Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   138 / 191
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Júl 20, 2018 /
 
Az okos állomás témában igazad lehet, erre nem is gondoltam.
Hőmérőből én - kinézetre - ugyanilyet vettem, de youtube-on volt video ahol gyárival hasonlítottak össze ilyen terméket és a mért érték pontos volt.
Bár annyi eltérés rémlik, mintha az eredetinél változtatható lenne a Celsius vagy Fahrenheit skála, addig a klón csak az egyiket tudja, erre érdemes odafigyeni.
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Ebben igazad lehet, pont nem Celsius kijelzésűt linkeltem. "FG-100"-ként keresve van bőven találat Celsius kijelzéssel is.

Volt alkalmam közelebbről megfigyelni a hibásan működő Ersa i-CON nano állomást. Bekapcsoláskor a beállított hőmérséklet (310°C) alatt körülbelül 25°C-al (285°C-on) kikapcsolja a fűtést, addig teljes teljesítménnyel fűt. A hegy hőmérséklete a beállított hőmérséklet fölé megy körülbelül 40-50°C-al (350-360°C-ig). A hibátlan állomás is így működik. Tétlen állapotban nem történt semmi. 5-10 percen át történő "nyaggatás" után akár tétlen állapotban a kijelzőn a hegy hőmérséklete élesen ugrott egyet lefelé, például 320°C-ról 285°C-ra. Ilyenkor teljes gőzzel utánafűt, akár 50-80°C-al is túlmegy a beállított hőmérsékleten (310°C esetén 360-390°C-ig). Az első hibajelzés akkor jön, amikor ez néhányszor megismétlődik. Az egyik gombot megnyomva eltűnik a hibajelzés és mutatja a hegy hőmérsékletét, ami általában sokkal magasabb a beállítottnál (360-390°C), de volt már sokkal alacsonyabb is (250°C). Amikor elkezdi ezt csinálni, átmenetileg segít, ha csökkentem a hőmérsékletet, de végül 150°C-ig levettem (körülbelül annyi lehetett a hőmérséklet, nem tudta megolvasztani az ónt) és akkor is folyamatosan jött a hiba. Az első néhány hiba nyugtázása után folyamatossá válik a hibák dobálása. Error 4 (hibás környezeti hőmérséklet érzékelés - a pákában és állomásban is lehet hiba) vagy Error 8 (fűtőelem meghibásodás). Kikapcsolás utáni pihentetéssel 5-10 percig használható, mintha nem történt volna semmi, aztán kezdi újra. Az állomás korlátozottan melegedett fel 10-15 perc után, de nem volt forró. Lehúztam a páka csatlakozóját az állomásról, nem láttam szennyeződést, visszatettem. A kétoldalas nyákon kialakított, aranyozott rész a csatlakozó ellenpárja (igénytelen megoldás). A kijelzett hőmérséklet hirtelen ugrálását a környezeti hőmérséklet hibás érzékelése okozhatja, amihez képest tudja a hegy hőmésékletét. A komplett nyél 145 EUR lenne, annyiért nem veszem meg. Csak a fűtőbetét 77 EUR, az állomás 91 EUR. 100 EUR a maximum, amit ráköltenék, ha biztos a siker. A fűtőbetét lehet hibás, ha utána újra működik egy darabig? A pico fűtőbetétje nem jó bele? A leírás alapján esetleg bármilyen további ötlet?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2018
(#) berkesandor hozzászólása Okt 9, 2018 /
 
Nem találtam jobb topikot, ezért itt kérdezem.
Vákuumos kiforrasztó állomást szeretnék építeni (átépíteni).
Adott a hőfok szabályozás, és a vákuum szivattyú, a páka.
Ha elkezdem használni, megnyomom a pákán a gombot, elkezd szívni, de kis idő után olyan mintha elfogyna a vákuum, tartály nincs benne, csak simán szív.
Arra gondoltam, kellene egy vákuum szabályzó amivel egy tartályban szabályoznám mekkora legyen a vákuum, gombnyomásra szelepet nyitnék.
A gyáriakon hogyan van megoldva?
Nem túlbonyolítás ez?
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Természetes, hogy az elején erősebb a vákuum. Nem írtad pontosan mid van gyáriból, de a vákuumozást szakaszosan kell csinálni, mivel a levegőáramlás hűti a hegyet. Egy IC-láb egy szivattyúzás, kis szünet aztán a következő. Ezért nincs is nagy kapacitásuk a gyáriaknak sem.
(#) berkesandor válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Weller DS-22, a vákuumszivatyú nem tudom miben lehetett anno.
Közben megtaláltam:
5,1 l/perc a teljesítménye (elvileg).
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Nálunk, dolgozóban WR2-es állomás van. A készülék levegőrendszerében van egy szűrőház (filc?)-szűrővel. Ez a szűrőház kb. kétszer akkora, mint a pákán lévő. Ezek és az összekötő gumicső űrtartalma átlagolja a szívóhatást. De mint írtam, nem érdemes hosszan szivattyúzni, visszahűl a hegy és a megolvadt cin is. Figyelni kell a hőt elvezető felületek nagyságára is, mennyire viszik el a hőt, ezért hasznos lehet a cinmegolvadás után várni néhány tized másodpercet, nagy földfelületeknél többet is. Folyatószerekkel óvatosan bánni, mert beleragadhat a szivattyúba a kicsapódó maradék. OM-338 flux gel miatt kellett már szétszedni az állomást. A cinekben lévő folyatószer nem okoz (kevésbé okoz) ilyen problémát. Fontos még, hogy az elhasználódott hegy nagyon rosszul vezeti a hőt. Ebben az a legbosszantóbb, hogy szemrevételezéssel nem nagyon lehet ezt megítélni.
(#) berkesandor válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
A szivattyú elvileg tudja amire nekem kell?
Ha igen, akkor semmi hókuszpókusz, egy szűrős puffertartály, és ennyi.
Nem kell fix vákuumú tartály elektromos szeleppel?
(#) hg6dab válasza berkesandor hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Weller WR2 állomás Ebben 10liter/perc szerepel, de azért próbáld meg csak szűrővel. Ez az érték tartalékokkal van tervezve, munkahelyre, nehéz körülményekre. Fontos a rendszeres tisztítás, különösképpen a páka üveghengerében lévő szűrő tud nagy fojtást okozni. Figyeld meg alaposan a levegő haladási útját, mert a szűrőtartó persely palástján lerakódó szennyeződés is le tudja rontani a hatásfokot. És ahogy már írtam megvárni amíg a cin rendesen megolvad, különösen kétoldalas NYÁK esetén és akkor indítani a szippantást.
(#) pedro7 hozzászólása Okt 13, 2018 /
 
Sziasztok !
Nagyon amatőr célokhoz rendeltem ebay-ről egy kinaí hőlégfuvós pákát

https://www.ebay.com/itm/450W-220V-LCD-Display-Electronic-Hot-Air-H...7:pf:0

Nagyon elszomorodtam,amikor megérkezett és kipróbáltam.
Gyakorlatilag, szinte semmilyen forrasztást nem olvaszt fel.Szépen emelkedik a hőmérséklet a hőlégfuvó kijelzőjén, eléri már a max szintet is és mégsem olvasztja meg a forrasztásokat.
Találkozott már vagy használja vaklaki ezt a típust ? Vagy én csinálok valamit rosszul ?
De ennyire szar nem lehet.
(#) bbatka válasza pedro7 hozzászólására (») Okt 13, 2018 /
 
Hasonló kialakítású pákám van, de teljesen más típus. Néhány dolog:

A légszállítást ne emeld meg túlzottan. Állítsd a felére
A tényleges hőmérsékletét a levegőnek mérd meg, ne hagyatkozz a beállított értékre. kb.270C legyen.
A felfűtést teljes hőmérsékleten kezdik és lassan beáll a beállított értékre. Azaz lehet hogy a melegítendő félvezető már tönkre is megy, de az ón még nem olvad meg. Az ón megolvadásához kell 1-2perc. A többrétegű nyákokról leszedni alkatrészt nagyon nehéz, mert elvonja a hőt.
Légy türelmes, kezd a hőmérséklet méréssel Az én hőlégfúvómnál 315C -t kell állítanom, ekkor a tényleges kb.270C.
(#) pedro7 válasza bbatka hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Köszönöm szépen a válaszod.
Sajnos a mostani neki rugaszkodásra sem lett jó.
A hőfokot nem tudtam mérni.
A levegő mennyiségét fél állásba raktam.A hő fokot legmagasabbra és 5-10 perc után sem aludt el a HEATER nevű LED.A páka végétől 2mm-re megolvasztja az ón-t, de sem a nyákon, sem távolabb tartva az ónt, nem olvaszt fel semmit.
A hőfokot egész alacsonyra veszem,akkor pár perc után a HEATER LED elalszik.
A kijelző össze-vissza mutat.Elindul 100-tól 999-ig utána újra 999-ig majd nem jelez semmit.
Kis idő múlva 999-től számol vissza felé.
Szóval egyenlőre használhatatlan.
Valószínűleg nincs meg a megfelelő hőfok.
(#) jointsilver36 hozzászólása Okt 27, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy digitális pákaallomásom ehhez szeretnék pákát szerezni .J tipusú a hőelem 320 fokon 18 mA nél kapcsol be a fűtése. Nem tud valaki olyan 24 voltos 50 wattos pákát amit rátehetnék. Olyan kellene amit hestorban kapni.
Köszi a válaszokat.
(#) tbarath válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Tuti J típus, nem lehet hogy K az?
(#) Johnny0004 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Táblázat szerint J, de tényleg fura lenne pákában.
(#) jointsilver36 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Énis a táblázat szerint néztem .A hakko T12 jó lehet hozzá?
(#) tbarath válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
A T12 szinte biztos hogy K. De alapvetően jó kis páka, csak lehet hogy nem ehhez az állomáshoz. Annyi a szívás vele, hogy egy érpár megy hozzá, azon megy ki a fűtés és jön be a hőelem jele is, szóval az opamp bemenetét védeni kell.
Viszont forrasztóállomást csinálni nem túl sárkányos dolog bármihez is.
(#) jointsilver36 válasza tbarath hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Akkor milyet kéne vennem ?
(#) tbarath válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Passz. Én nem ismerek olyan pákát, amiben J típusú hőelem lenne, persze lehet hogy van ilyen.
Ami T12-t veszel ebay-en szinte biztosan hamis, viszont ott a hegyben egyben van minden. Szóval ha az nem felel meg akkor veszel bele itthon eredeti T15 hegyet.
Vezérlőnek pedig akár ez: Bővebben: Link
Valami elhullott noti tápjáról simán elmegy, bár én használtam már PC tápról is.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) icserny válasza jointsilver36 hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Az Aoyue 936 analóg forrasztóállomásom pákájában van J típusú hőelem (Fe – CuNi, 54 μV/°C)
gondolom, ez, vagy hasonló a páka.
De azt nem tudom garantálni, hogy a tiédben is J típusú lesz a hőelem...
(#) Norbi1004 hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Ha valaki használ SOLDER PEAK SP-1010DR típusú kiforrasztó állomást akkor szeretnék véleményt kérni róla. Mennyi idő alatt fűt fel 350-370 Celsius fokra, hegy élettartama, vákuum erőssége lennének a főbb szempontok.
Köszönöm!
(#) Pgeorge80 hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Sziasztok! Én egy Fahrenheit 28011-es állomást használok, és bátran merem ajánlani, mert 2 éve tesztelem! Egyszer kellett benne fűtőelemet cserélni, mert bekapcsolva felejtettem 350 c-on kb 12 órára! 3—5 fokot esik a hőmérséklet, és csordul túl! A kijelzett pillanatnyi érték 5 c fokkal több mint a tényleges, mondjuk egy kinai multiméterrel mérve, ami hónaljban 36 fokot mér
(#) qvasz2 válasza Pgeorge80 hozzászólására (») Nov 3, 2018 / 3
 
Idézet:
„Egyszer kellett benne fűtőelemet cserélni, mert bekapcsolva felejtettem 350 c-on kb 12 órára!”

Akkor ezt inkább ne ajánlgasd! Ez egy vicc! Egy nagyon gyenge vicc!
De köszi, hogy leírtad!
(#) Pgeorge80 hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
És egyben tanácsot is szeretnék kérni tőletek! Adott egy inhalátor kompresszor, amit átalakítottam vákuumra! Felcseréltem a szívó, nyomó ágát a dugattyún megfordítottam a karmantyút! A képen látható módon használom, természetesen a szűrő össze kötve a kompresszor kimenetével, csak a csövet nem találtam! Kompresszor üzemmódban tudott 3 bar-t! Vákuumot még nem mértem rajta, de a szívóhegy úgy szívja a nyelvemet, hogy fáj
(#) Ge Lee válasza Pgeorge80 hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Az a Fahrenheit páka enyhén szólva is vicc, attól még egy Solomon is sokkal jobb, pedig az is szinte a legalja kategória. Ha ismersz olyat aki a 80-as években szervizben dolgozott, kérdezd meg hogy ott hogyan használták a kattogós wellereket. Elmondom. Reggel nyolckor bekapcsolták, délután négykor amikor mentek haza akkor pedig kikapcsolták. Minden egyes nap! Mégsem kellett benne fűtőbetétet cserélni volt hogy évekig sem.
Nekem az első Solomonom is lassan 10 éves lesz, de a fűtőbetét még az eredeti benne.
(#) Pgeorge80 válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Jó, akkor ne vegyetek ilyet, mert ez egy nagyon hulladék állomás! Egyszer bekapcsolva felejtettem 350 c fokon 12 órára, és megadta magát a fűtőbetét!Rendeltem bele másik fűtőbetétet 1200 ft-ért, amíg megjött, használtam a tartalék pákát, amit a géppel együtt rendeltem 3000 forintért!Hát elég idegesítő volt, hogy ezért be kellett fognom a tartalék pákát! Tehát még egyszer mondom, hogy ne vegyetek ilyen állomást!
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
(#) martin96 hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Olcsó forrasztó pákák közül melyik a legjobb?
Eddig a T12-eseket néztem, azok közül is ezt a tipust.
Ez jó fajta, vagy inkább nézzek mást? Jelenleg egy Fahrenheit 28020 pákát használok nagy megelégedéssel, de már eléggé széteső félben van.
(#) Ge Lee válasza martin96 hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
A Fahrenheit-től csak jobb lesz bármilyet is veszel, ha az megfelelt akkor bármelyik meg fog felelni. A T12 jó lenne, de az olcsó hegy amit ezekhez adnak nem sokat ér, attól még a solomon 650Ft-os hegyének a bevonata is jobb minőségű. A solomon egy nagy és kényelmetlen páka, de belemegy a weller hegy ami minőségét tekintve mind közül talán a legjobb.
Mondanám hogy vegyél T12-t mert az olcsó, nagyon könnyű és kicsi, tehát az egyik legkényelmesebb páka, de én vettem, és egy kipróbálás után el is adtam... Ha meg eredetiben veszed meg, nem az 1000Ft-os heggyel, akkor ugyanolyan drága mint egy minőségi páka.
(#) icserny válasza martin96 hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Ebben (a becsapós első képpel ellentétben) nincs benne a tápegység!

Ez a KIT néz ki olyannak, ami mindent tartalmaz.
(#) martin96 hozzászólása Nov 23, 2018 /
 
Vagy jobb volna egy ts100-as akkor? Laptop töltőm van, azt fel is tudom húzni 24v-ra.
(#) blasz hozzászólása Dec 8, 2018 /
 
Sziasztok.
Én tényleg egy igazi hobbiforrasztó vagyok,és lehet ezért elképedek némelyik páka vagy állomás árán.Biztos hogy van értelme kiváló minőségű állomást venni,már aki megteheti,de pl.Metcal állomás mit tudhat 100.000Ft-okért,amit egy 15000Ft weller nem tud?Nekem 10-15 éve vannak meg a Weller pákáim,és még sose volt bajom velük,van hozzájuk vagy 30 hegyem,és talán ha 3 db égett el,és ez idáig mindent megtudtam oldani velük.Hozzáteszem smd-ket nem forrasztok,mert a koromnál fogva nem is látom az alkatrészeket már sajna.Kb.2 éve vettem kéz alól szemtelenül kicsi pénzért egy Saike 852D++ kinai állomást hőlégfúvos, solomon szerű pákával,Weller hegyeket használva hozzá,és azzal is elégedett vagyok teljesen.Igaz a durva dolgokat nem tudom forrasztani vele,de ilyenkor előveszem a Wellert és azzal csinálom.
És a2 forrasztó értéke még igy sem haladja meg 25000Ft-ot.Mi többet tudhat egy Metcal állomás 100.000Ft ért vagy többért?
Nem fikázni akarom csak nem értem azt a hatalmas ár szakadék különbség?
Köszi előre is a tájékoztatást.
Következő: »»   138 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem