Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   134 / 191
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Persze hogy egyszerű felépítésűek, egy forrasztóállomás azért nem egy rocket science. Nem vonom kétségbe, hogy a profi cuccok jobbak, mert az adott pákához vannak tervezve és gyártva. Napi 8 óra használatnál nyilván megéri, de otthonra szerintem annyival nem jobbak, mint amennyivel többe kerülnek.

A hidegpont kompenzálást szerintem nem kell túlaggódni. Az se nagy tragédia ha nincs, csak X fokkal nagyobb hőfokot kell beállítani. Persze ha rendesen akarod csinálni, akkor a tényleges hidegpont hőmérsékletét kell mérni, ami ha ki van vezetve akkor pont ugyanúgy használod, mint a gyári állomás, de én még ilyenről nem hallottam. Szóval mérheted a hőmérsékletet valahol és azzal kompenzálhatod a hőelemen mért feszültséget, vagy egyszerűen tapasztalati alapon hozzáadhatsz X fokot (feltéve hogy beltéren, 20-35 közötti hőmérsékleten forrasztasz).

És még valami: Alkotó nem egy Ersa állomást linkelt, hanem ezt: Link
Állomással nettó 30, alatta a páka nettó 5. Szerinted mit tud ez a vezérlő bruttó 32 ezerért, amit egy otthoni barkács cucc nem csinál meg 25-tel kevesebbért?

A pákának van egy egyedi csatlakozója 3 kivezetéssel, kizárásos alapon 1 az ESD, a másik kettő a kombinált hőelem/fűtőszál, hasonlóan mint a T12/T15-n pákánál. Annyi extra van a vezérlővel, hogy lekapcsolt fűtésnél kell mérni, és az erősítő opamp bemenetének tolerálnia kell a 24 Voltot jóval kisebb tápfesz mellett. De ezt megcsinálja ez a kis furulya is 830 Ft-ért. Nyilván nincs kijelzője, nem tudod hogy pontosan hány fokra van állítva, de szerintem nem is az a lényeg.
(#) Johnny0004 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Idézet:
„de én még ilyenről nem hallottam”

Például a Weller WRMP pákák nyelében is benne van a hideg pont mérésére a termisztor, valamint anno mate_x fórumtárs a Solomon páka nyelébe is beépítette a termisztort.
(#) tbarath válasza Johnny0004 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Hát ha van is, kivezetve nem tudom hogy lenne azon a 3 pólusú jack dugón, amin a külső (hideg) ér az ESD.
Most találtam, WRMP teardown: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Pontosan erre a kérdésre keresem a választ az első pillanattól. Annyit szánok rá, amennyit szükséges, és igyekszem értelmesen válogatni. Nekem nagyon nehéz jó érzéssel elfogatni egy WP-80 52 ezres bruttó árát, és akkor még nem is beszéltem egyéb forrásokról ahol ugyanez 70 ezer. Azt mondanom sem kell ez csak a páka ára.
Sajnos már a szempontrendszer megfogalmazásánál elbizonytalanodtam.
Az idő nem sürget, jól elvagyok a mostani maszek vackommal is, ami egy solomon pákát melegít Weller heggyel, és a régi Csehszlovák páka beléből készült pillanatpákám is jól forraszt.
(#) Johnny0004 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A nyelében van a termisztor, nem a fejben. Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) Johnny0004 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Már írtam erre alternatívát...
(#) tbarath válasza Johnny0004 hozzászólására (») Márc 3, 2018 1 /
 
Ja, értem már.
(#) ngabor0204 válasza Johnny0004 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
A Hakkónál is így van. A hegyben van a hőelem, a nyélben meg a termisztor.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Idézet:
„Nem a tutit akarta megmondani, csak érvelt egy technológia mellett.”


Ezt jól látod.
Nem szóltam le semmilyen márkát, vagy technológiát, hanem próbáltam megmutatni hogy egy másfajta márka, technológia mennyivel tud többet, vagy éppen kevesebbet.
Mint a fotókon látható, a Metcal már közel 20 éve olyan szinten kiforrt technikát adott a pénzedért, amit más nem tudott. Ők hozták be az alkatrész specifikus kiforrasztó fejeket, amivel pár másodperc alatt levehető egy SO-16tok, vagy kiforrasztható egy TO-220tok, úgy hogy mindhárom kivezetését egyszerre melegítheted.
A Talon pákájuk smd ledekhez, és egyéb smd alkatrészekhez kiváló.
Elkerülhető a túlmelegítés, és a mechanikai sérülés.
Habár olvastam olyat hogy "mindegy meddig melegítesz egy alkatrészt," ez egyáltalán nem így van.Egyáltalán nem mindegy mekkora hősokkot, vagy túlzott hőközlést kap egy alkatrész.
Nem tudom mennyire hihető hogy egy olcsó gagyi pákával,és egy profi állomással ugyanazt a melót meg lehet oldani, (kivéve a 0,75-ös vezetékónozást :sonic ) számomra ez légből kapott.
Az "ember forraszt nem a páka" példa is csak 5%-ban igaz, mert ha annyira nem számítana mivel forrasztunk, akkor senki,és semmilyen cég nem költene professzionális forrasztástechnikára, hanem mindenhol klónozott JL monogramos emberek forrasztanának
Weller PTC pákával, meg 7-es heggyel.
Szóval kell a profi állomás, és kell az ember is, aki jól képzett ez ügyben.
Fejlődni meg a forrasztásban is lehet,és kell is, olyan szinten jönnek az új tokozások, technológiák, hogy nehéz követni.Én sem tudok mindent megoldani,(Mondom ezt jópár IPC tanfolyam, és oklevél után)de tanulok,és képzem magam.
Szóval sem a stílusomat, sem a mondandómat nem kell félreérteni.
Nem térítek, nem istenítek senkit és semmit.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) ngabor0204 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Tyű, mennyi hegy! A BGA tokozású IC-ket melyikkel szoktad kicserélni?
(#) Massawa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Nem akarlak elszomoritani, de a weller ilyen fejeket már a 70-s években is szállitott - igaz, akkor még csak DIL tokokra, de akkor tele volt velük a katalogus (talán még hentereg valahol egy ilyen - talán még jobbak is voltak mint a képen láthatok, mert kapilláris ónszivo hatásuk volt). Annyira nagy rugás nem volt, mert már akkor a high tech NYÁKokban az alaktrészek annyira szorultak, hogy kivenni még ón nélkül is néha gond volt ( akkoriban a galvanizálas még elég gyerekcipöben volt, igy az alkatrész gyakran kiszakitotta a lyukgalvanizáciot is.).
Emlékszem az egyik profi amerikai berendezésben nem tudni miért, egy nagy NYÁK lap ( kb 25x25 cm) tele volt alkatrészel, de ónt nem látott. Igy került Europába és néhány évig müködött is, amikor instabillá vált. Ekkor vettük ki elöször a gépböl a NYÁKot ( vagy 30 különbözö kártya volt egy-egy gépben) és láttuk a gondot. Néhány napos forrasztgatás után ujra hibátlanul ment szinte a berendezés kimustrálásáig...
Szoval ilyen összehasonlitgatásnak nem sok értelme van. Abban természetesen igazad van, mindenkinek megvan a maga munkastilusa és ahhoz választ szerszámot. Van aki az X tanfolyamot végzi el a másik meg az Y-nt. Mindenhol kapsz egy sereg jo ötletet, de választani már magadnak kell, melyiket veszed át és melyiket nem. Sajnos a mai kor már nagyon nem kedvez sem a hobbi müszerésznek, sem a profinak. A berendezések javarésze még a világ legdrágább szerszámaival sem javithato igy nincs nagyon min tanulni. 30-40 éve egy ilyen mühelyben napirenden volt az IC-k cseréje amin mindenki, akinek volt némi érzěke, megtanulta az alkatrészeket meg a hordozot kiméletesen kezelni, mert nem egyszer 3-4-szer is ki kellett ugyanazt a soklábut cserélni. Ma ilyesmit még vésövel sem igen lehet megoldani, ezért hiányzik a tapasztalat az eljárások beérése.
Ma már ha valaki komolyabban foglalkozik elektronikával nem biztos, hogy elboldogul egyetlen pákával és idövel szinte minden mühelyben összegyülik néhány és mindig van lehetöség a jobbat választani.
Sokszor a NYÁK határozza meg melyik pákát választom. Vannak azok a nagyon ocska papir NYÁKok ( gyakran még a legdrágább berendezésben is) ahhoz szinte egy katasztrofa a nagyobb teljesitményü páka, mert a folia már a közelitésre is elválik a papirtol. Azokhoz untig elég a 20-30W. A másik véglet amikor az alkatrészláb olyan vastag, hogy még a 100W-s pákát is lehüti.
(#) (Felhasználó 116638) válasza Massawa hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Idézet:
„Nem akarlak elszomoritani, de a weller ilyen fejeket már a 70-s években is szállitott - igaz, akkor még csak DIL tokokra, de akkor tele volt velük a katalogus”


Így van, de kizárólag DIL-re, és elvileg a PLATO gyártmányok kerültek be hozzánk.
De mivel akkoriban még egy Weller PTC is elérhetetlen volt egy hobbystának, a pákafej is kilőve.
Persze ez csak DIL, vagy SO, a többi tokot nem említem.

IMG_0039.JPG
    
(#) (Felhasználó 116638) válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Na jó, ez igy hülyeség, csak már nem tudtam módosítani.
A 70-80-as években még nem volt jellemző az SMD technológia, legalábbis itthon.
A hiánygazdaság meg a COCOM lista sem tette lehetővé hogy azt vegyél amit akarsz.
Most más a helyzet, azt és annyit,és olyat amit akarsz.
De tény és való, hogy voltak ilyen fejei a Wellernek, a Metcal előtt.
Tévedtem, elnézést.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Semmi gond, csak helyre tettük a dolgokat.

Sem nálam sem a kollégáimnál nem igen váltak be ezek nagy felületü forrasztoszerkezetek. Mi a hölevegös fejhez barkácsoltunk ilyen idomdarabokat (ha nem volt gyári) azzal jobb eredményt tudtunk elérni, ma már ahogy látom azt sem igen használják a mühelyben ( el van rakva a polcra). Ebböl is látszik, hogy nem igen van szükség ilyen dolgokra illetve gazdaságilag nem fizetödik ki, mert meg a csere százlábu sem garantálja a hibátlan müködést igy csak idöpazarlás. Sokkal inkább gondolkodni kell mi is lehet a hiba és valoban a csere megoldja-e gondot vagy az egész NYAK cseréje a könnyebb ut.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) viking88 hozzászólása Márc 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Új vagyok itt, de igyekeztem jó sokáig visszaolvasni, mielőtt kérdezek. Egy Solomon SL-20 pákát vettem magamnak itthonra, hobbi célra. Remélem szeretni fogjuk egymást. A gyári hegyet lecseréltem egy SR-626 vésőre, mert ez volt épp a boltban, ahol néztem. Vennék valami szélesebbet (SR-624? 625?), de olvastam Ge Lee javaslatát, hogy a TCP-s Weller hegyek is belemennek. Ez a PT B6 konkrétan javasolt bele? Ezzel kapcsolatos amatőr kérdés: nem értek hozzá, de a kattogós Weller valahogy ki-bekapcsol és a hegytől függ a hőfok. Hogy jön ez össze azzal, hogy itt az állomáson lehet a hőfokot beállítani? Köszi előre is a választ.
(#) Johnny0004 válasza viking88 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Szia! Jó hozzá, a két hőfok szabályzásnak semmi köze egymáshoz. A TCP-nél a hegy mágnesességét veszti el egy bizonyos hőfokon, így a pákába épített kapcsoló kiold. Ez a Solomonnál nem számít, ott csak egy sima hegyként használod, a pákába épített K hőelemet figyeli az állomás, és annak értékei szerint kapcsolja a fűtést.
(#) Ge Lee válasza viking88 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Ezen a képen látható hogy mivel a méreteik szinte azonosak, így használható hozzá a weller hegye is. De nem csak a kattogósé használható, van a wellernek más típusú hegye is ami a méreteinél fogva szintén jó bele, ennek a típusát most meg nem mondom de van egy ismerősöm aki olyannal használja. Annak nyilván nincs a végén a hőre a mágnesességét elvesztő rész, de mivel a solomonnál annak semmi szerepe nincs a szabályozásban így lényegtelen is.

A kattogós wellerben nincsen hőmérsékletfigyelő elem, az nagy vonalakban úgy szabályozza a hőfokot hogy a hegy végén lévő mágneses anyag magához vonz egy vasrudat aminek a másik végén egy kapcsoló van (mint egy relé pogácsái) és azon van átvezetve a fűtőszál árama. Amikor a fűtés hatására a hegy vége a rá jellemző hőmérsékleten elveszti a mágneses tulajdonságát akkor a vasrudat egy rugó elhúzza onnan, az érintkezők elengednek és megszűnik a fűtés. A hegy vége elkezd lehűlni, újra visszanyeri a mágneses tulajdonságát és újra bekapcsolja a fűtést. Ezen az oldalon láthatod a wellert belülről, és hogy hogyan működik.
(#) viking88 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Köszönöm szépen neked és Johnnynak is a válaszokat. Akkor veszek egy ilyet.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 14, 2018 /
 
Három hónap után megjött az FM2028 - T12 kombóm, összedobtam neki egy szabályozót. Nem egy Ersa , de eddig ez az egyetlen a klón pákák között amire azt mondom hogy használható, szóval megéri azt a kb. 10-11 dollárt amibe kerül.
Érdemesebb hozzá inkább az FX-9501 nyelet venni, nekem az Ersa után már az FM-2028 nyél fogása is vastagnak tűnik.
(#) Zsora válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Én sokat használok FM-2027 pákát (FM-203 állomáshoz) és nekem az is kényelmes. Viszont a hegycsere kicsit nehézkes, mert eléggé szorulnak a hegyek. Továbbá a markolat rögzítőpöckei hamar eltörnek, ill. a markolat szivacsos része elmorzsolódik, elválik az alaptól.

Az Ersa Nano állomás pákájánál szintén a nehézkes hegycsere a negatívum. Idővel megszorulhat a menetes szorító. Viszont a kis méret és ergonómikus fogás az tetszik.
(#) Ge Lee válasza Zsora hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
A hegycsere az konkrétan katasztrófa, nem is érdemes erőltetni. Nekem még csak az a hegyes van amit adtak hozzá, de úgy szorul a műanyag első részben hogy azt hittem kalapáccsal kell beleütni. Nem is mertem belenyomni a szárba mert mondom ha megpróbálom úgy összenyomni akkor széttöri a szár túlsó végét.
Néha van 7-800Ft körül szár kábellel, érdemes inkább venni belőle 3-4db-ot ahhoz a 3-4 hegyhez amit az ember általában használ, és egyszerűbb a komplett pákát cserélni mint a hegyet benne. Az Ersa nyele azon a helyen ahol fogja az ember 12,5mm átmérőjű, az FM-2028 17mm, a Solomon 21mm a Weller TCP 23mm, szóval ezek nekem már nagyon vastagok.
Ennek a T12-es hegynek is olyan a bevonata hogy amíg nem melegszik úgy 220 fok fölé addig egész jó, szép a bevonat, egyenletesen terül rajta az ón. Aztán ha felmelegítem arra a 330-350 fokra amin használnám akkor már sárgul-barnul a hegy végén a bevonat, utána oda már nem is akar tapadni az ón, de az egész felületen megváltozik a bevonat, és már másgova sem tapad olyan jól mint előtte. Hát, ennyiért ez van.
Az Ersa-hoz ha vesz az ember még egy hüvelyt (kb. 1500Ft) akkor néhány másodperc a hegycsere, csak lecsavarom az egyiket a régi heggyel és felcsavarom a másikat a másikkal. Műanyag a hüvely menetes része, így simán kézzel meg lehet fogni, nem meleg.
(#) latyakosa válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Amit adnak szabályozót a T12 hegyekhez a ferde szemüek 350 fokon azzal nem barnul a hegy.
Te milyen kapcsolású szabályozót építettél?
(#) Zsora válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Én úgy szoktam cserélni a hegyet, hogy először szétpattintom a pákát és kihúzom a markolat részénél fogva a nyélből, aztán kinyomom a hegyet a markolatból. Az új hegyet betolom a markolatba, majd összepattintom a markolatot a nyéllel. Megtehető az is hogy minden hegyhez külön markolatot veszünk, és ezeket együtt cserélgetjük. Így nem kell a forró hegyeket fogdosni a szilikon lappal, hanem egyszerűen és gyorsan cserélgethetünk. A hegyeket a markolatokkal együtt tárolhatjuk a tartóban.

http://www.hakko.com/english/products/hakko_fm2027_2028.html
(#) Ge Lee válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Miért, ennél a 350 fok az nem 350 fok? Egyébként ezt csináltam meg, a módosításokat pirossal kiemeltem, de nem ettől barnul, hanem attól hogy olyan amilyen. Tedd bele a hegyeset (T12-BL), fűtsd fel 350 fokra, húzd le róla a szivacson az összes ónt, és felejtsd ott 2-3 percre az asztalon. Majd utána nézd meg hogy milyen színű lesz a hegy vége...
(#) nyuszis2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
szia!
De ez hogyan működik?
Amikor rákapcsolja a mosfet az áramot akkor a 12 V-ot kapja az opamp jelként, honnan tudja, hogy le kell kapcsoljon?
(#) Ge Lee válasza nyuszis2 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Ezen majd alkalomadtán elgondolkodom, mert én is azt hittem hogy értem. Aztán kiderült hogy mégse, mert bekapcsolás után a LED világít, de a szkópon látszik hogy nem folyamatos a fűtés hanem oszcilláció van, néhány ms-onként rövid időre kikapcsol, de ez ugye a LED-en nem létszik. Aztán ahogy melegszik a betét egyre hosszabbak lesznek a kikapcsolt idő impulzusai, és amikor elérte a beállított hőfokot akkor beáll a kitöltés is, és úgy 3-4 Hz-el kapcsolgat.
Az U1A 3-as lábán a bekapcsolás pillanatától fogva ott van a kis kitöltésű négyszögjel, a C2-n pedig a szabályozás függvényében fűrészel a jel, olyan mint a terhelt elkón a brumm.
Ha lenne állványom a kamerához akkor csinálnék egy videót róla.
A lényeg hogy működik. Felfűti akár 12V-ról is a T12-es hegyet, de akkora feszről kicsi a teljesítménye, nem bír után fűteni ha nagy a hőelvonó felület.
(#) latyakosa válasza nyuszis2 hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Az U1b 6-s lábára menő C2-R4 komplexum generálja az oszcillációt.
(#) latyakosa válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Nincs BL hegyem, ezért egy B -s hegyet teszteltem. Nekem nem barnul 350 fokon.
Infra hőmérővel próbáltam mérni de sajnos alkalmatlan arra hogy a hegyről megfelelő adatot adjon.
Egy kiforrasztó állaomásnál jártam úgy hogy elbarnult a hegy, de ott 400 feletti hőmérsékletet állítottam be ...
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2018
(#) tbarath válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
A T12-es hegyed Hakko vagy valami klón? Én nemrég rendeltem, és KSGER márkájú T12 hegyeket kaptam. Tapasztalatom még nincs velük, csak annyit tudok, hogy melegszik a végük.
Gondolkodtam igazi T15-ös hegyek beszerzésén, de eddig még nem vitt rá a lélek...
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Biztos hogy klón, mert ennyiért másikat nem lehet kapni. Átszámítva 3100Ft körül volt a komplett páka, tehát a nyél a kábellel és a dugóval, valamint a T-12 BL hegy bontatlan zacsiban. Kéne még hozzá 3-4 fajta hegy meg ugyanannyi nyél, de ez egy katasztrófa külön megrendelgetni az ebay-ről és várni heteket míg ideér...
Ráadásul az ebay-en nincs is olyan hogy válogatni lehet, vagy egyet veszel vagy egy 10db-os készletet aminek a java nem kell. Talán az Ali-n vagy valahol láttam olyat hogy össze lehet válogatni 5 fajtát a készletből és úgy megrendelni, valami 6-700Ft-ra jön ki úgy darabja, vagy még annyira se. Csak ott meg kicsi a választék. Ehhez is létezik széles hegy is, itt van a lista tetején, ilyet is jó lenne venni hozzá.
Ennél többet én nem áldozok rá, mert akkor inkább az Ersa-hoz veszek még pluszban hegyeket.
Következő: »»   134 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem