Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   592 / 960
(#) Busz hozzászólása Ápr 15, 2018 /
 
Üdv!


Házam előtt közvetlen megy el a 22kV-os villanyvezeték, annyira előtte hogyha kilépek akkor rögtön fölöttem van.

A kérdés az hogy hogyan lehet megoldani a gáz, víz stb csöveket hogyha leszakad a vezeték akkor a házban ne legyen áramütés?
Mert ha leszakad akkor a kerítés is rögtön áram alá kerülhet.
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Ápr 15, 2018 / 2
 
Ha a vezeték leszakad akkor a központi automatika (zárlatvédelmi megszakító) azonnal áramtalanít. Amire vigyázni kell, hogy lehet (nem ismerem a központot) megpróbál visszakapcsolni egy bizonyos idő után, ha továbbra is zárlatot érzékel akkor újra lekapcsol. Ezt a próbát akár többször (elvileg háromszor) is elvégzi, majd végleg lekapcsol és csak manuálisan lehet visszakapcsolni a szakaszt. Pont ezért, ha leszakad a vezeték semmi esetben sem szabad megfogni, vagy a közelében tartózkodni. Illetve ha leszakad elképzelhető, hogy a központ nem érzékeli (túl magas a zárlati hurokellenállást, nem alakul ki elég áram a zárlati megszakító aktivizálódásához) és szikrázva "pattog" a huzal a földön. Ilyenkor a legokosabb, ha apró lépésekben eltávolodunk a vezeték mellől. Semmi esetre sem nagy lépésekben futva mert áramütés érhet (lépésfeszültség). Természetesen a szolgáltatót értesíteni kell, pontos cím alapján ők tudják melyik szakaszt kell feszültségmentesíteni.
A csőhálózaton kell lennie EPH-nak és ennek le kell lennie földelve. Amit megtehetsz az az, hogy a kerítést is leföldeled (földszonda) ezzel növelve az esélyt arra, hogy a központ észrevegye a zárlatot.
De hidd el, ha a 22kV-os vezeték leszakad azt észreveszitek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2018
(#) Busz válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Észrevesszük rögtön épp ez az, a probléma az hogy az akkora áram hogy egy sima földszonda ugyan nem véd meg tőle szerintem.
Kiolvasztja a kerítést is...

Itt sem kapcsolt le az automatika:
https://www.youtube.com/watch?v=RBLJBYO2SDQ
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Ugyan nem ismerem a statisztikákat de könnyen lehet, hogy előbb ütnek el, mint ahogy a leszakadt vezeték miatt áramütést szenvedsz.
(#) elektroncso válasza Busz hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
A legjobb védekezés a megelőzés. Ezek a vezetékek csak úgy maguktól nem szakadnak le. Ha nincs a közelben fa aminek letörő ága le tudja szakítani akkor nem fog leszakadni. A kismadarak alatt nem szakad le, a gólya meg nem tud rajta megállni.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Ha jól emlékszem, a 90-esekben volt egy haláleset, a kerítésre esett rá a vezeték, és a néni meg kinyitotta volna a kiskaput.
(#) llax válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 15, 2018 / 1
 
A lakóhelyem közelében néhány hete szakadt a középfesz vezeték, minden külső behatás nélkül (órákon át 80-150V hálózati feszültség). Belterületi ingatlant is érintett a dolog, a tűzoltóknak is adott némi munkát (izzó tetőszerkezet). Ugyanekkor néhány száz méterrel odébb is javítani kellett, mindezt éjszaka. Jó idő volt, nem volt sem nagyon hideg, sem ónos eső, sem nagy szél.
A hálózat ezen szakasza néhány éve lett kompletten cserélve... Azóta egyre több oszlopközbe tesznek extra oszlopot, a cserekor az oszloptávolság nem változott (a régi mellé, néhány méterre tették az újakat), csak a vezetékek távolsága lett sokkal kisebb.
Szerk.: március 16.-án történt az eset. Linkelhetném az erről szóló cikket, de a fele sem igaz...
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2018
(#) ötfelezős válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Nálunk ez úgy van, hogy kompenzált hálózat, leesik egy vezeték, 2 másodperc várakozás (hátha ív, és hátha elalszik az ív), bekapcsolódik a földzárlati áramnövelő ellenállás, ekkor tudja kiválasztani a védelem az illetékes kivezetést, 1 másodpercnél kisebb szelektív időlépcső után KI, rögtön BE, rögtön KI, 1 perc múlva BE, és vagy rögtön KI, vagy semmi, ha van földzárlattartás.
(#) ötfelezős válasza llax hozzászólására (») Ápr 15, 2018 / 1
 
A rendszerbe bele van építve, hogy a fogyasztók betelefonálnak, hogy két fázisban a szokásosnál jóval kisebb a feszültség, ekkor kezdik el keresni a folytonossági hiányt. Ha nem szól be senki, akkor sokáig fennállhat a dolog. Ez már csak ilyen.
(#) llax válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Ez nálam is be van építve Biztosan égnek a vonalak, minek telefonáljak még én is. Aztán vagy mégsem volt így, vagy a szolgáltató reagált nagyon lassan. A szerelők kb. 1,5 óra alatt megoldották a dolgot, de a megjelenésükig és feszültségmentesítésig órák teltek el, ez alatt csak telefonáltak néhányan az érintett kb. 150-200 fogyasztási helyről (az újságban 50-et írtak...). Vagy addig is mindenkinek regisztrált szerelő hívását javasolgatták?
Amúgy a lakóházat érintő (nagyobb) problémáról csak másnap értesültem (az távolabb történt), én csak azt láttam, hogy tőlem kb. 300 méterre, külterületen szerelnek egy ideig (kb. 1 órán át).
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2018
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
Ettől azért sűrűbben ütnek el embereket az utcákon. Szerintem felesleges ezt a dolgot túlreagálni.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2018 / 1
 
A statisztika addig szép dolog, amíg nem a családod tagjaira csap le.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
Már vártam ezt a hozzászólást. Ezen az alapon egy atomvillanást is kibíró bunkerben is lehet élni igaz, annak is megvannak a veszélyei.
(#) ötfelezős válasza llax hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
A szakadás valóban elég ritka, emiatt erre nem gondolnak először, ez természetes emberi tulajdonság, ugyanez megvan a körzeti orvosnál is, aki februárban a hőemelkedésre és szipogásra azt mondja, influenza, és gerincvelőből írja a szokásos receptet. Ezért kell sok embernek bejelenteni, és akkor a szürkeállomány összekapcsolja a bejelentéseket egy másik jelenséggé.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
Második mondatodból ítélve nem, nem ezt vártad.
Említett öreg néninél közte és a helyi nagyfőnök között a rokonsági fok már csak az egész emberi fajhoz kapcsolható, és mégis az eset hatására ott több, mint 10 évig nem tartottak földzárlatot. Szóval azért ha a valószínűtlen bekövetkezik, akkor az érzelmi reakciót okoz.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
Félreérted az egészet. Ha ennyire felkészülsz minden bajra, meg sem mozdulhatsz, ugyanakkor a mozduatlanságnak is megvannak a káros mellékhatásai. Tehát ez egy olyan ördögi kör, amiből nem tudsz kilépni. Egyszerűen vannak dolgok, amelyeket felesleges túlaggódni, ez is olyan.

Igen, ezt vártam, a felesleges félelmet. Jobb félni mint megijedni? Nem túl jó az élet ha az ember folyamatosan fél. Ugyanakkor tisztán tükröződik a magyar (számomra fefoghatatlan mértékű) pesszimista mentalitás is ebben a szállóigében. Itt a tavasz, lassan a nyár, mozgás kifelé a szabadba!
(#) lelkes amatőr hozzászólása Ápr 17, 2018 /
 
Sziasztok,
Egy berendezés szigetelési ellenállását mérem a vezetők és a test között 100,250,500 Volttal.
Miért van, hogy a mérőfeszültség növelésénél a mért ellenállás érték is növekszik? Nem fordítva lenne logikus?
(#) Bakman válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Van valamilyen nagy értékű ellenállásod (10 - 100 MOhm)? Azzal lehetne tesztelni a műszert, az biztosan állandó értékű.
(#) lelkes amatőr válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Van egy 10 MΩ-os pontos ellenállásom, azt elég pontosan mutatja. (a szoba hőmérséklete: 22 °C, páratartalom: 56%)
(#) sámli válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
A mérést gondolom váltakozó áramú műszerrel végezted. Ebben az esetben impedanciát mérsz. Állandó feszültség, állandó mérőáram. Vajon mi változik?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2018
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Akkor változhat az ellenállás, ha a feszültség nővelésével a frekvencia is változik, a kérdésnél maradva, csökken. Csökkenő frekvencia, növekvő impedancia.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Hát nem egészen
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Mit rontottam el?
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Végtelenül leegyszerűsítetted a helyzetet, önmagában igazad van, de vannak a körben egyéb összetevők is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Impedancia
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2018
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Induktív "zárlat" kizárva, mert azt a műszer feszültségtől függetlenül egyaránt jelezné. Kapacitív csatolás esetén, ami biztosan van, állhat elő a jelenség. Ugyanakkor a szigetelési ellenállásvizsgáló műszerek DC feszültséggel mérnek.

Nem kell ezt bonyolítani.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Szerinted például a Megger DC feszültséget ad ki?
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
Szerinted lelkes amatőr Meggerrel (jelentsen ez nálad bármit is egy márkanéven felül) mér? Nem írt erről semmit. Viszont, ha már ennyire értesz hozzá, írhatnál pár konkrétumot leszállva a magas lóról, hátha tanulunk belőle. Az "Állandó feszültség, állandó mérőáram. Vajon mi változik?" c. kérdések kb. sehova sem vezetnek, mert ha a feszültség és az áram állandó, akkor az eredő ellenállásnak is állandónak kell lennie, lévén az áram alakul ki feszültség hatására, hacsak nem bukkant fel valahol egy új törvény a fizikában.

Lehet, hogy létezik AC kimeneti feszültségű szigetelésvizsgáló de én még nem hallottam olyanról, szívesen megnéznék egyet.
(#) sámli válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 /
 
A megger nem csak egy márkanév. Anno és manapság is így hívják a hagyományos "tekerős" szigetelés vizsgáló műszert (természetesen szakzsargon). Ha még nem mértél ilyennel, nincs tapasztalatod az adott témában. A kart lassan tekerve a műszer mutat egy értéket. Növelve a sebességet (gondolom abban egyetértünk, hogy ebben az esetben növekszik az indukált feszültség és a frekvencia is) azt tapasztalod, hogy a műszer egyre nagyobb értéket mutat. Amennyiben a linkelt oldal nem győzött meg, talán egy ilyen gyakorlati tapasztalat meggyőz arról, hogy a műszer által mutatott impedancia egy ilyen esetben bizony nem állandó érték.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2018 / 1
 
Most is lehet kapni a jobb szélen reklámozó cégnél.
Kurblis állandó mágneses generátor. A feszültség és a frekvencia a tekerő szaki erőnlétének függvénye. Mérőfeszültség ~500 V AC. Hibamegállapításra megfelel ~50-60 éve.
1000 V-os szigetelésvizsgáló
(#) Bakman válasza sámli hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Tehát a gyárban hibásan tüntetik fel rajta a polaritást? Szigetelési ellenállást mért lelkes amatőr, azt pedig DC feszültséggel illik mérni a szabvány szerint.
Következő: »»   592 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem