Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   205 / 292
(#) Sebi válasza vision61 hozzászólására (») Aug 6, 2018 /
 
Ez így igaz. Az optotriac viszont bármelyiket meghajtja korrekten.
(#) pherbiehu hozzászólása Aug 10, 2018 /
 
üdvözletem,

egy SD isotwin f24 e1 kombi kazán nem kapcsol be, sem a led sem a lcd kijelző nem él.
Hajnalban áramkimaradás volt ( korábban már egy-két alkalommal is volt, ráadásul akkor többször gyorsan egymásután elment majd visszajött az áram - köszönjük elmű... ), talán túlfeszt kapott a vezérlő?

Mi szokott ilyenkor tönkremenni? Kondik, tápfeszstab ic, diódák, tranzisztorok? Remélhetőleg a processzorig nem juthatott el a kár. Van benne egy 125m üvegbizti, az ép. A szórakoztatóelektronika dolgok (tv, számítógép, stb.) túlfeszvédős elosztóban vannak, de a kazán ugye direktbe van rákötve a falból jövő hálózati kábelre, csokin keresztül van csatlakoztatva, ide lehetséges/érdemes bekötni valamiféle túlfeszvédőt, megelőzendő a további hasonló eseteket? Miért nincs ilyen eleve beépítve? Hmm....

Az áramkimaradás után olyat csinált, hogy elkezdett a led zölden hunyorogni, pislákolni, és közben halk zümmögés, hasonló, mint amikor a főkapcsolóval történő újraindítás után 10-30 mp-ig "szivattyúz"(?), csak most erőtlenül (kevés az áram?). Ekkor lekapcsoltam. Reggel a főkapcsolóval bekacsolva nagyon halkan hallhatóak voltak hasonló "inicializációs" hangok, de továbbra is se kép se hang, fürdőszobai vízcsapot megnyitva sem kezd el melegvízet gyártani.

Érdemes a panelt javítani vagy inkább csere mert több minden is sérülhetett benne, illetve mivel már 14 éves a készülék, kiszáradthattak a kondik is?
A panel típusa: Iris 1.0 a proci: IRIS_S29 FBD6
(#) Inhouse válasza pherbiehu hozzászólására (») Aug 10, 2018 / 1
 
Ha kapcsoló üzemű tápja van, vagy az áteresztős kondis táprésze és kiszáradtak a puffer kondik, akkor csinálhat ilyet. Folyamatosan száradnak ki, csökken a kapacitásuk, de még üzem közben elegendő. Induláskor viszont már nem fog menni, tipikusan egy áramszünet után jelentkezik a hiba.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2018
(#) fabiantoma hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy 9 éves Ariston bs 24 ff gázkazánom.Kettő hónapon belül ugyanaz a probléma állt elő.A meleg vízcsap megnyitásakor a belső térben a gáz belobban a kazán beindul majd kettő másodperc múlva leáll,és sárgán elkezd világítani kémény jel.Első meghibásodáskor a szerelő kicserélte a vezérlő panelt brutális áron,most megint azt akarja cserélni ,hál istennek a panel még garanciás szóval csak szerelési költséget kell fizetni.A kazán leírása szerint a füstgáz elvezetéssel vannak hibák legalább is ez a hibakód jelentése.Szerintetek mi lehet az igazi probléma?Aki tud kérem segítsen.Köszönöm a válaszokat előre is.
(#) pherbiehu válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
3 darab elko cseréje után a led pirosan villog és F9 hibakódot ír ki. Ezek szerint most már tápot kap a vezérlőpanel...
(#) Inhouse válasza pherbiehu hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 1
 
ISOTwin leírás, hibakódok (nem f24, de majdnem)
F9 - Fűtőköri nyomásérzékelő hiba
- d73 Nyomásérzékelő rövidzáras vagy rossz csatlakozás • Ellenőrizze az érzékelő bekötését. • Ellenőrizze az érzékelőt..
- d74 Nyomásérzékelő hiba
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
(#) pherbiehu válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Köszi az infót.
Sajnos most már F9 sincs, csak egy halovány fél piros led, az LCD kijelzőn semmi ... illetve zümi (szivattyú?) hangok egy darabig.
A nyomásérzékelő pár éve volt cserélve.
Talán kontaktos a panel, nem is értem kinek volt az ötlete, hogy egy nehéz trafó is rajta van a panelen, benne egy műanyag dobozban és ez a szervízeléskor fel-le van hajtogatva. Én biztos külön vettem volna a táp részt a processzoros érzékelős vezérlős résztől, hogy külön lehessen fixen elhelyezni illetve cserélni. Nyilván ekkor a gyártó(k)tól nem komplett vezérlőpaneleket kellene venni aranyáron, csak a táp részt kellene cserélni.
Vagy elszállt pár további elektronikai alkatrész is...

Mindenesetre nem SD márkájú lesz a következő kazánom.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2018
(#) pherbiehu válasza pherbiehu hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Hát ez egy vicc..... fordítva ment rá a kijelző csatija - na ilyen egy pc-s alaplapnál nemigen fordulhat elő, itt miért nem sikerült eleve így megoldani? ejjbrrrrmmm... most újra van F9
(#) schvaller hozzászólása Aug 16, 2018 /
 
BAXI 240 ECO 3 as kazán ventilátora nem akar le állni csak lassan forog ni levet a baja?
(#) zoszka válasza schvaller hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nyilván nyitva van az égőtér és azért látod, hogy forog.. Márpedig, ha nyitva van akkor van huzat is, ami a ventilátoron keresztül áramlik át, ami pedig mozgásra kényszeríti azt..
(#) fazosferi hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Sziasztok,

Egy Honeywell S4965CM 2076 001-es vezérlőből nem jön ki a szikrakeltő gyújtó feszültség.
Volna esetleg valakinek hozzá alkatrész szintű kapcsolási rajza?

Köszönettel
(#) JZoli válasza fazosferi hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Bemenőfeszültség biztosan van?
(#) fazosferi válasza JZoli hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Nem biztos, ezért kellene a rajz. Csak az E01 hibakód biztos. Másik vezérlővel megy minden.
Van egy FET a gyújtó trafó mellett, ami mérésre elég gyanús, de kotta nélkül...
(#) JZoli válasza fazosferi hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Ilyenről rajz nem létezik, ha csak nem valaki önszorgalomból vissza nem rajzolta önszorgalomból, de ez ritka. Inkább meg kellene nézni jobban azt a panelt, zömében lábkiolvadás, vagy kondenzátorhiba szokott előfordulni vele.
(#) Sebi válasza fazosferi hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
Lehet, hogy nem FET, amit mérsz. Amit én visszarajzoltam, abban tirisztor volt, de létezik ST gyártmányú - direkt gyújtótrafó meghajtó - 3 lábú eszköz, amiben a diódák, meg egy zener is benne van...

bertelli1.PNG
    
(#) fazosferi válasza Sebi hozzászólására (») Aug 23, 2018 /
 
A trafó környékén egy FQT4N20L FET-et látok, ezen mérek minden irányban (más-más) pár száz ohmot, meg van ott egy BT148W tirisztor is. Hasonló lehet a működése. A trafón primer oldalon 0 ohm, szekunder 775 ohm van az 1u-os soros kondin meg 67kohm.
Asszem kiveszem a kondit.
(#) Lovas Gabi hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Üdv! Tegnap esti vihar óta a Junkers Cerapur Smart Zsb-22 kazánom az A8 hibát jelzi. Megszakadt adatátvitel. FW-200 szabályzóval használom kb 10 éve, eddíg semmi gondom nem volt vele. A kábelezést végig néztem, rendben van. A szabályzót közvetlenül a vezérlőre is felraktam de ilyenkor sincs rajta semmi kijelzés. Javítható esetleg az elektronika része? (Heatronic-3 van benne) Mondjuk az új vezérlés ára 183.000,-Ft....... Nagyon fájna.
(#) zoszka válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Csak az Fw van rajta vagy Ipm, Ism is?
(#) Lovas Gabi válasza zoszka hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Az FW.-n kívül egy solar vezérlő is van rajta, ez is Bosch.
(#) zoszka válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Az ISM bus-illesztője szokott zárlatba menni. Kösd ki és csak az FW-t hagyd rajta.
(#) Coriolis hozzászólása Szept 9, 2018 1 /
 
Sziasztok!
Adott egy kazán vezérlőm és egy égőfejem, amit a pálinkafőző üst fűtésére használok. Sajnos a kazán szétszedésekor a teljes vezérlés menthetetlen lett, így az 1-es és 2-es állásokra nem került bekötésre semmi, az égőfejem teljesítménye így nem szabályozható.
A kérdésem az lenne, hogy egy PWM jelgenerátor, ami 1Hz~150KHz-ig léptethető jó lehet-e ehhez az automatikához?
(#) Sebi válasza Coriolis hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
A PWM-el nyilván egy feszültségszintet állítanak be a lángmagasság-modulátor tekercsén, a szükséglet függvényében.
Ha kézzel akarod állítani, akkor egyszerűen egy szabályozható DC feszültségre van szükség.
(#) peanut hozzászólása Szept 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy Ocean (Baxi) Luna 20i kazánnal kapcsolatosan. Egyetlen gondom vele jelenleg, hogy bár csak melegvíz üzemre van kapcsolva, ha megnyitom a csapnál a melegvizet, akkor egy idő után érezhetően fűteni kezdenek a radiátorok ami gyanítom, hogy nem normális jelenség
Első tippem a váltószelep lenne, a jelenség ismeretében. Kérdésem, hogy mit lehet tenni, szabad-e (érdemes-e) szétszedni a szelepet, van-e hozzá tömítéskészlet, vagy milyen egyéb módja van annak hogy ismét üzemszerűen tegye a dolgát ? Úgy tűnt eddig ez a típus jól szerelhető és nincs minden "egybeöntve" benne, így reménykedem, hogy van a szelep cseréjén kívül ésszerű módszer. (Pl. mint a hőcserélő sósavas takarítása).
Mellékelek pár képet a kazánról. A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
(#) Coriolis válasza Sebi hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Köszi! 5-30V szabályozható DC elég lehet?
(#) Sebi válasza Coriolis hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ha nem sok az 5V a minimum lánghoz, akkor igen. A max. 15V körül lehet, a meghajtás áramgenerátor jellegű. Itt egy régebben visszarajzolt Immergas vezérlés részlete.

mod.GIF
    
(#) fazosferi válasza fazosferi hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Megérkezett ebay országból az FQT4N20L FET.
Ez volt a hibás.
(#) Kovidivi válasza fazosferi hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Egy FET akkor megy tönkre, ha túl nagy áramot kell kapcsolnia (az utána levő valami túl nagy áramot kér, esetleg zárlatos), vagy túlmelegszik (melegíti valami más a környezetét) ebben az esetben később is tönkre fog menni, tehát valami hűtőbordát kellene rakni rá (vagy arra ami fűti), ha SMD, akkor ráragasztani a tokra, vagy pedig a feszültség tűrése pont a határon van, ekkor jobb FET-et kellene berakni. A csere nem biztos, hogy hosszútávú megoldás.
Egyébként biztosan találtál volna Ebay-en kívül is FET-et, nem muszáj azonosnak lennie, jobb is lehet (feszültség, más, jobban hűthető tokozás, alacsonyabb RDSon, stb).
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
(#) fazosferi válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Azonosat akartam bele rakni, nem voltam biztos a sikerben Az eredeti 4 évet bírt és közben a gyujtóelektróda is megsemmisült. Lehet, hogy ez valami zárlatot okozott a szekunder oldalon. Ha ez is elszáll, akkor elkezdek fejleszteni rajta. A hűtést megnézem, odafér e valami.
Köszi
(#) gyulank hozzászólása Szept 19, 2018 /
 
FÉG SC24 kazántermosztát helyett jó a C24-es? Mert SC24-hez nem találok. A C24-é kisebb, és máshogy kell rögzíteni is, nem tudom, hogy ugyanúgy kapcsol-e legalább.
(#) Gazda86 hozzászólása Szept 20, 2018 /
 
Sziasztok.
Segítséget kérnék SD isotwin c24 ea kazánnal kapcsolatban. Ma új termosztátot szerettem volna bekötni, de sajna error lett belőle. Próbakapcsolásnál müködött, de a véglesegey felszerelésnél se kép se hang a kazánon. Kiszedtem a panelt, a termosztát csatlakozójánál a vezeték 1 cm megégve, ezt áthidaltam, de semmi. Látszólag más probléma nincs, sajna különböző mérésekre nincs lehetőségem. De ha lenne mit érdemes kimérni. Amikor mentem a kazánhoz, a tipikus pukkant kondi illat várt. Összeszedtem milyenek találhatóak rajta, munkámból adódóan lehet tudok is beszerezni ezekből. Sajnos magamtól nem vágom ennyire ezeket a dolgokat, az alkatrészeket ismerem, mivel és hogyan tudnám kimérni a hibás alkatrészt? Ilyen ellenállás, kondi mérést meg tudom oldani, de bonyolultabbat talán csak segitséggel.
Először a panel hiba érdekelne, utána hogy miért is történhetett mindez.
köszönöm.
Következő: »»   205 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem