Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   388 / 570
(#) Peter12 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 4, 2018 1 /
 
Mindenhol lapradiátorok vannak. Már próbálkoztam ezzel a közelebbik fojtásával, eredménytelenül. Úgy van kiépítve a rendszer, h a kazánnál (vhol a falban, ezt nem látom) 2 részre ágazik az elmenő cső. Egy cső megy a ház bal oldalán lévő radiátorokba, egy pedig a jobb oldaliakba. Mindkét ág végén vannak szinte a legnagyobb radiátorok, ugye ezeknek a legnagyobb az ellenállásuk, ide már nem jut elég víz. Emiatt gondoltam, h egy erősebb szivattyú át bírná ezeken is nyomni a vizet. Szerintetek működne, A megoldás: a kazánban cserélnénk ki a meglévőt erősebre, B megoldás: a kazánból a gyárit kivenni és közvetlenül az elmenő cső elejére építeni az újat?
(#) balazsgy válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Szerintem a fizikát nem tudod becsapni, a víz mindig a kisebb ellenállás irányába fog menni,
a legközelebbi radiátorok felé.
Talán, bár ez elég körülményes, ha a legtávolabbi radiátor környékére plusz keringető szivattyút
beépítenél (mivel kettő ág van, ahogyan írtad, ezért kettő darab kellene), úgy a csővezetéki ellenállást le tudnád győzni.
Ez esetben viszont kérdés, hogy annak a kettőnek a működését hogyan tudod összehangolni a
kazánban lévő szivattyú működésével, mert ez is körülményes.
(#) JZoli válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Nálam a tetőtérben lévő radiátorok kb 26méterre vannak a gázkazántól, illetve (ha a vegyes kazánnal melegítek) a puffertartálytól. Pont a két szoba van a végén a rendszernek,ezekben 1800-as és 2000-es radiátor van, de azokkal sincs gond, simán fordul bennük a víz. Milyen vastag cső vezet nálad a rendszerben? Leírhatnád a kazántól az utolsó radiátorig, hátha az áteresztőképességükkel van a baj. A szivattyú milyen a kazánban, mármint az emelőmagasságára gondolok
Ha a közelebbieket elzárod, akkor sem melegednek a távoliak? Ha nem, akkor ott más gond lehet. Ha egyet-kettőt elzárnál próbára tíz percre akkor ha nincs dugulás, vagy valamilyen elzáródás, akkor menni kellene az újonnan beépített radiátoroknak is. Esetleg a kazántól nem oldható meg egy harmadik elágazással az új radiátorok bekötése?
(#) Peter12 válasza balazsgy hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
A gond az h a falban van elágaztatva, nem látom hol, szétverni első körben nem tenném. Annyi volt a logika, h az erősebb szivattyú nagyobb vízárammal tolná és nem tudna minden vizet benyomni a közelebbi radiátorokba, mert annyit nem tudna felvenni..hátha több jutna messzebre
(#) Peter12 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
22-es elmenő van a kazántól, azt hiszem 16os csö jön a flaból, de ugye a radiátor szelepek ezt is szűkítik elég jól, ránézésre úgy 5-7mm közé..megpróbálom még azt h a legközelebbiket teljesen elzárom. Hajdu HGK 28-as kazán van beépített szivattyúval, a manuáljában ennyit írnak a szivattyúról:

Névtelen.jpg
    
(#) JZoli válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
16-os csőből ágaztattátok ki az új radiátorok felé menő csövet? Ha így van akkor ott szinte sosem lesz elég a keresztmetszet a szükséges tápvíz átviteléhez, bármilyen szivattyút tesztek be. Illetve talán egy jó erős szivattyúval igen, de akkor meg hallani lehet majd az áramlási hangokat, mivel igen gyors lesz az áramlás. Ez a "csordogáló" hang meg nagyon irritáló tud lenni az emberi érzetekre.
Nem oldható meg a kazán kimenetétől a betáplálás?
(#) Peter12 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Rajzoltam egy ábrát kb így van a rendszer. Még annyi, ami lényeges h a kazán alapból nem tudott tárolót kezelni, csak fűteni. Ezt egy külső váltószeleppel oldották meg, kijön a kazánból a víz átmegy a falon a váltószelephez és ott dől el h a tárolóba megy vagy vissza a falon és a fűtéskörbe. Ez a megoldás, mivel oda vissza jön a víz eléggé áramlásrontó sztem, már a szivattyú után 70-80centire.
(#) Peter12 válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
ahogy nézem ez a szivattyú van a kazánban WILO RS 15/4.1 emelőmagasság 4m
(#) VIM válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Szia! Amikor indul a fűtés, nézd meg, hogy meddig jut el a meleg víz a rendszerben és ott keresd az okokat, hogy miért akadhat el. Gondolom, hogy az új radiátorok nem lettek fordítva bekötve a rendszerbe és nem lett keresztmetszet szűkülés okozva az újak csatlakozásánál. Az új radiátorokban nem volt gyári fojtás beépítve ill. az ki lett belőle szedve a szerelés előtt. Egyáltalán milyen bekötésűek és milyen típusúak a radiátorok?
(#) Dibi4455 hozzászólása Okt 5, 2018 /
 
Szebb napot !
Volna nekem egy idegesítő problémám :/
Van egy CHaffoteaux necra kombi turbós gázkazanom (amúgy kettő mert szeretem [nem nem igaz gyűlölöm ]) ami a következőt produkálja elInditom a fűtést megy rendesen kérek meleg vizet , elzárom a csapot és nem indul el a fűtés nincs híba semmi reset és már megy is tovább , ha a termosztát állítja le és indítja el ugyan ugy csak reset után hajlandó fűteni ... ha be ki kapcsolom mondjuk fürdés után akkor is elindul , ha a termosztát kikapcsolja és vissza kapcsolja majd èn be ki kapcsolom szintén megy rendesen ! Mi okoz ilyen gondot most raktam fel ezt a kazánt ismerem mint a tenyerem ki lett takarítva (szetszedtem ecetes víz bele stb ) az áramlásfigyelőt (vagy mit ) is direkt le pucoltam de erre nem tudom mi a megoldás segítsetek lécives ! Tudom nem vagyok szakma beli meg ne nyúljak olyan hoz amihez nem értek de most bajban vagyok
Köszönettel : Doba Tamás
(#) vicu100 hozzászólása Okt 5, 2018 /
 
Kedves Fórumtársak!
2013. decemberében segitségemre volt egy kedves fórumozó, feljavitott BAXI vezérlő panellel kapcsolatban, mely további öt évig működtette a BAXI HT 240 Storage kazánunkat. Most ismét hibakódol, ami miatt vezélő panel cserére lenne szükség. Kérem, hogy aki ajánlotta a kedves fórumozót, vagy magára ismer, jelezze!
Köszönöm szépen előre is!
(#) Gombszem válasza vicu100 hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Ha rákeresel, a 203. oldalon ott vannak a hozzászólások. A tied is.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2018
(#) vicu100 válasza Gombszem hozzászólására (») Okt 7, 2018 /
 
Igen azt én is tudom! Az a gond, hogy üzenetben jelentkezett, hozzászólást nem írt.
(#) Dibi4455 hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Üdv ! Végig néztem és végig próbáltam az összes itt leírt dolgokat sajnos ugyan az a probléma még mindig , kérlek segítsetek egyik szerelő sem hajlandó vele foglalkozni annyi észre vétel van közben , h a hmv nél nem jelzi ki a viz hőfokot , át cseréltem a fűtőkőrben levővel ami 50 fokot jelzet de ott se ír semmit a készülék
(#) Teac hozzászólása Okt 8, 2018 /
 
Sziasztok

Fég K24 es kombi cirkóhoz kérnék segítséget.
Az a furcsa probléma hogy a fűtés nem megy, pedig a váltószelepnek az az alaphelyzete. Melegvíz vételnél vált át a váltószelep, a melegvizet rendesen melegíti is. E leírás alapján

Link

a váltószelepek kiszerelve a rajzon A és C között, a B csövet befogva, szájjal átfújhatóak, vice versa.
Van egy másik váltó, csak az folyik a közepénél, azzal nem tudtam lepróbálni a kazánt.
Elkezdtem fogdosni a csöveket, fútéskor ezen leírás szerint ill. szerintem az 1-es ábrán a visszafolyó ágtól a szivattyú egyből nyomja a vizet az égéstérből a váltószelep A pontjára, ahonnan a nyitott C csövőn megy a radiátorokba.
Csak fűtéskor viszont a bal oldali függőleges, égéstérből kijövő cső teljesen hideg, hiába ég a gáz. Melegvízvételkor viszont forró. Elzártam a szivattyú alatti fűtés golyóscsapot, erre azonnal forró lett az égéstérből lejövő bal oldali cső. A kazán 5mp múlva elkezdett pattogni, gondolom mert nem tudta keringetni a vizet, azonnal lekapcsoltam a kismegszakítót. A radiátorok ki vannak nyitva, máshol nem találok golyóscsapot. Talán a kiegyenlítő tartályoknál van hiba? A jobb oldaliba membrán van és 0.5 bar nitrogén az egyik oldalon gyárilag, a linkeltek szerint. Kilyukadthatott a membrán?
A hőcserélőnek fűtéskor is van szerepe, vagy csak a melegvízvételkor?
Megj: Az 5-ös ábra feletti leírás el van írva, sztem, látható hogy a "fűtővíz áramlása A-ból B felé" lehetetlen, zárva van a köztük levő baloldali szelep. B helyett C felé megy a víz.

Kösz a választ!
(#) Aronora hozzászólása Okt 9, 2018 /
 
Sziasztok!
Buderus Logamax kazán nyűglődik!
Thermosztát szépen kapcsol ki és be, de amikor már elértük a kívánt hőmérsékletet, a kazán magától újra fűteni kezd, aztán egy idő után kikapcsol, majd újra kezdi.
Aztán mikor már rettentő a 30 fokos hőség, inkább kikapcsolom a készüléket.
Mi lehet a gond?
Thermosztatot cseréltem, NTC-t a fűtőkörön cseréltem, nem változott semmi.
Köszönöm
(#) usane hozzászólása Okt 10, 2018 /
 
Üdv!

Biztos van itt aki szerelt már szét Renova MINI-t. A C12-nek a tágulási tatályát merről lehet kicserélni?
Le kell venni a falról vagy elölről kell szétszedni? Lehet, hogy oldalról hozzáférhető lenne, de nálam sajnos nem. Mellette van a melegvíztartály. Ha lehet a megoldást kérem, nem pedig a "hívjak szerelőt" hozzászólásokat.
Köszönöm.
(#) szucs_g hozzászólása Okt 10, 2018 /
 
Vaillant VUI HU 282-7 Kombi kazánunk hangja néha, mint a traktoré. A höcserélö koszosodott el szerintem. Ki lehet ezeket tisztítani szétszedés nélkül?
(#) andistvan98 hozzászólása Okt 11, 2018 1 /
 
Sziasztok!

Radiant RCM 20 E/Slim kombi kéményes kazán csak ötödik-hatodik próbálkozásra gyújt be. Mennyire normális ez? Vagy mi lehet a gond vele?

Köszönettel

István
(#) balazsgy válasza usane hozzászólására (») Okt 11, 2018 / 1
 
Hát így jártál! Ilyen bevezető szöveg után ki akarna segíteni.
(#) bb46 hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Sziasztok!

A következőben kérném a segítségetek. Van egy nyílt égésterű melegvíz-tárolós kazán ami bekapcsolás után teljesen normálisan működik de pár perc után elkezd ütemes kattogó hangot adni, először csak halkan majd percek alatt ez hangosabbá válik. Úgy vettem észre hogy a láng intenzitásától, pontosabban inkább a keringetett víz hőmérsékletének növekedésétől függ, hogy éppen még csendben működik, vagy már kattog. HMV üzemben pl. sokkal hamarabb és intenzívebben jelentkezik ez a hang mint fűtési módban. Próbáltam hallgatással megkeresni, hogy pontosan hol keletkezik, de nem sikerült jól behatárolni a helyét, viszont a keringető szivattyúra gyanakszom. Gondolom ezt azért is mert amikor a hőcserélő alatt a láng elalszik, de még megy a keringetés a kattogás továbbra is jelen van, viszont abban a pillanatban, hogy a keringető szivattyú is lekapcsol a kattogó hang is megszűnik. Amennyiben tényleg a szivattyú kattog, abban mi okozhatja ezt? Valami lerakódás vagy elkopott belül valami? Mivel úgy is esedékes, hogy a hőcserélő kapjon egy külső-belső tisztítást, egyúttal érdemes lenne a szivattyút is átmosni foszforsavas vízkőoldóval?

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) VIM válasza Teac hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Szia! Talán mégis keresni kellene ott egy csapot a kazán alatt az előremenő ágban a radiátorok irányába, hogy nem e el van zárva a nyári állásból kifolyólag, hogy ne keringesse a felesleges meleget a radiátorok felé. Ha még sincs ilyen csap akkor a hidroblokk szelepei el vannak szabadulva a tengelyen amit egy kis zárógyűrű tart a helyén.
(#) konop válasza usane hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Szia!

Ne kell cserélni, fel kell rakni a visszatérő ágba egyet.
(#) konop válasza bb46 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Szia!

Általában a hőcserélőben van valami lerakódás, azért zajos. Érdemes lenne egy fernox mágneses iszapolót és egy tisztító-védő folyadék őt tenni a visszatérő ágba, hogy ne a hőcserélő be menjen a retek.
(#) balazsgy válasza VIM hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
De én úgy tudom, hogy a nyári állásban sem kell elzárni a radiátorok felé menő
csapokat, hiszen a HMV ott, a radiátorok felé fogja kiadni a tűztéri hőt utókeringtetéssel.
Rosszul értelmeztem?
(#) bb46 válasza konop hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Köszönöm. A hőcserélő majd kap egy átmosást, aztán meglátjuk az hoz-e változást. Kérdés, hogy kapjon-e ilyen átmosást egyúttal a szivattyú is, ha már úgy is szerelve lesz. Nekem az gyanús, hogy amikor már lekapcsol teljesen a láng, tehát már semmi se melegíti a hőcserélőt, de a keringetés pár percig még megy, ez az ütemes fémes kattogó hang továbbra is változatlanul jelen van, de abban a pillanatban ahogy a szivattyú is lekapcsol a kattogó hang azonnal megszűnik. Ezért gondoltam elsőre, hogy esetleg a szivattyúnál is kell keresni az okozóját.
(#) balazsgy válasza bb46 hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Részemről csak feltevés: Ez nem kavitáció? Vagyis levegős a rendszer és a szivattyú levegős vizet szállít, avagy kavitál? (Magasabb vízhőmérsékletnél, pld. éppen a hmv-nél ez jobban jelentkezik, vagyis hangosabb az a fémes hang.)
(#) Diana- hozzászólása Okt 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Baxi Luna 240 típusú kombi gázkazánunk az utóbbi időben naponta random leáll. Csak resetre indul újra ,magától nem.
Ilyenkor a 30 °C pirosan villog. Ha jól tudom ez gázleállas vagy gyújtás probléma ?
Volt kint szerelő aki valamit pucolgatott, de ugyanúgy leáll..
Járt már valaki így?
Valakinek valami ötlet mitől lehet?
(#) kalaci válasza Peter12 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Levegősödésre gondolnék. A beépített szivattyú teljesítménye nem kicsi.
(#) teglascs válasza konop hozzászólására (») Okt 24, 2018 / 1
 
Na, most került föl az új (14 l-es) tágulási a kazán alatti radiátor leeresztőszelepére. Gyönyörűen dolgozik: 1,1-re töltöttem vízoldalról a rendszert, ezután összenyitottam a tágulásival. Bármeddig megy a cirkó, 1,3 bar-nál nem megy följebb a nyomás.
10ezer Ft-ból megúsztam az egészet, hála a jótanácsoknak.
Következő: »»   388 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem