Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   571 / 959
(#) teodorb válasza sany hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Igen, pontosan.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) teodorb válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Nem tudom, szedjem le a vakolatot?
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Természetesen nem mindegy. A helyes megoldás az volna, hogyha a lakáselosztóba érkező 5 vezetékről ágaznál le (3 fázis, nulla, földelés) és egy 16A-es három fázisú biztosítékkal védenéd le + egy 30mA-es hibaáramú ÁVK-val ami a tűzbiztonság miatt kell. A vezeték legalább 4mm2-es legyen.
(#) sany válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Én ezért bíznám olyan valakire, aki ért hozzá, hogy legalább jól legyen kiépítve a hálózat. Mert szerintem így ez csak találgatás.
(#) teodorb válasza sámli hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Van valami ötleted, hogy hogyan tudnám biztonságosan letesztelni?
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Én nem játszadoznék a nullával. Ha mind a három gép menni fog (egyforma terhelések fázisonként) akkor a nulla vezetőn nem fog áram folyni. De ha az egyensúlyi helyzet felborul akkor komoly áramok fognak folyni. Ha a nulla vezető megszakad vagy drasztikusan megnő az átmeneti ellenállása. Akkor komoly problémáid fognak adódni. Pl. ha az egyik gép kikapcsol (kikapcsolod) akkor a másik két gép 99%-os eséllyel túlfeszültség miatt meg fog halni.
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ezt kifejtenéd bővebben, kérlek. Tegyük fel, hogy van 3 (konkrétan 3) gépem. Mind a 3 gép külön fázison van. Ha az egyik gép kiesik akkor a másik kettőn miért lesz (fordulhat elő) túlfeszültség? (Vagy rosszul fogtam fel amit irtál?)
(#) sámli válasza sany hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Kicsit kalkulálva 30-35 gép. Az az érzésem a nulla hiánya lesz a legkisebb gond
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
A fázisok külön vannak igen, de a munka nulla közös. A nullának valójában az a feladata az elektromos hálózatokon, hogy fixen tartsa a csillagpontot. Ha a nulla vezető megszakad akkor két lehetőség van:
1. Ha a fázisokon egyforma a terhelés akkor az ú.n. csillagponton (ez a nullpont) 230V lesz mérhető a fázisvezetőkhöz képest.
2. Ha a fázisokon a terhelés nem egyforma akkor "elmászik" a csillagpont potenciálja annak függvényében, hogy a másik két fogyasztó milyen arányban veszi fel az áramot. Ilyenkor az egyik fogyasztó túl kevés feszültséget kaphat a másik túl sokat.
Erősen torzított példával élve hasonlít a dolog a feszültségosztóhoz.
(#) teodorb válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Ha jól értem akkor vastag 3-4mm -es kék ér kell a padlásig és a padláson fázisonként külön vigyek kéket (2.5mm) mind a 3 konektorhoz? (a külön kék fázisonként amúgy tervben volt)

áá a garázsig is vastag ér kell
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
4mm2-es vezetékkel kell kimenni minimum (fázis, nulla, védőföld mind ennyi legyen) kint fel kell szerelni egy kis elosztószekrényt. Ha több géped van akkor tanácsos több különálló 10A-re biztosított 1 fázisú kört kiképezni és a szekrényből 2,5mm2-es vezetékkel elmenni a konnektorokig. Tanácsos egy tűzvédelmi főkapcsolót is felszerelni.
Pl. a mellékelt rajz.
U.i.: A kék pötty csak véletlenül került oda.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2018
(#) teodorb hozzászólása Feb 10, 2018 /
 
Köszi. Holnap leszedem a szekrény burkolatát és megnézem,hogy honnan es hogyan lehetne elvinni az 5. vezetéket. (feltéve ha eleg vastag a másik 4)
Tervem, hogy megcsinálom magam, felhivom a villanyszerelőt, megnézi hogy jó-e és ha igen akkor olcsón megúszom.

Köszi mindent.
(#) elektroncso válasza teodorb hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Majd azért amit látsz mutasd meg nekünk is. 3x32A mellett a 4mm2-nl vastagabbal kell találkoznod a plombált szekrény felől. Már persze ha minden szabványos.
(#) kapcsrajz hozzászólása Feb 11, 2018 /
 
Sziasztok !
A következő kérdésem lenne. Adott egy lakatos műhely. A 3 fázis és a vezérelt áram külön földkábelen van elhozva a fogyasztásmérő helytől (kb 100 m ). Ki kell építeni egy tűzvédelmi, 3 fázisú főkapcsolót a műhely részére. A kérdésem az lenne, hogy a vezérelt áram részére is kell-e külön tűzvédelmi főkapcsoló ? Ha igen akkor a kettő mehet e egy közös tokozatba ?
Köszönöm.
(#) Gafly válasza kapcsrajz hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Nézd mit találtam: Villanyszerelők Lapja
Idézet:
„Tűzeseti főkapcsolóként csak akkor alkalmazható egy eszköz, ha az önmagában vagy az általa vezérelt készülék által, segédeszköz nélkül biztosítja az üzemi áram megszakítását, jól hozzáférhető és felismerhető, továbbá a tűzeset a beavatkozás előrelátható körülményei mellett a tűzoltó számára kezelhető. A tűzoltó számára kezelhetőség tekintetében a tűzoltósági beavatkozási központban megfelelő a védőkesztyű nélküli kezelhetőség biztosítása, de azon kívül a főkapcsolónak védőkesztyűben is kezelhetőnek kell lennie.

A tűzeseti főkapcsolókat jól megközelíthető helyen, megfelelő kezelési magasságban (javasolt magasság 1-1,5 méter) kell kialakítani oly módon, hogy a tűzvédelmi főkapcsolók egymás közelében úgy legyenek elhelyezve, hogy a lekapcsolást „áttekinthető módon” lehessen elvégezni. Az áttekinthetőség előírásban eddig nem szereplő új szempontja azt jelenti, hogy a tűzeseti kapcsolók helyzetét (a lekapcsolás pillanatnyi állapotát) a beavatkozó tűzoltó képes legyen anélkül átlátni, hogy eközben helyzetet kellene változtatnia. A tűzeseti lekapcsolások tekintetében nem mehetünk el szó nélkül a valami okból a tűzoltó egységek beavatkozását biztosító követelmények közé került napelemekkel kapcsolatos szabályozás mellett.”

Ugyan nem értek hozzá, de abban biztos vagyok, hogy az üzemi és a vezérelt áramnak is kell tűzvédelmi kapcsoló, és egymás mellett. Azaz a tűzoltó beront, lát két nagy kapcsolót megfelelő táblákkal, lekapcsolja őket és nincs áram az egész csarnokban, lehet locsolni...
Esetleg ha van türelmed, érdemes lehet utána is olvasni:
Idézet:
„A TvMI-k másik előnye, hogy azok teljes egészében magyar nyelven hozzáférhetők, szabadon letölthetők az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapjáról.”
(#) kapcsrajz válasza Gafly hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Köszi. Olvasgatom.
(#) gg630504 hozzászólása Feb 11, 2018 /
 
Kapcsolóüzemű tápegységű terhelés esetén
( akár három egyforma terhelés esetén is )
a nulla vezetőn akár a fázisvezetőnél nagyobb áramerősség is folyhat.
(#) Kovidivi válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Azt is figyelembe kellene venni, hogy a három fázis egymáshoz képest 120fokos eltolással van jelen! Ez nem kicsit bonyolítja meg a problémát. Arról nem is beszélve, hogy kapacitív és induktív terhelés esetén a folyó áram sincs szinkronban a feszültséggel. Tehát ez nem ilyen egyszerű, hogy csak felrajzolom a három fázist meg a nullavezetőt. DC feszültségnél ilyen lenne. De ez váltóáram.

1.gif
    
(#) elektroncso válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Vektorgrafikus számítással le lehetne "könnyen" vezetni, de hogy én nem állok neki az biztos. Sok olyan adat kéne hozzá, amit a kérdező biztosan nem fog tudni megadni. Ajánlottam neki 4mm2-es vezetéket 16A-re biztosítva fázisonként. Ez biztosan el fogja bírni. De fel lehet szerelni 4 pólusú kismegszakítót és figyeltetni vele a nullán folyó áramot is. De ezt már enyhén túlzásnak érzem.
Az más kérdés, hogy az induló áramfelvétel bekapcsoláskor lehet akkora, hogy a 16A-es kismegszakítót le fogja oldani. Ezért is ajánlottam a több különálló kisebb kört, aminek segítségével kisebb körönként helyezheti feszültség alá a gépeket. Mivel a gépparkja 24/7 üzemű lesz nem fog gondot okozni a bekapcsoláskori kényelmetlenség.
Itt nálunk az egyik suliban még a 3x63A-es biztosítékot is képesek voltak rendszeresen kiverni azzal, hogy egyszerre sok számítógépet helyzetek feszültség alá a tűzvédelmi főkapcsolóval.
(#) proba válasza VIM hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Azért ha a FI re van kötve a három fázis, a továbbiakban a maradék érrel nincs semmi vitának helye, vagy nulla, vagy védőföld. olyan nincs hogy mindkettő....
Ha az a mondás igaz, hogy a lakás betáp négy vezetéke tovább van kötve egyenesen a garázsra, és nincs rajta FI relé, mivel elég nagy teljesítményekről beszélünk, és meg van a szükséges 10mm" réz keresztmetszet, akkor a garázsban ismét csinálva egy EPH-t meg van oldva a kérdés. Ha a betápnál van FI relé akkor ez a rész bukta.( szerintem egy helyben szétnéző villanyszerelő sokat lendítene a dolgon. Ez így nem egyértelmű akkor hogy is van az a három fázis ott.)
(#) gg630504 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Még jó, hogy én nem ohmos, nem induktív, nem kapacitív,
hanem kapcsolóüzemű tápegységű fogyasztóról írtam,
ahol a kis folyási szögnél folyó áramot egyszerűen fel lehet rajzolni 90 és 270 fok környékén. Az meg megy papíron ceruzával is.
Például 90 foknál a 0. fogyasztón áram folyik, de sem az 1., sem a 2. fogyasztón nem folyik áram, tehát csak a nulla vezetőn folyhat vissza az áram.
(#) sámli válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Ne csináljátok már, olvassatok vissza. A kábel vagy vezeték 2,5-es.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Az ok, hogy itt oldalakon át megy neki a tanácsadás, de azt nem értem, hogy ha valaki belelapátol egy ilyen rendszerbe több milliót, (igen milliót, mert nem 100ftos alkatrészek az ilyen vasak), akkor annyira spúr, hogy megcsináltassa a rendszert normálisan pár száz ezerért??!! Főleg, ahogy kiveszem a szavaiból kb annyit konyít az egészhez mint a lakatos a szívműtéthez.... Na meg az ilyen rendszerhez már minőségi UPS se ártana... Az se filléres tétel.
(#) proba válasza sámli hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Javítani is akartam, de már elkéstem. A két hely távolságáról sem igazán volt még szó.
(#) sámli válasza Gabó hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 2
 
Szerintem itt már elsősorban nem a "mit csináljon a kérdező" az eszmecsere tárgya. Sokkal inkább egymás között vitatjuk meg a dolgot.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Ha már UPS akkor azt is meg kell oldani, hogy nehogy áramkimaradás esetén "visszatermeljen" a hálózatba. Egyrészt áramütés veszélyes, másrészt az összes szomszéd az ő villanyából fog dolgozni.
De akkor már belemehetünk a meddő teljesítmény kompenzálásba is, mert 6kW-nyi PC már ezt is tud szépen termelni, attól függően, hogy milyen a bennük lévő táp ebből a szempontból.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
A gyári UPS leválaszt a hálózatról. A meddő kérdéses, az csak melegít. Fogalmam sincs van-e meddő kompenzálás a tápegységekbe, de ha a szerver parkokból indulok ki kell lennie (igaz soha nem szereltem szerver park ellátását szolgáló vill. hálózatot).
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Azért a jobb UPS nem úgy működik, hogy a szomszéd is megkapja Persze be lehet úgy kötni, de.... az inkább ássa el magát az ásd el magad szettel
Pont ez az, hogy ez már se nem hobbi elektronika, se nem hobbi villanyszerelés ahol "hogyan kössem be az alternatív kapcsolóm" vagy egyéb általános felhasználás a cél.
De ott van a hőtermelés, hűtés megoldás, az is fogyaszt és nem szoba ventilátor kell hozzá, stb.
sámli:
Ok, de vannak szabályok amiket be kell(ene) tartani, ilyen az átjelölés amit NEM szabad a védővezető esetében, stb.
De ezeket úgy se érti meg az sose, aki még nem "tenyerelt a jóba" ilyen miatt
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
És ezzel szerintem nincs is semmi gond, ezzel tanulunk és tanulnak belőle mások is.
(#) elektroncso válasza Gabó hozzászólására (») Feb 11, 2018 /
 
Elég komoly akkuparkú UPS kéne folyamatos 6kW teljesítményhez. Ezt már inkább úgy szokják megoldani, hogy az UPS csak áthidal addig amíg beindul a dízelaggregátor, ami viszont már könnyen visszatermel. Itt nálunk esett már le karóról villanyszerelő azért mert egy marha úgy oldotta meg a háza elektromos ellátását áramszünetkor, hogy dugó-kábel-dugó kombinációval csatlakoztatta az aggregátort a háza egyik konnektorához. Csak éppen a főbiztosítékot nem kapcsolta le.
Következő: »»   571 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem