Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   476 / 577
(#) Barret válasza fgyj hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Aztán miután meghallgatta a hangját,rájött,hogy az eredeti hangszóró sokkal szebben adja le a magas hangokat...
(#) Epu2 válasza fgyj hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Ez inkább vicces. A hallgató frekvenciaátvitele szánalmas. Inkább zörejeket visz bele.
(#) 20sz Jófiú válasza csapeter hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Végül is eltaláltad. Az, hogy a funkcióját nem látja el az más kérdés.
(#) fgyj válasza csapeter hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Megnevezted a magassugárzót - tényleg az lehetett az ismeretlen alkotó szándéka.
(#) Gobe54 válasza fgyj hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Lehet, hogy az volt a szándéka, de a párhuzamos elkóval csak levágta a magasabb frekiket. Ez a magassugárzó olyan mint a békeharcos, vagy a szűz prostituált. Úgy gondolom, hogy szakadt volt a hangszóró és a hallgató fémes zörejeit próbálta csökkenteni az elkóval.
ui.: Tudom a hasonlat kissé sántít de hirtelen ez ötlött fel.
(#) fgyj hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Nem a hangszóró helyettesítése lehetett a telefonbetét beépítésének célja: ugyanis az áram alá helyezett készülékben a hangszóró erős, mély hangon búg, a hallgató viszont hallgat
(#) uniman válasza fgyj hozzászólására (») Márc 17, 2018 /
 
Köszi...ez több mint érdekes! Alkotójának szándékát előttem továbbra is sötét homály fedi.
(#) hobbyjani válasza Gobe54 hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 1
 
Biztos az illető azt remélte ebből,hogy UFO-k jeleit fogja majd venni ezzel az újitással.
(#) Gobe54 válasza fgyj hozzászólására (») Márc 18, 2018 / 1
 
Akkor a hallgató hallgat a nevére!
(#) fgyj válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
De jó, hogy ezt írtad! Beugrott, hogy honnan kerülhetett a Jófogásra ez a Néprádió. A Filmgyár dobta most piacra azt a régi kelléket, amellyel Aladár fogta Köbüki adásait (A Mézga család különös kalandjai)
(#) fgyj hozzászólása Márc 18, 2018 /
 
Márc. 16-án 13:49-től 19:10-ig olvashattunk egy rövid beszélgetést a régi rádiók hálózati trafójának biztonsági kérdéseiről (messius kérdésére _BiG_ és Janó bácsi válaszolt). Hasznos volt, minden rádióbabrálgatónak meg kell szívlelnie a tanácsokat, saját érdekében. Azt azonban hiányoltam, hogy egyikük sem említette az autotranszformátorral szerelt rádiókat, amelyeknek még szigorúbbak a biztonsági tudnivalói (és amelyeknél még csak fel sem merülhet a védőföldelés ötlete).
Azt javaslom, hogy egy profi foglalja össze itt egy jól átgondolt kis cikkben ezt a fontos kérdéskört (én csak érdeklődő amatőr vagyok, aki szeretne többet tudni).
(#) _BiG_ válasza fgyj hozzászólására (») Márc 18, 2018 /
 
Nem kell sokat írogatni a témáról...

Egy elektromossággal babráló emberkének illik/illene ismernie a transzformátorok fajtáit és különösen azt a tényt, hogy az autotrafó nem választ le. Amíg ezt nem tudja valaki, ne nyúljon hálózati készülékhez. Tudom, szigorúan hangzik, de hadd ismételjem a közhelyet: az áram tudja a fizikát. Másik közhely: amit nem tudsz, na az a veszélyes, horribile dictu, megölhet.
Az univerzális készülékekben meg nem is szokott autotrafó sem lenni (pl. néprádiókba szereltek autotrafót, de csak azért, hogy a 220V-os hálózatokon is működjenek, és ne előtétellenállással fűtsenek), de ugyanúgy vonatkozik rá az, ami az autotrafósra.

Azonfelül, ha valaki bizonytalan, akkor idejön és kérdez. A tanultabbak-tapasztaltabbak meg válaszolnak. És legyen mindenkiben annyi önismeret és őszinteség saját maga irányába, hogy belátja, ha valami meghaladja a tudását. Viszont tanulni sosem szégyen, sőt.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2018
(#) tommeeka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Szia, egy kis reagálás az életvédelemre, egy ideje kötelező a fi-relé bekötése, egyre több lakásba van. Ha esetleg van valami áram szivárgás a fém vázra, gombokra, ahol a normál felhasználó is hozzáérhet, akkor le kellene, hogy oldja a relét, ha jól gondolom..
Az a baj, hogy ez csak a rányúlásnál derül ki és nem a konnektorba bedugás pillanatában, ha jól gondolom.
(#) hobbyjani válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A legjobb és legegyszerűb megoldás mindekinek a fázisceruza,ha univerzális készűléket bontunk ki,próbálgatunk,akkor egyszer a fázisceruzát rátesszük a sasszira és ha világit ,rögtön megforditjuk a konnektort.
(#) tommeeka hozzászólása Márc 19, 2018 / 1
 
sziasztok,
olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy van egy Videoton R4932-es csöves stereo rádióm és vettem hozzá egy Sony ST-A35L típusú rádió tunert(amit még rendbe kellett raknom, mert skálaizzója kiégett, olyat kapni már nem lehetett, illetve a sávválasztó kapcsolója tönkrement, de ezeket nagy örömömre sikerült megoldanom ) .
Az a lényeg, hogy amikor rákötöm a videoton bemenetére a rádiót (mindenféle kapcsoló variációt kipróbálva) sajnos nagyon halkan szól a rádió.. Ez azért van mert túl gyenge a kimeneti szintje a tunernek? vagy esetleg hibás?
Esetleg, ha lenne valakinek a sonyhoz egy leírása, azt megköszönném.
köszönöm előre is a segítséget
(#) hobbyjani válasza tommeeka hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Próbáld ki más erősitővel és ha megy,akkor érzéketlen a VT erősitője,akkor kell épiteni hozzá egy előerősitőt pl valamilyen dual OPA-val,vagy tranzisztorokkal.
(#) _BiG_ válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 19, 2018 / 2
 
Önmagában ez a dugó (és nem konnektor) forgatás sem biztonságos megoldás. Elegendő egy gyenge nulla-kötés a körben, és egy erősebb fogyasztó bekapcsolása ugyanarra a körre, kész az áramütés!
Univerzális készüléket áram alatt nem babráljuk, csak ha van leválasztó trafó! Vagy legalább erős gumikesztyűt húzzon a babráló.
(#) Stewe válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Aki pedig szokott ilyeneket babrálni, annak legyen egy pár száz wattos leválasztó trafója! Minden ismeretlen készülék veszélyforrás, vagy mert régi, vagy már belepróbálkozott valaki. (Ha nagyon igényes, akkor 110V, 127V stb. leágazásokkal, mert akkor szinte bármihez hozzá tud piszkálni.)
Sokkal olcsóbb mint a gránit....
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
(#) Janó bácsi válasza tommeeka hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Én azt sem nagyon értem, minek egy működő rádió elé, egy másik rádiót kötni. De legyen. Valószínűleg el van kötve a csatlakozó. A VT-nek DIN bemenete van, ami 0.5V-on jár, a Sony -nak meg RCA kimenete, ami 1.5 V-os. Tehát ha jó a Sony kimenete, akkor nem hogy gyengébb, hanem háromszor erősebb jel jön le, amit még majd osztani kell, hogy ne vezérelje túl a VT rádió bemenetét. Persze ez hangszín problémát is okozhat, az osztót majd kompenzálni is kell a magas hang kiesés miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
(#) tommeeka válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
köszi a választ,Igazából még a ccir-oirt átalakítót nem volt időm bedobozolni, keleti URH-n meg nem jön be sokminden..na meg azt gondoltam, hogy veszek egy analóg rádió tunert, ami talán jobb, mint a régi csövesek és addig meghajtatom vele.. Így akkor ez nekem sajnos nem fog összejönni.. Egyébként telefon audio kimenetről tökéletesen működött a videoton..
Normális antennát is beszereztem, szóval apránként minden
(#) hobbyjani válasza Stewe hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Már nagyon régóta javitok tévéket,a csöves koszakban egy pár orosz példány kivételével mind ilyenek voltak,de volt félvezetős is aminek a fázis a sassziban volt,bevallom, hogy sokszor kézzel is fogtam meg a fázist,az csak akkor vág oda ha a lábadon keresztűl megy az árram (ne kisérletezzen azért senki se ezzel),ha száraz deszkán,vagy gumin állsz nem okoz árramütést,a jó szocialista szervizekben a főnökeink nem adtak nekünk leválasztótrafókat,mindenki csinálta a munkáját ahogy tudta.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
(#) hobbyjani válasza tommeeka hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Akkor hibás a tuner nem ad ki elég nagy jelt
(#) hobbyjani válasza tommeeka hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Irjál privátban,nekem meg van a könyve a rajzzal,elküldhetem neked emailben
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
(#) Janó bácsi válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 21, 2018 / 1
 
Ez persze nem így volt. A Magyarországi szervizekben (GELKA, RAVILL, RAMOVILL, stb) illetve a gyári márkaszervizekben igen is kötelező felszerelés volt a munkaasztalokban a kettős leválasztó trafó, és a gumiszőnyeg, amit a munkavédelmi felügyelőség évente, kétévente ellenőrzött is. Erről jegyzőkönyvnek kellett lenni, és ennek hiánya komoly büntetést volt maga után. De ellenőrizték a "maszek" szervizeket is, úgy hogy a be nem jelentett sufni műhelyeken kívül mindenhol szigorúan vették a munkavédelmet. Sokkal szigorúbban, mint manapság. Sajnos így is voltak balesetek, sőt halálesetek is, ami bírósági eljárást volt maga után, úgy hogy minden szerviznek elemi érdeke volt a munkavédelmi előírások szigorú betartása.
(#) hobbyjani válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Csak én akkor nem Magyarországon dolgoztam,hanem a balkán Sepsiszentgyörgyön.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
(#) Stewe válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Esetleg az illesztést is meg lehet nézni, nem terrheli-e le túlságosan a tuner kimenetet. Mérni kell összekapcsolva, és szétválasztva is.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Minálunk a szervizasztalban volt trafó. Aztán bedugták a 2kW-os villanykályhát. Mert nagyon büdös volt a trafó, kiszereltük. Azután volt egy TV, amihez hozzáragadt a kolléga. Én meg néztem, hogy elindult a televízió felém. A kérdés, ami hirtelen felmerült bennem, hogy elkapjam, vagy elugorjak előle? Ha nem láttam volna előre, hogy a képcső nyakkal lefele fog a földön landolni, akkor lett volna időm áramtalanítani, így viszont a lezuhanó készülék áramtalanította önmagát. Utána mondta az illető, mi tartott ilyen sokáig? (Nekem csak 2 másodpercnek tűnt az egész.)
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018
(#) fecameca válasza tommeeka hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Van benne muting áramkör is. Mérni kellene kimenőjelet, illetve hogy a muting nincs-e valamiért némításban leragadva. Másik erősítővel kipróbáltad már azt a tunert? A Sony service manualja az elektrotanyáról letölthető:service-manual Én is abból vettem ki ezt a rajzot.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2018

sony.jpeg
    
(#) tommeeka válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 21, 2018 /
 
Elvileg írtam, nem tudom megkaptad e..
(#) Moderátor hozzászólása tommeeka hozzászólására (») Márc 22, 2018
 
Na, ennek fuss neki még egyszer, immár rendes helyesírással!
Következő: »»   476 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem