Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 94
(#) kaqkk válasza hekkElek hozzászólására (») Okt 27, 2017 /
 
Ha ezt leírod először már működne a klímád ! A kompresszor üzemi kondenzátora szakadt vagy kapacitás csökkent cseréld ki és örülj.. az ára 1000Ft körül van (valószínűleg 30 mikrofarad 450v) ez a leggyakoribb érték de típusonként változik 25-35 közt
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2017
(#) Roleey07 hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Sziasztok!
Szeretnék megjavítani, vagy javíttatni egy Tekno air point SFXV-09HA inverteres split klímát. A klíma F6-os hibával állt meg (nincs kapcsolat a beltéri és a kültéri között). A szétszerelés után láttam hogy az inverter nincs túl jó állapotban, mindenféle pók és egyéb élőlény volt beleköltözve. Miután kiszereltem az inverter láttam hogy a kompresszorokat meghajtó Thosiba 20J321-es IGBT tranzisztorok elpukkantak. Gondoltam, hogy a kompresszornak annyi, és ez okozta az IGBT-k végét. Megmértem a kompresszor tekercseinek az ellenállását 0,5 ohm mind a három kivezetése között, és a másik két kivezetésen folyamatosan vezet. Az én elméletem szerint vagy egy nyomáskapcsoló lehet, vagy valami olvadó biztosíték, nem tudom. Szóval ezek után megörültem, hogy nincsen zárlatban a kompresszor, és megrendeltem a már említett tranzisztorokat. Az új tranzisztorokkal annyit sikerült elérnem, hogy már nem irt hibát a beltéri, de sajnos így sem indult el a kültéri egységben semmi. Ezek után arra gondoltam, hogy más is megsérülhetett az inverterben, és ahogy rákerestem találtam az ebayen az enyémmel teljesen megegyező invertert (35ac01 SPDU). Teljes volt az öröm, megérkezett pár héten belül, beszereltem és F8-as hiba (eeprom hiba). Jelenleg lehet, hogy teljesen tévesen arra gondolok, hogy az új inverter eepromján nincsen tartalom.
Valaki tudna nekem segíteni a javításban? ill. bármilyen lehetőség érdekel, szeretném ha működne,az én tudásomat ez már bőven meghaladja.

Köszönöm szépen!
(#) ktibor69 hozzászólása Nov 14, 2017 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Az egyik 20+ éves GoldStar GA-0960SCR slit klímám meghibásodott.
Csak hűtő klíma, melyet nyáron alig kell használnunk, ezért el van hanyagolva. 2003-óta nem volt karbantartva. Mikor augusztusban nyaralásról hazajöttünk az fogadott, hogy a klíma belső ventilátora teljes fokozaton megy, annak ellenére, hogy a légkondi kikapcsolt állapotban volt. A távirányítóra reagál, mikor bekapcsolom a terelőlemezek kinyitnak és a ventilátor kisebb fordulatszámra kapcsol. A kültéri ventilátora be- és kikapcsolt állapotban sem megy. A távirányítón a ventilátor sebességét a funkciót nem tudom szabályozni, az időzítés és a hőmérséklet változtatást sípolással nyugtázza a beltéri.
Jelenleg a fázis le van kapcsolva a klímáról.
Mi okozhatja a hibajelenséget? Mit nézzek/mérjek meg rajta?
(#) hzoli2 hozzászólása Nov 16, 2017 /
 
Szisztok,
Már régóta fűtök klímával és nekem nagyon beváltak. Egy kérdésem lenne csak , hátha valaki találkozott már ilyesmivel . Van egy Hisense AS-09 3,5Kw -os klímám egy helyiségben és egy ugyanakkora helyiségben egy Fischer fsaif pro 124ae2 , ez is 3,5 Kw -os .

Ami nyugtalanít az az, hogy a hisense egy régebbi inverteres 3,6 cop értéket tudó gép és fűtés üzemben érezhetően melegebb levegőt fúj ki , mint a fischer , pedig a fischer újabb típus és 4,4 cop értéket írnak róla.
Le is mértem a hőfokot, közvetlenül a ventilátornál , ahol kifújja a levegőt. A fischer 43 foknál nem ment följebb , akár hogy állítottam és ezt is kb. fél óra elteltével . A hisense pár perc alatt 48 fokos levegőt fújt ki. A csövezés mindkettőnél ugyanolyan hosszú. Kb. 4m

Lehet, hogy a fischer klíma szerelésénél kiengedtek egy kis gázt a klímából?,
vagy csak a típus különbség miatt lehet ez?
(#) kaqkk válasza hzoli2 hozzászólására (») Nov 16, 2017 / 1
 
Más a beállítása a két klíma inverterének (gyárilag).
(#) balaton77 hozzászólása Jan 23, 2018 /
 
Üdvözlet!
Ha van még itt valaki...
A klíma kültériben a komprsszor folyton ki-be kapcsolgatott. Mivel a kompresszororn folyton tajta volt a feszültség, kivettem a klixont, mélküle rendben megy. Azaz mégsem, mert szerintem a kopresszor tényleg melegszik. Kérdésem, hogy milyen üzemi hőfoka megengedett egy ilyen komprsszornak, valamint a hűtőközeg alacsony, vagy akár túl magas nyomása okozhatja-e a kopresszor melegedését.
Ez egyébként egy hagyományos klíma, duálos, két kompresszoros. Meglepő, hogy csak az egyik kopmprssszorom van klixon, a másik védelem nélküli.
A klixon jelölése X4AB illetve MRA98776. sajnos nem találom az adatlapját sehol, így nem tudom megmondani, hogy milyen hőfokon kellene letiltania.
(#) kaqkk válasza balaton77 hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
A klixon nem hőmérsékletre hanem áramfelvételre kapcsol le , inkább az üzemi kondit cseréld ki, nem ki be kapcsol hanem nem bír elindulni ennek az oka 90% ban a kondi hibája (kapacitás csökkent)
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
(#) sziszi1003 válasza balaton77 hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Hali! Nem mai darabról lehet szó...A klixon természetesen védelem volt hogy nem süljön meg a komp. Klimással kellene elenőriztettni az üzemi paramétereket. Ha kevés a hűtőközeg a rendszerben akkor elhagyja az olajat. Ezzel szar lesz a hatásfoka és túlmelegszik a kompresszor.Ezért van a klixon. Persze hosszabb üzemelésnél komp cserére lehet számitani. Nem árt tudni milyen hütöközeggel dolgozik. Az elmúlt pár évben elég sok változás volt h.közeg piacon. Persze ez nem véletlen, de elérte hogy van amivel nem is lehet foglalkozni.
(#) balaton77 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Köszönöm a választ!
A kompresszor elindul, hűt-fűt. valójában tényleg a klixon kapcsolgatta ki-be. A klixont kiiktatva megy. A ki-be kapcsolást úgy 30 fokos kompresszornál csinálja. Mi lehet elfogadható hőmérséklete a kompresszornak?
Vagy lehetséges, hogy a kondenzátor nem megfelelő értéke miatt melegszik?
(#) balaton77 válasza sziszi1003 hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
A klíma 7 éves, elég sokat ment. Hűtünk vele, de a fűtést is kizárólag ez végzi (üzlethelység).
R407C gázzal megy. Lehetséges, hogy az indító kondi értéke nem megfeleleő (elöregedett) és ezért melegszik a komp, ment bár megy, de nem jó hatásfokal?
(#) kaqkk válasza balaton77 hozzászólására (») Jan 23, 2018 / 1
 
A komp kőmérséklete 80-90 fokig is felmehet (főleg nyáron) mint írtam a magas indulóáram miatt kapcsolgat a klixon ami indulási nehézségre közvetetten kondihibára utal .Az on of rendszerű klímáknál 7-8 év után a legvalószínűbb hibaok . Szedd le a tetejét és cseréld ki a kondit hihetsz nekem 15 éve klímát szerelek -javítok.
(#) balaton77 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Nagyon Köszönöm, holnap kicserélem!
(#) kaqkk válasza balaton77 hozzászólására (») Jan 23, 2018 /
 
Ha 3 kivezetéses a kondi akkor betehetsz helyette 2db kondit az egyik kivezetésüket közösítve , a kompresszoré a nagyobb értékű a ventilátoré a kisebb (mindkét érték rá van írva a kondi oldalára)
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
(#) viton1 hozzászólása Jan 24, 2018 /
 
Sziasztok.Ötleteket szeretnék,erre a problémámra.Inverter panelt le cseréltem on-off panelra,ezután fűtés módban szisszent 20 perc üzem után egy nagyot,és csak langyos,de inkább hideg levegőt tol.Olyan a jelenség,mintha az útváltó szelep ami kapcsolja a gáz irányát,elengedné mind a két irányba a gázt,ezáltal lecsökken a komp.teljesítménye.Szokott ez a szelep összenyitott állapotot produkálni?Köszönöm.
(#) balaton77 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Sajnos a kondi csere nem oldotta meg a problémát, most is ki-be kapcsolgat a klixon. Az a gyanúm, elbúcsúzhatunk a kompresszortól.... Minden esetre köszönöm a segítséget!
(#) habazutty válasza balaton77 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Nem eszik ezt ilyen forrón.
Klímás vagy villanyszerelő ismerős és kompresszor áramfelvételt mérni a klixon nélkül (azt írtad, hogy úgy megy rendesen). 30°C-os kompresszor az nagyjából semmi.
Ha a mért áramérték megfelelő (készülék adattábláján szereplő értékekkel vagy kompresszoron lévő cimke szerinti értékkel stimmel), akkor nem kell még búcsúzkodni.
(#) habazutty válasza viton1 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Szia!

Kíváncsi lennék, hogyan cserélted le az inverteres panelt on/off-ra.
Első körben arra gondolok, hogy elkezdte a leolvasztást (erre utal a 20 perc fűtés után), de nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.
Kicsit több info kellene az átalakításról. Esetleg képekkel megtámogatva, meg típusszámokkal.
(#) sziszi1003 válasza viton1 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Üdv..Tehát ha jól értem kicserélted a kültéri és beltéri panelt. De a kompressz egy változtatható fordulatszámú valószinüleg dc . És az elektronikus expanziós szeleppel mi lett? Ez nem ki-be kapcsol hanem egy léptető motor. Ez szabályoz. Illetve most gondolom nem szabályoz. Az ötlet honnan jött?
(#) viton1 válasza habazutty hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Az egészet kidobták valamikor,panel hiba miatt!Hazavittem,Garázsba összeraktam -direktre kötöttem mindent,és szépen működött.15 perc próba volt.ezután beszereltem,univ.on-off panellel-4500ft!Mindegy alapon!Biztos a szeleppel lesz valami.Kültéri :GWH18ND-K3NNB1A/0,Beltéri pedig:GENEX GG5WMGR_45G
(#) viton1 válasza sziszi1003 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Szia.Az exp szelep simán csak 220-at kap.Két kábel megy rá!Simán két állása van szerintem,de lehet tévedek.Mikor le szoktam kapcsolni,nagy-hangos sziszegések jönnek a beltéri egységből!Kültéri Típusa Grree GWH18ND-K3NNB1A/0-Beltéri:GENEX GG5WMGR_45G
Neked lesz igazad,valami a szelep körül lesz,de még nem tudom mi!Ezért írtam ide.Az ötlet honnan jött?Kidobott klíma volt,és gondoltam egy próbát megér.Vettem hozzá gázt,óracsoportot,csöveket,uni on-off panelt,feltöltöttem,Ezzel szórakoztam egy hónapot!Nem volt életbevágó hogy működjön,csak ki szerettem volna próbálni.Elötte már feltettem egy invert.klímát a tetőtérbe,az jól sikerült,azóta is szépen működik!Itt viszont ehhez kevés a tapasztalatom!Ennek a szelepnek a működésével nem vagyok tisztában!Két kábellel 220v-tekercsel,hogyan szabályoz?Köszönöm a segítségeteket!
(#) sziszi1003 válasza viton1 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Szia..A sima on-off os és az inverteres klímák között oltári nagy különbség van. Az on-off-os hőmérséglet hatására add a kültérinek egy fix 230V-ot. Ez elinditja a váltoáramú kompresszort(egy inditó kondival) és a kültérin bellül a ventilátort nyomás vagy hőmérséglet alapon. Ezzel előálítja a megfelelő folyadékállapotot a beltérinek, amiben majd elpárolog. Az inverteres fixen 230v-ot add kültérre beltérre és jellemzően egy kábelen kommunikál a két egység. Ezzel alacsony fordulaton elinditja az egyenáramu kompot,lassan felpörgeti és elektronikus szeleppel adagolja a hűtőközeget az elpárnak.Az adagolás és a komp fordulata szabályozza a teljesítményt. Ha mindezt váltoárammal oldod meg (mert az inverter panel csinálja az egyenáramot) tuti hogy rövid életü lesz. Egyébként az se semmi teljesítmény hogy elindult..
(#) kaqkk válasza sziszi1003 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Idézet:
„(mert az inverter panel csinálja az egyenáramot)”
Ma már Az inverter egy frekvenciaváltó : 50Hz-s 230v ból csinál 10-100-500Hz-s 3 fázisú 110v os kimenetet a kompnak
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2018
(#) sziszi1003 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Próbáltam egyszererüsítve....egyébként 3 fázist( DC) kb 50 voltal inditja...és növeli mint ahogy a frekvenciáját is...Bocs ha "túl" egyszerüsítettem...
(#) habazutty válasza viton1 hozzászólására (») Jan 25, 2018 /
 
Köszönöm válaszod.
Sajnálom, hogy nem kerestél rá a típusszámra, mert abból kiderült volna, hogy ez bizony sosem lehettet inverteres kültéri. Az alábbi linken Bővebben: Link találhatod a serice manual-ját. Ebben látható, hogy a fentebb említett elektronikus expanziós szelep itt nem játszik. Az adagolás kapilláriscsővel történik. Látható a hűtőköri vázlat is.

Ezek alapján (ha igazam van), működhet a berendezés.
A hang amit hallasz az, amikor elengedi a váltószelep tekercsét fűtés után a beltéri panel (ha jól van bekötve) és a hűtésre visszafordított hűtőkörben gyors nyomáskiegyenlítődés zajlik le.

A kültéri egységben nem is volt panel? Képeket még nem láttunk.

Furcsáltam volna, ha egy DC inverteres kompresszort szimpla 50 Hz-ről sikerül elindítani. Még a régebbi, valóban frekvenciaváltós darabokat csak-csak.
(#) viton1 válasza habazutty hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Köszönöm a válaszod.A kültériben és a beltériben sem volt panel.Fogok képeket csinálni,meg vannak is,csak a méretezés végett egyenlőre nem tudtam feltölteni őket.Manuált megnéztem,és látom a szabályzást kapilláris csővel-szeleppel végzi.Most ha fűtést módban járatom 20 percig,akkor menet közben szisszen egy nagyot,és elkezd hideget fújni.Ezt még mint hibát leírnám.
(#) viton1 válasza sziszi1003 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Szia.Köszönöm a válaszod.Mit kiderült,alapban on-off volt a szerkezet,csak is ezért nem tettem tönkreMost kaptam manuált róla.Most a fűtés módban azt produkálja,hogy 20 perc után,szisszen egy nagyot,és hideg levegőt fúj.Ennek szeretnék a végére járni.
(#) sziszi1003 válasza viton1 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Váltoszelep hibára gondolnék....
(#) habazutty válasza viton1 hozzászólására (») Jan 26, 2018 /
 
Fűtés üzemben az elpárologtatóvá változott kondenzátorunk le tud fagyni. Ezt sajna le kell olvasztani. Még sajnálatosabb, hogy ilyenkor a berendezés hűtés üzembe kapcsol (elengedi a váltószelepet), ekkor hallható az említett nagy szisszenés és a leolvasztáshoz szükséges hőt a beltérből vonja el. Ekkor a gyári készülékek leállítják a beltéri ventillátort, hogy ne fújjanak be hideget. Az egyszerű on-off klimaberendezések alapjában véve a kültéri hőcserélő leolvasztásának szükségességét időzítik. Ennek kb. megfelel az említett húsz perc.
Javaslom, hogy böngészd át az univerzális paneled leírásában a defrost részt.
(#) viton1 válasza habazutty hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Köszönöm a segítségedet,igazad lesz!Előkeresem,és átolvasom.
(#) mikoszabolcs hozzászólása Ápr 13, 2018 /
 
Sziasztok! Gree GWH12MB-K3DNE3G klíma F0 hibával áll, a kültéri indításkor elindul a beltéri elindul, de XY idő után sem jön hideg a klímából 16°C-ra levéve sem. Egy nyarat ment a készülék de technikai okokból a garancia nem érvényes rá (kötelező karbantartás nem volt.) A szűrő tiszta, tiszta környezetben volt üzemeltetve. Javítva hozzányúlva soha nem volt. F0 hiba a gépkönyv szerint "A beltéri környezeti hőmérséklet érzékelő működési hibája a levegő visszatérő portján." Annyit ír lábjegyzetben, hogy "Ha a beltéri környezeti hőmérséklet érzékelő áramköre nyitott vagy rövidzárlat 5 másodpercig észlelhető, akkor a beltéri környezeti hőmérséklet érzékelő hibája jelentkezik. A készülék automatikusan visszaállíthatja a működtetést a hiba eltűnése után." Mit lehet tenni és mi a probléma? Mi okozhatja? Köszönöm a megtisztelő válaszotokat!
Következő: »»   40 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem