Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   119 / 192
(#) Ge Lee válasza pittti hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Ami érthető is, ha egy eleve 12V-ra tervezett pákáról van szó. Amiről én beszélek az egy 24V-os páka. Csak nem 13 ohm körüli fűtőszállal látták el mint mondjuk egy kattogós wellert hanem 3 ohm körülivel, ami 12V-on még mindig ad 40-45W körüli fűtőteljesítményt.
A mai 12V-ra tervezett pákákkal csak annyi baj van hogy vagy drágák, vagy nagyon kis teljesítményűek (20W körül). A 28112 meg egy 4000Ft-os páka, én használtan vettem, ennyiért még tartalékhegyeket is kaptam hozzá. És működik 12V-ról is, tegnap próbáltam ki. A gázpákákkal megint az a baj hogy drágák, az olcsót néhány használat után el kell dobni mert vagy széthullik, vagy nem jön belőle a gáz, vagy ha jön folyton elalszik, plusz a hőmérséklete sem igazán állítható, csak némileg a gáz nyomása.
(#) nyuszis2 válasza pittti hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Én ilyet szereztem be, powerbankról is megy (PC -be laptopba nem dugnám bele) és szükség esetén megtette amit eddig kellett.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2017
(#) cupika97 válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Kiváncsi lennék rá hogy hány fokra képes, mikorára melegszik be, éshogy eggyáltalán lehet-e vele forrasztani.
(#) kleinie válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 13, 2017 /
 
Erre kíváncsi lennék én is. Az USB port 500 mA tud nem?
(#) Moderátor hozzászólása Dec 14, 2017
 
A helyesírási szempontból nem megfelelő hozzászólások, és a rájuk adott válaszok eltávolításra kerülnek.
(#) nyuszis2 hozzászólása Dec 14, 2017 /
 
Feltettem egy videót, az USB-s pákáról használat közben
itt megnézhető
(#) Ge Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 14, 2017 /
 
Jó lenne ez, de az a 8W tényleg csak arra elég hogy egy apró forrszemet felmelegítsen.
(#) kleinie válasza freddyke hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Úgy tartja a mondás: gyáva népnek nincs hazája! Megrendeltem az Aoyue 3210 szettet. Ha megjött alaposan górcső alá vesszük.
(#) klenósanyi válasza freddyke hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
A precíz ipari minőségű szabályozókban a kompenzációs vezeték közvetlen becsatlakozásánál mérik a hidegpont hőmérsékletét és annak függvényében szabályoznak. /Ha nagyon szeretnéd, tudok fotózni ilyet, vannak itthon szabályzóim./ Az olcsó forrasztópáka szabályozók meg éppen lesz@rják ezt. Igazából nincs is rá szükség, kit érdekel 10-20 fok eltérés? A gyakorlatban nem veszed észre. A kijelző meg mutat amit akar- természetesen bizonyos határokon- belül.
(#) vzoole válasza klenósanyi hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Szia, engem nagyon érdekelne pár ilyen fotó.
(#) Ge Lee válasza klenósanyi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Így van. Szükség akkor lenne rá, ha az ember -10 fokban és +40 fokban is forrasztana, de ugye nem így van, hanem van egy 20-25 fok körüli átlaghőmérséklet ami eltér a lakásban vagy a műhelyben +/- néhány fokot. Ettől a forrasztáskori hőelvonás mértéke is nagyobb, amit meg semmivel sem lehet kompenzálni, az a vas hőtehetetlenségéből adódik. Valamivel jobb lenne a helyzet ha rézből lennének a hegyek, de szerintem 10-15 fok eltérés akkor is simán lenne.
(#) klenósanyi válasza vzoole hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 1
 
Ne légy telhetetlen.)
Elégedj meg eggyel. A képen látható háromlábú eszköz benyúlik a két Faston csatlakozó közé ez méri a hőmérsékletet a hidegponton. Ezután már lehet rézzel továbbvezetni a jelet, eddig a pontig szigorúan kompenzációs vezetékkel lehet jönni.
(#) Gafly válasza klenósanyi hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Igazad van
Mellesleg RT-ben ki lett vesézve a hőelem kérdés.
Tényleg nem triviális (aki nem hiszi járjon utána)...
(#) tacsu hozzászólása Dec 21, 2017 /
 
Mit szóltok egy Bővebben: Link egy ilyenhez??
(#) zolika60 válasza tacsu hozzászólására (») Dec 21, 2017 2 / 2
 
Egy páka ne legyen okosabb mint én. Maradok a kattogós Wellernél.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 21, 2017 1 / 2
 
Igazad van, sarokba minden fejlesztést, egyik sem ér semmit!
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Kínai fejlesztés a kattogós Wellerrel szemben ?
(#) Bakman válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 21, 2017 / 2
 
A kattogós Weller-rel szemben már sok-sok pákát fel lehet mutatni. Valamikor etalon volt de azok az idők rég elmúltak, elég csak a termékpalettájukra nézni. Annó használtam én is iskolában, nekem már akkor sem tetszett.

Az, hogy valami kínai, még nem feltétlen egyenlő a gagyival még akkor sem, ha az embernek kapásból ez ugrik be. Sokszor a nyílt forráskódú dolgok jobbak, mint a nagy cégek szörnyszülöttei.

Próbáltad már azt a pákát, hogy így nyilatkozol róla? YouTube-on van pár videó róla, az árához képest jónak tűnik. Hobbiforrasztáshoz meg pláne. Ha valakinek nem elég, úgy is tudni fogja, hogy előre kell lépni. Igazábol csak azért ugrottam a témára, mert nekem ingyen sem kellene az, amitől szerinted nem kell jobb. Kinek a pap, kinek a lan.
(#) Zsolt 73 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Nekem nincs olyan sok pénzem, hogy bizonytalan minőségű Kínai termékekre költsek. A Weller 12 éve megvan, semmi gondom nincs vele. Abban igazad van, hogy kinek a pap, kinek a papné !
(#) Ge Lee válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Nekem sincs gondom a wellerrel csak már nem kell, és nem értem ha annyira jó, akkor miért nem kellett a kutyának sem amikor hirdettem, szerintem egész olcsón. Egy teljesen új fűtőbetéttel pluszban, amit ha meg kellene venni a boltban már az sem lenne olcsó.
(#) nzozz válasza tacsu hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Itt van róla egy cikk, ha esetleg még nem olvastad volna: Bővebben: Link.
Viszont ha úgy döntesz, hogy megveszed ezt a típust, inkább nézz szét külföldön, még az esetleges vámolással (+27% + eljárási díj) is kb. 35% -kal olcsóbb, ÁFA nélkül meg 50-60% -kal.
(#) tacsu hozzászólása Dec 22, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat segitségeteket!
(#) kleinie válasza kleinie hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Na megérkezett a kicsike. Tesztelni még nem nagyon tudtam, viszont szétkaptam. Teszek be pár képet róla. Az agya, ahogy a képeken is látszik egy Atmega8L-8PU. Az műveleti erősítő egy LM358P, a kraftot egy IRF 5210 kapcsolja ha jól láttam. Mivel soha nem volt még ilyen eszközöm, így összehasonlítani nem nagyon tudom, a cseh pillanatforrasztóval meg nem érdemes szerintem. A hegy amit adtak hozzá, valóban nem világbajnok. A páka fogása kényelmes, a vezetéke 95cm rugalmas, nekem jó minőségűnek tűnik. A vezérlőben lévő nyákok nem valami atom minőségűek, a forrasztások elég gyatrák. Azt a kübli hegypucoló rézdörzsit külön rendeltem, az nem jár hozzá alapból.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) pittti válasza kleinie hozzászólására (») Dec 22, 2017 / 1
 
Nem lehet annyira rossz - elég combos trafó van benne.

(ezeknek a gyenge pontja általában a tartósság - és ebben verhetetlen pl. a kattogós Weller, pár olcsó alkatrész és hegy cseréjével évszázadokig működőképes)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) kleinie válasza pittti hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Ha hamar megadja magát, legalább lesz miből építenem sajátot. Nekem elég masszívnak tűnik. Nem nagyiparban fogom használni, szóval szerintem ez is működőképes lesz egy darabig. Mondjuk ha már szétszedtem a kapcsolási rajzot le lehetett volna venni. De nem tűnik túl bonyolult szerkezetnek. Egyedül ami gyenge minőségnek tűnt, azok a forrasztások a nyákon. Lehet valami óvodásokkal szereltették össze.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
(#) Ge Lee válasza kleinie hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Idézet:
„A hegy amit adtak hozzá, valóban nem világbajnok.”
Minden olcsó pákának ez az elsődleges problémája, de ezt leírtam már párszor. Hogy milyen fűtőbetét vagy nyél van mögötte az magának a forrasztásnak a szempontjából teljesen lényegtelen, az csak olyan szempontokat határoz meg hogy mennyire kényelmes vagy sem vele dolgozni, mert egyébként egy solomon is elmegy éveket. SMD-zni azzal sem éppen kényelmes amit vettél, mert elég messze van a hegy vége a kéztől. Ezen a képen látszik miről beszélek, a középen lévő weller kivételével mindegyik pákával kényelmesen lehet SMD-zni is, és ezeknél a hegy minőségével sincs probléma. Mondjuk áruk is van, a T245-höz pl. 24000 egy szár, és 8-10000 bele egy hegy.
(#) kleinie válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Jelenleg nincs itthon semmi, amit tudnék forrasztgatni. Egy régi PL2303 chipes USB-RS232 adapteren forrasztgattam át a alkatrészeket, meg egy ASUS videókártyának (valami régi HD5450) estem neki. Nekem nincs messze a hegy, szerintem 0805 vagy 0603-as SMD még simán meg tudnék vele forrasztani. A hegy olyan szempontból nem tetszik, hogy sima ceruza (T-B talán) egy 45 fokban lecsapottnak jobban örültem volna. Mondjuk a webshopban azt írták, hogy olyat adnak hozzá alapból, de nem az lett. Kinézetre szerintem a 900M sorozat lesz a Hakko-ból.
(#) ngabor0204 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Ez pedig a kattogós Weller vs. JBC T210.
(#) Ge Lee válasza ngabor0204 hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Közben próbáltam előzetesen utánanézni ennek a T12-es hegynek, de nem egyértelmű a bekötési kép amit találtam róla. Ahogy nézem szívás lesz vele, mert a kép alapján nem úgy van belül összekötve ahogy én gondoltam hanem épp fordítva, a hőelemnek nem a negatívja hanem a pozitívja van összekötve a fűtőszállal. Ha így van annak örülni fogok, rendesen fog csuklani a kitalálója is, mert egyébként (fordítva) simán működött volna a solomon vezérlőmmel...
Lehet hogy szét fogom faragni a T12 alsó részét és megfordítom benne a kötést, nehogy már emiatt másik vezérlőt kelljen építeni. A DC fűtés meg azért nem játszik mert 21-24V körüli pákatrafóim vannak, azok egyenirányítva már 30V feletti feszt adnának.
Következő: »»   119 / 192
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem