Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 76
(#) Gafly válasza Tarzy52 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Akkor Proli mesternek van igaza. Vegyél vagy rakjál össze 9M ellenállást, lehetőleg oda valót. Ha úgy rakod össze, lehetőleg nagyjából egyforma, minél nagyobb feszültségtűrésűt (azaz nem SMD és lehetőség szerint nagy teljesítményű, mert azok a feszültséget jobban bírják). Mondjuk 4x2M2, meg ami még kell pluszban... És persze megfelelően stabilan és szigetelve.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) vilmos56 hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
szép estét mi lehet az oka ?

van nekem egy analóg POLYTEST 1W műszerem, belerakom az elemeket kikapcsolva 2-3 nap és lemerül benne .
(#) nzozz hozzászólása Nov 30, 2017 /
 
Sziasztok!
A mai nap érkezett meg az Aneng AN8008 -as multiméterem, ami bár egyértelműen nem egy csúcskategória, eddig elég jó véleményeket olvastam róla. Az enyém viszont meg van bolondulva, feszültségmérő állásban folyamatosan össze-vissza értékeket ír ki 0-100mV tartományban vagy van hogy folyamatosan számol fölfelé. A legelső bekapcsolástól kezdve.
Ennek annyi vagy helyre lehet ezt állítani valahogy?

Köszönöm
(#) nagym6 válasza nzozz hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Ha mérsz vele akkor is hülyéskedik? Bemenet rövidre zárva?
(#) proli007 válasza vilmos56 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Hello! Nem ismerem ezt a műszert. Utána néztem a hálón, de egy kép, valamint egy pici és olvashatatlan kapcsolási rajz van róla. Annyit látni, hogy ez egy analóg "hideg" (nincs benne elektronika) műszer. Így elvileg az elem csak ellenállás méréshez szükséges. Vagy is csak akkor fogyaszthatná, ha ellenállás mérésben van. Lehet ebben az állásban nem szabad hagyni a műszert. Ha nem így van, akkor már csak a kapcsoló hibára (esetleges rossz összerakásra vagy törésre) tudnák gondolni..
Ha van másik műszer, azt árammérésben sorba kötve az elemmel és a kapcsolót tekergetve esetleg megtudható, mi a helyzet.
(#) Istyu97 hozzászólása Dec 1, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy Emos m92a multiméterrel mértem váltakozó áramot és feszültséget (a legnagyobb méréshatárban) egy saját építésű inverteren és hát sajnos ívet húzott a multiméterben meg is égett a körkapcsoló vezetősávja és a 200mA-os biztosíték is kiment benne, már egyszer volt ilyen de az sokkal durvábban összeégett azt még kicserélték garancia alatt de erről már sajnos lejárt. Kérdés, hogy milyen IC kell bele és hogy elég e az IC cseréje vagy esetleg mást is kell cserélni? Most jelenleg mérni mér csak nem mindegyik méréshatárban van amelyikben ugrálnak a számok pl.: a szakadásvizsgáló 2K és 20K ellenállásmérő-knél váltakozófesznél a750-es és a 200-as az biztos de lehet, hogy a többi is, és az amper mérő az úgy néz ki, hogy egyáltalán nem jó. Egy pár kép a panelról--> Panel átvilágítva Körkapcsoló Panel
(#) nzozz válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Mérés közben stabil, azonban ebben a pár tized voltos tartományban, ahol ugrál össze-vissza (bár az is változik, néha negatív, múltkor meg majdnem +500mV volt szintén üres, nyitott bemenetekkel), ott nem tudtam tesztelni. A rövidrezárással beáll 0 -ra.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2017
(#) dokidoki válasza nzozz hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Gondolom, akkor még nem láttál szkópjelet, nézd meg, hogy 50 - 70 cm lebegő vezetéken milyen jelet szed össze, és rajzol a képernyőre. A multid bemenetére is ez jut. Dicséretes, hogy megpróbálja megjeleníteni.
(#) nagym6 válasza nzozz hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Nem lehet valami erős elektromos zavarsugárzó valami a közelben? Vidd el távolabbra, ott próbáld ahol semmi zavar nincs, kert vége, vagy utca, nem tudom. De ha jól mér, akkor jó.
(#) vargaf válasza nzozz hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Ez teljesen normális jelenség, ha nem így lenne akkor lenne rossz a műszer.
(#) dokidoki válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
A mérőzsinórt is kihúzhatná, bár az nyilván kevésbé sportos...
(#) nzozz válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
De, azért mértem már szkóppal. Meg más multiméterekkel is, azonban ilyen mértékű "nullhibával" még nem találkoztam, ezért volt meglepő.
De ha azt mondjátok, hogy ez rendben van, én elfogadom.
(#) nagym6 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Enyémet (3-at próbáltam most) tehetek akárhová műhelyben, beállnak pár másodperc alatt pár millivoltra. Amíg mozgatom 100mV körüli, ha nyugalomba marad kábel, szinte 0-ra lemegy.
(#) dokidoki válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Gondolom DC 200 mV állásban. Ugyanez AC 2V esetén folyamatos. A nzozz fórumtárs műszere meg bár nem írta milyen állapotban hozta ezt, mindenesetre simán lehet fürgébb vagy ürgébb ill. ki tudja, hogy mért jelentkezik nála ez. Hogy hiba lenne vagy zavaró, egy nagy bemenő ellenállást képviselő műszertől, aminek szabadon vannak a mérővezetői... szerintem nem.
(#) nagym6 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 2, 2017 /
 
Szerintem sem hiba, de lehet nála nagyobb zavarójel mint nálam. Ezért gondoltam a kert végét, zsinór nélkül még belseje veheti.
(#) zolman hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Galfy ezért gondoltam 2 amperesre mert a fused bementre annyi van írva... egyébként valszeg a patkolás után túláramot kapott mert semmilyen biztosítékkal sem mér semmilyen A állásban (meg a 10amperes unfusedet is megküldték, az sem mér)... ilyenkor mit füstölhetett el? drága javítani? minden más jól működik (V,ohm,stb...) a panelen nincs égésnyom
(#) Moderátor hozzászólása Dec 14, 2017
 
A helyesírási szempontból elfogadhatatlan hozzászólások, és a rájuk adott válaszok törlésre kerülnek.
(#) Malibu hozzászólása Dec 30, 2017 /
 
Sziasztok!
Hozzám került egy békebeli digitális multiméter, elég kevés info van róla a neten, GDM 392 névre hallgat. Klasszikus forgató kapcsoló és pár funkció gomb(Min/Max.Hold. Rel.) köztük "Reset" is. Ezt megnyomva újraindul a műszer. Korához képest teszi is a dolgát, azonban amit kifogásolni lehet rajta , egy olyan jelenség amit még más multiméternél nem tapasztaltam. Ha egy olyan elosztóba mérem a 230 AC-t amibe más fogyasztó is van, példaként egy labortáp volt (nem kapcsoló üzemű) és azt ki/be kapcsolgatom akkor reset van a műszeren, újraindul és méri tovább a 230-at. 10 kapcsolásból 8x újra indult ( mintha a 'Reset" gombot nyomtam volna) de volt eset hogy eltűnt a kijelzés teljesen és csak egy újbóli kapcsolásnál jelent meg. NJU9210 a lelke.
Mi okozhatja ezt a jelenséget ?
(#) kistee válasza Malibu hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Szia!

Szerintem a zavarszűrés hiánya okozza. Mindkét oldalon, tehát a multméterben is és a labortápban is.
(#) _BoZo hozzászólása Dec 31, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy egyszerű kis multiméterem. Típusa: Somogyi Elektronik S-830B. Már öreg, 15 éves, vagy talán még annál is több. Jónéhány éve egyáltalán nem használtam, most viszont szükségem volt rá.
A mostani használat során azt tapasztaltam, hogy nagyon pontatlanná vált és nem is konzisztens.

Most például a forgókapcsolót ellenállás mérésre állítottam, 200 ohm-os méréshatárral. A mérővezetékeket összeérintve 20 ohm-ot mutat. 2 kohm méréshatár esetén pedig 170 ohm-ot mutat. A forgókapcsolót visszatekertem 200 ohm méréshatárra, most helyesen, majdnem 0 ohm-ot mutat.

Autó akkumulátor feszültség mérésekor 20V, sőt, még 200V méréshatár esetén is "méréshatár átlépve" kijelzést produkált.

A használat nélküli évek alatt oxidálódhattak a forgókapcsoló érintkezői.
Ezen kívül lehetséges még az is, hogy kiszáradtak a benne lévő kondenzátorok?
A NYÁK-on található egy kis potméter is. Lehetséges, hogy az kalibrációra szolgál és ezzel rendbe rakható a multiméter?
(#) abcdabcd válasza _BoZo hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 1
 
Szia! Ha az elemet nem cserélted ki, és a biztosítékot nem ellenőrizted, akkor szerintem kezdd ezekkel. Elkót a fotódon nem látok, így kiszáradt kondi legfeljebb a panel másik oldalán lehet, viszont a mérőzsinórban lehet félig-meddig szakadás, szóval azt próbáld ki, hogy egy darab dróttal, az egyik banán-aljzatból a másikba nézed meg, hogy mit mutat Ohm mérésben, és ha úgy jó, akkor a mérőzsinórral volt baj...
Ha mégse jó sehogy se a fentiek alapján, és úgy döntenél, hogy szétszeded, akkor vigyázz a forgókapcsolóban lévő kis érintkezőkre, és ne csak arra, hogy ne guruljanak el, hanem arra is, hogy tudd, hogyha leesnének, a kapcsoló melyik helyére kell őket visszarakni, de talán szét se kell szedni....
BUÉK!
(#) nagym6 válasza _BoZo hozzászólására (») Dec 31, 2017 / 1
 
A potméter kalibrációra szolgál, de ezzel csak akkor rakható rendbe a multi, ha ez a potméter kontakthibás. Inkább a forgókapcsoló, és a kábelek banándugó csatlakozóinak kontakthibái lehet.
(#) elektroncso válasza _BoZo hozzászólására (») Jan 1, 2018 / 1
 
Cserélj mérőkábelt. Ha sokáig volt feltekert vagy összehajtogatott állásban akkor szinte biztos, hogy rossz az érintkezés. Hasonló Somogyi multiméter csak citromsárgában gyárilag ilyen fals értékeket mutatott a kontakthibás kábelével. Pedig vadonat új volt. Kábelcsere után rendbe jött. Esetleg ahogy a többiek is írják, cserélj elemet. A lemerülőben lévő elem szintén sok "csodálatos" hiba forrása lehet. Magában a műszerben nincs semmilyen olyan kondenzátor ami ki tudna száradni, az csak az elektrolit kondenzátorok jellemzője (bár pont tegnap javítottam egy mini HIFI tornyot amiben zárlatos volt egy elkó és leégette az előtte lévő zener diódás táp soros ellenállását).
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Hát...
Abban neked teljesen igazad van, hogy nagyon hitvány vezetékeket tudnak adni multiméterekhez. Én esetemben, csak a tüske köré volt tekerve a huzal. Sok évig azért használtam, csak egyre bizonytalanabb lett. Szerencsére nem dobtam ki a multimétert
De ezt, azért nehéz a mérőzsinórra fogni:
Idézet:
„Autó akkumulátor feszültség mérésekor 20V, sőt, még 200V méréshatár esetén is "méréshatár átlépve" kijelzést produkált.”

Vagy hogyan?
(#) _BoZo válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat!
Az elemet újra cseréltem, ezt elfelejtettem írni.
Tekergettem egy keveset a forgókapcsolót és most jó értékeket mutat.
A forgókapcsoló oxidációján kívül talán más baja nem volt.
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Értelemszerűen az általad idézett hibát a lemerült elem okozhatja, alacsony a tápfeszültség és a processzor bizonytalankodik.

De úgy látom, hogy már a probléma megoldódott. És bizony a körkapcsoló kontakthibája is tud furcsa anomáliákat okozni.
(#) Ktulu hozzászólása Jan 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy nem ismeri valaki az LR3960 mérőműszer IC-t? Adatlapra lenne szükségem. Egy régi Peer Tronic ADM-10B műszerbe való, aminek az a hibája, hogy DC fesz. állásban -10V körüli értéket mutat.
Minden más funkció működik, beleértve a váltó feszt is. Elektrotanya fórumon hasonlóval más is küzdött, azzal a különbséggel, hogy nekem a VIN lábon 100mV körül mérek, és testre kötve lenullázódik a kijelző.
Minden át volt forrasztva, összes alkatrész jó, nincs szakadás sehol.
Csak ADM-10A-hoz került rajz, ami nem teljesen egyezik.
Bemeneti védelem (ellenállás+tranzisztor) hibásak voltak.
Az említett fórumon azt írták, kapható volt anno a HQVideoban az IC. Talán valakinek meg van az adatlapja.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Hello! Ha jól emlékszem ez van benne. De adatlappal nem sokra mész, az IC-vel inkább.
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Az IC gyártója Meguro, MD-30 néven is futott: (valószínű az eredeti)
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Idézet:
„De adatlappal nem sokra mész, az IC-vel inkább.”
Igazad van. Na sebaj, egyen feszültség nem lesz mérve vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) Ktulu válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
A bemeneti védelem meghibásodásából kiindulva valószínű 200mA állásban nagyobb feszültséget kapcsolhattak a műszerre. (ADM10A rajz szerinti R3 ellenállás egy kis darabja le volt robbanva)
Akárhogy is agyalok rajta, csak valami analóg kapcsoló mehetett tönkre valahol a feszültség mérő körben. Főleg, hogy szinte teljes mértékben osztozik az egyenáram résszel, ami működik.
DC állásban mint írtam -10V körüli érték, (nem stabil, akár 1V -ot is ugrál, és ami allítható az R32 nullázó trimmerrel) van a kijelzőn. C8 integráló kondenzátoron ekkor a kijelzettel kb megegyező ütemben változó néhány tíz mV mérhető. Rövidre zárva, a kijelzés nullázódik. Valószínű a müveleti erősítők jók.
Nem értem miért és hogyan a DC rész károsodott?
Következő: »»   54 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem