Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   305 / 372
(#) szucsistvan123 hozzászólása Szept 18, 2018 /

Heló!

A képen látható adatokkal bíró léptetőmotorhoz milyen meghajtó lenne ideális?
6 vezetékes, (2 tekercs középmegcsapolással), bipolárisként szeretném használni.
Én a TB6600-ra gondoltam, van valakinek tapasztalata ezzel? Ezen a vezérlőn szabályozható a max áram? Mekkora bemenő feszültség kellene a vezérlőre, hogy ki lehessen hozni belőle a maximumot?
a tekercs ellenállás ~1,4Ω (két végpont között).
Köszi!
(#) Pali79 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1

A TB6600 egy olcsó, de megfelelő vezérlő lehet ehhez. Nekem csúcsra járatva kigyulladt az IC a vezérlőben. Minél nagyobb feszültséget adsz neki, annál nagyobb lesz az elérhető fordulatszám. A TB6600-nál maradva 40V 4A motoronként jó lehet.
(#) szucsistvan123 válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Egyébként ha a motorra 2V van írva, akkor miért kell neki (a vezérlőnek) nagyobb feszültség?
Hogyan lehet kiszámolni, (ha lehet egyáltalán) hogy mekkora legyen a bemenő fesz.?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) pipi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1

Azért hogy mihamarabb felépüljön a mágneses tér, a vezérlő áramkorlátos, így a beállított áramtól nagyobb nem folyik, gyors lesz a motor.
(#) Pali79 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1

Nem érdemes a feszültségen rágódni. Minél többet adsz neki annál többet tudsz kihozni a motorból. Persze elmegy 12-24V-tal is, csak a sebesség növekedésével erőtlen lesz és lépést veszt.
(#) szucsistvan123 válasza pipi hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Köszönöm a válaszokat!

Még lenne egy utolsó kérdésem:

A szóban fogó motor kb hány Nm lehet? (saccra)
76mm hosszú (tengely nélkül).
(#) pipi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Bővebben: Link
nálam a második vaterás linken ott van, kb 1Nm
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2018
(#) szucsistvan123 válasza pipi hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

A tartónyomaték megegyezik azzal amit forgás közben tud?
(#) mex válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1

Nem. A tartónyomatékot adják meg rendszerint, mivel az nagyobb érték, a szemnek jobban tetsző...
(#) szucsistvan123 válasza mex hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Jaaa! Értem, köszi!
(#) mex válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Szept 18, 2018 /

Hozzátartozik a nyomaték megadáshoz, hogy a forgásban mért nyomaték a léptető impulzusok időegység alatti számának függvénye,vagyis diagrammon célszerű ábrázolni. Ha megnézel egy ilyet, rögtön szemet szúr a nagyobb fordulatok felé mennyire legyengül a léptecs.
(#) András123 hozzászólása Szept 30, 2018 /

Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni egy cnc maró további tervezésében.A jelenlegi állapotról töltök fel
pár képeket ,hogy legyen elképzelésetek róla mit is szeretnék.Ez a második gépem amit készitek és szeretném minnél stabilabbra nagy megmunkáló területtel és erős motorokkal felépiteni. Az Y tengely 4 db 20-as tengelyen mozog lineáris csapágyakkal. Az X tengely Talpas 20-as tengelyen mozog. A Z-t 16-os tengelyekkel tervezem A vázszerkezet 30x30 vastag falú zártszelvény homokkal kitöltve , nagyon stabilnak tűnik ,súlya kb 150 kg A nagysága 100x100 mm ,Ebből a hasznos munkaterület kb 80x80 mm lesz. Az Y tengelynek nagyon nagy súlyt kell majd hordoznia mivel az oldallemezek 6-os kazánlemezből készültek, ehez jön hozzzá a vastagfalú zártszelvény tartás, Z tengely,plusz maró és léptető motorok súlya és egyéb. Naggyából ezt a súlyt 35-40 kg-ra saccolom. A tengelyek nagyon könnyen mozognak de a hordozott súly tehetetlenségi ereje miatt aggódom. Nema 23-as motorokat tervezek, 3NM nyomatékkal és 16-os golyósorók lennének mindegyik tengelyen (Három tengelyes Maró készül)
Az is felmerült bennem hogy az Y tengelyt 2 db motorral hajtanám meg mindkét oldalon 1-1 db.
A vezérlést egy 5 tengelyes csatolókártyával és TB6600 Amperes vezérlővel szeretném megoldani.A kérdésem az lenne hogy a felvázolt terv megállja e a helyét ekkora gép esetében. Milyen módositást javasolnátok ahoz hogy a végeredmény jó legyen?
(#) StefuPeti válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Szia.
Az én gépem:
Bővebben: Link
Az Y tengely lineáris tengelyét/csapágyát gyengének találom. Jobb lett volna talpas változatot venned, és úgy beépíteni hogy jól alá legyen támasztva, félek hogy középen el fog hajolni.
Én NEMA24 -es motorokat használok, ezek 4Nm tudnak.
A lineáris csapágyam 20 mm-es és a golyós orsóm is 20mm-es 5 mm menetemelkedésű.
A munkaterületem 1500mm x 1100mm x 300mm.
Ha gondolod mutatok még képeket.
(#) vanzerr válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Szia! Az az alátámasztás nélküli 20-as tengely felejtős!!!! Akár fél centit is "lógni" fog ezen a távolságon...
(#) kapu48 válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Ez a gép ebben az állapotban kész csőd! Minden irányban hajlik, főleg Y irányban fog lengeni.
(#) mex válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

A szerkezet képei láttán ismeretlenül is sajnálom a ráfordított idődet, munkádat, mert bár látni, hogy nem egy összebarkácsolt gép akar lenni, de sajnos alkalmatlan lesz pontos munkavégzésre.
A leírt méretek,(gondolok itt 80x80mm munkaterületre) tévedés, inkább 800x800 mm akart lenni. Ilyen méretekre viszont az alkalmazott lineáris egyenesbevezetések gyengék, talán az x talpas vezetékeit nem kell cserélni, viszont a vezetéket hordozó zártszelvényeket még egy alaplemezre kell rögzítened. Az oldallemezeket okvetlen merevíteni kell függőleges bordák ráhegesztésével, mert így hatalmas rezonanciák fognak keletkezni munka közben. XPS marásra így még megfelel, a lézert is elbírja, de gondolom más felhasználásra tervezted. Javaslom, olvasgass a sárga fórumon sok minden megvilágosodik gépépítés terén.
Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2018
(#) kameleon2 válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Elmü-nél kértél bővítést? Nem kis motorok kellenek majd és meghajtás.3NM alatt nem is tennék rá léptetőmotort, de lehet, hogy inkább szervós kellene. Brutális az a rácsszerkezet. Azt mondják egy szerkezet minél egységesebb a stabilitást illetően, annál jobb konstrukció. Nekem az acél rácsszerkezet és a mozgóhidad nem tűnnek egységesen azonos fajsúlyúnak. Persze ettől még nyilván szuper lesz. A tehetetlen tömeg nyilván gyorsuláskor-lassuláskor igényli majd a nagyobb nyomatékú motorokat. Megteheted, hogy ráraksz próbaképpen léptetőmotort - ha hozzáférsz. Ha nem - Akkor mindenképpen kellhet a 2 motor, de jó megoldás lehet a sorbafűzésük és emellett a mechanikus összekötésük, szinkronizálásuk is. Akkor nem nagyon leszel megkötve, hogy mit munkálsz meg. Mert ugye az sem mindegy mire szánod ezt a robusztus szerkezetet.
(#) András123 válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Az Y tengely 4 db 20-as rúdból van és a csapágyak távolsága is elég nagy. de valóban, a talpas tengely lett volna a célszerübb, erre akkor jöttem rá mikor az X tengelyt teveztem. Elkészitem ezekkel, és ha nem lesz jó akkor kicserélem talpasra. A Z tengelyre vajon megfelelne a Talpas 16-os vagy ide is vegyek 20-asakat ,ezzel is növelve a súlyt ?
A tied munkaterülete jelentősen nagyobb mint az egyém. Természetesen spórolni is szeretnék ezért kérdezem ,hogy erre az 1 méteres távolságra 16-os 5 mm menetemelkedésű orsó elegendő-e ? Mire használsz ekkora gépet ? Én első sorban fát szeretnék marni vele.
A motoroknál a 3nm és a 4 nm nyomaték külömbség vajon jelentős lehet ? Mi a tapasztalat a kinából rendelt motorokkal ,és orsókkal kapcsolatban?
(#) András123 válasza mex hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Valóban. A munkaterület 80x80 cm akart lenni. Sajnos gépészetet és elektronikát nem tanultam ,viszont már nagyon sok gépet épitettem mindig a megérzéseimre hagyatkozva tanulva az előzőekben elkövetett hibákból. Mivel már nagyon sok munkám van ebben a gépben is, szétbontani nem fogom, Meglátjuk mi jön ki belőle
(#) l48 válasza András123 hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Még semmi sincs veszve! Adj magadnak egy kis időt, nézz meg jó sok gépet és az itt észlelt problémákat a lehetöségeidhez mérten tervezd át.
A mozgó tömeghez még észerüen felhasználva úgy 50-70kg anyag kell. (fához is)!
Külömben zenélni fog. A rezonanciát pedig minimumra kell csökkenteni.

Szia.
Párhuzamos port illesztő kártyát ilyet használtam: Bővebben: Link

Léptető motor vezérlőből pedig ilyet: Bővebben: Link

Motort meg ilyet: Bővebben: Link
(#) András123 válasza StefuPeti hozzászólására (») Szept 30, 2018 /

Te a Z tengelyt miből épitetted ?Most az lenne nekem a következő lépés. mi a véleményed a 16-os golyósorsókról?

Nekem a Z tengely is 20-as, és 5 mm menetemelkedésű. A lináris tengelyek is 20 as talpas kivitelűek. Szóval minden tengelyem ilyen.
Még építés alatt vagyok a géppel, mert sikerült tönkretennem az Y irány motorvezérlőjét és várom az alkatrészt hozzá. Az X és Z mozgásom működik, 1200mm/perc sebességet tudok maximálisan, felette már van lépés hibám.
(#) Pali79 válasza StefuPeti hozzászólására (») Okt 1, 2018 /

Idézet:
„1200mm/perc sebességet tudok maximálisan, felette már van lépés hibám.”
5mm-es emelkedésű orsókkal? Ott valami nem kerek...
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2018
(#) msteve válasza András123 hozzászólására (») Okt 2, 2018 / 1

Nyugi,ha fát akarsz marni,akkor jó gép lesz ez.Kis fogással akár alut is marhatsz.A sok kötözködő még nem is épitett cnc-t.
Az oldallemezt valóban meg kell erősiteni,a 6mm kevés lesz ebben a méretben.
Az y hajtást inkább egy motorral oldd meg,és kösd össze a két tengelyt bordásszijjal.
(#) András123 válasza msteve hozzászólására (») Okt 2, 2018 /

Az X tengelyt mindenképpen terveztem megerősiteni .A 6-os kazánlermezt lehet hogy fa boritással mereviteném de amig nincsenek meg az orsók és motorok addig nem tudom tervezni hogy adja ki a hely. Mint irtam legjobban az x tengely összsúlya miatt aggódom A vázszerkezet homokkal van kitöltve eléggé zajmentesnek tűnik (persze ettől még lehet hajlása) Súlyos darab. A kerekek csak ideiglenesen vannak rajta a könnyebb mozgathatóság miatt később állitható talpai lesznek. Mivel csak hobbi célra készül nem pénzkeresethez, ezért nem akarok eltúlzott költségeket, gondolok itt 3-4 nm nyomaték feletti motorokra vagy a 20-as golyósorsó árára. A Z tengely orsólya ma megérkezett ,300mm 16-os .Szerintem fához meg fog felelni . De ha az Y-hoz kettő 20-as orsót kell hogy vegyek plusz az x tengelyé is 1000mm-es....Hát lehet hogy elköltözik az asszony
(#) msteve válasza András123 hozzászólására (») Okt 3, 2018 /

Az én y tengelyem egy-egy 20mm-es szintén nem talpas lineáris csapágyon fut,és simán marok vele alut is.És csak a z-n van golyósorsó,a másik két tengelyen csak bordásszij.
A most készülő gépen az oldallemezek csak 450mm magasak,de 12-es lemezből vágattam.
Miért lesz ilyen nehéz az y?
Én a z-nek a nagyobb stabilitás miatt csak 120mm elmozdulást választottam...de mivel hangfalakat fogok vele marni,és néha a kész dobozt kell megmunkálni,inkább csináltam egy asztalt az asztal alá .
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
(#) András123 válasza msteve hozzászólására (») Okt 3, 2018 /

Az Y 4 db tengelye hordozza az X és a Z teljes súlyát mivel nem az asztal fog elmozdulni.
Ha össze adom a 2 db oldallemez, a 30x30 zártszelvény alsó felső összekötések 2 db 20-as linear 20db 16-os linear léptetőmotorok ,maró motorok, orsók súlyát Akkor ez elég jelentős súly lesz ,plusz még valahogy mereviteni is kellene (Még homokkal is ki akartam eredetileg ezeket is tölteni mint a vázszerkezetet) Ez sajnos nem egy bordázott alu szerkezet. A Z elmozdulása nálam sem lesz sok max 15 cm 300mm-es orsót és tengelyt vettem hozzá. Még a motorok nincsenek meg . Nem tudom mire számitsak a motorok erejét illetőleg. A 3nm nyomatékú motor tengely vastagságát is el kellene döntenem hogy 8 vagy 10mm legyen - A 10 mmes változatnál nem találok olyat ahol a motor tengelye mindkét oldalra kilóg. Ez előny lehetne abban hogy egy kis kerékkel lehetne kézzel is pozicionálni. Vagy ez szerintetek nem annyira fontos?
Az Elektronikát illetőleg TB6600 5 A meghajtókat rendeltem A Tervezett motorok 4,2 Amperosak.
A csatoló kártya ilyen lesz: https://www.ebay.com/itm/USB-5-Axis-CNC-Breakout-Board-Interface-Ad....l2649
Ezt is meg kell táplálni 5 V feszültséggel.
Segitsetek hozzá kiválasztani a tápegységet Mivel ebben sajnos nem vagyok annyira otthon.
350W-36vdc/9.7A Megfelelne vajon hozzá?
Az első gépem egy arduinoval vezérelt nema 17 motorokkal meghajtott rajzoló eszköz amit később átalakitottam egy kisebb marógéppé Ezen gyakorlom a programozást Sajnos az LPT portos elektronika nagyon új lesz majd a számomra, remélem számithatok a segitségetekre ha majd eljön az ideje
Arduino Plotter
(#) SALáta válasza András123 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /

Mi úgy tanultuk a gépváz a földnek adja át a géptalpakon a rezgéseket. Tehát talpald le. Legolcsóbb ha te csinálsz magadnak mert simán egy jó 4 darabos szett 50-80 ezer.

Ez az első meglátásom. A második legyen kérdés. Hogy lesz sík a munkaasztal síkja? Mi lenne ha U profilokat tennél az asztal oldalához ezzel megemelve a síneket? Nyilván ide talpas de inkabb lm guide kell.Mi történik ha az asztalt fel akarod marni az U profilokhoz képest? Lehet e az görbe? Mit nyernél az emelt sínnel forgácsolás és stabilitás szempontjából. Hogy kell egy lm guide sínt szerelni? Mivel állítod ve a vízszintet és a függőlegest?
Mi azxa léptetőmotor nyomatékgörbe?

Bocsánat de kérdések elfogytak ahogy az időm. Ha tudod mindre a választ az jó. Ha nem akkor sincs baj mert megtanulható, kikereshető minden.
(#) guliver83 válasza SALáta hozzászólására (») Okt 4, 2018 /

Ilyen talpakkal !
A fotón ami nincs rajta az a benzin, olaj álló gumi ami még bele lesz sütve!
Következő: »»   305 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem