Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   147 / 161
(#) Pali79 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ha valóban a motor adja a hangot az nem lehet a tápfesz növekedésétől. A legtöbb léptetőmotornak a mozgás szempontjából teljesen mindegy, hogy 12V-ról vagy 40V-ról megy. Ezek leginkább az erőt és az elérhető maximális fordulatszámot befolyásolják, de működni fog így is, úgy is.
(#) Bakman válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Valószínűleg a kapcsolóüzemű tápegység és/vagy a kapcsolóüzemű meghajtó frekvenciáját hallod.
(#) gabesz2011 hozzászólása Aug 21, 2018 /
 
Ilyen hangot ad. Lehet ellene valamit tenni? Mezei trafós tápja van.
(#) Peter65 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Szia!
A többi hozzászólóval egyetértve, ez a hang szerintem se a hálózati feszültség növekedéséből fakad, hanem a motorok meghajtó frekvenciájából.
Elvileg teljesen meg lehetne szüntetni, ha nem a hallható tartományban lenne a vivő frekvenciája, de ez gyakorlatilag új elektronika készítését jelentené.
Amit érdemes volna megnézni, hogy mi erősíti fel a hangot, mi rezonál. Az összes gépészeti elemet, beleértve a tartókat, alaplemezt át kellene ilyen szempontból vizsgálni. Esetleg ideiglenesen leszerelni róla mindent, és meghallgatni, hogy a motorok magukban milyen hangosak, és egyenként visszaépítve megkeresni, mi az ami leginkább felerősíti a zajt, és azt valamilyen módon csillapítani.
(#) Pali79 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Tényleg csúnya hangja van, de én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt a motor meghajtásáról adja. Ellenőrizd amit a kolléga javasolt, hogy csak a motorok magukban milyen hangot adnak.
(#) Pianotuner hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne egy léptetőmotorra és vezérlésre csillagkövető mechanikához. Sajnos egyáltalán nem konyítok az elektronikához inkább 'könnyen' összerakható szerkezetet keresnék. A cél, hogy 3 rpm alatt legyen egy motor fordulata, de mindezt pontosan tegye, hogy hozzá méretezhessem a további áttételt. Ebben tud valaki tanácsot adni?
(#) Pali79 válasza Pianotuner hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Ha fontos a folyamatos mozgás akkor ezt csak áttétellel lehet elérni. Vannak gyári áttételes léptetők, de az olcsók általában nem pontosak, a pontosak még drágák.
Kicsit jobban ki kellene fejteni a célt! Ha folyamatos lassú forgás kell akkor jobb egy áttételes DC motor. A léptetőnek inkább ott van jelentősége ahol az elfordulás mértékét kell szabályozni.
(#) Pianotuner válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 22, 2018 /
 
Köszi, lassan körvonalazódik, arduinoval oldom meg és az ócsó byj48 motorral + fogaskerék áttétel (22/80). A viszonylag pontos és lassú fordulatvezérlés is fontos volt. Már tekergetem, tanulom a vezérlését. Még a Nema17-en gondolkodtam, de ez is erőben, pontosságban megfelel.
Majd lenne egy ennél összetettebb egy kamera slider, amin a kamerát is mozgatnám.
(#) scooby_ hozzászólása Szept 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Tudna nekem felvilágosítást adni valaki a STEP/DIR rendszerű léptetőmotor vezérlőkről?
EZT a vezérlőt szeretném összerakni, egy tekercselőgép szálvezetőjéhez.
Nem számítógépről, hanem mikrovezérlőről történne a meghajtás. A DIR azaz Direction (forgásirány) elég egyértelmű számomra: Logikai magas és alacsony szintekre vált irányt. A STEP lábról annyit tudok, hogy impulzus bemenet. Ahány impulzust beküldök, annyi lépést tesz meg a motor (persze beállítástól függően). Egyetlen dolog nem tiszta, az pedig a motor sebessége. Mitől függ pontosan a sebesség? Mivel én PWM jelet fogok beküldeni, így tudok állítani kitöltési tényezőt, és frekvenciát. Viszont számomra nem tiszta, hogy egyetlen impulzus hossza szabja-e meg a motor sebességét, az a kitöltési tényező, vagy maga a frekvencia, tehát hogy az impulzus sorozat mennyire gyorsan zajlik le, vagy mondhatjuk azt is, hogy milyen sűrűn érkeznek impulzusok a vezérlő bemenetére? Józan paraszti ésszel, én az utóbbira szavaznék, de kérnék megerősítést egy tapasztaltabb kollégától.
(#) Bakman válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 26, 2018 / 1
 
Step/Dir rendszerű vezérlőknél egy ipulzus a Step bemenetre egy lépést jelent a motoron. Vezérlőtől függően változó a dolog, de van egy minimális impulzus hossz. Ha az impulzus ettől hosszabb, akkor sem fog a motor kettőt lépni. Magyarán a frekvencia adja a motor forgási sebességét.
(#) Pali79 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 26, 2018 / 1
 
Szia! A sebességet az egymást követő impulzusok között eltelt idő adja. Általában a lépéshez 5us hosszúságú magas szint szükséges, de ezt vezérlője válogatja, ki kell próbálni.
Hozzátenném, hogy szerintem a PWM vezérléssel pont azt veszted el amiért jó a léptetőmotor.
(#) scooby_ válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget Neked is, és Bakman kollégának is. Ezek szerint akkor jól gondoltam.

Idézet:
„Hozzátenném, hogy szerintem a PWM vezérléssel pont azt veszted el amiért jó a léptetőmotor.”


Ezt nem értem. Kifejtenéd bővebben? Sajnos a mikrovezérlő gyanánt más nem áll rendelkezésemre, csak a PWM. De egyébként nem szándékozom a sebességet változtatni valószínűleg, beállítom fix kitöltésre, fix frekvenciára, aztán csak a lépésszám változik huzalátmérőtől függve.
(#) Pali79 válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2018 /
 
Megint csak hozzátenném, hogy nem ismerem a projekted részleteit, így lehet rosszul gondolom, de alapul véve egy bármilyen menetes orsós mozgatást, ahol tegyük fel az egyszerűség kedvéért, egy orsó fordulat 1mm elmozdulást jelent és a vezérlés mikrolépéssel történik, ezért egy motorfordulathoz 1000 step impulzusra van szükség. Így kezelhető a dolog, tudod, hogy 1mm elmozduláshoz 1000 magas jelre van szükséged a mikrovezérlő adott lábán. Szerintem ezt PWM-mel megvalósítani, nagyon melós. Manuálisan sokkal egyszerűbb: magasra állítod a lábat, várt mondjuk 1 ms-t, lehúzod alacsonyra, a sebességtől függően tartasz szünetet, majd megint jöhet a magas. Egy számlálóval tudod számolni, hogy hányszor kell magasra állítani ezzel az elmozdulást és vagy várakozással vagy timerrel tudod szabályozni a sebességet.
(#) RoliNyh válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2018 /
 
Idézet:
„...Sajnos a mikrovezérlő gyanánt más nem áll rendelkezésemre, csak a PWM...”

Nincs egy szabad digitális kimeneted???
Azzal sokkal egyszerűbb, szerintem is, mint egy PWM kimenettel.
Ha PWM kimenettel csinálod, mi van akkor ha a processzor épp csinál valamit, és le kéne állítani a PWM jelet, de ezt csak később tudja elvégezni? Máris túlforgott a léptetőmotorod...

Digitális kimenetet használva pedig egy ciklusban leszámolsz (az előző példánál maradva)
X darab impulzust, azaz LOW/HIGH/LOW átmenetet és nincs tovább.
Ezt szerintem egy sima fügvénybe is beteheted...

(De majd a programozásban jártasabbak kijavítanak, ha tévednék...)
(#) scooby_ válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 28, 2018 /
 
Így már értem amire gondolsz!
A fejlesztő környezetemben van beépített pwm modul. Gyakorlatilag csak meghívom, és szbadon tudok állítani frekvenciát, kitöltést. Kipróbáltam, de nem az igazi...
Megcsináltam azt is, amit Te mondtál. Az már jobb.
Azthiszem 250 a sebessége a motoromnak, ehhez valami 833Hz-et számoltam. Így lett 5us magas, 1195us alacsony jelem.
(#) Bakman hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Napot!

A4988 vezérlő modul. A gondom az, hogy mikrolépéses üzemmódban (1/16) a Step jel újraindulásánál a léptetőmotor mindig ugrik. Nagyon úgy tűnik, hogy ha a Step jel megérkezik és/vagy megszűnik, akkor az addigi pozícióból egy egész pozícióba rúgja a motort és onnan újra kezdi a mikrolépéseket.

Videó a jelenségről: YouTube. A Step bemenetre kötött függvénygenerátort kapcsolgatom (100 Hz négyszög, 50 %-os kitöltés).

Valamit nem jól csinálok vagy ez ilyen? Utóbbi esetben tudna valaki ajánlani egy jól működő, low budget modult (alacsony költségvetésű szabályzásról lenne szó)?

Előre is köszönöm!
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Nem hiszem, hogy ilyen. Ha a szép jelet kikötöd, tartóáram van?
(#) ktamas66 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Nem lehet, hogy prellezik a kapcsolód, így több lépést megy kapcsoláskor?
(#) Bakman válasza ktamas66 hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Függvénygenerátorrol megy a négyszögjel, nincs prellezés.

Ha a jelet invertálom egy tranzisztorral, akkor kikapcsoláskor nem ugrik el sehova, ott marad, ahol megállt. A függvénygenerátor kikapcsolt állapotban L szinten tartja a kimenetet, tehát H szinten tartva a modul bemenetét, kikapcsoláskor jól viselkedik.

Bekapcsoláskor akkor nem ugrál, ha a frekvenciát feltornázom kb. 270 Hz-re. 300 Hz esetén és invertált jelnél (a szünetekben H szint van a Step bemeneten) sem ki- sem bekapcsoláskor nem ugrik.

Így jár az, aki utólag böngészi az adatlapot. Mixed Decay Operation a kulcsfogalom. A mellékletben látható jelalakkal tökéletes a ki- és a bekapcsolás is, 50 Hz-es léptetőjellel. Remélhetőleg másnak is tanulságos lesz a dolog. Eddig nem kellett ilyen finom mozgatás, ezért nem jött elő a kérdés.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018

A4988.png
    
(#) hian hozzászólása Nov 5, 2018 /
 
Sziasztok!

Most kezdtem el foglalkozni léptető motor vezérléssel. Egy bipoláris motort szeretnék meghajtani 'H' hídon keresztül (ábra) PIC-es vezérléssel.
Nem tudom foglalkoztak-e már a fórumon az alábbi problémával (nincs energiám végigolvasni 147 oldalt):
Vezérlésnél egyszerre csak egy tekercspár kap áramot, az éppen nem működő tekercs a hídon-védődiódán keresztül rövidrezáródik. Ez a motornál féküzemet jelent, tehát fékezi az elfordulást.
(#) Pali79 válasza hian hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
nem vagyok egy nagy ász témában, így könnyen lehet, hogy tévedek, de a H-híd szerintem nem a legideálisabb megoldás a léptetőmotorra. Kis motor esetén 4db tranzisztor is jó megoldás, de akkor sok mindent kell a programban magadnak megoldani ami nem biztos, hogy megéri a befektetett energiát. Kisebb motorhoz tudom ajánlani a fent nemrég tárgyalt A4988-as modulokat.
(#) Bakman válasza hian hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Nincs ábra. Egy H-híd egy tekercshez kell, két tekercshez két H-híd fog kelleni. Fél vagy nagyobb osztású lépéseknél mindkét tekercs egyszerre kap áramot, különböző mértékben.
(#) hian válasza Bakman hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Bocs, a kép lemaradt, az alábbi link a 24.3 -as ábrája. A 24.2 es ábra szerint terveztem egészlépéses üzemmódban. Erre vonatkozik az előző hozzászólásom.

Link
(#) Pali79 válasza hian hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Skiccelj egy kapcsolási rajzot, hogy mikét kötöd be a 4db tekercset, mert nekem valahogy nem tiszta.
(#) Peter65 válasza hian hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Szia!
Lehet úgy is vezérelni a motort, ahogy írtad, de nem szokás, mert így kisebb lesz a nyomatéka a motornak. Akkor a legnagyobb a nyomaték, ha egyszerre mind a kettő tekercset vezérled.
A probléma, amit felvetettél, nem teljesen érthető. Ha egyik tekercset (vagy a hivatkozott irodalom ábráit követve "tekercspár"-t) nem vezérled, akkor a híd mindegyik kapcsoló eleme kikapcsolt állapotban kellene hogy legyen. A diódákon csak akkor folyna áram, ha a tekercsben a tápfeszültségnél nagyobb feszültség indukálódna. Ez motoros üzemben kizárt, hiszen a meghajtó tekercs is erről a feszültségről működik.
(#) hian válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
" híd mindegyik kapcsoló eleme kikapcsolt állapotban kellene hogy legyen"
Igazad van. Először úgy gondoltam, hogy ha digitálisan (PIC-ről) vezérlem, akkor valamelyik tranzisztor mindig nyitva van, de valóban megoldható egy harmadik állapot is, hogy egyik sem legyen nyitva.
Azt viszont nem értem, ha az ábrán feltüntetett típusú motorom van, akkor milyen irányú áramot kapcsoljak a nem használt tekercsre.

mot2.jpg
    
(#) Peter65 válasza hian hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Ha úgy használod, mint a mellékelt ábrán van, akkor feszültség-generátoros a meghajtásod, azaz hol nulla, hol meg valamilyen előjelű tápfeszültséget kapcsolsz a tekercsekre.
A nulla feszültség valóban rövidre zárja a nem vezérelt tekercset, és a forgórész mozgása áramot tud indukálni benne. Ez egyrészt gond lehet, mert valóban fékezi a forgórészt. Másrészt előny is lehet, hogy a lépesek között a forgórész lengését mérsékeli, csillapítja.
A fenti nem kézben tartott állapotok miatt helyesebb a léptető motorok áramvezérlése, mikro-lépésekben, közel szinuszos lefolyással. Persze ha az igényeket kielégíti az egyszerűbb megoldás, akkor azt is lehet választani.
(#) hian válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Köszi a választ. A kazánom huzatszabályzó ajtaját akarom vele nyitni-zárni, ehhez elég lesz ez az egyszerűbb megoldás.
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Dec 23, 2018 /
 
Sziasztok! Egy nagyon amatőr kérdésem lenne. Van egy nema11-es léptetőmotor, aminek a névleges feszültsége 4,44V. DRV8825-ös vezérlővel használnám, ami 12V-ot kapna. Használhatom így?
Azt látom, hogy a legtöbb használt léptetőmotor névleges feszültsége elég kicsi az alkalmazott tápegységhez viszonyítva. Tulajdonképpen mit adnak meg névleges feszültség alatt a léptetőmotoroknál? Köszönöm a választ!
(#) KBal76 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Dec 23, 2018 / 1
 
Használhatod, azért motorvezérlô mert tudja mit csinál. Az áram a lényeg, ha nincs a motoron feltüntetve, mérd meg és számold ki mekkora lehet az áram, és azt be lehet állítani a vezérlô icipici potijával. De ez a poti elég hamar meghal, szóval óvatosan.
Következő: »»   147 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem