Fórum témák
» Több friss téma |
És/vagy nem jól van beállítva (pl. antiskating).
Ugrál a tű,de nincs semmilyen állítási lehetőség a lemezjátszó karon.
Idézet: „nincs semmilyen állítási lehetőség” Ha ez tényleg így van, akkor így jártál... ![]() De nem értek hozzá.
2 dolgot tehetsz.
1. megnézed, hogy a karlift valoban teljesen leengedi a kart. Ha nem, ki kell pucolni - valoszinüleg beszáradt. 2. Ha a kar teljesen lemegy és mégis ugrál a tü, akkor egy kicsit növelni kell a tömegét. Ehhez jo lenne tümérleg. Ha ilyen nincs akkor büvészkedni kell. Tizedgrammnyi tömegekkel növelni a tünyomást. Optimális esetben vékony fémlemezkéket lehet a tütartoba ragasztani, hogy elérd a kivánt tünyomást. (<2 g) A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2017
Tűcsere mikor?Sziasztok!Mikor szoktatok tűt cserélni? Milyen módszerrel állapítjátok meg az elhasználódottságot? Igen, a neten én is olvastam, hogy 100-500-1000-2000 óra az üzemidő, aztán csere. De: 1. nem számoltam, hogy mennyi időt hallgattam 2. a két szélső érték között, van egy csekély 20x-os szorzó. Mivel a csere alsó hangon is 80eFt körül lenne, nem mindegy, hogy 80eFt vagy 20x 80eFt? A hallásom már nem olyan (talán sosem volt olyan), hogy objektíven megítéljem hallás alapján a kopottságot. Inkább a lemezek kímélése lenne a cél. A hozzászólás módosítva: Csü, 9:39
Erős nagyítóval nézd meg.
A hozzászólás módosítva: Csü, 9:52
Nem biztos, hogy az elég.
Egyszer a Limar Audio-nál nézettem meg egy gyanús tűt. 50x-es mikroszkóppal jól lehetett látni, de csak azt, hogy törött, kicsorbult. A kopást... hát nem tudom. Mérget nem vennék rá. Pár éve, hangszedők javításával foglalkozó szakemberek oldalait nézegettem. MC hangszedők tekercselését és a tű cseréjét végezték a tűszáron, manufakturális körülmények között. Döbbenetes fényképekkel illusztrálták a munkájukat. Azokon a képeken a kopást is lehetett látni, de a megnézéshez szükséges technika is ámulatba ejtő volt. Részben a hardver része (spéci mikroszkóp), részben a szoftverek, amivel a képet tökéletesítették. Nálam nyilván nem ez a cél. Egyszerű, "Hobbielektronikás" módszert keresnék.
Márpedig ha nem hallod mikor kell cserélni, akkor csak megnézni tudnád. Olyan mértékű kopás, amit se nem hallasz se nem látsz nem fog problémát okozni. Ezzel például nézegethetnéd, ha el nem adták volna. De ez sem egy ökör ára.
A hozzászólás módosítva: Csü, 13:09
Mivel a tű gyémántból van, a lemez meg vinyl, így a tűt nem a lágy műanyag koptatja, hanem a barázdákba beülő por, ami tartalmazhat kvarc szemcséket is.
Ha nagyon kíváncsi vagy az állapotára, akkor csak egy mikroszkópos vizsgálattal kaphatsz korrekt képet. Ha már szemmel, vagy nagyítóval is látsz rajta hiányosságot, az rég rossz. A kereskedők által megadott csere időszak inkább csak a saját zsebük felé hajló javaslat, nem olyan, mint a tejföl lejárata. ![]() Ha fülre semmi zavaró hatása nincs, akkor nem érdemes foglalkozni vele. Bár ha hallasz is valami degradálódást, az inkább a sok lejátszás miatti lemez kopás eredménye lesz, nem a tű kopása.
Köszi. Ilyenem volt. Nagyooon gagyi. Aztán amikor a plexi tartója is eltörött és nem lehetett normálisan megragasztani, kidobtam.
Nem értek az optikához (sem), de a tű vizsgáló mikroszkópoknál a mélység élesség döntő. Ezért inkább a hagyományos mikroszkópok használhatók jobban. A másik huncutság pedig a világítás. Az OK, hogy 8 LED körben fényerő szabályozható, de ez inkább 2D-s vizsgálatokra alkalmas.
Igazság lehet abban, amit mondasz.
Sajnos nagyon sokáig szárazon használtam a lejátszót, ami az általad említett oknál fogva, bizony nem tehetett jót a tűnek. Nem régen áltam át a LENCO-ra. De bizony, az sem a szent grál. Nem tudom miért, de az egyik lemeznél nem halad befelé, a másiknál pedig gyorsabban megy befelé, mint a tű. A lemeztől való távolsággal képtelenség bejátszani, mert lemezfüggő a mozgása. A következő lépés az ultrahangos mosó lesz. Még nem próbáltam ki, mert előbb új műanyag bugyikat kell venni a tiszta lemezek részére, különben értelmetlen a mosás. Egyébként (talán túl) sokat várok tőle. Viszont az éveken át történő "koszos" lejátszást és az abból adódó tűkopást, nem tudom visszacsinálni.
80eFt ??? Az miből van? Csupán azért kérdezem, mert az alin 5 euró alatt van a gyémánt tű. Bővebben: diamond needle vinyl
A zafír meg euró darabja. A komplett fej sem olyan drága.... Bővebben: Link Ha jól emlékszem, valamikor, vagy jó 40 éve, akkor úgy volt megadva, hogy a zafír tűt 100, a gyémánt tűt pedig 1000 lemezoldal lejátszása után kell cserélni.
Nem derült ki, hogy melyik típusú pickuphoz kell a tű...
Viccesen mondanám, hogy gyémántból. De valójában nem tudom, hogy miből készítik? Nem hiszem, hogy tényleg gyémántból lenne, bár a fene tudja. Viszont sok mindentől függ az ára, de elsó sorban a csiszolás alakjától, és a kidolgozás finomságától.
Amit Te linkeltél, az szerintem a legolcsóbb AT3600-hoz való, de abból is a noname minőség. Sajnos, ennél csak drágábbak vannak. Igen, azt én is olvastam, és írtam is, hogy olvastam. De ennél pontosabb meghatározásban kértem segítséget. Ez természtesen egyén és pláne tű és használat függő, ezért inkább a kopás meghatározásának módja érdekelt volna, hogy ki hogy csinálja?
Az AT-3600L ami a Temun is kapható, egy kifutott termék. Kúpos ragasztott tű. Ez egy acél tű, aminek csak a hegye gyémánt. A kúpos forma miatt a belső barázdákon a magas hangokat nem tudja követni, torzítást szenved. Az eliptikus tű jobban követi a barázdát, ilyen például az AT-VM95E. Az "E" betű utal arra, hogy elliptikus. De még ez is ragasztott, azaz csak a hegye gyémánt. Egy ilyen komplett fej 25 rugó, azaz nem sok.
Ebből van olyan verzió is, ahol a tű nem ragasztott, hanem egy gyémánt hasábból van kicsiszolva. Ez egy fokkal jobb, viszont a komplett fej 60 rugó, a tű is 45 körül van. VM95EN. Az "N" betű a nude, azaz csupasz. Vagyis tisztán gyémánt. Ha a hegyet még kisebb felületen érintik a barázdát falához, nő a szávszélesség, a belső barázdákon kisebb a torzítás. Egy ilyen tű profilt nem könnyű kicsiszolni, ez az árán is látszik. 10-15 ezerrel drágább az előzőnél. Ezek a fejek egységesen 4 szolenoid tekercset tartalmaznak, csak a tűkben térnek el. Következő lépés, hogy a tekercsrendszert toroidra cserélik. Itt két egymástól árnyékot pici toroid tekercs van, ami jobb elválasztást eredményez. Itt már a 100 ezer az átlag. Zafír tű az a piezó hangszedőkben volt, de azokat ne nevezzük hangszedőknek.
Igen, ezt nem írtam, mert a kérdésem szempontjából érdektelen. Egyébként Ortofon M20E SUPER-ről van szó. Európai oldalakon már nem találtam, illetve ahol még hirdetik, már ott sincs.
![]() A linkelt oldal elég érdekes. Nem hiszem, hogy innét bármit is vennék. Ugyan azt a szöveget írja minden alá. Még arra sem veszi a fáradságot, hogy leírja mit is árul? Komplett hangszedőt vagy tényleg csak a tűt, ahogy írja? Ahogy felsorolja, hogy milyen lemezjátszókhoz való az adott portéka, az pedig önmagában is siralmas. Tényleg lemezjátszó tút árul Van den Hul-hoz 2.400.000-ért??? OK, elhiszem. ...de ki fogja azt kicserélni és mennyiért?
Azt csak "elrettentő" példának szúrtam be...
Válaszolni én sem tudnék a kérdésedre...de új tűt azt látok (ha megvennéd, kiderülhetne - akár még az is, hogy semmi különbség az új és a mostani között): Bővebben: Link
Köszönöm szépen, hogy utána néztél. Három problémám van vele:
- Az USA-ból kellene rendelni. Szállítási, VÁM és miegyéb félreértések. Nem tudom, hogy ennél az oldalnál olvastam-e, hogyha szállítás közben eltűnik valami (velem már megtörtént), akkor hiába van a nyomkövetés, az esetek 90%-ában az bizony el van tűnve, és sosem kerül elő. Egyszer már itt a fórumon is megírtam az esetet, amikor Kínából a magyar postáig nyomon lehetett követni mindent, majd itt a magyar postások ellopták, és sosem lett meg. - Nem tartom magam sznobnak, de az ilyen (feltehetőleg kínai) termék kapcsán azért aggódok. Persze a TEMU-ról azért én is rendelek dolgokat, de tisztában vagyok vele, hogy az ár/érték arányban van. ...és félek, hogy ez is "ár/érték" arányban lenne. ![]() - A link egy M20E-re mutat. Ez nem M20E SUPER. Sok mindenben eltérnek egymástól. Ezért más a csap kódolása is. Bele se menne a hangszedőmbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

De ennél pontosabb meghatározásban kértem segítséget. Ez természtesen egyén és pláne tű és használat függő, ezért inkább a kopás meghatározásának módja érdekelt volna, hogy ki hogy csinálja?