Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es clip áramkör
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 5, 2005
Lapozás: OK   13 / 15
(#) Alkotó válasza zoka hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
A CLIP nem feszültségmérő (kivezérlés jelző). Ezek azt figyelik, hogy a kimeneti feszültség mennyire közelíti meg a tápfeszültséget. Ez nem egy konkrét feszültségérték hanem egy arány, ami feszültségben eltérhet pl. a hangszóró impedanciájától függően ugyanazon erősítőnél.
Ha ennek van jelentősége, Reloop CLIP áramkörében csak 1 tranzisztor van.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 12, 2018 /
 
Akkor legyen egy "nem Clip", Clip..

OverLoad.png
    
(#) zoka válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Köszönöm, akkor így már értem a különbséget. Ha csak a kimenőfeszültség van figyelve, az a módszer nem veszi számításba az erősítőt terhelő impedanciát, vagyis ha üresjáratban hajtom, akkor sokkal később kezd el torzítani, mintha leterhelném mondjuk 4 Ohm-al. Utóbbi leterheli úgy az erősítőt, hogy visszaesik a táp és sokkal előbb kezd el torzítani, minthogy a visszajelző LED elkezdene pislogni. Ez a módszer csak fix Ohm-os terhelés esetén lenne pontos.
Akkor már sokkal inkább hasznos a valódi CLIP visszajelzés.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Köszi szépen!
Lehet, hogy kipróbálom ezt is, de akkor így már értem a különbséget, Ez a kapcsolás hasznosabbnak tűnik, meret ez valódi CLIP jelző.
Van egyébként az a 3 dióda "libasorban" annak az a szerepe, hogy már a torzítás előtt jelezzen egy kicsivel?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 13, 2018 / 1
 
Cseppet agyon variálod a dolgokat. Kit érdekel, hogy mikor torzít egy erősítő, ha nincs rajta terhelés?.. De tégy belátásod szerint.
A három dióda soros feszültsége biztosítja azt a feszültség eltolást ahol "megszólal" a jelzés. A 3*0,7V= 2,1V. Ha ennél közelebb kerül a végfok kimenete a táphoz, jelez. Persze ezt leginkább egy szkóppal lehetne ellenőrizni mikor is kezd el torzítani, esetleg fülre. De a diódák helyett alkalmazható egyetlen zéner dióda is, ha ismert a szükséges eltolási feszültség.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Ez mondjuk igaz!
Még azt szeretném megkérdezni, ha a kimenet eléri a tápfeszültséget, utána kezd torzítani vagy már ez a 3 soros dióda (2,1V) feszültség eltolásnál is már torz a jel?
Tehát csak arra akarok kilyukadni, hogy ez a kis kapcsolás ilyen formájában mondjuk 1% torzítást jelöl, vagy 50%-ot nagyságrendileg mondjuk a 10% torzítást lenne jó belőni, hogy ott már tényleg villanjon fel a LED. Persze nagyon nem érdekel hány % csak ne az legyen, hogy már szénné ég a hangszóró, amikor ez elkezd villogni
Köszi!
(#) reloop válasza zoka hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Szia! Az igényednek szerintem ez a kapcsolás felelne meg legjobban. Az R5 ellenállást a híd egyik kimenetére kötve kockázat mentesen vezetheted a jelet a fejegység közelébe, a testre, vagy tápra záródás a 4k7 ellenálláson keresztül nem tud kárt tenni az erősítőben. A potival beállítod a jelzés határát a neked tetsző szintre és már készen is vagy
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Ápr 14, 2018 /
 
Látom nem sokat értesz az erősítőkhöz. De ha már %-okkal "dobálódzol" akkor illene utána nézni miről is van szó.
Egy végfoknak mindig van maradék feszültsége, vagy is a végtranyók kimeneti feszültsége nem képesek a tápfeszt elérni, csak megközelíteni. De ha ezt a pontot elérte, akkor tovább emelkedni nem tud a feszültség. Ezért van ez a szinteltolás aminek illeszkedni kellene a végfok képességeihez. De egy végfok nem digitális multiméter, torzítása sok mindentől függ és így nem is állapítható meg. Azt egy szinusz jellel szokták mérni és számolni. Egy zenei jelnél nem tudhatod hogy a jel eleve torz, vagy a végfok torzít már.
A hangszóró nem a torzítástól megy tönkre, hanem a teljesítménytől. De annak is számtalan formája jellemzője van. Ezért szokás normális esetben a hangszóró teljesítményét a végfok legalább kétszeresére választani. De teljesítményből is több félét különböztetnek meg.
De ha ilyen dolgokkal foglalkozol, érdemes lenne utána nézni is a dolgoknak. Mert így csak értelmetlen következtetéseket fogsz levonni.
üdv: Gábor
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Sziasztok!
reloop clip kapcsolásához írtam össze a szükséges alkatrészeket.

Valaki meg tudja erősíteni, hogy jól választottam?
Tápfeszültség: +-60V

Alkatrészek:

D1 1N4004
D2 1N4004

100mA biztosíték
5x 22R 0.25w

R1 140K/150K 0.6W
R2 11K/12K 1W
R3 1K0 0.6W

100u 25V
T1 BC182
(#) Alkotó válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Nálam a 100 µF zavaróan hosszúra időzített, közel 3 másodpercig folyamatosan világított a LED. Ha 10-22 µF-ot használsz (nálam 10 µF van), akkor már villog a LED a zene ütemére ha eléri a CLIP szintet.
(#) Cannon válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Köszönöm! A többi alkatrésszel nem lesz baj?
(#) Alkotó válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
HA 12-1 kR-ot használsz, akkor az kb. 4,6 V-os referencia (és kb. 4,6 mA LED áram). Ezzel szemben ha a táblázatok ajánlása szerinti 11-1,1 kR-ot hasznsálod, akkor az kb.5,5 V (és 5 mA LED áram).
De azt nem tudjuk előre melyik érték lesz a jobb, mert nem tudjuk mennyire tudja az erősítő kimenetének csúcsértéke megközelíteni a tápfeszültséget. Ezt a kész erősítőn méréssel lehet ellenőrizni, és ha indokolt akkor be lehet avatkozni a CLIP osztójába.
De ezek jelentősége inkább műszakilag érdekes, mert ekkora különbséget a hangerőben nem lehet hallani.
(#) Cannon válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Rendben van!
Még annyi, hogy a 22R 0.25W helyett csak 0.6W-os volt.

11K helyett pedig 10K-t kaptam.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) Alkotó válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Nem lesz baj vele. A 10+1 kR osztóval szintén kb 5,5 V lesz a referencia, és 5,5 mA a LED áram.
(Reloop kifejezett ajánlása ellenére én nem szoktam biztosítékot használni. Igyekszem odafigyelni a bekötésre).
(#) Cannon válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
A végleges alkatrészek amiket beültettem:

1n4007

R1 130K
R2 10K
R3 1K

10 µF 25V

Behringer DX626 keverővel, ha a kivezérlésjelző üti a +4-et akkor kezd el csak villogni a clip led. A poti 20K, teljesen feltekerve.

Jelenleg nem tudom meghallgatni, hogy torzít-e ilyenkor bármi és mérésre sincs lehetőségem.
Méretezhettem el annyira valamit, hogy túl későn kezd jelezni?
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 1
 
Szia! Jó lesz ez, a terheletlen vizsgálatod nem mérvadó.
(#) Alkotó válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 1
 
Ennek a jelzésnek a keverőhöz semmi köze. A végfokozat kimeneti feszültségét figyeli, és ha az a beállított értéknek megfelelően megközelíti a tápfeszültséget, akkor jelez. Pont ez a lényege, hogy nem számít milyen a bemeneti szint, csak a valós tápfeszültség és a kimeneti feszültség viszonya.
Különböző végfokozatokban eltérő nagyságú feszültség "marad bent", ezért célsezrű méréssel is ellenőrizni a szinteket.Pl. egy kisebb impedanciával történő terhelés hatására nagy valószínűséggel sokkal hamarabb elfogy a tápfeszültség, tehát kisebb számszerű feszültségnél fog jelezni, de a kisebb impedancia miatt nagyobb az áram így nagyobb teljesítményt jelent majd.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) Cannon válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
2db Master Audio PA 10/8(150/300W) a tesztalany jelenleg párhuzamosan kötve, ami 4 Ohm.
A végfokozat az ST151-es 2 páros változata.

A clip led jelzése előtt is mintha hallanék torzítást. Ez csak az én agyszüleményem lehet?
Scope nélkül tudnék valamilyen mérést végezni?
(#) Alkotó válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 2
 
A mérés abból állna, hogy valamilyen jelalak-megjelenítőn nézed a jelet, és igyekszel azt elérni, hogy akkor jelezzen a CLIP-LED, amikor a szinuszhullámnak el kezd vágni a csúcsa.
A CLIP nem torzítást mér, hanem maximális kivezérlést. De ettől még torzíthat a végfokozat, akár egészen kis hangerőn is. Illetve határozottan kritikus lehet a hangszóró is, mert a 150/300 W az nem valami sok.
Nem bírom megállni, hogy ne jegyezzem meg, az említett típusod egy mélysugárzó. Ezt önmagában semmiképpen sem teinteném hansugárzásra alkalmas eszköznek. A hangkép szempontjából rendkívül megahatározó a középsugárzók milyensége, és a magas is egy lényeges kérdés. Ezek határozzák meg a hangkép jóságát, a mélysugárzó csak bühög az alul lévő 1-200 Hz-ig. És persze a doboz méretei és a hangváltó milyensége is nagyon összetett és bonyolult tudomány, egy csomó paramétert csak a többi rovására lehet érvényesíteni.
Nem tartozik ide, de nálam 4 db TDA7294-el kialakított 2.1-es rendszerhez (2 hídba van kötve), a hangszórók adatlapjai szerint 160 W a két frontsugárzó (2 db RMS 80 W-os hangszóró van benne és 600 W a SZUB (2db RMS 300 W-os hangszóró van benne). Azért hangsúlyoztam az RMS-t, mert ezeknek a zenei terhelhetősége akár 1,5-2 szeres is lehet. Ennek a rendszernek a frontsugárzóit a kb. 70W-os TDA7294-el túl tudom vezérelni.
(#) Cannon válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Azért csak a mélysugárzót írtam, mert csak annak a torzítását figyeltem, a piezo magassugárzó letakarása mellett.

Elvittem a szomszédba, nagyobb teljesítményű hangfalakkal kipróbálni a jelzést. Ott pedig egy nagyon furcsa jelenséget tapasztaltam. Egy 4 Ohmos mélyládával kipróbálva abban a pillanatban ahogy elkezd a clip led villogni, kopogó recsegést hallok. (Nem tudom jobban jellemezni.)
Kipróbáltuk ezt 2 darab 8 Ohmos hangsugárzó párhuzamos kötésével is, de ott is abban a pillanatban ahogy elkezdett villogni a clip led ugyan azt hallottuk. (Ugrottam a végfokhoz, mert azt hittem valami alkatrész recseg.)

Itthon viszont a két darab 8 Ohmos hangsugárzó párhuzamos kötésével nem volt ilyen jelenség.
Mi lehet ez? Szerintem nem feltétlenül köthető a clip jelzőhöz, csak most próbáltuk ki és most tűnt fel.

A -60V tápfeszültség nem zavarja a BC182-t?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
A BC182-re jutó legnagyobb kollektor-emitter feszültség a LED nyitóirányú feszültségesése, tehát csak pár volt.
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Gondoltam, hogy hülyeség amit írok. De inkább megkérdeztem mint nagyot tévedjek.
A jelenségre lehetséges ötlet? Áramkorlát beléphet ilyen hirtelen?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Nem tudjuk milyen erősítőről van szó, tartalmaz-e áramkorlátozót, vagy szenved-e az áramkör valamilyen hibától, esetleg a próbára használt hangsugárzóknál hibádzik valami.
(#) Cannon válasza reloop hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
ST151 2 pár végtranzisztoros 60V-os változat.
Előfokot nem használok, 20K potméter van csak a jelútban.
Az itthoni hangsugárzókkal nem volt ilyen hirtelen recsegős probléma, sőt semmilyen az egy hét teszt alatt.

E: (Most jutott eszembe, hogy valamilyen témában láttam már ilyen recsegős problémát. Ha jól emlékszem, ott a védelem reléjére kérdezett rá valaki.)
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) Cannon válasza Cannon hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
4 Ohm-mal terhelve +-56-58V tápfeszültség mellett működésbe léphet az áramkorlát a Clip pillanatában?
(#) reloop válasza Cannon hozzászólására (») Máj 11, 2018 /
 
Az áramkorlát csak 4 Ω-nál kisebb ellenállású terhelésnél avatkozhat be.
(#) zotya1983 hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Sziasztok! Van valami egyszerű tranzisztoros diódás clip kapcsolás fetes erősítőhöz?
+-120v a tápfeszültség, na most egy ilyen nyákot kifaragtam ugyan, de már nem emlékszem pontosan miből rajzoltam át. Még teszteletlen így kérdezném érdemes e beültetni és milyen értékekkel? A végfok amúgy hidas lesz sztereó és híd mód közt lehet váltani.
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 8, 2018 /
 
Sziasztok! Régen nem voltam erre felé, nagyon megszerettem a crown erősítőket. A bennük alkalmazott IOC (Input/Output Compare) sokkal kifinomultabb ketyere mint egy sima "clip jelző áramkör" Bővebben: Link Tehát, ha valaki szeretne egy pontos clip jelző kapcsolást építeni, ezt javasolom: Bővebben: Link
(#) Djatis hozzászólása Aug 21, 2019 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni clip jelző áramkörhöz nit tudnátok ajánlani?
2x200 w végfok hidalt BD tranzisztorokkal. a tápfeszem +/- 47 v egyen .
Előre is köszönöm.
(#) Szabi1 válasza Djatis hozzászólására (») Aug 27, 2019 /
 
Szia! Bővebben: Link van hozzá leírás, lényegében a feedbackba érkező jelet és a bemeneti jelet hasonlítsa össze és ha x % ban eltér akkor klippel. Mindkét csatornára illene rakni egyet, de ha soha nem veszed ki hidalásból, elég csak az egyik csatornára készíteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
Következő: »»   13 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem