Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   590 / 964
(#) bolond6 hozzászólása Ápr 2, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy sorkapcsom (ilyesmi), melyben kapcsonként egy 1x6x18 mm-es lemezre egy-egy 6x6 mm-es lemezzel lehet rögzíteni a vezetékeket csavar segítségével. Minden fém rész mágnesezhető anyagból készült (valamilyen ötvözet lehet, mert a mágnes nem vonzza olyan erősen, mint a sima acélt). Reális lehet a műanyag házon szereplő 400 V 15 A érték?
(#) Bakman válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Déjà vu: Bővebben: Link.
(#) gyuszo válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Ha a gyártó ennyit írt rá, akkor ennyivel terhelhető, többel nem.
Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Ha egy lakás elosztótáblája ilyen, erre 25 A a legnagyobb terhelhető áramerősség, teljesítményigény bővítésnél ezt figyelembe kell venni.

FKA.jpg
    
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Szép nagy sorkapocs.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Igen, de ha valaki 32 A-re bővít, ilyen ottmarad, akkor nemcsak a malac sül meg a sütőben.
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Értem én, de a kérdés valamilyen sorkapocsra vonatkozott.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
A valamilyent, azt mindannyian nagyon jól ismerjük, ezzel gyakran lehet találkozni.
(#) llax válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Ez nem kifejezetten "erőátviteli" sorkapocs, ha meglévő méretei olyanok, mint a linkelt adatlapon, 1,5mm2 sodrott-érvéghüvelyes vagy 2,5mm2 tömör vezetékig használhatod. Tiszta vezetéket bekötve, csavart rendesen meghúzva bírnia kell a 16A-t, de ha tartósan nagyobb néhány A-nál a terhelés, valami mást néznék helyette.
A fém részek nem védettek eléggé megérintés ellen, így a hálózati feszültségen használata meggondolandó, mélyen valami berendezés gyomrában elmegy, könnyen nyitható elosztódobozban a használata kerülendő.
Mágneskapcsolók, egyszerű vezérlések körül a vezérlő feszültség számára jók az ilyenek, ott nincsenek nagy áramok és kifejezetten jól jön, hogy egy blokkba 4 vezetéket is be tudsz kötni.
(#) bolond6 válasza llax hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Köszönöm.
(#) Skori válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 2, 2018 /
 
Villás saruval célszerű bekötni, úgy jól bírja a strapát.
(#) Gafly hozzászólása Ápr 8, 2018 /
 
Napi jó cselekedet. Jó nagy szél van felénk egész nap. Ahogy megyek az utcán, kiböki a szemem, hogy lóg le az oszlop mellett egy alu sodrál. Megnézem alaposabban, a szemben lévő ház betápja, csak a két fekete tartja, a sodrál elszabadult, az lóg le az oszloptól olyan méterre. Aha, mondom magamban, kétfázisú bekötés, nulla szakadás Elmű oldalon. Mivel jófej akartam lenni, becsöngetek. Végül kijött egy idősebb nő. Mondom neki, hogy baj van a villannyal. Mondja hogy nincs, minden működik. Mutatom neki, az oszlopról elszabadult vezetéket. Mondom neki hogy ez nagyon veszélyes lehet, és azonnal jelentse be az Elműnél, és azt is hogy mit mondjon. Valószínűleg még ma kijönnek, addig viszont ne használjanak lehetőleg elektromos készüléket. Megköszönte és szerintem visszament főzni tovább a vasárnapi ebédet.
Kérdés hogy komolyan vette-e? Tulajdonképpen viszonylag új építésű ház, remélhetőleg van elfogadható földelés kiépítve, meg a gáz és EPH miatt észre sem veszik. Attól félek, hogy csak legyintenek rá...
Nem tudom mennyi az Elmű válaszideje ilyen esetben, de azon gondolkozom, hogy ha délután még nincs megjavítva, akkor én (is) bejelentem. Jobb kétszer, mint egyszer sem elv alapján...
Vagy túlreagálom a dolgot?
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 8, 2018 / 1
 
Úgy látom már meg is csinálták.
Akkor az öreglány mégiscsak komolyan vett, és az Elmű is ugrott rögtön
(#) Mekk_Elek válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Szia Gafly! Nem ismerem azt a szót, hogy sodrál, nem az alu, szigetelés nélküli, sodrott vezetékre gondoltál (sodrony)? Ha igen, ez volt elszakadva és ebből arra következtettél, hogy nulla szakadás van? Nem lehet, hogy ez csak a két fekete vezeték tartóvezetéke volt? Úgy tudom elképzelni, hogy ez a sodrony tartotta a két fekete vezetéket (fázis, PEN) és ez szakadt el, emiatt lógott a két fekete vezetéken a bekötés. Végül is meg volt a napi jó cselekedet, mert előbb-utóbb eltört volna a két vezeték és akkor tényleg gondok lettek volna a háznál.
(#) amitech hozzászólása Ápr 8, 2018 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a Wago alupasztája használható az átlátszó-narancs karos kötőelemekkel is, vagy csak a bedugós verziókkal? 2,5-ös tömör aluvezetéket kellene összehoznom 2,5-ös sodrott rézzel. A pasztából kerülhet a sodrott réz vezetékre is? Tömör verziónál úgy láttam, hogy teljesen fel kell tölteni a kötőelemet.
(#) Gafly válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /
 
Felénk az utcában végigfutó csupasz drótra van rákötve az összes a házba bemenő csupasz drót.
A négy hosszában futó fekete drót közül egyre vannak kötve a lámpák. A házakhoz meg a maradék három, a csupasz drótra tekert feketékről leágazó egy, kettő, vagy három fekete drót megy be.
Kivéve nálam, mert ott a földkábel két fekete és egy barna ere megy a feketékre, a kék ér pedig a csupaszra.
Gondolom így már érthető...
(#) (Felhasználó 116638) válasza amitech hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Használható az oldható összekötőkhöz is.
(#) bakos13gab hozzászólása Ápr 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Olyan technikai tanácsot szeretnék kérni, hogy durván sodrott, szektor alakú, 35mm2-es EAYY-J eret hogyan végződtessek egy HLAK fővezetéki sorkapocsba? Indokolt érvéghüvely használata vagy nem? Kaptam többféle tanácsot már, többen érveltek mellette, hogy felesleges hüvelyezni. Problémás is lenne, nekem krimpelőm csak 10mm2-ig van.
(#) Bakman válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Én eleve nem kötnék ilyen vezetéket ilyen sorkapocsba. A csavar be tud menni az erek közé (mindegy, hogy van-e érvéghüvely vagy nincs), nem szorítja le az összeset.
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Értem, akkor mi lenne a megoldás?
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Ebben a sorkapocsban a csavar majdnem kitölti a teljes keresztmetszetet.
(#) Bakman válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Tudom, de akkor is nyíró hatása van, alumíniumnak nem is kell több. A melléklet szerinti sorkapcsot javaslom inkább. Van több, hasonló kivitelű, méretből is van választék bőven.

sorkapocs.jpg
    
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Á, lifteset. Van ez 35mm2-ben is?

Nem fog rajta nagy áram folyni. A betáp 3x16A és egy kisebb családi ház.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2018
(#) Bakman válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
35-össel hetente dolgozom de van 50 mm2-es is. Nálunk, ipari környezetben, nem is engednek más típust használni, függetlenül attól, hogy milyen vezetéket szánunk bele (természetesen a megfelelő méretűt kérik).
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Jól megszivattam magam ezzel a kábellel. Jót akartm, mert 75 méterre van az óra, hogy majd jó lesz bővíteni stb. Erre ennyi nyavaja a kötésével.
(#) Bakman válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
Szerintem nem szivattad meg magad, a gazdát sem. Sőt! Az esetleges későbbi bővítéskor jól fog jönni, a távolság miatt is jó, egyedül a megfelelő sorkapcsok beszerzése lesz az extra.
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
Anyám a gazda.
Nem akarom már az életemben felásni, meg szomszéd alatt megy ebből 50 méter stb. Leraktam egy 4x25-öst éjszakainak is, bár az nem lesz beköttetve egyelőre.
(#) bakos13gab válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Van még egy kérdésem. Facebookon szét lettem oltva, amiért a házban erről visszaállok az utolsó 1,5 méteren 10-es Mkh-ra külön védelem nélkül. A kábelfogadó doboz az előszobában van, közvetlenül a lakáselosztó alatt.
Ismerem a szabályokat, hogy keresztmetszet váltásnál biztosítás stb.
Én úgy voltam vele, hogy 3x16A-ra minek biztosítsam újra, illetve a reg szerelő sem hiszem, hogy 25-ös rézzel kötni be kinn az órába.
Plusz kiszámoltam és a feszültségesést figyelembe véve a 10-es Mkh terhelhetősége jobb azon a 1,5 méteren, mint a 35-ösnek a 75 méteren.
Lehet, hogy nem teljesen szakmai a dolog, de én nem látok ezzel problémát.
(#) sámli válasza bakos13gab hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Bár ott értelmetlennek láttam beleszólni a vitába, én se tennék külön biztosítást.
Következő: »»   590 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem