Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Nem jól érted. A primer több menet, csak a feltételezésed hogy a menetszámai növelésével nő a szekunderen a feszültség, az nem helyes. De félek hogy átmentünk a kezdöknek szóló témakörbe. Ez lehet hogy nem ideillő -off. A fojtó a nevéhez hűen fojt, itt a kimeneti áram alakját formálja nélküle másként viselkedik az ív, fröcsköl...
De meg kellett volna venni és kidobni a kukába.
Szerintem ne is beszéljünk erről a trafó áttételezés témáról. Szerintem az én szempontomból ennek semmi jelentősége.
És ez a fojtó tekercs vagy trafó. Hogy van és hova kötve? Juj! Ezért lehet megint kapok.
Itt azt is meg lehet ám kérdezni, hogy ezt vagy azt érdemes e megvenni.
Az a baj hogy olyan helyet még nem találtam, ahol megkérdezem és azt vàlaszolják hogy: Áhh basszus! Ezt ne vedd meg. Inkább összedobjuk neked egy rendes gépre a pénzt. Természetesen nem is kell. Vehetnék 100 körül is jobb gépet, de nem kell. Csak otthonra vettem bohóckodni.
Egyébként a honlap címe hobbielektronika. Olyan hely ahol mindenki valamit barkácsolhat. Mi a gond ezzel? Ezt az utat választottam. Ha megunom, letérek róla. Nincs miről beszélni. Légyszíves ne izélgess ez miatt.
Barkácsolni mindent lehet.
Egy dologra viszont csak a maszájok képesek. Sz.rból várat építeni. ![]() Magad írod le, hogy hiába adunk rajzot, nem tudsz mit kezdeni vele. Csak vissza kellene olvasni, mi minden kell egy ilyen gép használhatóvá tételéhez. Táptrafó, szelep, vezérlő elektronika,... És akkor még mindig csak egy korlátozottan használható géped van. ![]() Sokszor leírták sokan mások (is). A tudás megvan, csak hasznosítani kell. Egyébként nem kell 100e.- egy jó, használt ipari géphez. Adtam el ipari felújított 180 A-es 3fázisút palackkal, reduktorral 55e.-ért. 400 A-es még mindig itt rohad nálam, mert 80-ért sem kell senkinek.
3 fázisú hegesztőm volt. Úgy hívták hogy Traconic 245-ös. Nem tudtam megtartami mert otthon anyáméknál nincs 3 fázis. Nézegettem egy darabig aztán eladtam. Azóta is sajnálom, de ahogy akkor sem volt 3 fázis, úgy most sincs. Régebben volt műhelyem és kihegesztettem vele néhány autót és pár kaput is megcsináltam. Nagyon szrettem. Tudom mi az a jó gép. Azóta sok év telt el és én teljesen megvoltam hegesztő nélkül, de egyszer akartam magamnak újra. Egyenlőre nem találtam 220-as CO-t 55-ért és megvettem ezt. Hidd el, hogy tudok róla, semmire való. De egyenlőre bohóckodni jó. Pénzt nem fogok keresni vele, mert nem akarok. Hegeszteni már most is lehet vele annyit amennyit szeretnék. Ami pluszt akarok vele foglalkozni, az nem feltétlenül a hegesztőről szól, hanem rólam. Nem akarok magyarázkodni. Ez egyfajta megszállottság nálam, hogy mindent szeretek alakítgatni, és bütykölni. Ez van. Szegény Édesapám mutatta meg az első mágnest, ami a falon lévő régi rádió hangszórójában volt.Egyszer belecsapott a villám. Imádtam. Aztán adott egy szétszedett ajtó mágnes párt ami két kis fekete téglalap volt. Napokig nem is nyúltam a többi játékaimhoz. Imádtam. Csak kicsi gyerek voltam. Eldöntötte a sorsom és ma is szeretem érte Apámat.
Úgyhogy, arra szeretnélek kérni, hogy próbálj meg elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy ez a gép egy rakás ... Inkább ha van olyan kérdés, amire tudod a választ és úgy érzed tudsz vele nekem segíteni, akkor kérlek tedd meg. Örülj neki hogy él még ez a fórum. Más fórumok már úgyis mind bedöglöttek. Ide mindig szívesen jártam. És fogok is időnként, ha nem cseszeget senki hogy mi a szar ez már megint. Nézd meg ezt a Startert. Kicsit le kell görgetni. Nem a pici áramkör, hanem a kijelzős dolog. Talán megérted milyen ember vagyok. Ezen is sokat dolgoztam, de a mai napig imádom, mert a kezem munkája van benne. Ráadásul szégyenkeznem sem kell miatta. Szerintem. A végére nem tartom kizártnak hogy ezen a szutykon is lesz ám kijelző, de valószínűleg sokkal több dolgot meg fogok vele hegeszteni mint amennyi dolgot majd szükséges. Jó pihenést! A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
Nézd meg jobban a saját géped és látni fogod, az általad feltöltött képen az előlapi vezérlőpanel alatt középen a két hegesztő csatlakozó között látható...
Nagyon ne ásd bele magad, hozd helyre a huzaltovábbítást, és hobbi célra jó kis gép lesz, de ha elkezded fejleszteni, mindig lesz ami keresztbe tesz...
Rendben. Végül is ki van ez találva. Elvileg működő képes is. Nem kell ezt újra kitalálni.
Ha esetleg jobbat szeretnék úgyis meg van minden hozzá. Kicserélem a gépet aztán kész.
Köszönöm a palack linkjét, de sajnos pont az ország másik végén vagyok, futár nem nagyon visz ilyen jellegű árut, így köröl kell néznem kicsit közelebb!
Ha egy 130-140A-es gépbe kondit szeretnénk tenni (hátha jobb lesz tőle) nagyjából mekkora értékű legyen a kapacitása. Minimum, és maximu érték is jó lenne. A gápre rá van írva a kimenő feszültség értéke a fokozatkapcsoló függvényében, a maximum 26V, a kondiknak 50V-os feszültségtűrés elég? A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
Találtam oktató videókat neten. Az egyik lényeges pont, hogy a gázt is paraméterezni kell a beolvasztáshoz. Alu hegesztéshez hélium argon keverék a javasolt, mert gyorsabb az olvasási sebesség. A keveréket házilag állította elő, (amerikai oktató). Itt van alu oktatás is:
Bővebben: Link Ez utóbbi fizetős, de vannak előzetesek Youtube-on.
Találtam oktató videókat neten. Az egyik lényeges pont, hogy a gázt is paraméterezni kell a beolvasztáshoz. Alu hegesztéshez hélium argon keverék a javasolt, mert gyorsabb az olvasási sebesség. A keveréket házilag állította elő, (amerikai oktató). Itt van alu oktatás is:
Bővebben: Link Ez utóbbi fizetős, de vannak előzetesek Youtube-on.Ezen mutatja a héliumot.
A géped nem kínai, tehát valamivel jobb mint az átlag. Javítsd meg a huzaltolást és tegyél minimum 40.000µF-nyi kondenzátort a diódahídra és teljesen jól fog hegeszteni ha Corgonnal használod.
Köszönöm a tanácsot!
Igen, azt én is néztem, hogy nem Kínai a gép, hanem Olasz. Reméljük hoz bele egy kis pluszt ez a tény is. Sajnos a Corgon már nem lesz meg, mert megvan a kicsi CO palackom hozzá. Szerintem meg fog felelni. Tudom hogy jobb a Corgonnal hegeszteni, de szerintem elég lesz nekem a CO is. Viszont a kondenzátorról pár szót még írhatnál nekem. Konkrétum érdekelne, hogy pontosan milyen típusú kondenzátort kell vennem? Hány Voltos és hogy hívják? Vagy csak sima elektrolit kondit kell vennem? És oké hogy a dióda hídra kell kötni, de pontosan hova? Bekötöm én az tuti. Ha javítani lehet a gépen, akkor az ott lesz. Köszönöm!
Elektrolit, csavaros típus, 63V-os, diódahíd ± kivezetése.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2017
Én HQ-ban megvettem az enyémeket. Csavaros 63 Volt 22000 uF. Vettem áram átadót is, illetve egy kis tekercs porbeles huzalt. Kiváncsi vagyok milyen lesz a gép ezekkel.
Sziasztok!
Vettem egy inverteres gépet,ami tud MMA és MIG módot is. Erről lenne szó: http://eurosmart.hu/index.php/smarttech-mini-140pi-2-2-2-2-2/ Kérdésem a következő: Elektródával hihetetlenül szépen lehet vele dolgozni,pedig eddig nem is nagyon tudtam így hegeszteni,ezzel pedig nagyon szép varratok sikerülnek. Ellenben a CO(MIG) módban szinte lehetetlen a használata. Nem tudom,hogy ennyire benga lennék a beállításához,vagy a gép hibás,de ha sikerül pár centis varratot húzni,tuti,hogy 5 centivel odébb már megint köpköd/fröcsköl,az ampermérője is érdekesen mutat,45-100 A között ugrál,hol csak 50-60,néha meg 80-100 Amper a hegesztőáram,ugyanannál a beállításnál,ugyanazon anyagnál és pozícióban.Apósom se bír a beállítással,pedig Ő már vagy 40 éve lakatos,azt mondta,hogy ilyen csúfot még nem űzött vele hegesztőgép. Én is karosszériáztam pár évet,néhány éve megcsináltam a CO minősítést is,csak úgy kedvtelésből,ezzel a géppel meg nem tudunk mit kezdeni. Tanácsot kérnék,szerintetek van még valami titka a beállításnak,vagy egyből vigyem vissza garanciális javításra??? Mindene új,maga a gép,munkakábel,minden,csak valami mégse jó. Előre is köszönöm,ha tudnátok segíteni! További kellemes évvégét Mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2017
Milyen polaritással próbáltál hegeszteni? MIG/MAG-nál a pisztolyon van a pozitív, MMA-nál az elektródafogó általában a negatív póluson van.
Ha a pisztoly esetleg a negatívon van, azzal sose fogsz normálisan hegeszteni. Ha viszont a polaritás helyes, és a huzal sem vastagabb 0,8mm-nél, akkor vidd vissza a gépet a boltba és kérd vissza az árát. Majd vegyél olyan helyen ahol ki is tudod próbálni mielőtt hazaviszed.
Lehet láma kérdés, de a gáz adagolása ezen a gépen biztosan mágneskapcsolóval történik? Feltételezem, hogy igen. De az enyémen a pisztolyban van két érintkező amit összezárok és egy pneumatikus szelep, amit nyomok. Ha az érintkező előbb zár mint a szelep nyit, akkor gáz nélkül hegesztek. Kizárt hogy a tiéteken esetleg megszűnjön a gáz utánfolyás valamilyen okból időnként? Mondjuk egy idő után lazábban fogod a pisztolyt, vagy ilyesmi.
Szerintem ennek a gépnek semmi baja. Ha jót linkeltél be, akkor ez még az AWI-t is tudja. Nem hiszem hogy olyan rossz lenne. Áramotok megvan rendesen: 16Amper a minimumja, de az még édes kevés hogy mikor vágja le? Nálam pl. keresztmetszet gond volt, mert messze volt a műhelyem. Kábelt kellett cserélnem. Régi kapcsoló dobozokban az alu vezeték ***á volt oxidálva és égve. Jó hogy nem lett probléma belőle. Neked is kellemes év végét! Ejnye! A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Moderátor által szerkesztve
Ki lett próbálva a boltban,de csak elektródával.
Ma is dolgoztam vele,CO-val,annyira nem rossz,de szerintem nem az igazi. Januárban visszaviszem gariba,azután keresek neki uj gazdát ha jó lessz. Kinéztem az utódját. Erről esetleg van valakinek véleménye,tapasztalata: http://blm-hegesztogep.hu/blm_mig-mag_hegesztogepek_smart_migtigm_2100_3in1.htm Idézet: „Bekapcsolási idő: (40C) 60% – 250A” Ez a paraméter nagyon jó lenne. Ha tudná. Ameddig nem tudja, addig garanciális kérdés. 3 fázisú trafós CO2 hegesztőimet elvileg 240 A-re képesként adtam el (~22 éve). Azóta iszonyatos mennyiségeket meghegesztett velük a gazdájuk (bele is halt. Cinkmérgezés. ![]() Pedig talán soha nem használta ki a maximális képességeiket. Arra ott voltak neki a 250-es Trakis-ok meg a 350-es inverteres Kemmpi.
Ha elfogadsz egy tanácsot, olyan cégtől vegyél hegesztőgépet, aki nem csak kereskedő cég, hanem van hivatalos márkaszervize és nem 2 éve van a piacon. Az nem kérdés hogy meg fog hibásodni a géped, mert biztosan meg fog, hanem itt az a kérdés hogy ki fogja megjavítani. Minden kereskedő ígér fűt-fát csak vedd meg a gépet, aztán meg szétteszik a kezüket és azt mondják vegyél újat mert nem javítható. A kínai szinergikus gépeket meg felejtsd el.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2017
Van szervize a kereskedőnek,ha jól tudom,csak most az ünnepek alatt nem akartam őket zaklatni,azt se tudom,nyitva vannak e,jövő héten viszont ezzel kezdem az évet.
Na ezt nem értem.
Mi a baj a kínai szinergikus gépekkel?Ezt azért kérdezem,mert nem értek hozzájuk,eddig csak trafós CO-m volt,az inverteres technika még új nekem. Mit ajánlasz akkor ami elérhető árú,és érdemes is megvenni? Ja és ha lehet tudja a MIG/MMA funkciót,esetleg TIG-et is.
Tisztelt Mesterek!
Sajnos a visszaolvasás közben nem jegyzeteltem... Jól emlékszem, hogy a háromfázisú gépeknél nem kell fojtó? Vagy csak kondi nem kell? Jól gondolom, hogy ha veszek egy hegesztőt, aminek rossz az előtoló vezérlése, akkor azt a legrosszabb esetben kiválthatom egy másik panellel? Valaki árult is panelt. Köszönöm!
3 fázsú géphez nem kell kondenzátor, de fojtó kell. Át lehet alakítani a trafós gépeket más vezérléssel, de ha nincs szétégve a panel jó eséllyel javítható.
Hali mesterek!
Lenne egy kérdésem, szerintetek Weldi mig 250 vagy Formig 250 lenne a jobb választás? Mi a különbség köztük? |
Bejelentkezés
Hirdetés |