Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   172 / 188
(#) Skori válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Szia!
A kapcsolás amit beraktam low drop stabkockát használ, tehát kb 6V-tól 9V-ig bármiről mehet, akár 2db lítium celláról is.
Ha megnézed az SI2307 adatlapját, a 2. oldalon szerepel, hogy 4,5V gate feszültség mellett tipikusan 0,1ohm körüli a vezetési ellenállása. Tehát igen, biztonságosan kinyit 5V-ról.
Ezt továbbgondolva, a stabkockát elhagyva, elképzelhető, hogy a powerbankról is megy.
Amúgy az ebay-es linked azért érdekes, mert ennyiért komplett (akku nélküli) powerbank is kapható, amiben kb. ugyanez a panel van. Csak bele kell tenni egy 18650-es cellát.
Viszont kérdés, hogy a powerbank-ba beépített 5V-os kapcsolóüzemű konverter nem zavarja-e az LC mérőt - ezt ki kellene próbálni.

A saját LC mérőmben egy roncs DVD játszóból bontott töltő-mélykisütésvédő elektronika van, ami két cellát kezel, csak a sönt ellenállását cseréltem nagyobbra, hogy kisebb árammal töltsön.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
(#) Skori válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
(#) Ge Lee válasza soskajoska hozzászólására (») Márc 27, 2018 / 1
 
Nekem az LCM2 egy mellé épített 34063-al felépített konverterről megy, 1db lion akkuról. A piros vonal bal oldalán van a műszer, a jobb oldalán a konverter. Különálló egységet alkot, a műszert két átkötéssel (rövid huzallal) lehet összekötni a konverterrel, így bármikor szét is választhatóak.
A műanyag dobozban úgy néz ki hogy benne van az LCM2, az AVR-es alkatrész teszter, mindegyik nyákján egy konverter, és 1db lion cella van az egészhez. Egy átkapcsolóval tudom kiválasztani hogy a kettő közül melyik műszert akarom használni.
A konverter ha jól emlékszem még 2,8V-ról is megy, alatta lekapcsol, nem meríti túl a cellát. A teszterben van feszültségmérés, azzal egy nyomógomb segítségével bármikor meg tudom mérni a cella feszültségét is.

lcm2.jpg
    
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Szia!
A linket csak gyorsan kikerestem. Nem ez van, hanem egy olyan, ahol a panel két oldalán alul és felül egymással szemben vannak az USB csatik és 150-170 Ft között volt egy db ára.
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Azt nézem, hogy a TSM2301CX, vagy a TSM2305CX még jobb is, mivel ezek már 2,5V G-S feszültségnél is biztonságosan kinyitnak, sőt a 2305 már 1,8V-nál is. Ezek az SI... Taiwan Semiconductors megfelelői.
(#) tothbela hozzászólása Ápr 21, 2018 /
 
Ma vettem át a postán ezt a csodát:
lc100

Na gyorsan ki is próbáltam. Csak HC állásban mér kapacitást, de 1000 µF-ot 20 másodperc alatt mér meg. A többiben nullát jelez. Vagy nem tudom hogy működik, vagy nem jó rajta a szoftver. Nem ájultam el tőle.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2018
(#) fastaction válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Nekem is most jött . L-t nem mér !
(#) tothbela válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Kicsit bosszant, mert tipikusan "L" mérésre vettem. Eddig mindig generátor, rezgőkör, Thomson képlettel szenvedtem, de azt hiszem maradok továbbra is annál.

Átnéztem a forrasztásokat, de nem jöttem még rá a hibára.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Építs egy LCM2-t, nekem sok éve kiválóan teljesít. Szórást kizárólag azzal mérek.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Nem nagyon vagyok otthon a mikrovezérlős dolgokban. Kizárólag ez tart vissza. Pedig sok mindenre jó lenne.
(#) vteo válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 21, 2018 / 1
 
Szia,
A mérés menete: (ha így mérted akkor elnézést, hogy leírtam)
-Bekapcsol
- A két mérővezeték rövidzárba
-L/C lenyomva "1" (másik kettő HL, HC felső állás "0")
-A reset gomb lenyomva 2-3 másodpercig
Ha most már a mérővezetékétről a rövidzárat eltávolítod akkor már túlcsorulást jelez "over range", ha a mérővezeték közé teszel induktivitást akkor mérnie kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2018
(#) tothbela válasza vteo hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Természetesen ez volt a mérési metódus. Valahol olvastam, hogy a funkció gomb benyomásával a kijelző a mérésnél alkalmazott frekvenciát jelzi ki. Na ez itt 0Hz. Arra gondoltam hogy a panelon lévő referencia induktivitás vesztesége olyan nagy, hogy ez miatt nem megy a mérés. Majd még ezt megnézem.

Azért köszönöm a segítséget.
(#) fastaction válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Én is L mérésre vettem . A mérést a leírtak alapján végeztem volna . Nincsen over range és szintén 0Hz. Kondit jól mér. Ettől jobb a régebbi alkatrész teszterem. Kondi mérésben jó az is , sőt. Kíváncsi leszek , hogy mit ír a dealer a hibára.
(#) fastaction válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Forrasztások rendben vannak , bár egy csomó alkatrész helye üres . Szerintem a programmal van gond . Csak meg kell építeni valamelyik publikált mérőt .
(#) tothbela válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Én is írtam az eladónak. Várom mit lép. Ha nem igyekszik korrigálni a problémát, életem első negatív jelzőjével illetem. Korábban soha nem adtam senkinek, mert elfogadtam hogy nem csak rajtuk múlik. De most kissé bosszankodok.

Nekem csak a µF mérést tudja. Sem pF, sem bármilyen L mérést nem tud. Mondjuk ha működne, akkor is zavar a hosszú mérési idő nagy kapacitásoknál. Arra van saját mérőelőtétem. Akár 1F-ig mér.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Én sem, ennek ellenére meg tudtam csinálni. Adott a rajz, mellette a hex, amit magad is bele tudsz írni ha van egy régebbi párhuzamos porttal rendelkező PC-d, vagy egy komolyabb USB-s égetőd.

Ez még nagy kapacitást nem tud mérni. Mivel az a mérés nem rezonancia hanem más elven működik, így természetes hogy egy nagyméretű elkó esetén sokat kell várni, mivel az alacsony árammal való töltéséhez vagy kisütéséhez több időre van szükség.
(#) ferci válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Nyugodtan reklamálhatsz, ez a cucc rossz. Ha nem ír ki frekit, nem is mérhet. Nekem is ilyen van már pár éve és semmi gond vele. Kijelzi a frekit, mér rendesen L és C üzemben.
(#) tothbela válasza ferci hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Találtam róla rajzot. Egy 50kHz körül rezgő oszcillátor az alapja. Megmérem hogy egyáltalán rezeg-e. Ha rezeg, akkor a szoftos rész a baj, és kuka. Ha nem rezeg, akkor adok rá külső jelet, és megnézem mutat-e valamit a kijelző. Ha mutat, meg kijelzi a frekit, akkor csak az előtéttel van gond, azt meg javíthatom is.

A rajz nem tökéletes, ráadásul az LM311 emittere nincs is jelezve, de a nyákon a GND-re van kötve. Ezt már néztem.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Van még régebbi PC-m, így megoldható egy égető.

Nem tetszik az a mérési metódus, hogy böszme, amper hegyekre használt nagy kapacitású kondenzátorokat hosszú idejű töltögetéssel, kisütögetéssel mérjek. Én 0,1-0,3-1V 50Hz váltót kötök a nagy kondik kapcsaira, az áramot pedig áramváltó trafón keresztül egy multi méri. Szerintem hálózati szűrőkondikra ez a legjobb megoldás. 20µF alatt meg a multit használom. De az induktivitásmérés miatt csak kell valami. Direkt a szórási induktivitás mérésére akartam használni (rezonáns táp).
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
A bemeneti komparátor kimenetén 0,8V egyen van annak ellenére, hogy a neminvertáló bemeneten 1,97V mérhető. Az invertálón 0,8V A kimeneti 1kOhm-os felhúzó ellenállás jó. Az invertáló bemenet és a GND közötti kondi nem zárlatos. Logikailag ez nem helyes.

Vagy a mikrovezérlő 18-as lába belül húzza le a komparátor kimenetét, vagy az LM311 rossz. (Zavar a méregetés, mert majd kiveri a szemem a panelen lévő zöld led.)

Belefúrok abba az átvezető viába, ami a komparátor kimenetét köti össze a mikrovezérlővel, így kiderül ki a bűnös.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Kifúrtam az átvezető viát. Most már szabadon mehetne a komparátor. A kimeneten továbbra is 0,8V mérhető. Az lm311 rossz. Szerencsére van itthon belőle SMD tokozású, így tudom cserélni. Nem lepődnék meg, ha ezek a kínaiak bespájzoltak volna egy rakat hibás komparátort, és ezért nem menne egy teljes szállítmány.
(#) fastaction válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Nagyon szuper lenne , ha az lenne a hiba . Várom a fejleményeket !
(#) Hp41C válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Mérd meg az LM311 kimenetét úgy is, hogy felhúzod az ST kontroller tápfeszültségére egy ellenállással.
(#) pucuka válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Az LM311 kimeneti tranzisztorának az emittere, és a kollektora is szabadon lóg. Az emittert leföldelted?
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2018 / 1
 
Említettem, hogy csak a rajzon nincs kivezetve az emitter. A nyákon igen. Már csak azért is, mert ebből a sorozatból van akinek üzemel.

Na de a lényeg. Nem tudtam visszajavítani a kifúrt viát, de a komparátor 7-es, és a kontroller 18-as lábát egy vezetékkel összekötöttem.

Ja, kicseréltem az LM311-et, és lőn működés. Minden funkció üzemel. Természetesen nem tudom mennyire pontos, mert ahhoz referencia tekercs kellene. Mutatja a mérési frekit is.

Végül is azért kezdtem bele a javításba, mert arra gyanakodtam hogy a 100uH-is induktivitás a nyákon túl nagy ellenállású. Kb 1,8 ohm. De amikor leszimuláltam (mármint a komparátoros előtétet), akár 100 ohmos veszteségű induktivitással is mennie kellene. Tehát nem az volt a baj.

A µF nagyságú mérés azért ment, mert az nem használta a komparátort.

Az LM311 nincs leragasztva, csak a forrasztás rögzíti. Nem volt nehéz kicserélni.

Remélhetőleg a többieknek is csak ez a hiba miatt nem működött.

Sikeres javítást kívánok!
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2018
(#) tothbela válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
A rajzon is ott van az R4 1k ohm-os ellenállás, meg a nyákon is.
(#) tothbela válasza fastaction hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Most hogy működik, újabb gondok merültek fel. Ezek a kapcsolók nem a legjobbak, ezért ha be fogom dobozolni, valószínűleg valami más megoldáshoz fogok folyamodni. Vagy kizárólag induktivitás mérésre fogom használni, és akkor fixen összeforrasztom a kapcsolók helyét, vagy valami rendes mini karossal kiváltom.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Még mindig én vagyok.

A krokicsipeszhez a vezeték csak hozzá ér néha, biztos kontakt nincs. Tettem rá jobb vezetéket persze már forrasztva. Most már nem ugrál a mért érték. Lehet dobozolni.
(#) fastaction válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Minden elismerésem ! Szabadnapomon nekiállok én is megjavítani , amivel nem foglalkoztam volna , ha nem jársz a végére .
(#) Skori hozzászólása Ápr 23, 2018 /
 
Ez a kínai LC mérő mennyire gyors? Azaz mennyi idő telik el a bekapcsolás után mire kijelez egy induktivitás vagy kapacitás értéket? Nekem az LCM3 bevált, de az is "eltököl" sok másodpercet a bekapcsolás után, mire mérni lehet vele. Utána már gyorsan mér. Olyan műszerre lenne szükségem, ami a bekapcsolás után azonnal hadra fogható, akár a pontosság rovására is, mert sokszor csak gyorsan meg kellene mérni mondjuk két kondit, majd kikapcs, és a műszerre várakozás ilyenkor több idő, mint maga a mérés.
Következő: »»   172 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem