Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   475 / 577
(#) hobbyjani válasza Stewe hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Aki ultrakonzervativ,annak lehetelen egy ilyen kis csöves videoton rádiót megszólaltatni az URH-n,csöves szuper oda bele se fér és a táptrafó sem viszi,egyetlen megoldás egy ic-s,vagy tranzisztoros URH modul.
(#) feketek válasza lefituta hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Szia,
Küldöm a részletes leírást a 612-es gépekhez. Korábban megtalálhatod itt a topicban a nagy méretű kapcsolási rajzot is, amit szintén ehhez a készülékhez töltöttem fel.
Ha kérdésed lenne, szólj, van 5 ilyen rádióm, amiket magam élesztettem újra
K
(#) Stewe válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Ezt írtam korábban...
Csak speciális kiépítés férhet el az eredeti házban.
(#) zsolti002 válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Belátom hogy nem egyszerű a dolog. Marad az ic-s megoldás. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget.
(#) hobbyjani válasza zsolti002 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Itt van egy rádió alkatrészáron,szedd szét és épits hozzá egy 3 voltos stabilizált tápot, a 6,3 voltot egyenirányitod,szűröd és utána stabilzálod ,a hangjelt nem a füles jackről,hanem a hangerő potilor vegyed.
Bővebben: Link
(#) HA5BRG hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Sziasztok!

Lassan a végéhez érkezem az Orion AT505 Duna tévémnek a rendbetételéhez. Sajnos hátlapot még mindig nem találtam hozzá

Nincs itt valakinek elfekvőben? Mindegy hogy a régebbi, vagy az automatáshoz való a hátlap.


Elérhetőségem: cserebere@stornophone.hu


Köszi
(#) fecameca válasza HA5BRG hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Igaz, hogy rajtad nem segít, de a sztori kedvéért: Valamikor ifjú koromban beüzemeltem egy Dunát egy idős hölgynek, az a TV már akkor veteránnak számított, halála előtt pár évvel a néni lecserélte azt valami kisebbre, talán Junoszty-ra.
(#) fgyj hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Hozzám került egy kissé megviselt Néprádió. Nem azért mutatok egy fotót, mintha még nem láttatok volna rozsdát és penészt, hanem az érdekes egyéni fejlesztés miatt. Kitaláljátok-e, mi volt a két vezeték végén, a hangszóró előtt, a textil takarásában?
(#) killbill válasza fgyj hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Izzó? Miért van a hangszótróval párhuzamosan egy elkó?
(#) uniman válasza killbill hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
...vagy inkább LED ?
(#) hobbyjani válasza uniman hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Aluminium cső formáju tokos ledet én még nem láttam ,lehet a Csillagháború filmben létezik ilyesmi is.
(#) hg6dab válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 15, 2018 / 1
 
Te látod mi van a túloldalon?
(#) csapeter válasza uniman hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
...valamilyen magassugárzó?
(#) hobbyjani hozzászólása Márc 15, 2018 /
 
Ha elkó van párhuzamosan a hangszóróval,akkor valamilyen hanggenerátor lehet a tulsó oldalán,biztos valami sziréna,vagy kapucsengőnek,vagy gyakorló morzénak,valamit akart gyártani az illető a rádióroncsból annak idején.
(#) Gobe54 válasza csapeter hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Magassugárzóhoz soros kondi dukál. Legyen mélysugárzó és a nem látszó alkatrész talán egy tekercs.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2018
(#) fgyj hozzászólása Márc 15, 2018 /
 
Jöhetnek folyton-folyvást a kitűnő tippek a kiegészített Néprádió titokzatos részletére (lásd Sze, 20:24)! Szombaton este közreadom a fotó párját, és a helyes megfejtők között dicséreteket sorsolok ki
(#) uniman válasza fgyj hozzászólására (») Márc 15, 2018 / 2
 
Reméltük, hogy 2-3 "tipp" után közzéteszed a "rejtély" megoldását...nem illendő ily sokáig megvárakoztatni a "nagyérdeműt" !
(#) fgyj válasza uniman hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A "nagyérdemű"-nek már vannak eléggé nagy érdemei? Még ütősebb (akár humoros) tippeket is el tudnék képzelni.
De jól van: ma estefelé feltárom a drámai igazságot
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) csapeter válasza Gobe54 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Azt én is tudom, viszont a kondi a nagy hangszóróval van párhuzamosan. Polarizált kondit (ha jól látom) nem illik hang (váltófeszültség) útjába kötni. Ebből kiindulva, ha ennyit értett hozzá a fejlesztő, gondoltam hogy előre, meg betett egy magassugárzót, ami ugye fölösleges, mert a kondi levág minden magas frekit.
(#) csapeter válasza fgyj hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Talán egy kivezérlésjelző?
(#) fecameca hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Az elkó értéke nem látszik a portól.
Idézet:
„a textil takarásában?”
Ezzel a világító eszköz kizárva, bár akartam volna írni, hogy akkoriban csak izzó létezett. A külső hangszóró csatlakozásnak is fura helye lenne a vászon mögött. Ezennel kijelentem, hogy kizárt, hogy ott valami értelmes dolog lehetett volna. Esetleg annyira analfabéta volt az illető, hogy nem tudta, hogy a magas sugárzóval sorba kell a kondenzátor?
(#) messius hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Általánosságban kérdeznem, hogy a régi csöves rádiók hálózati trafója érintésvédelmi szempontból kettős szigetelésűek(II. Érintésvédelmi osztály), más néven biztonsági trafó, vagy sem?
Akkoriban nem volt még szabvány a hálózati földelés és a készülék "ház" sem vezető anyagból(fémből) készült. Viszont a hálózati trafókban nem tudom, hogy volt-e a primer és szekunder menetek közötti megfelelő szigetelés. Gyanítom, hogy nem, mivel nem volt a készüléken érinthető fém rész...
(#) _BiG_ válasza messius hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Semmiképpen sem lehet kettős szigetelésű, mert a vasmag csupasz, megérinthető.
A kettős szigetelés és a "biztonsági trafó" nem szinonímák.

Bár el volt szigetelve a primer és a szekunder (már csak azért is, mert jóval nagyobb feszültségkülönbségekkel dolgoztak), de biztonsági trafónak nem tekinthetők, mert a primer és a szekunder azonos csévén helyezkedtek el. A biztonsági minősítésnek megfelelő távolságok nincsenek meg rajtuk. Sokszor még a csévetest oldalát sem burkolták.
Azonfelül ezek a régi trafók meglehetősen öregek, viseltesek, elrepült felettük az idő vasfoga. Nem lehet annyira megbízni bennük, mint egy mai, modern és friss anyagokból összerakott trafóban.

Upd: nem minden régi rádió szigetelődobozos. Nekem is van Philips néprádióm, alu dobozzal. Belül a chassis-t szigetelőlábakkal választották el a burkolattól.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) messius válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszönöm a megerősítést! Ezek alapján ha nem az eredeti rádióban használom, érinthető fém részek vannak (pl. Janó bácsi féle szemléltetős iskolai rádió, burkolat nélküli megoldás vagy csöves erősítő hálózati trafónak stb.) akkor mindenképpen ajánlott a védőföldelés. Amúgy a rádió készülékek régi kéterű tápkábelét célszerű lecserélni védőföldeléses csatlakozásra(függetlenül attól, hogy nincs érinthető fém rész)?
(#) _BiG_ válasza messius hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ha nincs érinthető fém rész, akkor nem kell. A chassis földelését az antennafölddel végezték, az nem ugyanaz, mint a hálózati föld. Hálózati földeléssel esetleg extra zajossá sikerül tenni a vételt, a sok kapcsolóüzemű ketyere miatt.
(#) Janó bácsi hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
Tisztelt mindenki. A régi rádiók hál. trafója nem kettős szigetelésű, és nem felel meg egyetlen mai szabványnak. Ettől függetlenül rengeteg ilyen régi elektromos berendezés van még használatban, különösen vidéken. Ez azt jelenti, hogy ezeket a berendezéseket csak saját felelősségre szabad használni, különös odafigyeléssel. Ha egy ilyen kerül a szakemberek kezébe, első dolog legyen meggyőződni, hogy a trafó nem vezet-e át, nincs-e primer szekunder zárlat. Az átvezetés több Mohmnál nem lehet kisebb. Ugyanez vonatkozik a hidegítő, zavarszűrő, antenna kondikra is. A legbiztosabb megoldás persze a készülék elé kötött szabványos kettős szigetelésű leválasztó trafó. Az én műszerész asztalomba kettő is van, egy a javítandó készülékeknek, egy pedig a műszereknek. Ajánlom mindenkinek. A rádiók testjét lekötni a védőföldre, nem megoldás, rengeteg zajt, zavarást, morgást hoz fel, mint BIG is megjegyezte.
(#) messius válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Köszönöm a tanácsokat!
(#) 20sz Jófiú válasza fgyj hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Sokol rádió?
(#) fgyj hozzászólása Márc 16, 2018 /
 
A szerdán 20:24-kor feltett fotón érdekes kiegészítés látszik egy Néprádión. Itt az ideje, hogy megmutassam a hangszóró elejét: a 47 mikrós kondival a hangszóróhoz valaki egy régi telefonbetétet csatlakoztatott (ez a hagyományos bakelit telefonkagylók fülhallgatója volt). Nem tudom, hogy a látható kapcsolás helyes volt-e. Valószínűnek tartom, hogy talán magas hangokat akart kicsalni belőle az ismeretlen fejlesztő. Dicséretes, hogy ennyien törték a fejüket, és ilyen sokféle ötletük támadt
(#) Gafly válasza fgyj hozzászólására (») Márc 16, 2018 / 1
 
Ez egy nagyon gonosz kérdésfeltevés volt, szerintem
Következő: »»   475 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem