Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   2 / 373
(#) dilan válasza nyulbul hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
És azt nem lehet, hogy valami maratásálló (filc)tollat adunk a plotter "kezébe", aztán a hagyományos kémiai módszerrel maratjuk a nyákot? - bár ehhez ugyancsak elő kell készíteni a nyák felületét.
(#) Slope válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Egy plotter és egy mátrix nyomtató azért nem egésszen ugyanaz. Előbbi már alkalmatlan a célra... alkatrésznek viszont kiváló!
(#) G-Lex válasza Slope hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Én úgy vélem,h a hobby cnc mindenképp megéri azt a közel 100eHUF-ot... Eléggé sok célra lehet használni... igaz egy panel kimarása akár 1 óra is lehet, de mellette gravírra is lehet használni, no meg a panel 100% jó lesz, mármint ha a terved jó és a kétoldalas nyák gyártása is egyszerűbb... na meg nem beszélve arról amikor 500 lyuk van a panelon. ebben is nagy segítségre lehet. és ha több egyforma panelt gyártassz akkor meg mégjobb. ha meg másoknak is csinálsz hobby paneleket esetleg gravírozol, még az árát is visszahozza...
(#) tbence3 válasza G-Lex hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Ez a tollas megoldásban lenne fantázia mert nem is nehéz a konstrukció elbírnák a tengelyek.De ha a matrix nyomtató papírtengelyét y tengelynek átszerelnénk akkor már csak az írófejet kelle 90°-kal elforgatni és az írófej le föl mozgását kellene megoldani.Láttok benne valami fantáziát?
(#) damatic válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Sokat olvashattunk itt a lézerprinterrel nyomtatott papírról átvasalásos technikáról, de mi van, ha egy régi lézerprintert építünk át úgy, hogy egyből a nyáklemezt húzza át magán, és nem kell vasalgatni?
(#) Pavel válasza damatic hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Szerintem az ötlet jó!!! akár még működhet is, igaz a panelt ekkor is elő kell készíteni, de szerintem az nem olyan "hatalmas" feladat, hogy ez gond legyen
(#) G-Lex válasza damatic hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
hát lézerprintert elég nehéz úgy átépíteni. de most nem akarok belemenni a működési elvébe...

Viszont tintasugaras nyomtatót már annál inkább...és nagyon nem is kell kalapáccsal nekiesni, mert a laptovábbító henger a panelt is tudja továbbítani... csak azt kell megcsinálni,h ne hajtsa meg... ha jól tudom a fototinta nem is folyik szét a panelon
(#) Slope válasza G-Lex hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
A lézer nyomtatós dologgal az az egyik baj, hogy abban a pillanatban sérül az elektrosztatikus henger, ahogy hozzáér a lemez...
A másik pedig az elektrosztatikus szóból ered... gondolom ebből már érthető.

A tintasugaras, vagy mátrix nyomtatókkal pedig az a probléma, hogy mechanikailag gyengék, hiszen nem ez a feladatuk. Egy könnyű kis fejet kell "cipelniük", amint nem terhel semilyen egyébb mechanikai hatás. Egy marómotor már akkor rezgéseket kelt, ha csak üresjáratban pörög... gondoljatok bele milyen rezgéseket kelt marás közben. A végeredmény az lenne, hogy össze-vissza pattogna a marókés munka közben.
Ebből a szempontból a plotter sem teljesen tökéletes, de mindenképpen jobb... kis fogással még használható is.
Én pl. ki fogom önteni a gépem vázát alkotó zártszelvényeket betonnal... remélhetőleg nagyobb lesz a mechanikai stabilitása... szeretnék vele profi műszer előlapokat készíteni aluból.
(#) tbence3 válasza Slope hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
De végülis a tollas megoldást meg lehetne oldani nem? Mert annak nincsen rezonanciája és nem is nehéz.Ezzel akkor meg lehetne csinálni nem de?
(#) Slope válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
ha arra gondolsz, hogy pl. lakfilccel megrajzolod a nyákot, akkor igen...
(#) tbence3 válasza Slope hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Aha arra gondoltam.De akkor megvalósítható?
(#) Slope válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
elvileg meg... gyakorlatilag meg nincs ötletem, hogy honnan lehetne vezérlőjelet adni a toll függőleges mozgatásához.
Lehetne "kívülről" jelet bevinni, de akkor meg a szinkronozás a gond... további probléma a fej relatíve nagy sebességű mozgása, amit egy lakkfilc már nem bír festékkel. Utóbbi egy áttételezésel megoldható...
Az a véleményem, hogy egy ilyen átalakításnak sokszor az a vége, hogy minden megy a kukába, és csinálsz egy sajátot... szerintem ez a leginkább járható út, de Rád bízom!
(#) Slope válasza Slope hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Ja igen arról már nem is beszéltem, hogy hogyan játszod ki a nyomtatófej hiányát... illetve a tintaszint ellenőrzéssel mit csinálsz, ha fejben lévő kics csip beszól, hogy a tinta elfogyott és a printer leáll (pl epson gépek)... új patron vásárlása egy chipért minden csak nem kifizetődő.
(#) tbence3 válasza Slope hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Végülis igazad van!De pl. az Epson FX-1050-es modelben (matrix) afejbe szallag kébel megy és az mozgatja a tüket.De lehet hogy nem is lenne jó mert a toll "fejét" szétnyomkodná szerintem legalábbis.Amúgy itt nem lenne baj a tintával mert ebben nincs olyan visszajelzős kutyü.
(#) nyulbul válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Idézet:
„sokszor az a vége, hogy minden megy a kukába,”

Ezt én is tudom igazolni.

Először egy mátrix-ot alakítottam át,már sajnálom az időt.
Később egy LexMark-ba öntöttem "tustintát",és egyenesítettem ki a papírvonszoló-t.
Szóval KUKA.
(#) dilan válasza nyulbul hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
De épp az a lényeg, hogy kigondolunk valamit, aztán megcsináljuk és... nem mindig sikerül. Igazából az alkotáson van a hangsúly. Vagy nem?
(#) nyulbul válasza dilan hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Idézet:
„alkotáson van a hangsúly. Vagy nem?”


Hát igen. Ha elvinném egy IPARI szoborkiállításra mint kibelezett "valami" talán.
(#) dilan válasza nyulbul hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Na látod.
Csak azért mondtam mindezt, mert az én szekrényem is számtalan használhatatlan dologgal van tele. De mindig él a remény, hogy talán majd a következő jobban sikerül. :yes:
(#) tbence3 válasza dilan hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Akkor végülis kijelenthetjük hogy házilag olcsón nem készíthetö el ez a terv!Vagy volna még amit hozzá füznétek a témával kapcsolatban?
(#) Pavel válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Hát én nem túl sokat szóltam ehez a témához (pontosan 1 - et), de azért azt hozzáfűzném: A REMÉNY HAL MEG UTOLJÁRA!!!! keressük a megoldási lehetőségeket! :yes:
(#) Koree válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 1, 2006 /
 
Hát én nem tudok érdemben a témához hozzá szólni,de volt már tapasztalatom egy maró géppel. Még kint Finnországba voltunk egy Európai mobilitási program keretein belül tanulmányi úton idén februárban és ott készítettünk egy infra távirányító adó/vevő ák.-t. Protomat 91s a típusa a gépnek amit használtunk és ez sem egy olcsó mulatság ugyanis azt mondták,hogy (átszámolva) 2.5M Ft-ért vették használtan.
De minden esetre sok sikert a gép létre jöttéhez.

SANY0389.JPG
    
(#) Tomee válasza Koree hozzászólására (») Máj 1, 2006 /
 
De itt HOBBY CNC gépet akarunk építeni!
A költségvetés nem túl nagy.
Szerintem simán ki lehetne hozni 100K alatt az egész gépet.
Nézzetek meg egy hobby cnc gépet. Hát nem túl igényes a kialakitása. Ez alatt azt értem, hogy nem feltétlenül kell hasonlítania egy gyári géphez hanem inkább egyedi kialakitású. Mindenki azt és úgy építí meg ahogy tudja, és abból amit tud hozzá olcsón szerezni. Szerintem 100K alatt simán ki lehet hozni. De lehet papirból is készíteni ilyen gépet.
(#) Slope válasza Tomee hozzászólására (») Máj 1, 2006 /
 
Azért nem utolsó szempont, hogy mire is akarjuk használni. Ha a célnak nem megfelelően méretezel, könnyen a kukában végzi. Ekkor pedig kidobtál egy marék pénzt ahelyett, hogy egy kicsivel megtoltad volna.
Én építettem ilyen gépet, és tudom (több kudarc után), hogy 100k alatt bele sem érdemes kezdeni!
Megspórolsz mondjuk 10pénzt, aztán a gép használhatatlan a célra, így a már befektetett pénzt bebuktad.
(#) Tomee válasza Slope hozzászólására (») Máj 1, 2006 /
 
Ez is igaz! De azért vegyük tudomásul, hogy ez Hobby CNC.
(#) Placi84 válasza Tomee hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
Nem tudom...Nálunk a suliban van egy GravoGraph nevezetű gép(3,5-5MFt). Gyönyörű darabokat készít, igaz lassan, de egyszerűen elképesztő már csak nézni is, milyen hihetetlen sebességgel és pontossággal járja körül a vezető sávokat a végén... Ha a szerkezetet sikerül is megépíteni, ott van egy hihetetlenül nagy probléma: A vezérlés. Egyszerűen nem tudtam megfejteni, milyen elven is következnek a marási periódusok, nem lehetett belátni, hogy miért is van az, hogy mondjuk elkezdi a bal felső sarokban, megcsinálja a NYÁK 1%-át, majd átmegy a panel egy másik távolabbi pontjára és ott folytatja...Olyan is előfordult, hogy hagyott a gép egy kb 0.05mm-es(!!!!) rettentő vékony csíkot az IC két szemközti lába lába között(én azt hittem, hogy hibázott) és a úgy 10 perc múlva visszament és azt a kis darabka "vonalat" is kimarta, szóval érthetetlen... Amúgy egy japán muksó megcsinált egyet favázasat, rengeteg pénz feccőlt bele és rátette lényegében az életetét. Szóval, ha valakinek sikerül ezt működőképes állapotba hozni, akkor az elött térdre borulok!!! Olyan ember tudja utánépíteni, aki jártas a gépészetben, a mechanikában(mechanikai műszerész mondjuk), komoly programozásban, stb., akinek rengeteg szabadideje és pénze van, és rettentő elszánt. És az sem elfelejtendő, hogy azé 100eFt az nem kis összeg, úgy, hogy a végeredmény nagyon kétséges. Ez szerintem csak nagyon-nagyon elszánt,a szabadidejét feláldozó, a családját és barátait nélkülöző otthoni nyugdíjbavonult hihetetlenül tapasztalt és okos ezer-mester öreg 3okleveles mérnök tudná csak megcsinálni. De mondom, le a kalappal, és minden tiszteletem az övé, ha ezt valaki mégis sikeresen megépítené!!!!

Üdv.: Laci

U.i.: Ne értsetek félre, nem vagyok semmi ellen, csak a véleményemet írtam le. Ha teljesíteném a feltételeket, akkor én belefognék. Ezeket csak azért írtam, mert szerintem vannak olyanok ebben a topicban, akik szerintem szinte semmit(nem akarok senkit se megsérteni) nem értenek a dolgokhoz és szerintük egyes megoldások tökéletesek. Amúgy a plotterhez szólván: Én úgy emlékszem, hogy valaki már itt a fórumon leírta tapasztalatait, vagy linkelt-->a plotter alkalmas filccel való, tökéletes rajzolta elkészítésére!
(#) eSDi válasza Placi84 hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
Aki meg akar győződni arról hogy ez a dolog működő képes az látogasson el a Hobby CNC oldalára. Sok infót, vezérlő kapcsolást és vezérlő programot lehet ott találni. És sok képet működö darabokról! Úgyhogy nem lehetetlen a megépítése és nem is tart egy életen át a megcsinálása és nem kell hozzá 3 diploma meg mérnöki tudás.....

Aki meg olyan pontosságal akar dolgozni mint a profi CNC-k az inkább vegyen egyet....... otthonra meg jó a sufni tuning kivitel is, a lényeg hogy működjön és az illetőnek megfeleljen amire szeretné használni.
(#) Placi84 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
Igaz, sry...
(#) G-Lex válasza eSDi hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
A hobbycnc.hu oldalon árult vezérlővel akár profi cuccot is össze lehetne rakni. a gond ott van,h egy profi cucc lépésköze nagyon közel van az 1 egységhez (0,001mm, 0,000001mm, stb) amit meg házilag raksz össze az meg nem lesz ilyen közel hozzá... házilag elég nehéz úgy jáccani az áttételekkel,h pont kijöjjön ez az érték...

Amúgy tényleg profi cuccokat lehet összehozni...
(#) nonem válasza Placi84 hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
Hi!
Csak találgatás, de gondolom a marási hely változtatása a melegedéssel összefügg. Pontosabban a lemezt egy ideig marja, majd hagyja kihűlni, addig meg dolgozik máshol. Az, hogy egy keskeny sáv ottmaradt, (lehet, lejárt az egy bizonyos felületen marható idő) a programnak nem érdekes, nem felejti el.
Osztom eSDi véleményét, nem egy olyan nagy ördöngősség ezt megépíteni, persze nem árt az alapfogalmakkal tisztában lenni. Valahol olvastam, hogy tizedes pontosság, vagy még jobb is elérhető a hobby gépekkel, azért az nem olyan rossz.
(#) nonem válasza G-Lex hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
A lépésköz hosszát nem a programban állítják be?
Inkább ott lehet a kutya elhantolva, hogy milyen minőségű és felületi megmunkálású anyagot alkalmaznak. Az irányváltásokból adódó kotyogás mértékét kell csökkenteni, ez határozza meg a masina pontosságát.
Következő: »»   2 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem