Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   206 / 276
(#) Ifdm93 hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
A pisztolyt néztem én is azzal nincsen gond és be is húz ha megnyomom
Hogy tudnám kideríteni h milyen erősségű potmeter kell?
A gépem egy esab lka 180 régi már
(#) Phile80 válasza Ifdm93 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Rá van írva.
(#) Ifdm93 hozzászólása Máj 12, 2018 /
 
Köszi megtaláltam
10k
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 13, 2018 / 1
 
No hát jelentkeznék megint

Elkészült a lágy indító a co géphez kb. 250 300 millisec a késleltetés, 10 ohm 40 wattos ellenálláson mágneseződik addig a trafó. Kapott egy nagy kondicsomagot a dióda híd után. Úgy mint a nagyok.

Az eredmény fenomenális lett.:
A Max áramerősségnél sem nagyon tudtam elérni hogy leverje a 16 amperes megszakítót üresjáratban. Ez eddig hatalmas lépés. Már csak az előtolónak kell megtekernem a trafóját.
Mivel tirisztoros szabályzású az előtolás, csak lüktető és szűretlen egyenfesszel tudom megtáplálni. Na ide kell még legyártanom egy táp trafót. A tekercsadatok már megvannak, csak meg kéne tekerni, és reménykedni hogy rá fog férni a cséveteste. Elvileg ráfér, de sosem tudom ennyire pontosan kiszámolni.

Amint tudok egyebet mondani jelentkezem.
(#) sector99 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
És van érezhető pozitív hatása a kondinak ? Mekkora kapacitást tettél be ?
(#) tdi75 válasza sector99 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Szia! még nem tudom hogy lesz e valami jótékony hatása.
kettő darab 22000 mikrós 63 voltos kondit raktam bele párhuzamosan. Vagyis 44000 mikró.

Még meg kell tekernem a huzalelőtolás táp trafóját. Most azon vacilálok hogy mennyire gerjesszem fel az EI78-as trafómagot. Azért akarom egy kicsit túl gerjeszteni, mert akkor lényegesebben kevesebb menetet kell feltekerni. Tudom úgy melegedni fog a mag. De nem baj úgysem állandó üzemű ez a trafó hanem szakaszos üzemeltetésű. Szerintem max. 30-40 másodpercig menne egyszerre. Megpróbálom 1,2 1,3 Tesláig felgerjeszteni. Nem mindegy hogy 1844 vagy 1135 menetet kell feltekerni primernek.
(#) sector99 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Köszi ! Majd a véleményedre leszek kíváncsi, hogy van-e észrevehető javulás a kondi beépítése után. Nekem Güde MIG 170-em van, de kérdés, hogy megéri-e a befektetés, mert gondolom nem olcsó mulatság ekkora kondi ?
(#) tdi75 válasza sector99 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Megmondom neked pontosan hogy mennyi volt.
3650 ft / db

1117 Budapest, Bercsényi u. 34/b
(#) Joci_1x válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Helló! A huzal előtolás táp trafója szerintem állandó üzemű, a pisztoly gombot ha megnyomod akkor van rajta terhelés (toló motor, mágnesszelep), a főtrafó szakaszos üzemű. A kondi bank sokat jelent, a gyári nem barkács kategóriájú gépekbe nem véletlenül építik be. Ha combosabb a toló motorod, a motorfék is fontos, különben túl szalad a huzal és nem győzöd csipegetni (a gyári vezérlő panelokon alapból van),
(#) Honda130 hozzászólása Máj 14, 2018 /
 
Uraim!
Hétvége előtt megtörtént a várt próba hegesztés a gépemen. Még van egy kis finomítani való, de hegeszteni lehet vele szépen.
Annyi kérdésem lenne, hogy jó ez így? Mikor hegesztek, olyan sima hangja van magának a folyamatnak. Nem nagyon van az a sercegő hangja a hegesztésnek. Túl sok időm nem volt rá, mert a fő cél a kocsimon való kerékcsapágy csere befejezése volt. Sajnos közben többször is esett az eső és bezavart a kis műhelybe. Ekkor próbáltam a hegeszőt és feltűnt hogy olyan susogó hangja van hegesztéskor a sercegő helyett.
Köszönöm!
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Így már jobb.
Nem is szabad annyira fröcsögnie, mint korábban.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2018
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Akkor ez azt jelenti hogy a kondenzátorok elsimítják a trafó áramát? Vagy valami ilyesmi?
Elképzelhető hogy a kondik beépítésével a maximális hegesztőáram meg is nőtt? Nem csak stabilizálódott?
Egyébként nem fröcsögött annyira, de én azt hittem, a CO hegesztőnek mindenképp kell hogy olyan sercegő hangja legyen kicsit, csak szép egyenletes sercegés kell hogy legyen.
(#) sector99 válasza erbe hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Én is arra lennék kíváncsi, hogy mennyivel lehet egyenletesebb varratot készíteni kondi - plusz fojtó - beépítése után ? (természetesen most hagyjuk figyelmen kívül az én hegesztési tudásomat...)
(#) Honda130 válasza sector99 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Figyu! A napokban lehet hogy menni fogok a kis műhelyembe és újra kipróbálom. Készítek pár képet az új állapotban készült varratokról. Az átalakítás előtt is készítettem. Becsatolom a képeket és eldönthetjük akár együtt, hogy megérte-e a fáradtságot az egész?
De tolómotort még akarok cserélni, mert amit készítettem hozzá áttételes motort, nem igazán tetszik még. lehet kellene hozzá egy új tengely, precízebben megesztergálva, de azt az energiát inkább fordítom egy gyári motor beépítésére. Mindegy, ez már az én dolgom. A varratok azért el fognak készülni. Minden esetre kell egy nyugodt pár óra (és próba munkadarab) hogy rendesen kiismerje az ember a gép új tulajdonságait és beállítását.
(#) sector99 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Köszi ! Nem sietünk sehova, majd figyelem a hozzászólásaidat...
(#) Honda130 válasza sector99 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Rendben.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
A fojtónak és a kondinak is energiatároló szerepe van. Csökkentik a feszültség és áramingadozásokat, azaz simítják az áramot. Természetesen szebb és jobb lesz a varrat. Erősebbnek nem igazán lehet mondani, mert ha a látható erőnövekedést ki is akarnád használni, az hamar a trafó elfüstölését okozná. Az erőt ugyanis az határozza meg. Ha úgy érzed, hogy erősebb lett a géped, figyelni kell az adattábla adataira és az ott említett, esetleg 15-10%-os bekapcsolási időre.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Értem amit mondassz, de ha mondjuk ingadozás nincs, akkor a max áram is tartósabb igaz? Úgy értem, hogy folyamatosabb és ezért jobban terheli a trafót. Ha így nézzük, akkor az adattáblát is újra kellene értelmeznünk, mert a 10% lehet még kevesebb lehet, hogy ne égessem le a trafót.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Idézet:
„mert a 10% lehet még kevesebb lehet, hogy ne égessem le a trafót.”

Pontosan, mert a trafó vezetékén szűkül az áramvezetési idő, nő az áram-feszültség szorzat.
A feladattól is függ, mert kis árammal a vékony lemezt is szebben hegeszti. A vastagabb dolgoknál, nagy fokozatnál és előtolásnál kell figyelni.
(#) tdi75 válasza Joci_1x hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Attól függ hogy milyen a gép. Pl a Formig 350 ben ha jól tudom állandó üzemű.
Ebben az előtoló tápja maga a hegesztőtrafó volt. Ezért ingadozott az előtolás hegesztés közben. Szóval amit el lehetett baltázni a tervezéskor azt meg is tették. Szinte a használhatatlanságig rontották a gépet. De szerintem menthető.

Majd én is beszámolok a fejleményekről.
(#) erbe válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 14, 2018 /
 
Az, hogy a huzaltolás a hegesztőfeszültségről működik, egyfajta automatikus fordulatszám (előtolás) szabályozás. Fokozatot váltasz, hozzá igazodik a motor fordulatszáma. Kis eltérés kiigazításához sima huzalpotencióméter is elég. Régebbi ipari gépekben is még, igaz komoly teljesítményű huzalpotencióméter volt a szabályzóeszköz. Ha jól méretezték, még jó is lehet.
Ha azonban ezt túlbonyolítják egy elektronikus szabályzóval, az mindent felboríthat.
(#) tdi75 válasza erbe hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Várj! Ragozom még.

Furcsán kacifántos tirisztoros előtoló elektronika (csak lüktető szűretlen DC vel működik), Gyenge fő trafó (120 amper), csapnivaló fojtó. A gáz szelepet úgy oldották meg hogy a pisztoly markolatban van egy mechanikus szelep. Nem értem. Régen ha egy terméket behoztak az országba akkor annak át kellett mennie egy nagyon szigorú ellenőrzésen. Gyakorlatilag ha egy kicsit nagyképűen akarok fogalmazni, akkor a gyári eredeti állapotukban ezek a gépek hegesztésre alkalmatlanok. Vagy max 0.3-0.4 mm vastag lemezig, de még ott is csúnya a beolvadás.
(#) Honda130 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Az enyémen is mechanikus szelep volt eredetileg és fix munkakábel. Amit lehetett átalakítottam rajta, de egészen eddig azt hittem, hogy csak én szeretem az extrém szexet. Mert elfogadom, hogy egy ilyen gép javítgatása annak számít. Kommentjeid alapján te dimenziókkal jobban értessz az elektromossághoz mint én. Főleg mert én nem is értek igazán hozzá. De akkor hogy hogy te ilyenbe fogsz? Tök igazad van ezzel az ellenőrzéses dologgal, de úgy néz ki itt már mindent szabad. Valószínűleg valaki jól járt ám ezzel, hogy bekerült az országba ilyen termék.
A mechanikus gázszelep pl. egy agymenés, mert megnyomom a ravaszt és elkezd hegeszteni gáz nélkül. Mire rájöttem, hogy mi a gond, majdnem kidobtam a gépet. Aztán egyszer mérgemben megnyomtam erősebben a pisztoly ravaszát és jött hozzá gáz is. Megcsináltam rajta mindent úgy amennyire lehetett. Tök örülök neki hogy nagyjából kész is. Működik, használható lett stb. De azt hiszem eljutottam a gép határáig. Az pedig a fő trafó. Ha valóban használni szeretném erősebb anyagokhoz, akkor valószínűleg el fog füstölni.
Nincs valakinek egy jobb trafója?
(#) Honda130 hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Urak! Csak egy bátortalan kérdésem lenne: Ha venne az ember egy kicsit nagyobb teljesítményű inverteres MMA gépet, akkor azt nehéz lenne házasítani mondjuk az én gépemmel? Hogy a trafó se legyen probléma. Tudna egy Inverteres gép CO heggeszteni?
(#) Phile80 válasza tdi75 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Én azokat az embereket hibáztatom akik megveszik a szemetet. Nem tűnik fel senkinek hogy egy valamit érő hegesztőgép ára 100ezer felett van és ha egyharmadába kerül, akkor ott biztosan spóroltak néhány dolgon. Eszükbe sem jut utána járni a dolgoknak, ide is csak akkor keverednek rendszerint ha már megvan a baj. Mindenki űrhajót akar, csak nem szeretne fizetni érte, utána persze megy a köpködés.
Ha az van gépre írva hogy MIG (Metal Inert Gas), akkor azt nem CO2-al kellene használni mert akkor MAG (Metal Activ Gas) lenne ráírva. Persze működik azzal is, de közel sem hozza azt a minőséget és teljesítményt mint kevert gázzal.
Nincs a mechanikus szeleppel semmi baj, létezik normális minőségű belőle, ami tökéletesen működik.
A 120A-el sincs semmi baj, a kis teljesítményű védőgázas gépeket elsősorban lemezmunkára tervezik, vagy maximum zártszelvények hegesztésére, arra pedig a 100A bőven elég, talán még sok is.
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Miért füstölne el? Nincs rajta hőkapcsoló?
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
MMA gép nem alkalmas rá.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Máj 15, 2018 / 1
 
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
De van ilyen is: Komolyabb trafós
(#) Honda130 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 15, 2018 /
 
Hőapcsoló éppenséggel van rajta, de az a dióda hídon van. A ventilátor félek, jobban hűti a diódákat, mint a trafót.
Egyébként mekkora hőmérsékletet bír ki egy ilyen trafó? Ahol mindenképp abba kell hagyni a hegesztést és hűtésre kell koncentrálni.
Következő: »»   206 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem