Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Lapozás: OK   54 / 59
(#) tothbela válasza khaosz hozzászólására (») Okt 19, 2018 / 2
 
Szia!
Ha elfogadsz egy kis segítséget, leírom hogy mérek feszültséget bekapcsolt erősítőben. Ez lehet bias, kimeneti egyenszint, vagy bármi olyan, amihez nehezen férek hozzá.

Még kikapcsolt állapotban vékony vezeték ráforrasztásával kivezetem a mérendő pontot egy csokira. Van mikor két-három mérendő pontot is kivezetek. A csokiba dugom a multi(ka)t, így nem ugrik le a mérőcsúcs. Kicsit körülményesebb mint odaszorítani a tüskéket, de ha nincs segítség, akkor ez a biztonságosabb. Csöves erősítőnél meg biztonságos is.
(#) khaosz hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Minden működött. Vettem hozzá wima (mkp4) kondit és kihagytam ami előtte van. Tényleg szebb a hangja. De megemeltem a hangerőt és fél perc se kell neki a hibás oldal ugyanúgy elszáll. Esetleg még ötlet/tanács?
(#) Ge Lee válasza khaosz hozzászólására (») Nov 2, 2018 / 2
 
Az egészet végig kellene nézni alkatrészenként, mert lehet hogy van ott még valami ami elsőre nem tűnik fel, megváltozott paraméterű tranyó, vagy megnyúlt ellenállás. A cső nélkül szebb a hangja beírásnak örülök, igazolja számomra hogy nincs a fülemmel semmi baj.
A kondenzátor meg talán az egyik legbonyolultabb kérdés egy jelútban, merthogy minden kondenzátornak saját hangja van, annyira hogy cégek foglalkoznak a kérdéssel, kutatják, még akkor is ha ezt itt a fórumon egyesek nem értik, vagy csak "műszaki" alapon nem hajlandók elfogadni. Érdemes elolvasni ezt, ezt, meg a Colloms cikkét a témában.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 3, 2019 / 3
 
Írtam már párszor, hogy nekem a címben szereplő végfok (HTA) egy ideje az etalonom. Nos, ez a dolog most megváltozott. Úgy adódott, hogy kellett építenem egy barátomnak egy B100-HTA konstrukciót, ami ugye a KD mester féle B100 buffer fokozatot és a hozzá tartozó egyik, nevezetesen a HTA meghajtót foglalja magában.
Bizony, ez már így deszkamodellben is szebben szól mint az épített HTA-m, pedig még minden csak ideiglenes. Ideiglenes a borda, a trafó a táppal együtt, és még nem is dual mono kiépítés, hanem mindkét végfok ugyanarról a tápról jár. Még hallgatás alatt van, de olyan a HTA-hoz képest mintha élet költözne a zenébe. Mintha lenne a hangsugárzók előtt egy egy ajtó, és amikor az szól akkor az az ajtó teljesen nyitva van, amikor pedig a HTA szól akkor mintha azok az ajtók félig be lennének hajtva.
Az összehasonlítás pedig a lehető legkorrektebb, mivel mindkét erősítő ugyanarról a hangforrásról jár, párhuzamosan. Egy időben szól mindkettő, a kimenetük hanggenerátorral és műszerrel teljesen egyformára van állítva, és a hangsugárzókat egy relé segítségével kapcsolgatom a két végfok között, hol ide, hol oda, akár egy szám alatt többször is, így eleve ki van zárva szinte minden olyan hiba, ami a fül vagy az agy esetleges fáradásából, vagy emlékezőképességéből adódna. Tehát a különbség, ha van (és van) akkor az azonnal, abban a pillanatban hallható.

B100-HTA.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Mekkora szerencse, hogy nem építettem meg a HTA 30-at
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Pedig neki legyen mondva, a jétékizék mellett az is simán megállta a helyét. Most hogy hallgattam még őket, igazából a különbség nagy része abból adódik, hogy a B100-HTA közepei jóval hangsúlyosabbak, teltebbek, a HTA meg mintha visszahúzódna a közép tartományban.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
Jut eszembe ez is egy HTA, csak szimmetrikus táppal, meg a darlington tranyók helyett épített buffer fokozattal.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2019 1 / 4
 
Az is igaz, hogy a játékizét TL071-ből építetted meg, pedig mondtam, hogy azt úgy ne De ez már rég jelentőségét vesztette, mivel azóta feledésbe merült az egész kapcsolás.

Ezt a középtartománybeli visszahúzódást a HTA-nál a kimeneti csatolókondi is okozhatja, ami mély kiemelést is tud okozni, plusz a kimeneti ellenállást is megnöveli a mélyhangok tartományában... de ezek tényleg csak találgatások és sötétben tapogatózás.

Nem ismerem a B100-at, (mert ez nekem eleve meg van tiltva) de mintha annak a bemeneti fokozata is szimmetrikus lenne és mintha lettek volna viták más fórumokon arról, hogy erősen "Etalon" (ez egy gyártó neve) szagú. Persze ez a kijelentésem most nem fog javítani KD-vel a viszonyunkon (ami engem nem zavar). Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a B100-nak azért jó híre van olyan körökben amelyekhez szintén nincs közöm - és az is, hogy ezt sem fogom megépíteni, ugyanúgy, mint a HTA-t. (Na, most emiatt megint lehet engem utálni és beképzeltnek, álszerénynek, megszállottnak, hülyének titulálni/gondolni.)
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 3, 2019 /
 
A középső bekezdésért a mancs.
(#) Bartos77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Drága Karesz. A lényeg az, hogy a játékizé sem volt képes megtörni a jeget Ge Lee-nél. Ez csak a B100 alapú erősítőnek sikerült egyelőre. A játékizédnak meg nem, amin nem is lepődök meg. A B100-nak pedig semmi köze az etalonhoz! Ne próbáld ezt bemesélni! Az teljesen 100%-ig KD ötlete. Tudom, mert ismerem a tervezőjét..

A B100 azzal a HTA meghajtással tulajdonképpen egy HTA variáns. Szimmetrikus a táp, a B100 nevű diamod buffer pedig jóval nagyobb kimenő teljesítmény elérését teszi lehetővé. KD pedig szerintem kifejezetten örül neki, ha nem építed meg.

Az utolsó soraidhoz annyit fűznék csak hozzá, nyugi, az már mind megvan anélkül is, hogy mondanád.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) Bartos77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
A játékizé pedig egy konstrukcióhibás próbálkozás. Világossan látszik belőle, hogy a tervezője nem is érti, hogy működik benne a negatív visszacsatolás. Biztos nem tanult szabályozástechnikát, gondolom ezért nem tud egy visszacsatoló hálózatot méretezni. Egy régi szimulátoron történő bohóckodás nem pótolja a tervezői hozzáértést, sajnos ez van Karcsi.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 / 1
 
Való igaz, TL071-et tettem bele. Meg még utána legalább 4 féle OPA-t amiket kölcsönbe kaptam, volt közte 2500Ft-os is. És ahelyett, hogy az történt volna hogy ennek hatására kihajítom a HTA-t, inkább az a megérzés véglegesedett bennem, hogy ezek után véletlenül se tegyek OPA-t a jelútba. Nem olcsót, hanem semmilyent se.

Igen, okozhatna a csatolókondi sok mindent. Csakhogy nem okoz. Az átvitelben biztosan nem, ugyanis, úgy 30Hz-től 10kHz-ig néztem meg műszerrel, épp emiatt, és teljesen egyforma amplitúdót nyom a két végfok a hangszórókra. Ilyen amatőr bakit azért csak nem követek el...

Ha az írásod harmadik részével plagizálásra célzol a tervező részéről, az engem igazából nem érdekel, mert nekem csak a végeredmény számít. És az pedig nagyon jó. Egyszer mondta nekem valaki, lehet hogy éppen a Zoli (katt) már nem emlékszem, hogy igazából ezek a dolgok már ki vannak találva. Ez a mondat pedig egybevág azzal a felismerésemmel amit nagyon nehezen és csak hosszú idő eltelte után láttam be, miszerint nem kell "jó" kapcsolást keresni, meg kitalálni sem, mert olyan nincs. Jó alkatrészek viszont vannak, de még inkább van (vagy nincs) az alkatrészeknek egy bizonyos összhangja. Ez a felismerés pedig szintén egybevág a gyakorlattal. Elég ha belenézel egy olcsó, meg egy méregdrága erősítőbe. Apró eltérésekkel pontosan ugyanaz a néhány kapcsolás köszön vissza az olcsóból is ami a méregdrágából. Tehát ha van a kettő között "minőség" béli különbség, akkor az nem a kapcsolásban rejlik...

Minden tiszteletemmel adózom a "tökéletes erősítő" megalkotásába vetett hitednek, munkádnak, de a magam részéről annak a végeredményét előre borítékolom. Biztos nagyon jó műszaki paraméterei lesznek, talán még jól is fog szólni. Csak idővel majd rájössz arra, hogy a kettőnek nem sok köze van egymáshoz...
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Egyvalami kimaradt. Ennek a B100-HTA-nak a legdrágább alkatrésze az 1000Ft körüli végtranyó. Tehát, az az elmélet is megdőlni látszik, miszerint csak a több száz Ft-os ellenállásokkal, meg a több ezer Ft-os kondikkal lehetne valami jót csinálni... Persze, nincs kizárva, majd a nálam vállalkozóbb szelleműek a végére járnak.
(#) Bartos77 hozzászólása Feb 4, 2019 /
 
Egyébként meg aki plagizálással vádaskodik, mutasson egy kapcsolást, bármit, amiről annak a B100 dolognak plagizálása történt. A B100 kapcsolása nyilvános, bárki láthatja, hogy néz ki. De a kérdés, miről is van az plagizálva? Én sok kapcsolást láttam, de olyat még nem. A B100 eléggé egyedinek tűnő kapcsolás, szóval biztos könnyen rá lehet mutatni, hogy na erről van plagizálva. Máskülönben ez a vádaskodás csak egy aljas manővernek tűnik.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) Ge Lee válasza Bartos77 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Gondolom a diamond buffer-re lehetne ráfogni, de attól azért jócskán eltér. Nem követtem az eseményeket mert nem érdekel, meg azt sem tudom hogy KD miféle elgondolás alapján tenyésztette ki, de valami olyan rémlik, hogy az alapvető probléma egyik okát (a hangzás hátrányos megváltozását) a VAS fokozatot terhelő (annak áramát rángató) kimeneti fokozatban látta. Ettől ugye a diamond buffer sem tér el, mert abban is éppen ugyanúgy 2db tranyó választja el a feszültségerősítő fokozatot a hangszórótól.
Ha tudom hogy személyeskedésbe torkollik a dolog akkor fel sem teszem a képet. Viszont kalapot emelek bárki előtt, aki ennél jobb hangot facsar ki ekkora összegből...
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Gratulálok hozzá, hogy már megint neked van a legjobb hangú erősítőd
(Mellesleg KD-vel levelezel, csak nem meri felvállalni a személyiségét, pedig amúgy gerinces.)
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Idézet:

és még nem is dual mono kiépítés, hanem mindkét végfok ugyanarról a tápról jár. 

Ki tudnád nekem ezt fejteni, hogy mi bajt okoz ha egy közös tápról jár a két végfok a megfelelő szűréssel?
Esetleg ha számszerűsited, azt is megköszönöm, sőt talán egy konkrét példa számolással lenne a legtanulságosabb.
Ha van persze türelmed.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Ezt a felismerést nem tudom miből sikerült leszűrnöd, mert ilyet sehol nem írtam. Olyat írtam, hogy most ez lett az etalon. Ami szimplán csak annyit takar, hogy ilyen hangot nekem ide a szobába eddig semmilyen erősítő nem varázsolt. Se épített, se gyári, se tranyós, se fetes, se csöves...
KD-val leveleztem ugyan, de nem itt, hanem a másik fórumon. Kénytelen voltam, mert ahogy minden valamirevaló erősítőnek (a gyáriaknak is, azért nem tudják után építeni), ennek is van egy olyan tulajdonsága, hogy a kritikus helyekre a kritikus alkatrészt kell tenni, mert ha nem azt teszed, akkor nem is úgy fog szólni. Tehát nem amiatt kell, mert akkor nem 0,000000000001 lesz a THD. Talán a jétékizébe is kellett volna valami varázsopa, és akkor most az lenne az etalonom.
(#) Ge Lee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Az égvilágon semmi nem motivál engem arra, hogy neked bármit is kifejtsek, mert hát ehhez is jobban értesz. Ezért kipróbálnod is teljesen felesleges lenne bármit is... Ja, vitatkozni meg csak olyanról érdemes, amiről legalább icipici infód vagy tapasztalatod van. A semmiről kár vitatkoznod, csak kinevetteted magad. Építs egyet, utána vitatkozhatunk...
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
(#) gordonfreemN válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Pfff
Feltettem egy normális kérdést egy tök más témában (a célzásod egy másik topikra utal vissza), minek kell máris magas lóról fröcsögni...
Sehol sem írtam, hogy jobban értek hozzá vagy hogy vitatkozni jöttem. Abszolút a tápra kérdeztem rá, kevésbé releváns mi van utánna.
Próbáltam alássan feltenni a kérdésem de még ebben is a rosszat látni...
Ha normálisan sértődésmentesen és emberségesen tudnál válaszolni... de nem gondoltam, hogy egy eseti egyet nem értés kizárja a további beszélgetést. Értem.
Biztos én nevettetem ki magam a sértődésemmel.
Szándekosan nem irtam a véleményem az erősítőről. Mert a kérdésemhez nem tartozik szorosan és mert nem akartam vitát, ugye nincs két egyforma fül. Hallottam az eredeti obelisket. Nem győzött meg. Konkrétan hallottam már néhány erősítőt, de... mindegy hagyjuk. Ennek az utánépitése nem inspirál. Mostmár főleg.
Most pedig jó dumálást a pajtásoddal ujfent, nincs is attól szebb mint mikor két haver egyetért és van kit hülyének nézni majd azt hiszik ők az okos tökös fiúk. Szegénynek nagyon rosszul eshetett valami, ha igy terjeszti rólam az igét.
Tőled pedig elnézést, hogy megszólítottalak, igérem többet nem fordul elő uram.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 1 /
 
Úgy emlékszem, ha bárki itt a fórumon erősítőt akart építeni magának és feltette a kérdést melyiket válassza, Te rögtön ott termettél és elkezdted dicsőíteni a HTA-t, hogy azt, mert annál nincs jobb. Feltételezem, most az fog következni, hogy B100-at, mert nálad ez lett az etalon. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen az elvek időről-időre változnak, csak hát nem kellene mindenkit hülyének tartani aki más elveket vall, mint Te. Ilyen pl. az OPA kérdése. Én is sokáig azt vallottam, hogy OPA-t jelútba tenni Isten ellen való vétek, egészen addig, míg nem hallottam szólni műveleti erősítő(k)re alapozott kapcsolásokból olyan hangot kijönni, hogy kénytelen voltam elveket változtatni.
A játékizére hivatkozni elég gyermeteg dolog, hiszen írtam már, hogy az egy évekkel ezelőtti kísérlet volt, ami úgy szólt... ahogy. Régóta nem azt hallgatom. De ha mindenáron ezzel szeretnél "cikizni", mert ettől boldogabbnak és felszabadultabbnak érzed magad, hát tedd. Viszont úgy leszólni az erősítőimet, hogy még soha sehol nem hallottad/láttad őket élőben, azt gondolom, ez inkább rád nézve dehonesztáló. Bármikor szívesen látlak otthonomban egy kötetlen zenehallgatásra és utána talán mindketten okosabbak leszünk valamennyivel.

KD-vel most is levelezel, ő az aki "Bartos77" nick néven szerepelteti magát. Mondjuk engem nem zavar ez az "ember", mert végig sem olvasom a hülyeségeit, nemhogy még válaszra is méltassam...
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 4, 2019 1 /
 
Az még lemaradt, hogy ahogy ez a B100 be van "vezetékezve"? (Az idézőjelnek is tartalma van.) Ilyet még deszkamodellben sem használnék, főleg ezzel a potival. Tehát elhiszem, hogy szépen szól, hiszen ez "sugárzik" is belőle
Ugye nem gond ha én is szívatlak kicsit és ezt komolyan is gondolom?
(#) Bartos77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Tényleg Karcsika? Azt te is megteszed. Leszólsz kapcsolási rajz alapján olyan dolgokat, amiket soha nem hallottál és amiknek a tervezője, veled ellentétben, például értette a dolgát.

Az elvi hibás marhaságaiddal meg rendszeresen nyomulsz. És amikor valaki említeni meri, hogy ezt így, vagy úgy korrektebbül lehetne megoldani, neadjisten még szimulációval is alátámasztva, azt utána mindennek elmondod.
(#) mek-elek hozzászólása Feb 4, 2019 /
 
Már bocsi, hogy belemekegek, de így rossz idenézni, hogy nem az erősítők hangja a főszereplő, hanem a sérelmeké. Ha mindkettőtöktől bocsánatot kérek, abbahagynátok?
(#) Bartos77 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Hát, hatalmas port kavart ez a B100-HTA dolog. Egyből betámadta Karcsi, hogy hogy van az, hogy az jól szól. Az "ellenségnek" az erősítője, hát az nem lehet jó. Műszakilag nem tud fogást találni rajta, megtámadja máshogy. Hasraütéses alapon plagizációnak titulálja. De hogy az erősítőkről is legyen szó, teszek fel egy neten talált közelebbi fényképet a HTA meghajtó fokozatról.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019

P1272778.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Tudod (látod), az pontosan úgy igaz ahogy Orbán Józsi vicce mondja: a magyarokat még a pokolban sem kell őrizni, mert úgyis visszahúzzák egymást. Elég nyitni nekünk egy beszélgetős fórumot és önszántunkból, dalolva egymás torkának ugrunk. Így érezzük jól magunkat? Így!
(#) Bartos77 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Nem is tudom, ki kezdte el ezt az egészet? Én, vagy Ge Lee volt talán? Vajon ki lehetett?
(#) Karesz 50 hozzászólása Feb 4, 2019 /
 
Én kezdtem...

kd.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza Bartos77 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
És aztán tovább folytattam... Önkritika esetleg?
(#) Bartos77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 4, 2019 /
 
Hát, mintha a dátum, meg a topic címe egy kicsit eltérne ettől. Szóval igen, te kezdted, mint mindig. Ja hogy akkor ezért plagizáció a B100?

Csak azt nem tudod megmutatni, miről lett plagizálva?
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2019
Következő: »»   54 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem