóval hátha...
(#) elektroncso válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Az a kérdés, hogy mennyi ampert vesz fel a műszer üzemi körülmények között. Lehet, hogy a 100W-os izzót bősz világításra fogja bírni már csak az üzemszerű áramfelvételével. Ezért volna jó, ha csak külön a tápot tudnád tesztelni. Arról nem is beszélve, hogy ha gond van, nem megy tönkre az egész műszer.
(#) szikorapéter válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Ez egy elektroncsöves műszer. A súlyosabb gond ott kezdődik hogy 16Mhz-tól átfog 180-ig AM-FM- CW modulációval együtt. Ez azért gond mert a tápot konkrétan csak a műszer roncsolásával lehetne leválasztani a főbb áramkörökről.
(#) elektroncso válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Mekkora a primer köri biztosítékja 230V-on?
Következő: »»   9 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem