Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   518 / 562
(#) mpisti válasza don_peter hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Annál sem a feljött fólia a lényeg, hanem az,ami okozta. A fotón tökéletesen látszik,hogy az egyik (a felső)dióda két lába közt kifújta a lelkét. Valószínűleg a soros kör többi tagja is hibás. No meg a z IGBT-k is, amelyeknek a védelmét hivatott szolgálni.
(#) don_peter válasza mpisti hozzászólására (») Szept 16, 2018 /
 
Igen, de mint mondottam az a kép nem az enyémről készült. Az enyémen kiégett az a rész teljesen. A meghajtás részét is vitte magával. Beazonosítottam az alkatrészeket és szerencsére nem olyan vészesen hozzá lehet jutni. Ha nem halt meg más, akkor nagyjából 3eFt-ból meg lehet javítani. Csak valami hűtés kell majd nekik, mert nyilván emiatt repült el a cucc. Kérdés, érdemes e vele kínlódni.
(#) gondoltam válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Üdv. köszöntök Mindenkit is.

Köszönöm gyors válaszodat, átrágva azt- máris segített abban, hogy mit is kérdezzek. Segítségképp csatolom az UC 3846 - ról 'agyalásom egyik pillanatfelvételét, mely szerint:
- az ic 4. lábra ( X3 műv. er. +bem. ) rá van vezetve leválasztottan, és leosztottan az osc. ( 8 láb ) pillanatnyi feszültsége. Valamint még egy 'külső egyenfesz., amire ráül a fűrészjel ( leosztva )
Tehát, ha ezt az egyenfeszt. 'húzom lefelé, akkor ciklusidőn belől tudom változtatni a kimenetek aktív állapotának kezdetét.
- az ic. 5. lábra adott egyenfeszültséggel pedig ciklusidőn belül megszüntetem a kimenetek aktív állapotát.
Előző gondolatmenete szerint, így valósul meg a kitöltési tényező változtatása ? ( elsőre csak ennyit tudok kérdezni )

Tisztelettel.

UCC 3846.pdf
    
(#) gondoltam válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Köszönöm válaszodat.
Hüha ! Belegondolva mellékleted ábráidba, kétségeim támadtak affelől, hogy előző hozzászólásom gondolatmenete jó- e!
Avagy a kimenetek aktív állapota a fűrészjel felfutás kezdetén indul, és mivel az X3 műveleti erősítőnek adott erősítése van, ( adatlap szerint 3,5 -szeres ) a 4. lábra adott egyenfeszültséggel az x3 műveleti erősítő kimenetén a felfutás meredekségét változtatom. A belső komparátor pedig ezt a fűrészjelet hasonlítja össze az 5. láb feszültsége által meghatározott szinttel- vagyis az aktív állapot végét meghatározó feszültséggel ( ciklusidőn belül )- és így valósul meg a kitöltési tényező változtatás.
Hűha! Mostakkor mi történik ???

Tisztelettel
(#) otvenkilenc válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Az ábra amit mellékeltem az egy általános mód. Az általad mellékelt IC-ben más módszert használnak. Ott R-S tárolót használnak. Van ahol tisztán számlálókkal és digitális komparátorral állítják elő. Ebben az IC-ben Az oszcilátor jele annak frekvenciája függvényében a lefutóél folyamatosan törli az R-S tárolót. Így annak a kimenet logikai nulla.
Az S beíró bemenetre érkező jel átbillenti. A kimenet 1 szintű, de csak addig amíg az oszcilátor jele újból nem törli. A kimenet 1 jelének hosszát (a PWM jel széllességét) az S bemenetre érkező beíró jel gyakorisága foglya eldönteni. A lefutóél után a felfutás kezdeti szakaszában jön közvetlenül, akkor szélesebb a PWM jel, ha a lefutóélhez (törlőjel) közel akkor értelemszerűen rövidebb.
(#) gondoltam válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Köszönöm válaszodat.
Hűha. Hűha ! Valóban igaz a mondás, miszerint minél több az ismert- annál több az ismeretlen.
Válaszodon még rágódnom kell, és lefordítani saját nyelvezetemre. Tehát, az RS- tárolók lélektanával folytassam gondolatmenetemet.

Tisztelettel
(#) Olits hozzászólása Szept 18, 2018 /
 
Sziasztok.Tudtok ajánlani inverteres hegesztőt, ami barkácsolni kellene, nem mindennapi használatra, mégis jó minőségű lenne és ne legyen túl drága?Köszi előre is.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) fastaction válasza Olits hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
Szia . Nem sokat próbáltam , de az alsó árkategóriában nem hegesztenek szépen . Egy trafós Hetra használtan 10 - 15.000.- , na az a csúnya AC vel nagyon is szépen hegeszt . Privát véleményem .
(#) Alkotó válasza Olits hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Nekem ilyen van. Tudja amit elvárok tőle, sokkal-sokkal jobb mint a korábban tökéletesnek gondolt trafóm. Nekik ezen kívül számos egyéb típus is van a kínálatukban.
Ne kerülje el a figyelmedet az a lényeges körülmény, hogy a hegesztéshez kell érzék és gyakorlat. Ha nem tudsz hegeszteni, akkor bármit is veszel nem jutsz előrébb, illetve aki jól hegeszt, az szinte bármivel megoldja a feladatot.
(#) mpisti válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Ár/teljesítmény arányban a legjobb választás a géped.
(#) Olits hozzászólása Szept 19, 2018 /
 
Köszi szépen a válaszokat.Nem tudom ez a márka nálunk beszerezhető-e?Erdélyben lakok.
(#) vision61 válasza Olits hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Szia!
Jó néhány éve már nem hegesztek "üzletszerűen", ezért én is sokalltam 35-50 ezret egy kis könnyű gépért, csak azért, hogy az időnkénti barkácsoláshoz legyen egy vállra akasztható könnyű gépem, mert a nagyot már nincs kedvem, erőm hurcolászni.
Ezt szerintem nálatok is meg lehet venni. (A leírása olyan, amilyen.)
Az enyém a kisebb testvére, a 205-ös, kb. 2 éve vettem 22 ezerért pajzs nélkül. Elvileg ukrán, de az elektronika valószínűleg ugyanott készült, mint a többi hasonló árfekvésű gép. Viszont az összeszerelésnél nem spóroltak a hűtőbordákon és a vezetékekkel. 4-5 doboznyi 2,5-ös, 3,25-ös elektródát elhegesztettem vele. Többnyire szerkezeti acélt, de néha előfordul saválló acél is. Nem mértem a hegesztő áramot, de a vastagabb elektródához sem kell maximumra tekerni a potit.
A gagyi kis keresztmetszetű hosszabbítót (15-20 m) nem szereti, valószínűleg áramfejlesztőről sem használható.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018
(#) Phile80 válasza vision61 hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
Csak amikor majd meghibásodik (biztosan meg fog) dobhatod a kukába, mert senki nem vállalja a javítását. Sokszor a feliratokat is lecsiszolják az alkatrészekről, hogy ne lehessen javítani.
(#) vision61 válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
HA ez bekövetkezne, akkor sem esnék kétségbe. Nincs benne semmilyen azonosíthatatlan alkatrész. Ez az enyémre biztosan igaz, a többit nem ismerem.
(#) Kovidivi válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
Ez a lecsiszolják a feliratot pont a legolcsóbb termékekre nem igaz, ott erre nincs pénz! A drágánál megcsinálják, hogy ne tudják lemásolni, javítani, csak a szervízben (még több nyereség). Pont a kijelentésed ellentétét bizonyítottam be 2 példával is. Én ezen nem aggódnék, hogy valami javítható vagy sem. Úgyis csak akkor derül ki, mikor már megtörtént a baj.
(#) Phile80 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 20, 2018 / 1
 
Fogalmam sincs mit bizonyítottál mivel és mikor. Én nem kitalálom ezeket a dolgokat, hegesztőgépek javításából élek és nem 5db kínai hegesztőgép belsőt láttam már. Az, hogy nem láttál még lecsiszolt alkatrészt az csak azért van, mert kevés géppel találkoztál. Kínában a munkaerő a legolcsóbb, hogy lenne már drága lecsiszolni két IC-ről a feliratot. A drága gépek többnyire mikrovezérlősek, nem kell csiszolni semmit.
Hogy nem aggódnál az a Te személyes ügyed, de aki nem jártas a hegesztőgép javításban az nagy eséllyel nem fogja tudni megjavítani, mert iszonyat problémás tud lenni a hibakeresés, főleg rajz nélkül. A szervizek meg úgy működnek, hogy azt szeretik javítani amit ismernek és rövid idő alatt a lehető legtöbb pénzt tudják termelni és nagy eséllyel van elég javítani való anélkül is, hogy bevállalnák az ilyen gépeket. Nincs idő egy napig a hibát keresni, mert senki nem fizeti meg, ezért nem vállalják a javítást. Hetente többször találkozom olyan emberekkel akik piacon vettek hegesztőgépet és már az ötödik szervizből küldték el őket azzal, hogy nem javítható a készülék. Csak emiatt próbálok segíteni, hogy ne essen Ő is ebbe a hibába.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2018
(#) galga hozzászólása Szept 21, 2018 /
 
Én vettem egy telwin 144-est 13 ezerért a jófogáson. Teszi a dolgát működik, asszem Phile ajánlotta 45 ezerért, de a piac diktálja az árat mindig. Nincs ráírva, hogy 300 amper de a célnak megfelel...
(#) galga hozzászólása Szept 21, 2018 /
 
Eldobható argon palackot, hol lehet venni?
Errrőlmi a vélemény? Esetleg erről?
(#) Phile80 válasza galga hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
Az egy 65 ezer forintos olasz gyártmányú hegesztőgép, olyan alkatrészekkel szerelve, amit a Fronius használ. Aki eladta, annak fogalma sem volt hogy mit árul.
(#) galga válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
A kábel az elég gagyi volt hozzá, de műanyag doboza, és vagy 2 kg 2,5 pálca tartozék volt. Bár fennáll a veszély a becsapásra. A szervízkönyvet kinyomtatva mellékelte az eladó. Semmi extra. Nem kapkodtak egy 120A-s gépen mert "300A-s" "orosz" gép már 18 ezerért vehető, nekem jó ez is. Szerencsém volt.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2018
(#) galga válasza Phile80 hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
UC3845 12ft, LM393 6ft Az IGBT darabja 350ft kínában de 10db után már jelentős az engedmény.
(#) dara válasza galga hozzászólására (») Szept 21, 2018 / 1
 
A kinai igbt 95% hamis.Az alkatrész teszter kondenzátórnak ismeri fel.Alaposan meg kell nézni a képet mert látszik hogy a lábai el vannak csiszolva,a felirat is silány minőség.Én is vettem kapkodva,utólag nézve a képeket meg itthon alaposabban szemrevételeztem,összehasonlitva itthon vett igbt kell,ég és föld a külömbség láb hossz és láb vastagság között.Van eredeti is de árban és kinézetben is külömbözik.Berakva a gépbe üresjáratban működik,de amint ivet akartam fogni csendben elhalálozott.Nem durrant,nem robbant,csak csendben lenyomta az autómatát.Szóval olcsó hús.
(#) gondoltam válasza otvenkilenc hozzászólására (») Szept 24, 2018 /
 
Üdv. Köszönöm.
Belerágtam magamat instrukcióidba, és gondolatom az, hogy ez egy egyszerű 'paker analóg feszültségszint vezérlésű ( Proli- tól tanultam ) 'százlábú. Az analógot reprezentálja bemeneti oldalról 2 db. komparátor, melyeknek bemenete analóg, és kimenete tekinthető akár kétállapotúnak is.
Namostan: a követő RS- tárolóra érkező törlőjel ( oszcillátor lefutó éle ) előtt, 'ciklusidőn belül ha a "beíró jel " - ( azaz az S - bemenet ) feszültségszintje nem folyamatos, hanem szaggatott, akkor az RS- tároló kimeneti szintje követi ezt a 'szaggatást ??
Lefordítva: az RS- tároló "beíró" jelének elég egy impulzus ahhoz, hogy kimenete változzon és úgymarad a törlőjelig, avagy a "beíró" jelnek folyamatosan jelen kell lennie ????? ( RS- tároló működése ? ) Az általad leírtakból kihámozva, utóbbira gyanakszok. Így működik ???? Ha így, akkor az már nem is impulzusszélesség moduláció, hanem folyamatos 'szaggatás az aktuális áramhatár értékig ( ciklusidőn belül ) És a "törlőjel jelen estben arra szolgál, hogy ezt a 'szaggatást melyik meghajtó kimenetre produkálja.
Lefordítottam nyelvezetemre. De akkor ténylegesen mi történik ?? ( úgyis végére járok, hogy mitől döglött meg a 'büdös gorilla )
Segítségeteket megköszönve
Tisztelettel
(#) _BiG_ válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 24, 2018 /
 
Túlbonyolítod. És félre is érted.

Az SR tárolónál nem lehet egyszerre aktív a beíró és a törlőjel. Amúgy, mivel tároló, ha beírod, vagy törlöd, akkor a következő változtató jelig úgy marad. Impulzustechnika, megvan? És szó sincs semmiféle "szaggatásról" sem.

Az árammódú vezérlőben, ha a kimenő árammal arányos feszültségjel (áramjel) bebillenti a tiltást, akkor a meghajtást lekapcsolja a ciklusidő végéig és úgy is tartja, erre külön áramkör gondoskodik, ez a latch, azaz retesz.
Különben az áram megszűnésével vissza tudna kapcsolni (pl. zavarjeltől), hiszen az áramjel is megszűnik, illetve a komparátor is visszabillen. Ezt mindenképpen meg kell akadályozni, a latch ezt teszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2018
(#) otvenkilenc válasza gondoltam hozzászólására (») Szept 24, 2018 /
 
Az oszcilátor lefutóéle bebillenti a tárolót, (a törlő bemenet) de az emelkedő szakasz nincs hatással rá. A kimenet nulla. Ha nem jön beírójel akkor ez így is marad, mert hiába jön az újabb ciklusban a lefutó él a tároló már alapállapotban (törölt) van azaz nem változik a kimenet. Ha most a komparátortól jön egy beírójel az oszcilátor felfutó élének (legyen ez az órajel) ideje alatt akkor az bebillenti az ellenkező állapotba. A kimenet 1 lesz. De csak a következő órajel lefutó éléig. Az R-S tárolónak elég egy impulzus ahhoz, hogy az állapotát megváltoztassa, Mivel folyamatos az órajel ezért tűnik neked szaggatásnak, pedig csak az egy ciklus alatt lezajlott folyamat ismétlődik az oszcilátor (órajel) frekvenciájának függvényében.
(#) p_kowa válasza dara hozzászólására (») Szept 26, 2018 /
 
Nekem durrant Egyszer bepróbálkoztam, mert kollégám dicsérte a kínából vett IGBT-t. Más típus volt igaz, de mondom kipróbálom. 1200 forintom bánta, de jó lecke volt. Vettem itthonról kereskedésből eredetit, kicseréltem, azóta is jó. Egyébként egy google kép volt beollózva a hirdetésbe, és nem látszódott rajta semmi, de mikor megjött, mindegyiken feltűnt, hogy ezt már használták egyszer. Alátétnyom, és sietve letisztított láb stb...
(#) dara válasza p_kowa hozzászólására (») Szept 26, 2018 /
 
Ha a hobbisták zöme csak egyszer rendel tőlük,már megérte a kicsi sárgának.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2018
(#) nagyfero 27 hozzászólása Szept 27, 2018 /
 
Űdv!
400 Amperes 3 fázisú tirisztoros hegesztőtrafót szeretném beszabályoztatni,mert bázikus elektródával nagyon 'csattog',illetve fröcsköl. De ahol gyengébb a hálózat ott szépen dolgozik.
Valaki tudna-e ilyen személyt?
(#) erbe válasza nagyfero 27 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /
 
Ha van rajta karakterisztika állítási lehetőség, azzal lehet javítani.
(#) galga válasza dara hozzászólására (») Szept 27, 2018 /
 
A kis sárgák gyártják a kis kínai panelos hetrába is a cumót. Biztos van aki kifog valami meós szériát, de én Nedis, HQ-tól is vásároltam nem kevés használhatatlan félvezetőt anno... Idehaza tuti nem cserélik ki, de a kínai ha hőbörögsz visszaadja a pénzt akár, vagy küld egy másik marékkal
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2018
Következő: »»   518 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem