Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyne hibásodhatna meg! Elment egy pillanatra az egyik fázis pár hónapja munkahelyen és a fanuc servo lehasalt. Megmunkálóba volt, nem robot de motorok vannak benne meg szervók sőt japán is. Van hozzá trafó is. A lényeg fázis figyelő lesz ebbe beépítve ami már ingadozáskor is kimegy hibára, a szervíz beköti a megfelelő pontra és kész. Kb 300 ezer volt a javítás , az anyagi/időbeni oldalát nem írom le a márkaszervíznek de durvább.
Az alábbi mondatokat gondolatébresztőnek, gondolkodásmód formálásnak szánom..:
-Milyen műszerrel regisztráltad a "fázis kiesést" ? Sejtem valaki felfigyelt hogy a világítás egy része kiesett.. Fénycső-almatúra+emberi szem nem műszer... -Mi okozhatja a hálózatban a "fáziskiesést"? Semmilyen hálózati eszköz nem alkalmas arra hogy üzemszerűen csupán egyetlen fázist megszakítson, főleg rövid időre nem! Mégis mi történhetett?: Nagy valószínűséggel villámcsapás érte az egyik fázist, az "rendbetett" minden olyan berendezést ami nem volt megfelelően védve. Mire megszólaltak a hálózatba épített túlfeszlevezetők, "végzett" is! A megszólaló túlfeszlevezetők rövid időre földzárlatba vitték a fázist, ebből lett a rövid "fáziskiesés". Tehát a "fáziskiesés" is is okozat, és nem a meghibásodás oka! Be lehet építeni fázisőrt, de "az ellen nem véd"... Megfelelő fokozatú túlfeszlevezetők kellenének a megfelelő helyekre telepítve....
Téli időben ritka a villámcsapás. Két ilyen gépünk van,
az enyém nagyobb végfokos. Meg se rezzent, hibára se állt le a gépem . Led fénycső van tehát nem azonnal kapcsol le, kicsi késleltetéssel. Valami apró hiba volt de a leállás nagy problémát okozott. Gondolatébresztésnek szánom: Jeleztük a szolgáltatónak, kiszálló szakemberek sem tudták a hibát megállapítani. Előtte cseréltek a trafótól a gépig biztosítékokat, a régiek fáradtak voltak. Nem volt semmiféle időjárási anomália. A telep végén másik cégnél a lézervágó is megállt azaz a probléma nem ott lehetett. A lézergép nagy fogyasztó de megy szinte mindig. Mégis 100% kórképet sikerült felállítanod teljes bizonyossággal szinte. Igen a védelemnek több szintűnek kell lenni, gondolom ms os a válaszideje az elektronikának a tiltásig, néha túl sok is lehet.
Üdv!
Nem okoskodni akarok, de ahol ilyesmi előfordul ott gondolkodni kéne egy online szünetmentesen mert az megvédi a mögötte lévő eszközöket. Persze előtte túlfeszlevezető szükséges, meg ami a szünetmentes védelméhez kell. Az online szünetmentes pont az ilyen rövid szünetektől is véd észrevétlen. Igaz több millás árfekvésben 10 kW méretben. Persze, ha a mögötte lévő cuccok, munkák miatt megéri.
Idézet: „A szolgáltató szakembereinek nem érdeke a hibát túlzottan kutatni, mert lehet hogy kilóg a lóláb. Sok más okból keletkezhet tranziens, nagyon szennyezett a magyar hálózat. Mostanában megfigyeltem hogy apró beszakadások vannak a feszültségben esténként. Az a baj hogy ezt egy rendes hálózati analizátor tudná rögzíteni csak..”
De a kínai olyan pontatlan, hogy ihaj.
Miért amit itt veszel az milyen lesz?
Az nem kínai? Van ami nálam is bevált és van ami nem! Nekem van egy német vagy nem tudom milyen cég gyártotta és óriási a különbség közötte már csak ránézésre is! De az ára is!
Erről van szó. Ha tudnám hogy a 2000 Ft-os megéri akkor talán még ennél, de így.....
Ugyan azt veszed meg itt is!
Kínából megrendeled szerintem annyit bőven megér, már vettem egy jó párat de többnyire mind jó volt! Ha itt megveszed lehetséges, hogy kicserélik, ha nagyon rossz, de ezt nem tudom pontosan!
Veszel a 300 ftosból akár különböző eladóktól 3-4 szettet. Abból 1 tuti jó, ami nem visszafizetik, ami meg igen azt max eladod, vagy elajándékozod. Legalábbis én így szoktam az ilyeneket csinálni.
Nem biztos, hogy az eredete miatt.
Ha megnézel egy mondjuk Bosch-Rexroth katalógust (30. oldal), akkor a lineáris vezetékek több típusát gyártják. Ezek nem feltétlenül gyártás utáni osztályozással vannak megcímkézve (mint például ellenállások, vagy processzorok), hanem így építik őket ugyanolyan szigorú alak és mérettűrésekkel, a felhasználás követelményei alapján. >Holtjátékkal >Holtjáték nélkül >Előfeszítéssel. >Megnövelt előfeszítéssel Tudni kell, hogy mit vesz az ember. Az ebayen vagy más hálózaton árult cuccokkal az a baj, hogy nem mindig teljes leírást kapsz rendelés előtt. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
Helló!
Építeni szeretnék egy CNC marógépet. Néztem több konstrukciót, az lenne a kérdésem, hogy melyik a jobb választás? -Amelyiknél nem mozog az asztal (az x tengelyt tartó keret mozog), -vagy amelyiknél az asztal mozog, és a keret fix.
Szia. Én többször nekifutottam gondolatban a mozgó hidasnak, de mindig az jött ki, hogy a mozgó asztalost könnyebben meg tudom építeni.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Otthoni körülmények között és a stabilitás szempontjábol is jobb kisebb méretben a mozgo asztal. Az alátámaszto pontok nagyobbak ( távolabbak egymástol) a kisebb helyen is, igy a stabilitás és a pontosság is jobb. Ráadásul könnyebb megépiteni.
Szia!
Attól függ hogy helyed van több vagy pénzed! ![]() Na jó.. ezért megköveznek, de kB nagyjából így van! A mozgó asztalosnál a munkaterület kétszerese kell gépnek, hiszen be kell tudni járnia az egészet, cserébe viszont "sporolósabb" lehet a szerkezet, mert nem kell akkora mechanikai erőknek ellenállnia! Lehet kevésbé stabil! A mozgóhidasnál kisebb hely kell ( kevesebb területet foglal az asztalból, műhelyből) viszont sokkal maszívabb szerkezetet hidakat kell epíteni! Több anyag... nehezebb gép.... erősebb hajtáslanc... több pénz!! Viszont azt is mérlegelni kell hogy mekkora gépet akarsz! Helyesebben munkaterületet! Én nekem egy CNC akkor CNC ha a híd mozog... viszont most mégis ugynézki hogy egy fixhidas mozgóasztalos gépet fogok építeni! A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Köszi a válaszokat!
![]() Az lenne még a kérdésem, hogy a fixhidas gépet miből célszerű építeni? Sima zártszelvény jó erre a feladatra? Össze lehet vetemedés nélkül hegeszteni?
Mekkora gépet akarsz? Az a lelke mindennek! Onnan kell kiindulni! Vannak nállam sokkal nagyobb spílerek itt a fórumon!
A hegesztés az megint más tészta... Ha megfelelően lepontozod és fokozatosan " forgatva" heggeszted mindig itt ott amott egy kicsit akkor össze lehet! Kell oda biztos a zártszelvény? A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Kb olyan 50x50cm -eset szeretnék előlapok, egyedi alkatrészek, NYÁK, és egyéb ilyen hülyeségekhez!
![]() Nem nagyon szeretnék zártszelvényt, de ha nincs más... A mozgó hidasnál arra gondoltam, hogy beolvasztom az itthon található aluhulladékot, és öntök belőle kb olyan 15mm-es alutáblákat (akkorát ami éppen elég egy adott alkatrészhez) Majd azt síkba maratom, és kivágatom belőle az alkatrészeket. Onnan jött az ötlet, hogy talán így megúszom az anyagköltségét, és csak a marásért kellene fizetni. De lehet hogy hülyeség!
Én tudom ajánlani a zártszelvényt, de én csavaroztam, csomólemezekkel!! Persze ne bízz az egyenességében, a profil is lapult. Válogattam őket a hajlásuk szerint. A kisebb, asztali gépem így készült. Ha óhajtod, kiöntheted "betonnal", kevésbé lesz hajlamos a rezonanciára.
Ja a legnagyobb gépem is zártszelvényes, de ott a merevségben már szerepet játszik a lineáris vezeték is, mivel statikai jellemzői összemérhetőek vele. Hacsak nem vagy ügyes hegesztő, nem ajánlom az ilyen kötést. Ellenőrizhetetlen torzulásokat kaphat a keret, s a relaxáció hetekig tarthat...Jobb, ha fejleszthető a gép. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
Hidd el sokkal olcsobb kész elemekböl dolgozni. Vagy egy sereg cég ahol ezeket, ha nem is olcson, de pontos méretre és megfelelö minöségben megkapod, ráadásul garantáltan pontos vágási illesztési felületekkel. Ezt odahaza még egy jol felszerelt mühelyben sem lehet mindig hibátlanul megoldani. Ha van lehetöséget pontos méretre vágatni az anyagokat, akkor az olcsobb félkész termékekböl is dolgozhatsz.
Igen, nálam is a csavarkötések tűréseit fel kellett használnom az utólagos jusztírozásnál, amikor a derékszögeket beállítottam. Kellett a tizedes sörösdoboz hézagoló is, de végül elég jó gép lett, a gravírozásnál nincsenek mélységpanaszaim. Az én egyik filozófiám a házilagos építés volt, nem a vágott felületre illesztettem. de azért mégis igyekeztem azt minél szebben kivitelezni.
Átgondolom majd a leírtak alapján hogy melyik konstrukciót választom.
De valószínű hogy a fix hidasat. A másik így túl sokba lenne szerintem! ![]() Az aluprofilokról mi a véleményetek? Az már jobb választás mint a zártszelvény?
Pontosabb, szebb, könnyebb, drágább. Könnyebb belőle építkezni, ha a rendszerhez adott illesztő elemeket használod. A csavarkötés terheléseit nehezebben bírja, szilárdsága alacsonyabb, de talán a rezonanciára kevésbé hajlamos. De én azt vallom: Gépet Acélból!
Amit még számba kellene venni hogy mire akarod használni!
Kb egy honapja irta valaki itt.. hogy a : "jó lenne ha még ezt is tudná" faktor drágítja és bonyolítja legjobban a gépet! és Igaza van! Ha alumíniumot vasat akarsz megmunkálni ahoz nagyobb főorsó kell! A nagyobb orsó nagyobb teher, nagyobb teher nagyobb szerkezet! Amugy az alumínium gépépítő profil nem rossz megoldás!
Marógépnél jelentős a forgácsolóerő, nem jobb ugyan a mozgó asztalos, de egy álló tornyot egyszerűbb elég merevre építeni, és bátrabban használsz elég anyagot, ha nem kell a teljes tömegét mozgatni.
Azon dilemmázok, hogy mi lenne az optimális menetemelkedés a mozgató orsók esetében. A nagy menetemelkedés a sebesség mellett szól, de ez esetleg a pontosság rovására mehet. Nem vagyok nagy barátja a mikrostep-nek. A léptetők 3 Nm körüliek. Valami tapasztalattal tud valaki tanácsot adni?
Pedig microstep nélkül elviselhetetlen rezonanciák lesznek a motor körül, azt nem kerülöd meg könnyen.
Én szoktam kézzel is hajtani az orsókat, kis feladatokhoz nem írok programot. Ezért az egész milliméteres menetemelkedésű orsókat használom. (van 5.08-as is
). Kettő mm-es menetemelkedésű nekem jó kompromisszum lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Igen a védelemnek több szintűnek kell lenni, gondolom ms os a válaszideje az elektronikának a tiltásig, néha túl sok is lehet.