Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ST151 végerősítő
 
Témaindító: Dzsoni, idő: Szept 5, 2007
Lapozás: OK   83 / 93
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Arctk nmos 500 abban van védelem is eleve.
(#) djhans válasza reloop hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
A kisjelűeknek tehetek be BC182-212 tranzisztorokat? +/-40V a táp.
(#) Ge Lee válasza zotya1983 hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Abban sincs, de annak a működési elve is más. Az esetleges továbbiakat az erősítősben, hogy ne itt offoljunk.
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Már hogy a viharba ne lenne.. A 350 es verzión is ott csücsül a dc detekt ami egyben a kopp gátló is!

Névtelen.jpg
    
(#) reloop válasza djhans hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Igen, megfelel.
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Okt 19, 2018 / 1
 
Feltevésem szerint ő túláram védelemre gondolt (mint például rövidzár) -abból is visszahajló karakteriszikájúra- nem a hangszórók védelmére.
(#) Ge Lee válasza zotya1983 hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Ezt írtam: Mondjuk annak még utána kellene nézni a valóságban hogy a T4 fémtokosra cserélése és a bordára csavarozása milyen mértékben húzza vissza a fetek nyugalmi áramát, mert a szimulátor szerint jobban mint kellene. Aztán a kivezérelhetőségét is meg kellene nézni úgy 20kHz körül, illetve kellene még rá egy visszahajló karakterisztikájú nem gerjedő áramkorlát is, hogy teljes értékű végfok legyen. Tehát nincs benne áramkorlát, egyikben sem, ami alapvető hiba! És noha leírtad hogy szerinted az a kapcsolás jó, még mindig nem tudjuk hogy az ajánlásban előírt fetenkénti 40mA nyugalmi áramot (6 párnál ez ugye 240mA) ha beállítjuk, akkor ez mekkora lesz meleg borda esetén, mert sajnos ezt csak részben tudom szimulálni. Ugyanígy azt sem tudjuk (csak sejtem), hogy mondjuk 18-20kHz-en milyen a kivezérelhetősége, mert a szimulátor sajnos ezt sem veszi figyelembe, így nem tudom mennyit romlik a frekvencia emelkedésével, mert erről már nem mertél mutatni szkópábrát!
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Komolyabb szkópot vásárolok (úton van), és minden mérést meg fogok mutatni részletesen (20hz-20 khz es tartományban).
Azt is ilyenkor milyen bemenő-kimenő jelszint arányok vannak. A fémtokost ugyan nem tudom, de a simával beállítható a nyugalmi áram a kívánt szintre. Ilyenkor a kimenő dc szint is kordában tartható! (9mV alatt). Ezt az én általam módosított panelon már leméregettem...
Az eredeti panelrajz és a hozzátartozó kapcsolási séma csak útmutató de semmiképpen nem követendő példa!Üdv.z. Ja! és én ilyet nem írtam hogy tökéletes, de legalább működik! Ez viszont tény. Nem otthonra kell röcögtetni oda elég az 50w is... Alapvetően meg kell határozni ki mire használná, én például semmiképpen nem engedek át rajta sem szélessávú sem magas hangokat szubra meg tökéletes! Ugye tudjuk hogy nem éppen stabilak magashangokra ezek a fetek (ilyen átvitelnél megnőhet a mhz es gerjedés veszélye), és hatalmas a gate kapacitás is. De rajta leszek a dolgon ígérem ha oda érek..
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2018
(#) Ge Lee válasza zotya1983 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Idézet:
„beállítható a nyugalmi áram a kívánt szintre.”
Nyilván beállítható, csak nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy beállítás után mennyit változik a hőmérséklet változásával, ha melegszik a borda.
(#) zotya1983 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Ez felett sem siklottam el. A részletekkel együtt mérést készítek A tokhőmérsékletről is..
(#) djhans hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Ilyen BD249C-BD250C tranzisztorokat teszek a készülő erősítőbe. Remélem ezek eredetiek és bírni fogják.
(#) Mackrim válasza djhans hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Nekem abból van az első építésű ST151, nekem bírja nagyon.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) mcsubika hozzászólása Jan 9, 2019 /
 
Sziasztok! Érdeklődöm, hogy yamaha ax-640 erősítő trafója elég lehet-e egy darab st151-nek? 238 Volt bemenőnél mértem rajta 2x19 Voltot és 2x48,3 Voltot. Ha jól számolom egyenirányítás és pufferelés után a 2x48.3 Voltból lesz 2x68 Volt dc. Kérdés, hogy valóban lehet-e 430 watt a trafó (ez szerepelt az erősítő hátulján: 220 Volt / 430 Watt.)? Illetve 68 voltos táp esetén mekkora teljesítmény várható az st-től? 4 ohm-os mélynyomót kellene hajtania.
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Szia! Az ST151 közel azonos topológia mint a készülék eredeti végerősítője, tehát ugyan azok a kimeneti teljesítményadatok várhatók. A két 8 Ω-os csatornát összegezve, mivel csak egy 4 Ω-osat szeretnél építeni 200 W, illetve dinamikacsúcsokban 300 W kimeneti teljesítményt számoltam.
A 430 W azt a legnagyobb teljesítményt jelzi amit a készülék ki tud venni a hálózatból. Ez az adat ott érdekes, hogy mit köthetsz még mellette a kismegszakítóra. A trafó értelem szerűen kibírja a 430 W terheléscsúcsot, de az átlagos terhelés a dinamika ingadozása és a szünetek miatt jóval ez alatt marad. Az észszerű trafó kapacitás 250-300 VA körül mozog, ilyesmi lehet benne a gyakorlatban is.
(#) mcsubika hozzászólása Jan 10, 2019 /
 
Köszönöm az információt reloop! Akkor szép lassan neki kezdek a panel alkatrészeinek beszerzéséhez.(Alkotós verziót gondoltam megépíteni.)
(#) mcsubika hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Érdeklődöm, 1db ST-151-nek mekkora hűtőbordára lenne szüksége? (80 Voltos verzió.)
Van itthon egy 1 méteres borda, aminek 11cm a szélessége, 8mm vastag a talpa és 2,5cm magasak a bordái. Ki mit mond, hol vágjam el?
(#) ozpecs válasza mcsubika hozzászólására (») Jan 25, 2019 / 2
 
Számold ki megkeresed a hütőborda hőellánállásának adatait, a csillámalátét és a félvezetők adatait majd a max használati hőmérséklet és a megengedett réteghőmérséklet alapján sima ohm törvény meg kirchoff törvény A hőellenállásokat összeadod, a hőmérsékletkülönbség lesz a feszültség helyett és ennyi tudod mekkora teljesítmény eldisszipálásához mekkora hőellenálás engedhető meg Pl 1 fok/ watt ugye azt jelenti, hogy 1 watt az 1 fok hőmérsékletmelkedést jelent. Ha a borda hőellenállása pl 2 fok/w hozzájön kb 1 a csillám miatt, meg egy ami belül van a tranyóban akkor ez 4 fok/W azaz egy félvezető ha 40 fokos környezetet tételezünk fel és a tranyó megengedett réteghőmérséklete 140fok akkor 100/4 azaz 25W-ot tud elfüteni... elég kevés meglepő módon
(#) Alkotó válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Ettől egyszerűbb lett volna mondani neki egy hosszúságot, mert éppen azt kérdezte.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2019 / 1
 
Ha nem vágja el, akkor a biztosan nem hevül túl (megfelelő szerelés esetén).
(#) ozpecs válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Világos megkeresem a hütőborda adatait kitalálom hány fokig akarja használni és miyen tranyókat akar használni hány ohmos terhelésre és milyen fázistolásu terhelésre, és akkor lehet adni elvi adatot szinuszos kivezérlésre
(#) Alkotó válasza mcsubika hozzászólására (») Jan 25, 2019 / 1
 
A kérdésedre sokféle válasz adható, és azok többsége érvekkel megvédhető, és egyéb érvekkel meg cáfolható.
Alapvetően tisztázni kell lesz-e ventilátor vagy nem. Ha van, akkor töredéke méretű borda is képes hatékony lenni.
Ez a 8261-es profil nagyon elterjedt -ma ez a legáltalánosabb forma-, ezért sok tapasztalat van vele. Nekem a SR200 erősítőmben, ami teljesítményben hasonló csatornánként 190 mm hosszú darab van beépítve (Itt látod milyen). Ebben van ventilátor, de csak 4 ohmos terhelés mellett lesz rá szükség.
Hiába növeled meg akár végtelen nagyra a bordát, az nem jelent végtelenül nagy hűtési intenzitást.
Pusztán a gyakorlati oldaláról közelítve, olyan széles bordát használj, amilyen széles a panel. Így jól szerelhető egységet fogsz kapni. Ventilátor helyet akkor is hagyj ki, ha most még nem tervezed a használatát, mert később szükség lehet rá.
(#) Alkotó válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Ne spirázd túl! Egyáltalán nem kért semmilyen elvi adatot, hanem nagyon is gyakorlatit.
De tény, a számítások túl sok adatot várnak a tervezőtől, és mégis olyan eredményeket adnak, amik nem mindig igazolódnak vissza a gyakorlatban.
(#) mcsubika hozzászólása Jan 25, 2019 /
 
Köszönöm a segítségeket. Nincs tervben ventilátor, de a helyét meghagyom akkor. A számolós verzió is jó, csak gyakorlat nélkül kicsit időigényes lesz.
(#) reloop válasza mcsubika hozzászólására (») Jan 25, 2019 / 1
 
Szia! Ebből a bordából AB-osztályú erősítőnél a wattonkénti 1 mm hosszúság az irányadó nálam. A borda a készüléken kívül helyezkedik el és a lamellák függőlegesen kell(!) álljanak.
A két legutóbb épített erősítőm pont emiatt oszlop alakú
(#) Alkotó válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Ezt az 1 mm/W egységet még sosem fogalmaztam így meg, de ösztönből szinte éppen ilyeneket építek. Könnyem megjegyezhető összefüggés, szeretem az ilyeneket.
A "torony" elrendezés a kedvencem. Már a QUAD-ot, és az SR200-at is így építettem, sőt már a TDA7294-es 2.1-es rendszert is, amik mindegyike maradéktalanul bevált. Alul a trafó, és minden fölötte sorban egymásra halmozva. A levegő átjárja az egészet mint egy kéményt.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019
(#) reloop válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Ez csak ilyen ökölszabályszerűség, mert egy átlagos dinamikájú műsoranyagra vonatkozik. Tartós szinuszos jelhez ennyi borda nem elegendő, ventilátorral rá kell segíteni.
Ugyan ebből a bordából A-osztályú erősítőtő építve a passzív hűtés érdekes módon szintén kerek számot ad. Itt nem a kimenőteljesítmény a kiinduló adat, hanem a tápfeszültség és a nyugalmi áram szorzata. Az így kapott minden egyes wattra 1 cm-t számolok, ami 40-50°C-on fogja meg a bordára szerelt félvezetőket. Egy 10 cm-es darab tapasztalati úton megállapított termikus tényezője 2 K/W.
(#) mcsubika hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Ma ráértem egy kicsit újrahasznosítani a meglévő darab bordákat. Síkba csiszolás, pasztázás és csavarozás után a fotón látható a végeredmény. Még 2db ventilátor is ráfér.
(#) Karesz 50 válasza mcsubika hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Mivel vágtad el ilyen szépen?
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2019 /
 
Alkalmas tárcsával (és géppel) a feladat könnyen elvégezhető.Nekem így megy.
(#) mcsubika hozzászólása Jan 26, 2019 /
 
Ezt felxel vágtam. Következőt gérvágóval próbálom, csak még kell rá vennem valami normális sűrű fogú fémvágó lapot.
Következő: »»   83 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem