Fórum témák
» Több friss téma |
Én érteném a segítő szándékot, de az ember feltesz egy technikai kérdést. Tök véletlenül beírom, hogy 10-essel megyek tovább és szét trollkodnak. Nem tudtam eldönteni, hogy a szövegértéssel van gond egyeseknél vagy ennyire szakmaitlan, hogy nem lehet ezt megemészteni?
Én úgy tudom, hogy a védelmet mindig a leggyengébb láncszemhez kell méretezni. Szóval ha sorba kötsz egy 35mm2-es és egy 10mm2-es vezetéket akkor a védelmet a 10mm2-hez kell igazítani. Ha a szakasz előtt akkora biztosíték van, hogy a 10mm2-t ne lehessen túlterhelni akkor szerintem semmi gond.
Szerintem is ez a helyzet. Az még lehetne, hogy egy ipari létesítmény stb. és ha nem nézi meg senki mire köt rá, lényegében a 35mm2-es vezetékre ráadhatna 70A-t is, de ez elég szélsőséges helyzet és itt ilyen nem is fordulhat elő. Még az is eszembe jutott, hogy párhuzamosan kapcsolom a két berakott kábelt a kisebb disszipáció miatt. Na ez már totális csőd volt másoknál.
![]() Kérdem én, ha mindkét kábel elbír 50A felett bőven, akkor mi lenne baj 16A esetén? De persze tudom, hogy ilyenkor normál terhelésen a kisebb leég idővel.
Ipari létesítmény? Jó vicc. Múltkor lett lehúzva egy ipari létesítmény betápja, 4x150mm2-es Al földkábel. Bent az épületben keresztmetszet csökkentés 16mm2-re! Kint a 150mm2 bekötésénél a fogyasztásmérő szekrényben 25A-es főbiztosíték lett feltéve. Na azt volt szép bekötni. És hogy miért? Akkor építkeztek, ahhoz elég volt 3x25A de ha már építkeznek lefektették a végleges betápot is.
Mért nem viszed be az elosztóba a földkábelt? Tudom macera, de azért az lenne az igazi.
A földkábel fogadójába érdemes lenne mégis betenni egy ilyet, akár leválasztás céljára is.
Sok az a 75 m. ![]() Azért a 32 A-est ajánlom, mert ebbe beköthető a 35 mm2 vezeték. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Ez részben egy kész helyzet. Az előszoba 2 éve lett felújítva. akkor előkészültem több dologgal, mert még nem lehetett tudni, hogy 1 év múlva vagy csak 10 év múlva lesz új csatlakozás kiépítve. Nem akarom szétvésni újra a falakat.
3x12-es elosztó van beépítve. 4x35mm2-es vezetékeket el nem tudom képzelni, hogy zsúfolnék ott be.
E mellé érkezik be az éjszakai kábel vége is, ahhoz is kell hely.
Sziasztok!
Van valami szabvány arra, hogy a földelt hálózati aljzatban (szemből belenézve) a jobb vagy bal oldal a fázis? köszi szépen!
Nincs de többen kötjük balra mint jobbra.
Elvileg csak annyi megkötés van, hogy egy szerelésen (épületen, objektumon) belül mindet ugyan úgy kell kötni.
De a fázist szokják balra kötni, ez nem szabvány inkább szokás. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Köszönöm mindkettőtöknek!
Akkor nálunk anno a szokások ellen "lázadó" villanyszerelő árt, mert mindenhol jobbra van kötve ![]()
A márkásabb konnektorokon jelölve is van, ha jól emlékszem jobbra.
Nekem még úgy mondták az öreg szakik,mint a vizet,bal a meleg(fázis),jobb a hideg(nulla).
Ezt azért szokták bal oldali "lyukba" kötni mert az emberek, pfff ~80% jobb kezes. Ez úgy függ össze hogy ha gyerek jobb kezes akkor mindig a jobboldali lyukba fog piszkálni. Ha bal a kezes a gyerek akkor a baloldali lyukat fogja piszkálni s ezért jobb oldalra kerül a fázis.
Egy új, illetve hálózat felújításnál Én mindig avval kezdek hogy leinformálom milyen kezes a gyerkőc, vagy a tulaj. Elsősorban gyerekek védelmére van, felnőttnek csak van annyi esze, hogy nem piszkál bele 100-as szeggel ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Eléggé kuruzsló módszernek tűnik a balesetvédelemben.
![]()
Vessetek rám követ, de nekem szakközépben szakmai gyakorlaton azt mondták : nincs rá szabvány (akkor!) de jobbra kössük a fázist, mert vizsgán egy jeggyel rosszabb vár a vizsgázóra aki majd nála vizsgázik ha nem így tesz... (Banán tanár úr volt ha valaki esetleg ismerné, Jb. Liska, múlt század)
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2018
Biztos bal kezes volt.
![]() Mellesleg Szlovákiában és Csehországban szabvány szerint balra kötjük a fázist, mivel itt a dugót nem lehet megfordítani. Magyarországon sok értelme nem volna, lévén meg lehet fordítani a dugót.
A fogyasztásmérőnél, a kismegszakító táblákban, a legtöbb Fí- relénél, méretlen hálózaton a nulla, illetve a PEN vezető mindig a jobb oldalon van. Nem az a lényeg, melyik oldalon van a fázis. A nulla legyen jobb oldalon.
A varázsszó "legtöbb", tehát nem mindegyiknél. Csak egy fázisú ipari dugaljaknál van bekötési sorrend.
A "legtöbb" jelzőt a Fí relékkel kapcsolatban írtam, a vesszőknek jelentősége van !
Elárulom, a kiselosztókban sem egységes
![]()
Lehet, de ha tippelnem kellene akkor angol tudósok bebizonyították
![]()
Például itt vagyok én, jobb kezes vagyok és gyermekkoromban elsőre a bal lyukba piszkáltam bele. Szóval van benne valami.
![]()
Ilyen elgondolás mentén eldönteni, hogy melyik oldal legyen a fázis és ezt tudatni a szülőkkel is, alsó hangon is butaság és vajákolás. Legalább nevettem egy jót.
![]()
Megjegyzem itt az Angol dugóknál is a bal a fázis, es még egy biztosítékot is beletuszkoltak a dugóba... Az ipari, "kerek" 16 vagy 32A -es szintén. Némelyik 3 fázisú, még be is van szinekkel pöttyözve a fázishelyes bekötésért, R,S,T, csak itt L1,L2,L3 a jele.
Nagyszerű érzéked van a fázis megtalálásához! Nem vagy másodállásban fáziskereseő???
![]()
Idézet: „a PEN vezető mindig a jobb oldalon van.” Ezt azért átgondolnám. Szerintem nincs semelyik oldalon.
A meretlen halozatokon alkalmazott szekrenyekben jobb oldalon van a PEN vezeto. A figyelmes, erto olvasas jo dolog...
Idézet: „A "legtöbb" jelzőt a Fí relékkel kapcsolatban írtam, a vesszőknek jelentősége van !” Tényleg jelentősége van ![]() A meretlen halozatokon alkalmazott szekrenyekben jobb oldalon van a PEN vezeto. A figyelmes, erto olvasas jo dolog... Az értő irás úgyszintén. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |