Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma
 
Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   127 / 208
(#) zoli0078 hozzászólása Feb 20, 2018 /
 
Sziasztok,

Jelenleg egy Vestel táppal szerelt kis LED-es LDC TV-t próbálok életre kelteni. Sajnos a SB rész sem indul el. Kis méregetés követően kiderült, hogy a SB rész szekunder oldalán az egyik dióda (D319) rövidzárba ment. Kicseréltem de a helyzet nem változott ugyan úgy meg se moccan. Találkozott már valaki ilyen táppal?

Segítségeteket előre is köszi

17PW06.pdf
    
(#) mraulajos hozzászólása Feb 22, 2018 /
 
Hali!
Van egy GABA 80cm es TV-m. A bekapcsolás után, akár távirányítóval, akár a rajta lévő bekepcsoló gombbal bekapcsolom, 10 mpercenként ki-be kapcsolgatja saját magát. Ilyenkor nem reagál sem a tvirányítóra sem a rajta lévő kapcsoló gombokra.? Kidobós?
(#) mraulajos válasza mraulajos hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Hát senki nem jár erre...?
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Hideg van ...
(#) mraulajos válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Kössz!
Közben rájöttem egy trükkre. Esti TV-zés után, én mindíg le áramtalanítom a készüléket, és persze, amik még körülötte vannak.
Ha úgy kapcsolom be, hogy az áram visszaadása után várok pár percet, majd ezután adom a táirányítóval a jelet, semmi gond, rendesen teszi a dolgát.
Erre van valami magyarázat?
(#) kovacspista válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
A készüléknek szüksége van időre, hogy készenléti állapotba kerüljön. Ez minden tv esetében így van, hosszabb rövidebb idő ez, típustól függően. Ha ez kicsit hosszabb, az valószínűleg kondi gond a tápban, de nem vészes.
(#) mraulajos válasza kovacspista hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) fikszes hozzászólása Márc 1, 2018 /
 
Sziasztok!Van 1 samsung le37b679t2s tipusu lcd tévé.A hibája ha kikapcsolom készenléti álapotra es bekapcsolom,nincs háttér világitás ha áramtalanitom es ezután bekapcsolom van háttérvilágitás.mi okozhatja ezt a hibajelenséget?
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Erre van valami magyarázat?

Van biza!
A mai lapos TV-k (és monitorok) tápegységében lévő elektrolit kondenzátoroknak áram alá helyezéskor némi időre van szükségük a feltöltődéshez. Persze ha már nem "mai gyerekek", s talán kissé ki is vannak száradva (bár elég kicsi rá az esély, de mégis bővel előfordulhat), így bekapcsoláskor a tápfeszültséget kissé lustábban fogadják be.
Valójában lehet ezzel együtt élni, ámde aki bátor - az inkább kicseréli őket.
Egy 4-5 éves TV-nél - az eléggé mostoha üzemeltetési körülmények (szűk hely, por, az alkatrészek melegedése, vagy minőségi milyensége - és mindezekkel együtt egymás melengetése) bizony nagyon sokban rásegít a folyamatokra.

a témába illő mellékzönge - de éppen van egy Asus számítógépes videókártyám.
A procijára tett hűtőborda üzem közben elég rendesen melegszik, s a tőle felfelé áramló meleg bizony erősen melengeti a felett levő, s a légáramlat útjába eső elkót.
Én egyáltalán nem fogok rajta csodálkozni, ha egyszer csak simán megfő az a kondér ...
Bár általában rájuk írják, hogy 80 C vagy 105 C, de szerintem ezek fele csakis blablabla.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2018
(#) mraulajos válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
Hali!
Köszönöm a kimerítő választ. Van hozzá bátorságom hogy bele nyúljak. Egyenlőre élek vele, mert bekapcsolás után várok 5 percet, és utána adom a távir. jelet. Így semmi gond. A hálózati bemenet körül lévő kondikat cseréljem.? Jobb lenne esetleg, ha folyamatosan hálózaton tartanám?
(#) Cinema válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 2, 2018 /
 
A készenléti üzem maradhat, ha naponta, vagy gyakran van használva a készülék.
Hosszú távon ez kevésbé károsítja mint a sok ki-bekapcsolás, áramtalanítás.
Ha hosszabb időre elutazik az ember, akkor érdemes áramtalanítani, teljesen kikapcsolni és ez más készülékre is igaz, alkalmazható.

Üdv!
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Nem tudom, évente hány forintot spórolsz meg csak azzal, hogy minden áldott napon a használat után áramtalanítod a TV-det.
Én nem azt mondom, hogy az állandó készenléti (Stand-by állás) sokkal hasznosabb megoldás lenne, de azért nem kellene annyit rugózni azon a napi néhány filléren.
Persze - 2-3 napi távollétem esetében már én is egyből kihúzom a konnektorból, de naponta áramtalanítani? Az azért kissé hülyeség.
Ha bátor vagy és szét is mered szedni a tápegységet, a paneljában a félig kifolyó vagy már éppen púposodni készülő elektronikus kondikat én inkább kicserélném!
Lehet, hogy "nagy megtakarításod" ára ott fog simán visszaütni, hogy meg kellene venned újonnan egy alkatrészboltban az összes benne levő elkót (mert ilyenkor illik persze mindet cserélni), és kicseréled! Aztán - ha utána "normálisabban" használod - tán lehet, hogy néhány tizenévig semmi bajod se lesz vele.

Jó munkát hozzá ... A polaritásra és üzemi feszültségekre figyelj. A kondi mikrofarad értéke talán nem is annyira lényeges. Ha nagyobbad van, mint az eddig benne levő, az nem igazán gond ... Egy-két farád nem a világ ...
(#) erbe válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Egykori villanyszerelő karbantartóként feladatom volt munkakezdéskor a bekapcsolás, végzéskor az áramtalanítás. A megszokás nagy úr.
Nem kifejezetten takarékossági okból, de este a lekapcsolás nem távirányítóval történik, hanem az ágyam melletti kapcsolóval. Ezen okból eddig (~30 év) se TV, se egyéb eszköz nem múlt ki. Egy időben vitám volt a T-home ügyfélszolgálattal internet akadozás ügyben. Mikor közöltem velük, hogy én áramtalanítok használaton kívül, ha akarják, ha nem, érdekes módon a problémák száma lényegesen csökkent.
Nálunk éjszaka csak néhány kapcsolóban világít a kis glimm.
A felettem lévő lakásban (sógor), az említett időszakban gyulladt ki TV, villámcsapás vágta agyon a másikat. Közelben az utcában hullottak a kábelmodemek egy-egy durvább zivatarnál. Nálam is kimúlt az antennaerősítőben az egyik tranzisztor. Nem volt olcsó, ~250.-Ft.
Ja, az antennaerősítő állandóan áram alatt van, mert korábban az osztotta el a jelet 3 lakás 5 TV-jére. Ma már azt is áramtalaníthatnám.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2018
(#) mraulajos válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 3, 2018 /
 
Nem a spórolás motivál a minden napos áramtalanítással, - csak úgy...
Nem gond a kondi csere, tisztában vagyok a paramétrekkel, de idulásként átállok a Stand-by állásra.
Csak érgekesség képpen említem, még gyermekeim itthon laktak, (15-20 éve, három) kíváncsiságból, egy hónapig kihúzattam velük mindent a konnektorból, amit nem használtak, és persze én is. TV, DVD, rádió, had ne soroljam, kb 10 db fogyasztó. Hát, - meglepődtem a következő havi villanyszámlán.
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
És? Mit érsz el azzal a nagy megtakarításoddal hosszú évek során?
Nem élsz, csupán remélsz ... aztán szépen öreg leszel, meghalsz - és az örökösök jól járnak, hogy Te még életedben se éltél igazán jól, mert folyton mindennel csak spóroltál?
Azzal a néhány forintos villanyszámlával, ami megtakarításodban pl. egy stand-by készüléknél lehet, hogy annak inkább kárára volt. (később kondicsere és egyebek)
(lásd be - a ki-be kapcsolás az sok áramot fogyaszt, ráadásul az alkatrészeket terheli meg, így élettartamukat csökkenti. Talán nem lehet véletlen, hogy a villanykörtéknek /akár hagyományos, akár kompakt, akár LED-es kivitel/, az állandó ki-be kapcsolgatás sokkal többet árt, mintha folyamatosan égne.
De inkább nem mondok semmit, hisz valójában mindenki úgy él, úgy gondolkodik - és persze úgy is cselekszik - ahogyan neki tetszik.
(#) mraulajos válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Teljes mértékbe osztom a véleményed, egyet értek a gondolataiddal, én is így látom. Nem verem a fogamhoz a garast. Élek, még néha a kocsmába is be megyek. El fogadom a vélemyényed, és az érveléseidet. Az este már nem kapcsoltam a készüléket az áramról. Szerintem ezt a témát ki veséztük.
(#) FAZ1 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Hááát - akkor OK!
(#) at22 hozzászólása Márc 7, 2018 /
 
Sziasztok! Hozzám került egy hyundai dlh32195mp4cr típusú tv. Nem ad élet jelet. Szét szedtem, a táp résznél igen csak sok mindent fel fedeztem. A képen jelöltem az eddigi hibás alkatrészt. Szerintetek ez még menthető? Elégé kapott. Inkább táp csere? Meg szerintetek a vezérlő panel kaphatott ? Köszönöm előre is a választ.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) Cinema válasza at22 hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Ha ilyen sok alkatrész lett hibás, akkor meggondolandó, hogy érdemes-e tovább foglalkozni vele.
Lehet más panelen is hiba, esetleg cseretáp segíthet eldönteni, hogy mi legyen vele a továbbiakban.

Üdv!
(#) at22 válasza Cinema hozzászólására (») Márc 8, 2018 /
 
Köszi. Inkább eladom nem foglalkozok vele
(#) FAZ1 válasza at22 hozzászólására (») Márc 9, 2018 / 1
 
A kép alapján gyanítom, hogy CSUPÁN a primer oldala főtt meg. Azaz - valamelyik dióda lett dróttá. Cseréld ki szerintem mind a négyet, meg hát .... azt a vasmagos szűrőt - és utána próbálkozzál. Vigyázz, mert ott mindenütt 230V van!

Én talán még az elkókat is kicserélném. de az a fekete hűtőbordás félvezető elem is eléggé gyanus.

Egyszer régen javítottam egy DVD lejátszó tápegységét.
Abban csaknem ugyanez volt a szitu. Dróttá lett a dióda, véle persze totál rövidzár, aztán persze pukkant a nagy elkó és füstöltek a többi dolgok.
Akkor egy kompakt fénycsőből bányásztam ki hozzá kondit, diódákat - és a fojtótekercset.
Egy óra múlva már működött.
Az ezekkel általában a nagy baj. hogy szinte folyamatosan és a nap 24 órájában teljes tápfeszültség alatt vannak (Stand-by állás) és bizony van nem egy olyan gagyi cucc, amelyik persze nem bírja az állandó és folyamatos áram alatti "kiképzést".
(ahogyan kis ferdeszemű barátaink mondani szokták - a "kici occó" alkatrészek ...)
(#) at22 válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
Köszönöm a válaszodat. Közbe már eladtam baráti áron. Olyan illető vette meg akinek pont ugyan ez a tv-e van , és donornak nagyon megfelelt neki
(#) Near hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Sziasztok!

Hozzám került egy tv. Egy idős bácsi bütykölt rajta szépen bele is van gányolva egy feltehetően nem gyári led meghajtó (Lehet gyári de eléggé érekes módját választotta a beszerelésnek.).
Többször is járt nála a tv minden alkalommal lehalt a háttér nem tudni mit csinált vele.
Toshiba: 46TL966 tv ről van szó.
A led meghajtón érdekes átkötések vannak és random egy elvágott sárga vezeték is lóg róla.
Amit eddig kiderítettem, hogy a táp nem küldi meg neki a 3x24v os betápot.
Gondolom vagy nem kap vissza jelzést vagy valami lehalt megint a meghajtón.
Mekkora feszültség kellhet a ledeknek? Le szeretném tesztelni őket, hogy nem-e azokkal van gond.
Illetve lehet kapni valahol ehhez ledmeghajtót? Lehet jobban járnék vele mint a jelenlegit bütykölni tovább.

Előre is köszönöm, kell még bármi infó kérdezzetek írom.
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Előző komment kiegészítés. Sötétben egy pillanatra van háttér indulásnál aztán sötétség.
(#) FAZ1 válasza Near hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Ha a TV bekapcsolásakor egyet villan, akkor talán még van ott mit keresned.
- vagy valamelyik kondi halhatott meg!
- vagy a háttérvilágítás LED-sorában az egyik LED dióda.
Vicces, hogy ezeket úgy nagy általánosságában egyből sorba kötik, aztán ha az egyik netán bedobja a törölközőt, jön persze a "régi jó karácsonyfa lámpafüzéres" hibakeresős effektus.
Persze ki kell mérni a rosszat ...

Régen simán azt mondták volna erre - Sziszifusz!

Nekem csupán sima 82-es Samsung TV-m van, de az kivételesen nem háttér-világításos.
Lapos is persze mint a fene. Évekig csak nézegettem be mögéje, hogy naa ejnye máá - hol van maga a TV egyáltalán? Állítólag valami körben keret-megvilágításos és persze ezért oly nagyon lapos.
Nálam pl. már durván 5-6 éve "gyűri az ipart" hiba mentesen.. ...
(#) Near válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 15, 2018 /
 
Valami hasonlóra gondoltam. Legrosszabb esetben komplett szalagot cserélek. De előtte egyesével végig megyek mindegyik leden hátha megtalálom a ludast.
(#) Near válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Sajnos arra jutottam, hogy a teljes szalag kuka. Előttem már piszkálták. Vezetősáv áthidalások égett/zárlatos ledek és még ki tudja mi. Van nekem itthon egy 40 colos kijelzőhibás samsung tvm annak a világítását át tudnám rakni viszont annak csak 2 csatornás meghajtása van ennek meg 4.
Gondoltam arra, hogy a samu ledmeghajtójával ügyeskedek. Ment is addig amig el nem felejtettem és csak az egyik szalagot dugtam be. Most persze megmakacsolta magát és kikapcsolt a samu táp. Na most mivel a hozzá tartozó alaplap már nincs meg nem tudom, hogy tudnám elindítani a tápot. Az on/off pin meg van de a mit mivel a kérdés. Illetve, hogy a két csatornás ledsort vajon meg tudná-e hajtani a 4 csatornás ledmeghajtó.
A samu tápja 268v-ot ad a ledeknek. (Ez lőn ráirva a csatlakozónál.)
Táp tipusa: Samsung pd46a0
A kapcsolását persze még meg kellesz oldjam. Sajnos bele való szalagot nem igen mernék venni mert nem tudom milyen állapotú a meghajtója. Ha tud itt valaki jó áron egy próbát megérne.
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Mivel kiderült a turpisság egy törött saruval neki estem a saját ledszalagjának. A 4 csatornából 3 at sikerült feléleszteni. A negyedik is él viszont az egyik led kontaktos. Labortápról hajtva csak az egyik kis pötyi világít benne a kettő helyett néha meg észhez tér. Kár, hogy teljesen szét lettek égetve a forrpontok...Na mindegy kitalálok valamit.
(#) FAZ1 válasza Near hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Ha a 3 pontos LED-ben csupán 2 kis pont világít, akkor azt simán el lehet dobni, mert a tokon belül van a valós hiba. Ráadás-ként szokás ezeket rendre sorba kötni, így persze a hibás LED az egészre nézve - szakadás!
Lehet persze itt-ott venni/beszerezni kis négyzet alakú és 6 lábú (lapos) SMD LED-eket, majd azzal bepróbálkozni ....
Azt azonban tudni kell, hogy szinte minden LED dióda csak kb. 2-3 V táppal megy, tehát ha túl sok LED van a szalagsorban, akkor azok végfeszültsége a LED-sor szummázott összegét jelenti.

Arra a 268 V-os tápra a szalagban legalább 88-92 darab LED van, ha pedig ilyen "egy tokban a 3 dióda" tipusú, akkor is majd 30 darabbal lehet számolni.
Persze - találkoztam én már olyan SMD LED-ekkel, amelyeknél 6 db. volt az egy tokba integrálva.
Nem beszélve a speciális (sárga kinézetű) LED telepekről, amelyekben meg egy csomó.
(#) Near válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Az egész szalag kuka. Labortápról össze vissza fényerőket kapok és van olyan LED ami teljesen más színhőmérséklettel világít. Sajnos a samsung tv háttere túl vastag nem tudom beépíteni.
Veszek hozzá másik szalagot. Valahogy le tudnám tesztelni a tv saját meghajtóját, hogy elindul-e?
Gondolom kéne egy műterhelés rá viszont nem tudom, hogy hány w teljesítményt ad le így egy ellenállás sor kiszámítása elég rizikós. Fákját nem szeretnék belőle készíteni.
Következő: »»   127 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem