Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   69 / 74
(#) kitartás válasza jani75 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
A gépkönyv egy dolog. A trafó másik végén a hegesztő szaki aki igen biztos kézzel fog ívet, tartani is tudja kb 100A alatt, x sör vagy fröccs után is. No ilyen nincs. Én csak vég szükség esetén dugnám 16A re. (vagy nagyon hosszú vékony hosszabbító )
(#) jani75 válasza Phile80 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Érdekes, a Hetrát mérnökök tervezték, és mégis ilyen rosszul sikerült. Persze idézőjelbe, mert strapa gépek, csak elég nagy az áramfelvételük.
Hegesztettem házilag készített trafóval, az simán elment a 16A el. Valakitől hallottam, hogy talán még mindíg lehet újonnan kapni.
(#) Phile80 válasza jani75 hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Ha ismernéd a sztoriját hogy miért lett az olyan amilyen...
(#) Ge Lee válasza jani75 hozzászólására (») Jan 10, 2018 /
 
Azt a trafót nem ismerem, de az öregem ősrégi házi készítésű trafójának 107A a vége, és 16-os automaták vannak szóval bírja.
(#) ladakk hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Üdvözletem.
Hetra 100akm-et érdemes lenne egy ventilátorral megtuningolni? A csúszóvasmag miatt, csak kívülről tudnám felfogatni. A bekötést azt hogyan oldjam meg, hová kössem a ventilátor kábeleit?
A trafó és a vasmag telibe volt lakkozva, ami most mállik lefelé, azzal lehet valamit kezdeni. Lehet meg volt egy kicsit hajtva a trafó és túlmelegedett, és azért válik a lak. Vagy ez a természetes elöregedés következménye lehet? A lak alatt egy kicsit rozsdásodik a vasmag, azt Obis 2az1-ben vízbázisú festékkel le kenhetem? (A múltkorában volt téma ez a vasmag festés)
(#) ladakk válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Erről a trafóról lenne szó. A csúszóvasmag műanyag részét, vagy az orsót érdemes zsírozni?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) Gafly válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Idézet:
„A lak alatt egy kicsit rozsdásodik a vasmag, azt Obis 2az1-ben vízbázisú festékkel le kenhetem? (A múltkorában volt téma ez a vasmag festés)”

Az a bajod, hogy esztétikailag nem néz ki jól a trafó?
Mert ha más baja nincsen, akkor miért szedted szét?
(#) ladakk hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
A hét elején vettem át egy ismerőstől, mert neki már nem kell. Mivel nem volt még ilyen hegesztőm, ezért belenéztem, hogy milyen belülről, esetleg nem kell-e karbantartani rajta valamit. A gép hátulján van egy adattábla, amin fel van tüntetve, hogy hidegen 10db, melegen 5db pálca hegeszthető el vele. Ezért gondoltam, hogy egy ventilátor lehet jó lenne bele.
(#) ladakk válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
1988as a hegesztő, és állítólag még nem volt szétszedve, ezért is néztem bele.
(#) erbe válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
A víz(bázisú festék) nagyon szereti a rozsdát. Szaporítani.
Ha szépnek akarod látni, először fújasd ki sűrített levegővel. Szereld ki a csúszó-forgó részeket és a többit fújd le akrillakkal. Ha kenni akarod, lakkbenzin alapú lakkal vagy festékkel. Lakk nekem jobban tetszik.
Az orsót és a csúszó részeket is lehet, sőt célszerű zsírozni. A műanyag elvileg nem követeli, de nem árt. Zsírozás után jobban oda kell figyelni a tisztán tartására, mert a zsírba ragadt köszörűszemcse nem tesz jót neki.
(#) ladakk válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Hallottam hogy régen a szoc rendszerben parkettalakkot használtak, az esetleg jó lehet?
(#) ladakk hozzászólása Jan 19, 2018 /
 
Szerintetek oldalsó műanyag burkolatot, lehet még kapni a Hetrákhoz?
(#) erbe válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
A tekercs impregnálásához és rögzítéséhez szoktam kétkomponensű parkettlakkot használni, de egy ilyen felújítás miatt értelmetlen megvenni a két dobozt. Egy 400 ml-es akrillakk bőven elegendő, a maradékot legalább később bármire fel tudod használni. Nem köt bele a dobozba.
(#) ladakk válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Aeroszolosra gondolsz?
(#) ladakk válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Van egy szál ami a hővédelemhez megy, az egy kicsit mozog. Azt szerintem rögzíteni kellene, valahogy, de lehet nem jól emlékszem. Holnap teszek fel fotót arról a vezetékről.
(#) erbe válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Igen.
Idézet:
„Van egy szál ami a hővédelemhez megy, az egy kicsit mozog.”

Az első képen látni. Szerintem csavaros kötés, csak meg kell húzni.
Még ampermérő is van rajta?
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) erbe válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Az első kép szerint a hátsó falon a mozgó hasáb fölött, középtől kissé eltolva elfér a ventilátor. Ha útban lenne a kijelző rúdja, átfordítod U alakban, hogy a függőleges szára a külső fal mellett menjen. Akkor egy számmal nagyobb ventilátort tudsz beépíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) ladakk válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Igazad van, szerintem egy 120x120ast bele tudnék préselni. Milyen árban van egy 120x120as venti nem tudod? Majd holnap lefotózom azt a vezetéket, nem az amire gondolsz. Van rajta ampermérő, meg kábel is, de nem tervezek vele aksit tölteni. A lakk az jó az aeroszolos is szerinted?
(#) erbe válasza ladakk hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Mégegyszer:
Idézet:
„Igen.”

Ventilátort nem szoktam boltban venni. PC táp, selejtezett gépek lomisoknál. pl. hatalmas IBM szerver 6 db 150*150-es 230V-os ventilátorral,...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) ladakk válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Bocsi nem vettem észre a válaszod. Van nálunk is bolha piac, majd nézek valamit. Holnap teszek fel fotót, arról a mozgó kábelről.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2018
(#) pisti35 hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Sziasztok, egy kis segítség kellene. Lenne egy hegesztőgép aminek így néz ki a trafója, mit szóltok a trafó tekercseléséhez. Vállalható ez a tekercselés, nem gáz hogy nem szépen sorban futnak a szálak, hanem csak úgy keresztbe-kasba feltekerve. Nem nagyobb-e az esélye egy menetzárlatnak, ilyen tekercselésnél.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) pisti35 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Egy ilyen szépen sorban feltekert trafóban valahogy jobban bíznék. Vagy ennek nincs, jelentősége.
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
A képen nem sok minden látszik arról hogy hogyan is lett tekerve. A lényeg azon van, hogy a sorok legyenek egymástól elválasztva (elszigetelve). Ha valami oknál fogva zizegni kezd egy menet, akkor az a mellette lévőről nem fogja tudni lecsiszolni a lakkot, viszont az alatta vagy felette lévőről igen. Ezért van az hogy pl. a toroidok zöme egy idő után menetzárlatos lesz. Nem törődnek ezzel, nem soronként tekerik a primert hanem csak ráhányják egymásra, és vagy úgy hagyják, vagy elintézik azzal hogy fújnak rá egy kis lakkot, hogy az majd nem engedi megmozdulni egymáson a meneteket. Impregnálni is szoktak de az már feláras. Holott egy normálisan elkészített trafónak nem kellene felárasnak lennie, és az élettartama a használóéval, vagy annak leszármazottjáéval kellene hogy vetekedjen.
(#) granpa válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Ilyen trehány tekercselést csak szándékosan lehet csinálni, mert a vastag szálat elég nehéz így "elvezetni", mert az magát rakja sorba. Nem azzal lesz a hiba, hanem a megolvadó csévével (nálam van egy nagyon hasonló, -nem zárlatos-, de még nem volt kedvem hozzányúlni).
(#) pisti35 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Az első képen, a trafó felső primer része zománcozott rézhuzalból van tekerve, de én nem látom hogy a sorok el lenének szigetelve egymástól. Hanem csak úgy egymásra van tekerve, utána gondolom lakba mártva.
(#) pisti35 hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Ez a trafó jobban meg van csinálva szerintetek, ez más megoldású. Utólagosan ez is van lakozva, de lehet csak ecsettel.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) pisti35 hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Melyik transzformátorral szerelt gép lenne a jobb választás szerintetek? A legelső, vagy ez amit utoljára tettem fel?
(#) Ge Lee válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ennél a trafónál a szekunder rá van tekerve a primerre, ez CO-hoz való trafó, elektródához nem lesz jó, még úgy sem igazán ha teszel elé fojtót. A primer sorok közé meg egyiknél sem látni be, tehát nem tudni hogy van-e szigetelés a sorok között. Illene hogy legyen, de nem én tekertem.
(#) pisti35 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Mind a két trafó, co gépé, csak az a kérdés melyik trafóval gyártott gépet válasszam. Én úgy látom a primer sorok mind a két trafónál egymásra vannak tekerve, köztük lakkréteg, már amennyire sikerült. Az elsőt talán mártják, a másodikat talán ecsettel kenik.
1, gép:
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) pisti35 válasza pisti35 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Vajon melyik trafó lenne a hosszabb életű. A 2. gép az olcsóbb árkategóriás, a primer és a szekunder között papírréteg van.
2. gép:
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
Következő: »»   69 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem