Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   110 / 117
(#) sany válasza Pafi hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Azért gondolom, hogy a tápszűrésével van a gond, mert egy 9V -os elemről semmi gond sincs.

A mérőkábele a kithez adott kábel, 75Ohm -os krokodilcsipesszel ellátva. De tervezem, hogy veszek egy ilyen kábelt hozzá: Bővebben: Link
(#) sargarigo válasza sany hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Miért bonyolítod az életed? Teszel rá egy tartós elemet és kész! Gondolom nem napi nyolc órában fogod használni (mert akkor rendes szkópot használnál nem ilyen kis játékszert). Nekem is van ilyen is. Csináltam hozzá egy kis pigtail-t, aminek az egyik vége megy az elemre, a másik meg egy DC jack. Jó régóta megy már ugyanarról az elemről.
(#) Pafi válasza sany hozzászólására (») Okt 3, 2017 / 2

Próbáltad szűrni, stabilizálni, és nem segített, innentől fogva ez az ok eleve kizárt, még akkor is ha nem veszed figyelembe a zavarjel frekvenciáját és formáját ami önmagában is kizárja hogy a szűretlenség okozná a gondot.

Az elem azért segített, mert úgy eltávolítottad a hálózatot ami a közvetlen zavarforrás.

Létezne olyan hogy 75 ohmos krokodilcsipesz?

Zárd rövidre a bemenetet! Ha csökken a zavarjel, akkor nem a táp szűretlensége okozta!

Fogd meg a bemeneti "meleg" pontot kézzel (rövidzár nélkül)! Ami ekkor megjelenik, az a hálózati brumm hatása! Látni fogod hogy kb. ugyanolyan mint amit linkeltél.
(#) Pafi válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2017 / 2

Egyszerűnek egyszerű az elemes táplálás, sőt más előnyei is vannak, de 130 mA az legfeljebb 3 óra alatt a legjobb minőségű 9 V-os blokk telepet is kisüti. Ez azért túl drága és környezetszennyező. Legalább aksi kéne.

És ettől függetlenül árnyékolás így is úgy is kell, a jelenleg felmerülti problémakör megoldásának csak ez tekinthető, az elemes táplálás a szőnyeg alá söpri a problémát ami újra elő fog jönni éles méréseknél, talán még kellemetlenebb módon.
(#) Pafi válasza sany hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Idézet:
„A mérőkábele a kithez adott kábel,”

Nincs róla sem kép sem más infó a HEstore-on.
(#) bbatka válasza Pafi hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Használhatna akár savas akkumulátort vagy lítiumost is 9V stabilizátorral. Nem olyan nagy a gond, van lehetőség bőven.
Zselés aksi.
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Azt is használnék, csak sajnos nem jó. Régebbi orosz műszer.
(#) sargarigo válasza sany hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Elfogadom az érvelésed az elemet illetően. Mindazonáltal azt ugye tudod hogy ez inkább "játékszer", és nem egy komoly műszer? Jópofa, megmutat dolgokat, de túl sokat azért ne várj tőle..
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2017
(#) sany válasza Pafi hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

A kábel végén BNC csatlakozó van. A kábel felirata szerint 75 Ohm -os koax kábel. Ebből a kábelből ágazik ki egy piros és egy fekete vezeték, azon vannak a csipeszek. Nem tudom, hogy tulajdonképen árnyékoló harisnya található-e a külső szigetelés mögött.
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2017 /

Semmi gondom, bajom az elemmel való táplálással. Van olyan akksim is ami jó lenne hozzá. De azért azt nem gondoltam volna, hogy ilyen érzékeny. Őszintén szólva meglepett ez a jelenség.
(#) Pafi válasza sany hozzászólására (») Okt 4, 2017 /

Minden szkóp ugyanilyen érzékeny hálózatról üzemeltetve és nem árnyékolt bemeneti kábellel. 1 M bemeneti ellenálláson 0,2 V jelhez 0,2 uA zavaráram kell, amit 100 V közös módusú feszültség mellett 1,5 pF kapacitás a környezet felé létre is hoz.
(#) SPORE hozzászólása Ápr 7, 2018 /

Sziasztok!
Vettem egy (szerintem nem eredeti) DSO138 kit-et. Az R8, R12 és R13 jelölésű ellenállás a leírás szerint 120Ohm-os. Helyette 120KOhm-osakat csomagoltak nekem. Ezeken kívül a képernyőt támasztó két-két pin hiányzik még. Összeraktam a meglévő alkatrészekből, gondolom bekapcsolom, hiszen az említett elemeket úgy látom, nem létfontosságúak a "kipróbáláshoz".
Fehér képernyő fogadott. 5V, 3,3V szépen van mind, kivéve a negatívot, de az most még mindegy. A zöld LED nem villog, bármit nyomkodok. Az STM32 reset lába nem zárlatos, 3,3V van rajta. A kristályon viszont nincs feszültség sem a testhez, sem a másik lábhoz képest. Valamiért nem megy indul az STM. Nagyon remélem, hogy nem rossz ez a mikrovezérlő...
Mi lehet a probléma?
Köszi.
(#) rascal válasza SPORE hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 1

Szia! Még az is lehet, hogy elfelejtették felprogramozni. Szerencsére ehhez a típushoz minden letölthető innen: DSO138 honlapja, ezen belül itt: "Product Documents and firmwares".
Lehet, hogy még is csak valamilyen forrasztási hiba, vagy szennyeződés van valahol, és azt kellene megtalálnod. Negatív táp is csak akkor lesz ha a program fut, mert az működteti a negatív feszültséget létrehozó áramkört.
(#) SPORE válasza rascal hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /

Rendben, köszi. Szerencsére van ST-Link-em is, ha mással nem menne. Majd megpróbálom flashelni.
(#) SPORE válasza rascal hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /

Igazad van, teljesen üres volt a mikrovezérlő memóriája. Rátöltöttem a firmwere-t és már indult is. A negatív feszültségek is rendben vannak már.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2018
(#) rascal válasza SPORE hozzászólására (») Ápr 8, 2018 /

Szuper, örülök! Könnyű volt rátölteni, melyik programmal csináltad? Hogyan kötötted rá a programozót?
(#) SPORE válasza rascal hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /

Igen, könnyű volt. ST-Link-ket csak rákötöttem az SWD portra és az ST-Link Utility-vel felraktam a szókpra a hex-fájlt. Nem kellett semmit forrasztgatni, vagy ilyesmi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2018
(#) rascal válasza SPORE hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /

Köszi!
(#) benjami válasza rascal hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /

És még szétszedni sem kell ha plexi dobozban van, mert ott pont ki is van vágva a doboz.
(#) rascal válasza benjami hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /

Ez sem hátrány!
(#) david10 hozzászólása Júl 7, 2018 /

Sziasztok, házilag milyen fajta FPGA-ból lehetne egy olyan szkópot összehozni, amivel a 230V-os hálózat szinusz görbéjét tudnám megjeleníteni, majd azt áttudná küldeni akár RS485-ön, akár UART-on egy miniPC fele?
A választ előre is köszönöm!
(#) killbill válasza david10 hozzászólására (») Júl 7, 2018 / 1

Az 50 Hz-es jelhez nem kell FPGA. A legegyszerübb 8 bites mikrokontroller megteszi. Persze mit értesz megjelenítés alatt? Ott lehet, hogy komolyabb uC kell, de FPGA semmiképpen.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) david10 válasza killbill hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Köszönöm a válaszod!
A cél az volna, hogy ugyanazt a képet kapjam, mint amit egy rendes szkóp megtud mérni.
Ha nem kell hozza FPGA, akkor gondolom, hogy egy ARM uC is megtenné.
Nincs szükségem nagy dologra, elég lenne annyi, hogy kb. 3-4 másodpercet log-oljon a RAM-ba, majd azt küldje át a miniPC-re akkora sebességgel, amekkorával tudja, az se baj, ha másodpercekbe telik átküldeni a mért adatokat.

Szerinted egy 3.3V-os uC elé mit kell tenni, hogy megtudjam mérni vele a hálózatot?
Van feszültség és áram transzformátorom, de szerintem azokkal sokra nem menyek ebben az esetben.
(#) sargarigo válasza david10 hozzászólására (») Júl 7, 2018 / 1

Idézet:
„Van feszültség és áram transzformátorom, de szerintem azokkal sokra nem menyek ebben az esetben.”

Pedig de! Azzal tűnik a legegyszerűbbnek, és egyúttal megoldottad az érintésvédelmet is! Akár a saját transzformátorjának a szekunderét is mérheted ha megfelelően kicsi rajta a feszültség (mondjuk ellenállás dióda védelem jól jön még a bemenetre, de semmi különös nem kell hozzá). Jó kérdés az adatátvitel, ehhez tudni kell hogy milyen időbeli felbontást akarsz a jelednek, mert ettől függ a szükséges ram mérete, tehát a választott MCU is.
3 másodpercben a 20ms (->50Hz) 150-szer van meg, ez egyetlen peridódus ideje. Ez semmire sem jó még, 300 mintavétellel már megvan a jel közepe. Ebből még csak egy izét fogsz látni. Ha a szkóphoz hasonló jelet akarsz, akkor minimum 10x kell venni, ez már 3000 bájt alsó hangon ami kb hasonlít az eredeti jelhez. Nyilván minél többet szánsz rá, annál szebb lesz. Ezt csak gondolatébrsztőnek szántam, lehet hogy valahol elcsúsztam útközben
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) Peter65 válasza david10 hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Szia!
Még néhány szempont:
A gyakorlatban az általános ipari mintavételezéshez kb. 1-10ksmpl mintavételezést szokás használni, azaz másodpercenként 1000...10000 mintád van. A pontossági igények általában megkövetelik legalább a 12 bites felbontást, azaz 2000...20000 bájt eltárolását kell megoldanod másodpercenként. Így 3-4 másodperchez legalább 10kB ram kell. Ezek egy ARM-mel biztosan megoldhatók. Ha hosszabb idő kell, akkor esetleg USB-n keresztül áttolhatók az adatok, és a PC-n tárolhatod a mérési eredményeket.
(#) david10 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Szerintem az a baj a fesz.transzformátorral (lehet, hogy tévedek), hogy ha zavaros áramot kap (lásd a képet), akkor is ugyanúgy mágneses tér keletkezik a felületén, mintha rendes szinusz görbéjü áramot kapna, így nekem a szekunderen mindig szinusz görbe fog kijönni. Szerinted tévedek? A magas feszültséggel még nem volt kimondottan komolyabb dolgom, ezért nem értek annyira hozza, remélem elnézitek.

Peter65: Utánanézek, hogy mekkora tokban milyen fajta ARM kontrollert lehet kapni.

jel.JPG

(#) pucuka válasza david10 hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Akkor fogsz a trafó kimenetén szinuszhullámot látni, ha sikerül a trafódból 50 Hz -re egy sávszűrőt készítened. Ez azért elég nehéz feladat, úgyhogy nem kell attól tartanod, hogy véletlenül fog sikerülni. (bár mint tudjuk, a kapanyél is néha elsül)
A csöves erősítők kimenőtrafója is hasonló körülmények között dolgozik, és mégis elég szélessávú, 20 - 20000 Hz között átviszi a jeledet. Ebbe pedig bőven belefér a negyedik, ötödik harmonikus is, tehát elegendő pontossággal át fogja vinni az 50 Hz -es jeled alakját.
(#) david10 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Ez nagyszerű hír!
Fesz.trafónak használhatok szám.gép hangszoróból kiszerelt trafót is? Ha ugy tekercselem, hogy maximum +-1,5V-ot adjon le, az ugy jó lesz?
(#) Bakman válasza david10 hozzászólására (») Júl 8, 2018 / 1

Át sem kell tekercselni, két ellenállással leosztható a feszültség. Ezt viszont már hangkártyákhoz készített egyszerű oszcilloszkóp programmal is meg lehet jeleníteni, nem kell semmilyen kontroller/FPGA.
(#) david10 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 8, 2018 /

Köszönöm szépen a válaszokat!
Fogok vele kísérletezni az elkövetkezendő hetekben, majd fogok róla írni, hogy mik a fejlemények.
Következő: »»   110 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem