Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   16 / 28
(#) szamóca válasza Pafi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Jakuzzinál 10mA-es AVK-t írnak elő.
(#) kzolt válasza szamóca hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat, minden világos.
(#) pont válasza Pafi hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
A villámokat nem vonzza jobban egy nagy földelt vízfelület ?
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Leginkább a nagy vízfellületből kiálló fejed.
De viccet félretéve, a villámmal kapcsolatban az a biztos, hogy semmi se biztos. A villám (elektromos kisülés) mindíg megkeresi a legkisebb ellenállású utat. Ezt elősegíti egy hegyes végű "villámhárító", de sajnos a levegő az nem homogén közeg, különösen nem egy nyári, fel, és leszálló áramlatokkal teli kavargó levegőben. A kavargás következtében a súrlódás miatt kialakulhatnak láthatatlan ionizált csatornák, amik kis ellenállása fogja a villám útját meghatározni. Ezért van, hogy a villám becsaphat a villámhárító mellé is akár. Az biztos, hogy olyan helyzetet foglalunk el, hogy ne mi legyünk a legmagasabb pont, csökkenthetjük a villámcsapás veszélyét, de megszüntetni nem lehet, hacsak nem bújsz Faraday kalickába.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2017
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Az acél hídmérlegeket gyártók mondták, hogy hiába a villámhárító, a nagy felület miatt mindig a mérlegbe csap.....végül is nekik ez biztos bevétel....
(#) kzozo hozzászólása Jún 23, 2018 /
 
Kicsit off, lehet hogy nem is ez a jó topic, de a mellékelt képet egy öltözőben fényképeztem. Az a baj, hogy teljesen komolyan gondolják.
(#) exabit hozzászólása Júl 28, 2018 /
 
Szerintetek van értelme egy családi háznál helyi védőföldelés kialakításának, ha közvetlenül az oszlopnál a PEN vezető le van földelve? (Aztán ez a PEN vezető van szétválasztva külön nullára és védőföldre.) Az oszlop a háztól kb 6-7 méterre van. Vagy ez már túl messze van? Mert ha jól értem a helyi védőföld (közvetlenül a ház mellett) azért lenne hasznos mert úgy kisebb a földelési ellenállás, nem? Vagy ezt a kérdést csak a földelési ellenállás mérésével lehetne eldönteni?
(#) Bakman válasza exabit hozzászólására (») Júl 28, 2018 / 1
 
Nem kell ezen eldönteni semmit, kell a helyi földelés.
(#) exabit válasza Bakman hozzászólására (») Júl 28, 2018 /
 
Csak gondoltam megkérdezem hogy miért nem elég "helyi" ami az oszlopnál van. Nem vagyok villamos szakember szóval elfogadom ha kell, de azért kíváncsi lettem volna hogy miért.
(#) ötfelezős válasza exabit hozzászólására (») Júl 29, 2018 / 1
 
A villamos szabványoknál van "azért", egy részük megtörtént esetek tanulsága, más részük gondolatkísérletek miatti "előre" védekezés. A földelési ellenállás csökkenése csak egy mellékes, bár nem elhanyagolható szempont. Fontosabb annál az elv, hogy ahol lehet, mindenütt legyen leföldelve a PEN - elvégre áramot vezet, emiatt feszültség lesz rajta, de egyúttal ki van kötve minden vas készülékre, tehát a rázást mindenki érezné azon az áramkörön, aki éppen simizi a készülékét. No, és itt a felelősség, ami dönt. Mert ha nálad elszakad a PEN, akkor valamennyire véd a földelésed (segít neki az EPH) - ami földelésed, ha nem véd eléggé, azért csak saját magadat okolhatod.

És igen, volt időszak, amikor nem kellett a háznál földelés, de a fentiekkel összhangban akkor nem, ha a csatlakozó nem volt hosszú és a mérőknél a kismegszakítók nem engedtek túl nagy áramot.
(#) ötfelezős válasza kzozo hozzászólására (») Júl 29, 2018 /
 
Gondolkoztam egy ideig, elmondjam-e a véleményemet. De ez lenne az igazán közérdekű dolog. 50 éve volt általános hülyeség elleni oktatás, és szerintem ma is kellene. Hiába jobb minőségűek a villanyszereléshez használt gyártmányok, hiába voltak már az NDK-s kettős szigetelésű műanyagházas készülékek is időtállóak, az óvatosságot kár volt kivenni a gyakorlatból. Ma a hajszárító be van dugva az ágy mellett a vétel utáni napon, és a vezetéken tapos a tinilány öt évig, míg vesznek majd egy újat. Vizes kézzel akkor sem kéne kapcsolókat tapkodni, ha kevés az esély rá, hogy onnan rázás jöjjön. Ésígytovább. Szomszédomékról azzal jött a hajszárító át, miután ledurrantotta a kismegszakítót, hogy: láttam, hogy valami kéken világít egy ideje (markolat alatt 5 centire eltört az egyik ér, a szikrázás pár hét alatt kiolvasztotta a szigetelést, kifelé, majd a másik ér irányába is), de nem gondoltam, hogy baj. Ezeket tanulni kell, mint a galócás, a közlekedési lámpás, az éles késes és bármilyen hasonló viselkedést.
Hogy a hidegpadlós öltözőben nedves talppal életben marad-e, ha a törött házú készüléket megmarkolja, hát, az kérdéses, nem kell ahhoz máshoz érni, de általában jó tanács, hogy ha villamos készüléket használsz, ne fogdoss földeltnek tekinthető tárgyat ugyanakkor.
(#) lzh6k4 hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Adott egy lakóház, amelynél a villanyóra után közvetlenül kialakításra került egy védőföldelés (a nullára lett rákötve egy földelő szonda). Szeretnék kicsit messzebb 25m-re egy kapcsolószekrényt telepíteni. Az alap eset, hogy öt erű földkábelt húzok ki, megfelelő vezetékek megfelelő helyre bekötve. Megoldható-e ez a problémakör úgy is, hogy elviszem a 3 fázist meg a nullát (egy vastagabb kábellel) és a kapcsolószekrénynél is készítek egy földelést (földelő szonda rákötve itt is a nullára (vagyis két földelő szonda lenne ugyanabban a rendszerben)) Ez így szabványos-e, egyáltalán szakszerű-e?

A másik kérdésem, hogy 3X25A-nek megfelelő-e 25m-en a 6-os kábel, vagy 10-es kell?

Előre is köszönöm.
(#) proba válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Ha földelőszondát akarsz akkor a 10mm2 kell, az biztos. Egyébként sem árt a vastagabb, csak a pénztálcának.
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
5x6 mm2 NYY-J Réz földkábel 450 Ft / m.
4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábel 1000 Ft/m.
Persze ha az ár is lényeges én az utóbbit választanám.
(#) Tomi111 válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
25m-re? Oda szerintem elég az 5×4mm2-es réz kábel. Nem tennék szondát.
(#) lzh6k4 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszát. Az árakat gondolom fordítva írtad. 5x6 mm2 NYY-J Réz földkábelt találtam 1000 Ft / m és 4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábel 450 Ft/m ár körül.
Jól értem, hogy a 4x16 mm2 NAYY-J Aluminium földkábelt ajánlod szondával, vagy a távolság rövidsége miatt nem kellene külön földelnem a kapcsolószekrénynél is?
(#) gyuszo válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Igen, valóban fordítva írtam, hiszen pont ezért ajánlom az Alu 4x16 mm2 földkábelt, hiszen ilyen távolságon ha a földelőszonda árát hozzáadod, még akkor is kevesebbe kerül és jobb is lesz. A kapcsolószekrénynek is jobb, ha saját helyi földelése is van. A 4 mm2 réz kábelt kevésnek látom, általában az csak 20 A-re van biztosítva.
(#) ötfelezős válasza lzh6k4 hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
a nullára lett rákötve egy földelő szonda
Vagy rosszul fogalmazol, vagy rosszat tettél. A nullavezetőt nem szabad leföldelni.

Megoldható-e ez a problémakör úgy is, hogy elviszem a 3 fázist meg a nullát (egy vastagabb kábellel) és a kapcsolószekrénynél is készítek egy földelést (földelő szonda rákötve itt is a nullára (vagyis két földelő szonda lenne ugyanabban a rendszerben
Tehát: nem.

Védővezetőt vagy PEN vezetőt lehet leföldelni tetszőleges helyeken.
(#) gyuszo válasza ötfelezős hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Szerintem PEN vezetőt akart írni, csak elírhatta.
(#) berez hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Sziasztok,vettem 1db 5-ös kapcsolós elosztót.(márka nincs rajta)Rámértem a dugasz földelésre
és a aljzat földelő érintkezőire ,hát szakadást mutatott.Szétszedés után kiderült,hogy 2 ERES veze-
tékkel szerelték,a rézsor megvolt bekötés nélkül.Semmi felirat,hogy nincs földelve.Ez azért életveszélyes így,hogy lehet ilyent árulni?
Úgy látszik már az új dolgokat is ellenőrizni kell...
(#) Kolti0 hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok
Mennyire felel meg földelésnek melléképülethez ha az épületbe,nél leverek egy szondát?
Csupán a fázis és a nulla megy ki a lakóházból, a ház földelése nem. Reflektort szeretnék földelni.
(#) gyuszo válasza Kolti0 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Egy LED reflektorhoz nem földelőszonda kel, hanem egy 3 eres kábel.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Ha pedig a melléképületben összeköti a nullát a földelőnyárssal, és véletlen lenne a fő épületben FI relé, akkor folyamatosan leoldana (gondolom)...
(#) ötfelezős válasza Kolti0 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Az ország közcélú kisfeszültségű hálózatának túlnyomó része nullázott (TN). Nullázott hálózaton nem alkalmazható védőföldelés (TT).
A legegyszerűbb megoldás a kettős szigetelésű reflektor alkalmazása.
(#) gyuszo válasza Kolti0 hozzászólására (») Dec 9, 2018 / 1
 
Arra kell figyelni, hogy ne ilyenbe fusson az ember, ahol a 3. vezeték nincs bekötve és életveszélyessé válik. Bővebben: Link Ez így ettől még nem kettős szigetelés. Csak ha az jelölve is van a kettős négyzettel és nem egy ilyen gagyi termék, mint a cikkben van.
(#) nemeza hozzászólása Dec 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Honnan tudhatom, hogy a felújítás alatt álló lakásomban (6 lakásos 50+ éves társasház, földszint) hová van kötve a védőföld?
1. megtaláltam egy dobozt, ahol piros vezeték csatlakozik a vízcsőre (de ez a vezeték egy másik dobozban el van vágva..)
2. csak két alu vezeték jön be a villanyórától a kismegszakítókig (2db 10A-es és egy 16A-es van).
3. Most 25A-t kapok.

Mi lenne a megoldás, mert most új hálózat kerül kialakításra (világítás 1,5-es, a többi 2,5-es rézzel).
Kéne lennie valahol egy közös földelő szondának a házban?

Köszönöm előre is!
(#) gyuszo válasza nemeza hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
A legjobb megoldás, ha keresel ( kerestek ) egy regisztrált villanyszerelőt.
1. A védőföldelés a társasház bejövő csatlakozó vezetékénél, illetve a mérőhelynél valószínűleg olyan helyen van, amihez nem férsz hozzá, mivel le van plombálva. Innen kell kiépíteni a lakásban ( lakásokban ) levő kismegszakítókig.
2. Ezzel egy időben a mérőhelytől a fázis és nulla alu vezetéket is érdemes kicserélni, mivel egy ilyen felújításra 25-30 évente kerül sor.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2018
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Amit megtaláltál piros vezetéket, ami rá volt kötve a vízvezetékre, az EPH vezeték lehetett. Meg kell keresni az okát, hogy miért lett elvágva. Ki kell cserélni zöld-sárga sodrott réz vezetékre és újból bekötni. Természetesen egy FI-relét ( 2P 25A 30mA ) is be kell kötni a lakáselosztóba.
A védőföldelés, EPH és a FI-relé adja meg együtt a biztonságot.
(#) ötfelezős válasza nemeza hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Hát, én az előzőekkel ellentétben azt valószínűsítem, hogy érintésvédelmet vízvezetékcsőre kötéssel biztosítottak ahhoz, amihez akkor kellett, amikor a vízcsőre kötés jó módszer volt, ez nagyjából a hatvanasokban a hőtőszekrény és a hetvenesek végén az önfűtéses mosógép lehetett.
A hetvenesek végétől a kilencvenesek végéig a megfelelő keresztmetszetű PEN vezetőtől (elosztótáblán) lehetett volna védővezetőt húzni, ha áttértek a nullázásra (TN).
De hát ez elég vázlatos.
(#) Ge Lee válasza nemeza hozzászólására (») Dec 11, 2018 / 1
 
Kb. úgy lehet ahogy ötfelezős írta. Gondolom földkábelen megy be a villany a házba, ha igen, akkor kell lenni valahol térd vagy derék magasságban egy alu szekrénynek egy főkapcsolóval. Ez ha le is van esetleg zárva, plombálva nem szokott lenni, meg lehet nézni hogy mi van vagy nincs benne. Helyi földelés szinte biztos hogy nincs, a mi házunkban legalábbis nem volt.
Védővezető sincs, a lakásokba el van húzva egy piros meg egy fekete alu szál és ennyi. De a regisztrált szerelő biztos többet tud mondani.
Következő: »»   16 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem