Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időkapcsoló
 
Témaindító: vari11, idő: Nov 20, 2007
Lapozás: OK   9 / 9
(#) zolimailbox hozzászólása Márc 3, 2016 /
 
Sziasztok.

A segítségeteket szeretném kérni. Vásároltam egy Elko SHT-1/2 típusú digitális kétcsatornás sinre szerelhető idő kapcsolót. A hozzáadott kapcsolási rajz szerint bekötöttem, áramalá helyeztem és megjelent a képernyő rajta a számokkal és jelzésekkel. A leírást követve be is állítottam mindent. Kipróbálva hogy is működik egy rövid időzítesre álítottam. Majd azt tapasztaltam, hogy a kapcsolt csatornán nincsen semmilyen feszültség. Majd kipróbáltam a kézi vezérlést is és igy sem továbbított áramot a csatornákhoz. Tudna nekem segíteni valaki aki már sikeresen telepített ilyen eszközt? Előre is köszönöm. További szép napot mindenkinek.
(#) proli007 válasza zolimailbox hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Hello! Nem ismerem a készülékedet, de ilyen áramkörök általában nem adnak ki feszültséget, hanem csak egy független kontaktust. Amit aztán oda köthetsz, ahova szeretnéd. Mint ahogy egy villanykapcsoló két pontját is..
(#) zolimailbox válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Nagyon szépen köszönöm.
(#) ordas52 hozzászólása Jún 12, 2017 /
 
Szia proli007!
fgabor87 típusú időkapcsolóm van, ugyanúgy zener probléma adódott áramszünet miatt. Az lenne a kérdésem, hogy milyen zenert vegyek BZX85 C47, azaz 4,7 volt 1 watt?
Az időkapcsoló gyártója Silver Chrest.

Köszi
(#) proli007 válasza ordas52 hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Hello! Ez a zéner jó lesz bele, de a C47 az 47V-os, nem 4,7V. De mivel a relé 48V-os (de ellenőrizd le hogy tényleg az van-e benne) így a zénerből is 47V-os kell bele.
(#) Bakman hozzászólása Jan 12, 2018 / 1
 
Nagyot!

Kérésre készítettem egy programozható időkapcsolót. Nyolc kimenet, egy kimenethez 20 program tartozik. Kézi vezérléssel is működtethetőek a kimenetek. Perpillanat erősen prototípus állapotban van a dolog. Amiért írok, pusztán felmérés. Mást is érdekelhet egy ilyen? Ha igen, készítek egy cikket miután a tesztelések lezajlottak és tudok írásra is időt fordítani.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Ha összejönne annyi érdeklődő, hogy értelmes áron kijönne hozzá a nyáklemez akkor engem érdekelne a dolog. Tudom, kényelmes megoldás más tudását felhasználni, de sajnos az ilyen PIC-es témában nagyon buta vagyok, viszont mindig is szerettem volna egy hasonlót.
Régen csináltam TMS1122-vel négy csatornásat ami azóta sajnos elhalálozott.
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Félreérted. Én maximum cikket írok, NYÁK készítést nem vállalok.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2018 /
 
Gondoltam, ha legalább 10-en összejönnénk, érdemes lenne Távol-Keletről rendelni hozzá nyákot.
(#) ADK hozzászólása Aug 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy "TIMEGUARD DS 1800" digitális időkapcsolóval kapcsolatban.
A készülék hibája a következő: a relé behúzótekercse nem kap megfelelő feszültséget, így a kapcsolás nem történik meg.
Méréseim alapján a behúzótekercs 5 V-os feszültséget kap holott a relén lévő indormációk szerint 48 V lenne a névleges érték.
A relét kiforrasztott állapotban megmértem és már 24 V-os feszültségen hibátlanul működik, tehát jó.
A nyákon lévő diódákat, ellenállásokat, valamint 100 µF-os és 270 nF-os furatszerelt kondenzátort multiméterrel megmértem és ezek közül egyiket sem találtam hibásnak.
Ezen felül a relét vezérlő kapcsolótranzisztort is jónak mértem.
Mi okozhatja a hibát? A kapcsolóóráról csatoltam néhány képet.
Szeretném megemlíteni, hogy elektronikában kezdő vagyok továbbá nincs túl sok eszköz a birtokomban.
Segítségeteket köszönöm szépen.
(#) proli007 válasza ADK hozzászólására (») Aug 12, 2018 / 1
 
Az a szép nagy böszme kondi kapacitás vesztése szokta okozni, amin a "G41" felirat olvasható. X2-es kondi kell bele. Esetleg nézd meg a kondival soros nagy ellenállást, nem nyúlt-e meg..
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) ADK hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Köszönöm a gyors választ proli007!
Multiméteres mérések alapján mind a kondenzátor kapacitása mind pedig az ellenállás értéke megfelelő.
De biztos ami biztos alapon kicseréltem mind a két alkatrészt. Helyben a benne lévő 0,27 μF-os kondi helyett egy 0,33 μF-os értékűt kaptam.
A beforrasztást követően a hibajelenség változatlanul fennáll...
(#) proli007 válasza ADK hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 2
 
Elég érdekes. A kapcsolásban a 330nF Adja a relé meghúzásához szükséges áramot. Ennek a váltó jelet egyenirányítja az S125 jelű hídegyenirányító. A feszültség korlátozásáról egy zéner gondoskodik/gondoskodna. A képen, úgy látom ez lenne a 100µF-os elkó melletti dióda. De kinézetre nem egy zénernek tűnik. De a kondiban a relé ejtett állapotában (Pld. most hogy úgy látom nincs bent a relét meghajtó tranyó), a 100µF-on meg kellene lenni a 48V-nak. (Vagy az közelinek ha 24V-ról is húz a relé.) De ha a relé jó, (és nem menetzárlatos hogy már 24V-ról is húz), akkor lehet a relé védődiódája zárlatos. Mert abból itt "hiba" nem keletkezik, hiszen a 330nF korlátozza is az áramot, így ha a tranyó kinyit, akkor csak összeesik a feszültség.
Remélem érthető és ez alapján kellene a hibát keresni. Tehát relé kikapcsolt állapotában nézni a tápot a 100µF-on, majd bekapcsolt állapotban mérni ugyan ezt. A 330nF kb. 24mA áramot tud a relének szolgáltatni.
Ja, és mérd meg hogy 230V meg van-e, nehogy az vicceljen meg..
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) lalca válasza ADK hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Hiányzik a relé kapcsoló tranzisztora. Ott a bordó ragasztó pötty, de nincs tranzisztor. Pnp.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) ADK hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
proli007 elvégeztem a feszültségméréseket a 100μF-os kondenzátoron. A relé ki illetve bekapcsolt állapotában egyaránt az 5V-os feszültség volt jelen.
Ezt követően a mellékelt képen bekarikázott alkatrészen beépített állapotában nem tudtam semmi értelmezhető értéket mérni (kapacitás, diódavizsgálat...) ezért kiforrasztottam.
A kiforrasztás után 30-40nF kapacitásúnak mértem a ?kondenzátort?, majd visszaforrasztottam és ismét mértem a 100μF-os elkón a feszültséget. Ekkor már ott volt a 40V-os feszültség és be is húzott a relé.
Azóta 10-ből 10-szer működött hibátlanul. Előfordulhat, hogy csak kontakthiba lett volna a hiba forrása? Évek óta a falon volt fixen beépítve, mondjuk viszonylag páradús környezetben...

lalca köszönöm az észrevételt, a tranzisztort én forrasztottam ki a mérések végett.
(#) proli007 válasza ADK hozzászólására (») Aug 15, 2018 / 1
 
Hello! Ennek a kondinak csak némi tranziens szűrési jelentősége van. Ha a ki-be forrasztással "megjavult", akkor vagy rossz a kondi, vagy a nyákon volt valami szakadás/zárlat. De ha megoldódott, akkor megoldódott. Én minden estre kicserélném, vagy csak kihajítanám belőle. Mert sok jelentősége nincs.
(#) ADK válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Hello! Értelek, mindenképpen megfogadom a tanácsodat! Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Következő: »»   9 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem