Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   230 / 269
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Egy javaslatot mondok én is. PIC basic programozással viszonylag egyszerű, van ingyenes basic pld. pic 18F46K22 -re, ez bőven elég 40 láb, 64MHz. Hozzá LTC1864 A/D 16 bites, mérés és pic-be beolvasás együtt 5us, utána jöhet a következő mérés. 16MHz az SPI beolvasás, ezt a pic-ben lévő spi periféria önmaga csinálja.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
(#) TreasureHunter válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
tudsz valami eszközt amin ezek mind rajta vannak, vagy úgy kell egyesével összelegózni és magunknak megépíteni?
(#) nagym6 válasza TreasureHunter hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
Nincs készen ilyen. De a PIC és az A/D egyszerű hardver, viszont programot írni kell. példaprogramot sem találtam 18F46K22 és LTC1864 hez. Nekem megy, de nem fémkeresőn. Ha mateatek arduinot tud programozni, ha jól tudom az C++ nyelv, eléggé hasonló ehhez a pic basic, sőt jobb ilyen feladatra.
(#) TreasureHunter válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 25, 2017 /
 
ilyen szempontból akkor jobb az Arduino / Teensy, mert azokra egyszerűbb kódot írni. Arduino az C-t és C++-t is támogatja, és a nagy közösségnek hála már sok minden meg van valósítva ellenben mondjuk az ilyen speciális PIC chipekkel.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 7, 2017 /
 
PI - fet meghajtás
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 7, 2017 /
 
Megfigyeltétek ezt már? Ha a FET gate-jét mérjük, és a FET-en az adótekercs mechanikus leválasztása miatt a FET D-S áram csak a damping ellenálláson keresztül csekély értékeben csordogál, a gate-en szép lezáró négyszögjel látható. Ha azonban a tekercs is rá van kapcsolva, azon a tizenamper folyik a D-S keresztül, a lezáráskor durva oszcilláció látható.

Az osztcilláció nem a tekercs induktivitásával van összefüggésben, mert ha a tekercset egy nagyteljesítményű 2 ohm ellenállással helyettesítem, ugyanez a végeredmény.

Eddig nem tünt fel, mert sose néztem ilyen felbontásban az oszcilloszkópon.

Ez csak mérési műtermék és a FET valójában csodásan és gyorsan lezár, vagy valódi oszcilláció, ami lassítja a FET kikapcsolását, és rontja a PI érzékenységét?
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Nézd meg a Draint is! Feltehetően ott is látni fogod ezt, ami származhat akár egy hosszabb vezetékdarab induktivitásából is! Sok A-nál ez ellenállás esetén is simán előfordulhat...

Ha valami csoda folytán a Drain-en nem látod ezt, na akkor beszélhetünk tovább )
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Surf PI keresőn a "gate"-n nincs semmi berezgés tekerccsel. A szkóp mérőfej testpontját tedd minél közelebb a "gate" mért ponthoz. 2 ohm ellenállásnál fet bekapcsolásnál azonnal a max. áram fog folyni, tekercsnél bekapcsoláskor folyamatosan nő a fet árama, nem is éri el a maximumot, ennél rövidebb a bekapcsoló impulzus hossza.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
A gate-re egy 2 ohm ellenálláson át megy a négyszögjel. Az ellenállás gate felöli oldalán eredti amplitudoval az oszcilláció, a másikon csillapítva. Ebből arra következtetnék, higy a Fet a forrása, nem pedig a gate és a driver közötti oszcillációról van szó. A driver el7104, de egy mezei fettel hajtva is ugyanez.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
Ilyen felbontásban nézted a Surf pi-t?
(#) Ge Lee válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Nem tudom milyen szkóppal mérsz, de az ránézésre valami játékszernek tűnik, azon gyors jelváltozásokat nem fogsz látni. A fetnek nem csak gs kapacitása van hanem gd és ds is. Amíg nincs a drain-en feszültség addig a kapacitásnak az a vége lóg a levegőben. Amikor van, akkor pedig az is töltődik és kisül, aminek a hatása hozzáadódik a vezérlés áramához.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
Próbából rátettem egy 40v szupresszor diódát a ds-ra, pont mint a saját védődiódája. Az oszscilláció megszelidült.

supressor.jpg
    
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 8, 2017 /
 
Gagyi a szkópom, kínai, 100mhz mintavétellel, de eddig nem hagyott cserben. A szupresszor hatását is mutatja, úgy hogy vszeg most is közel a valóságot méri.
Lehet a FET saját zenere lassú?
(#) sirbedevir válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Az hogy a vezérlés áramához hozzáadódik - ez azt jelenti, hogy zavarja is a vezérlést, vagy csak mint műterméket látjuk?
(mondjuk nálam 1.5ohm 300microhenri a tekercs a 2ohm 400micro helyett, most a kísérletek kedvéért 12v a Vds és irf740 , de egyébként 22v és stp20nm60 a fet)
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Úgy látom nem figyelsz arra amit mondanak neked!
Még mindig nem látom a DS mérés eredményét, pedig a szupresszoros mérésed is azt támasztja alá, hogy ott keletkezik a jel, ami a DG kapacitáson keresztül a Gate-n látható!
(#) sdrlab válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Ha 100mHz, akkor valóban lassú, de egy 100MHz es mintavételű szkóp már nem olyan gagyi azért! Látszik hogy van még tartalék bőven horizontális felbontásban! Kicsit ki is nagyíthatnád, jobban látszódna milyen jellegű a parazita lecsengés...
A FET-ben nem zéner van, hanem egyszerű dióda!
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Idézet:
„A FET-ben nem zéner van, hanem egyszerű dióda!”
Több száz voltokon határol, ehhez dióda nem lehet jó.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Butaság! Talán nem ismert számodra a PN átmenet záró irányú letörése...ami ugyanaz valahol, mint amit a zénereknél is kihasználnak, csak ott ez pontosan be van lőve, míg egy nem erre tervezett diódánál nagyobb szórással van meg ugyanaz a feszültség...
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Zener rajzjele van a fet adatlapokon.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Az amit oda razjolnak, semmit nem jelent, találomra megnéztem néhány adatlapot, a többségében sima dióda rajzjel volt, egyiknél valóban zénerre emlékeztető jelölést láttam, de csak emlékeztetőt!
Ha megnézed viszont a dióda rész leírását az adatlapban, szó sem esik ott semmiféle zénerről, vagy bármi másról, egy sima dióda, melynek néhány paraméterét definiálják. Semmi több.

Ettől persze, még elképzelhető, hogy valamelyikbe tényleg zénert tesznek, de ez egy parazita elem a MOS-FET előállításánál, hogy zéner-szerű legyen, azon külön kellene erőlködni gyártás során..., de minek ?? Amikor a sima dióda is pont ugyanazt teszi, amit a zéner, csak pontatlanabb tartományban!
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Nem, amikor olyat látsz olyankor a schottky rajzjele van az adatlapokon, mert hogy az van bennük, nézd meg a dióda paramétereit az adatlapban. Másnak nem is lenne értelme, azért van ott hogy a fordított áramirányt elvezesse. Ezek a diódák közel ugyanakkora áramot tudnak mint maga a FET, de egyéb paramétereik is jelezve vannak, mint pl. sebesség, kapacitás.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2017 /
 
Idézet:
„azért van ott hogy a fordított áramirányt elvezesse.”
Meglehetősen pontosak, mérhető önindukciós csúcs vágásuk PI keresőnél.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Igen, mert ott jön elő a zéner hatása a diódának. Adott FET típusoké szinte teljesen egyforma, lévén a diódáknak nincs nagy szórása. Ha megnézed a delta pulse xr71-es rajzot, annál épp ezért tettek be sorba egy diódát a fettel, hogy ne tudjon ez kialakulni, és emelkedhessen tovább a tekercsen az önindukciós feszültség. Ne csak 2-300V-ra hanem akár a triplájára.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 9, 2017 /
 
Ez a D jele a poz tápfeszhez képest.

newsd2ohm.jpg
    
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 9, 2017 /
 
Ja, ha nem a tekercs, hanem 2ohm ellenállás van rajta
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 9, 2017 /
 
Ez pedig ha rendesen a tekercs van rajta.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
Idézet:
„emelkedhessen tovább a tekercsen az önindukciós feszültség”
Ezzel én is próbálkoztam, de nem volt jobb az eredmény találati mélység tekintetében, ha nagyobb lehetett a feszültség. Sőt én egy 100 V körüli zenerrel lehatároltam a kb. 6-700 V-ot 100 V-ra, ne szaladgáljanak nagy feszültségek, ettől ugyanakkora távolságról érzékel ugyanúgy.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2017
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
HA Drain-re teszed a szkópot, agyonvágod vele a bemenetett több száz volt feszültséggel. Nem tudom melyik PI, de lehet 6-800 V is, csak a szkóp esetleg nem tudja megjeleníteni.
(#) mateatek válasza sirbedevir hozzászólására (») Dec 9, 2017 /
 
A FET-ed és a tekercsed nem közvetlenül a tápról van hajtva, hanem egy nagy kondiról, amit egy ellenálláson töltesz. Egy nagy R-C szűrőről. Ezt a kondit tedd fel az apróhirdetések közé. Ennek akkora induktivitása van, hogy én ezt megveszem. Ebből pinpointer lesz.
Kíváncsi lennék, hogy mit mutatna a szkóp ábra, ha a puffer kondira tennél egy csillapító ellenállást.
(#) sirbedevir hozzászólása Dec 9, 2017 /
 
Vért izzadtam parazita induktivitás után kutatva. De nincs...
Szerintem egyszerűen az oszcilloszkópom és mérővezetékem megbolondul a Drain feszültségingásától. Ha szupresszorral ellenálláson keresztül nullára kötöm és megszelídítem a draint - máris azt mutatja amit kell....
Következő: »»   230 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem